jak podłączyć drugi aku by w kryzysie zasilić nim rozruchowy

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
menol8
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: Multivan AllStar
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

jak podłączyć drugi aku by w kryzysie zasilić nim rozruchowy

Nieprzeczytany post autor: menol8 »

cześć, zastanawiam się zad taką sprawą. Mam akumulator główny, trochę mały bo 74 ah. Chcę dołożyć drugi który będzie obsługiwał przetwornicę i ośw. wnętrza przedziału pasażerów. Żeby było na nim ładowanie z alternatora ale tym samym żeby nie ciągnąć energii z głównego po jego wyczerpaniu muszę zastosować diodę.

Moje pytanie jest takie: Jak zrobić obwód żeby tylko w razie potrzeby skorzystać z tego dodatkowego aku. np. rozładował mi się rozruchowy więc żeby nie odpalać z kabli mógłbym posilić się tym drugim. Czy to po prostu trzeba pociągnąć dodatkowy przewód od dodatkowego do aku rozruchowego i zastosować jakiś przełącznik po drodze? chyba nie bo prądy są tak wysokie że od razu by się spalił..... nie wiem jak to rozplanować. Ktoś z was ma jakiś pomysł??

http://navysoft.pl/INNE/2aq.jpg

znalazłem coś takiego:
http://nokautimg1.pl/p-44-d5-44d5f911b0 ... ciagly.jpg
ale za cholerę nie wiem jak to się fachowo nazywa i w żadnym sklepie czegoś takiego nie widzę:/

ale nie sądzę żeby to się nadało bo ma zbyt małą wytrzymałość 250a

pozdro
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: jak podłączyć drugi aku by w kryzysie zasilić nim rozruc

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Zadaj sobie odrobinę trudu i poszukaj na forum, nikomu się nie chce po raz kolejny pisać o drugim akumulatorze. Dodam tylko, że awaryjnie w miejsce fabrycznego przekaźnika można włożyć zworkę, pozwoli to doładować baterię rozruchową gdyby jakimś cudem uległa rozładowaniu. Nie ma opcji rozruchu z dwóch baterii jednocześnie.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Opcja jest bo mam tak w karetce, rozruch z akumulatora głównego lub z obydwu. Ale nie wiem jak to jest w instalacji rozwiązane. Dodatkowo mogę ustawić ładowanie ze sprzęgu 230V albo aku dodatkowego albo obydwu. Podejrzewam że przełącznik którym się ustawia rozruch i ładowanie steruje jakimiś przekaźnikami z tym że ten do rozruchu musi być dużej mocy.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Pisząc "nie ma opcji" miałem na myśli rozruch z dwóch akumulatorów przy fabrycznej instalacji i przy zastosowaniu zworki w miejscu przekaźnika. Z racji dużych prądów przy rozruchu i konieczności zastosowania sporych przekrojów kabli i mocnych przekaźników nie ryzykowałbym próby odtworzenia instalacji z karetki. Przy dobrze wykonanej instalacji z dwoma akumulatorami prawdopodobieństwo rozładowania baterii rozruchowej jest znikome.
srokkka
Aktywny T4

16
Tematy: 9
Model:
Auto: multivan syncro
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: srokkka »

A czy nie byłoby najtaniej kupić dobry i możliwie duży akumulator rozruchowy, a dotychczasowy zamontować jako dodatkowy, na zasilaniu /ładowaniu/ przez przekaźnik, tak jak jest w Multivanach? Oczywiście, wtedy ten drugi w czasie rozruchu nie może pracować, ale możesz go podłączyć pod zasilanie oświetlenia wnętrza czy co tam jeszcze chcesz, a główny, rozruchowy masz nawet po długich postojach z używaniem elektryczności, nienaruszony. Duży rozruchowy, czyli największy gabarytami, jaki się zmieści, to będzie z 90 Ah, na rozruchy zimowe w najtęższe mrozy wystarczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”