cześć, zastanawiam się zad taką sprawą. Mam akumulator główny, trochę mały bo 74 ah. Chcę dołożyć drugi który będzie obsługiwał przetwornicę i ośw. wnętrza przedziału pasażerów. Żeby było na nim ładowanie z alternatora ale tym samym żeby nie ciągnąć energii z głównego po jego wyczerpaniu muszę zastosować diodę.
Moje pytanie jest takie: Jak zrobić obwód żeby tylko w razie potrzeby skorzystać z tego dodatkowego aku. np. rozładował mi się rozruchowy więc żeby nie odpalać z kabli mógłbym posilić się tym drugim. Czy to po prostu trzeba pociągnąć dodatkowy przewód od dodatkowego do aku rozruchowego i zastosować jakiś przełącznik po drodze? chyba nie bo prądy są tak wysokie że od razu by się spalił..... nie wiem jak to rozplanować. Ktoś z was ma jakiś pomysł??
http://navysoft.pl/INNE/2aq.jpg
znalazłem coś takiego:
http://nokautimg1.pl/p-44-d5-44d5f911b0 ... ciagly.jpg
ale za cholerę nie wiem jak to się fachowo nazywa i w żadnym sklepie czegoś takiego nie widzę:/
ale nie sądzę żeby to się nadało bo ma zbyt małą wytrzymałość 250a
pozdro
jak podłączyć drugi aku by w kryzysie zasilić nim rozruchowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: jak podłączyć drugi aku by w kryzysie zasilić nim rozruc
Zadaj sobie odrobinę trudu i poszukaj na forum, nikomu się nie chce po raz kolejny pisać o drugim akumulatorze. Dodam tylko, że awaryjnie w miejsce fabrycznego przekaźnika można włożyć zworkę, pozwoli to doładować baterię rozruchową gdyby jakimś cudem uległa rozładowaniu. Nie ma opcji rozruchu z dwóch baterii jednocześnie.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Opcja jest bo mam tak w karetce, rozruch z akumulatora głównego lub z obydwu. Ale nie wiem jak to jest w instalacji rozwiązane. Dodatkowo mogę ustawić ładowanie ze sprzęgu 230V albo aku dodatkowego albo obydwu. Podejrzewam że przełącznik którym się ustawia rozruch i ładowanie steruje jakimiś przekaźnikami z tym że ten do rozruchu musi być dużej mocy.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Pisząc "nie ma opcji" miałem na myśli rozruch z dwóch akumulatorów przy fabrycznej instalacji i przy zastosowaniu zworki w miejscu przekaźnika. Z racji dużych prądów przy rozruchu i konieczności zastosowania sporych przekrojów kabli i mocnych przekaźników nie ryzykowałbym próby odtworzenia instalacji z karetki. Przy dobrze wykonanej instalacji z dwoma akumulatorami prawdopodobieństwo rozładowania baterii rozruchowej jest znikome.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
A czy nie byłoby najtaniej kupić dobry i możliwie duży akumulator rozruchowy, a dotychczasowy zamontować jako dodatkowy, na zasilaniu /ładowaniu/ przez przekaźnik, tak jak jest w Multivanach? Oczywiście, wtedy ten drugi w czasie rozruchu nie może pracować, ale możesz go podłączyć pod zasilanie oświetlenia wnętrza czy co tam jeszcze chcesz, a główny, rozruchowy masz nawet po długich postojach z używaniem elektryczności, nienaruszony. Duży rozruchowy, czyli największy gabarytami, jaki się zmieści, to będzie z 90 Ah, na rozruchy zimowe w najtęższe mrozy wystarczy.