connector T32a a Czujnik zużycia klockow Brake pad warning
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: 2001
- Kontakt:
connector T32a a Czujnik zużycia klockow Brake pad warning
Witam,
Cały czas pali mi sie pomarańczowa kontrolka zużytych kloców hamulcowych . Pomyślalem błachy problem więc to zrobie.
Gdy spojrzałem pod auto kable były już zaślepione - czujniki lewy przód , prawy tył, więc sprawa sie troche skomplikowała.
Spojrzałem na schemat Vw T4 jak ten obwód jest zrobiony i wyglada na to że są te klocki/czujniki połączone są szeregowo i jak będzie przerwa w obwodzie to ma zapalić się lampka - tak mi to wygląda ale nie rozumiem jednej rzeczy tam jest C5 , C6 nie kumam tego co to jest.
1 Czy wie ktoś co to oznacza , czemu ta linia jest nagle ciensza od pozostalych do C5, C6 ?
http://www.1946vw.co.uk/vwbooks/vw_info ... 999_on.pdf strona 8
2 - Gdzie znajduje sie wtyczka T32a ? To jest tam gdzie sa bezpieczniki po lewej stronie kierownicy ?
T32a/7- Brake pad warning lamp
3 - Gdy znajde ta wtyczke z tym pinem to rozumiem że jak utne kabelek pin7 to lampka nigdy sie nie zapali ? Czy może do tego pinu doprowadzić jakieś napięcie typu +5V aby zgasla lampka ?
Pozdrawiam
Cały czas pali mi sie pomarańczowa kontrolka zużytych kloców hamulcowych . Pomyślalem błachy problem więc to zrobie.
Gdy spojrzałem pod auto kable były już zaślepione - czujniki lewy przód , prawy tył, więc sprawa sie troche skomplikowała.
Spojrzałem na schemat Vw T4 jak ten obwód jest zrobiony i wyglada na to że są te klocki/czujniki połączone są szeregowo i jak będzie przerwa w obwodzie to ma zapalić się lampka - tak mi to wygląda ale nie rozumiem jednej rzeczy tam jest C5 , C6 nie kumam tego co to jest.
1 Czy wie ktoś co to oznacza , czemu ta linia jest nagle ciensza od pozostalych do C5, C6 ?
http://www.1946vw.co.uk/vwbooks/vw_info ... 999_on.pdf strona 8
2 - Gdzie znajduje sie wtyczka T32a ? To jest tam gdzie sa bezpieczniki po lewej stronie kierownicy ?
T32a/7- Brake pad warning lamp
3 - Gdy znajde ta wtyczke z tym pinem to rozumiem że jak utne kabelek pin7 to lampka nigdy sie nie zapali ? Czy może do tego pinu doprowadzić jakieś napięcie typu +5V aby zgasla lampka ?
Pozdrawiam
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: connector T32a a Czujnik zużycia klockow Brake pad warni
Dla świadomego użytkownika samochodu najprostszą metodą jest wykodowanie czujnika zużycia klocków z licznika. Dwie minuty roboty po podłączeniu VAGa.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Inna mozliwosc to polaczyc przewod co idzie na klocki z masa. Ale to metoda polaczenia na stale .
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Szkoda zachodu jak można usterkę na amen wyeliminować bez brudzenia sobie rąk.
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Nie moge podlaczyc kompa cos jest z wtyczka OBDI , jest uszkodzona - musze to zrobic manualnie :( .Kenobi pisze:Dla świadomego użytkownika samochodu najprostszą metodą jest wykodowanie czujnika zużycia klocków z licznika. Dwie minuty roboty po podłączeniu VAGa.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znajdź schemat obd i posprawdzaj piny czy jest masa I zasilanie. Immo jest czy wywalone? Jest tu wątek na forum z podobnym problemem rozwiązanym
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?t=15189
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem czy Immo jest jak to sprawdzic, co do wtyczki to sie nauszkalem ale nareszcie znalazlem , jest za wskaznikami zielona - 32 piny. Na poczatku szukalem za listwa z bezpiecznikami a tam taki rozpizdziel ze glowa boli i sie poddalem.Probe041 pisze:Znajdź schemat obd i posprawdzaj piny czy jest masa I zasilanie. Immo jest czy wywalone? Jest tu wątek na forum z podobnym problemem rozwiązanym
To co mnie interesuje to czy "przeciecie" kabelka pinu 7-go tej wtyczki spowoduje ze lampa ostrzegawcza sie nie zapali ? - wedlug mnie tak jutro to sprawdze. brazowy-bialy kabelek.
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Sprawa wyglada tak : Z tego pinu 7 wtyczki T32a , wychodzi napiecie +12 V ( troche dziwne , wydawalo mi sie ze powinno tam dochodzic napiecie okolo +5V wtedy lampka sie pali). Potem idzie kabel do prawego tylniego kola, ( tam miedzy tym kablem a felga jest +12V ) tam zmieniaja sie kolory , do tego memntu jest ok . To kiedy zastanawiam mnie teraz co powinno sie stac aby lampka powinna zagasnac ? Gdy zewre do masy nic sie nie dzieje .... nie kumam tego jak to powinno dzialac prosze o pomoc.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wtyczka zielona licznika, pin 7 do masy. Kontrolka ma zgasnąć
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Zaraz sprawdze ponownie ale wydaje mi sie ze cos takiego robilem i nic to nie dalo ale upewnie sie na 100%.Probe041 pisze:Wtyczka zielona licznika, pin 7 do masy. Kontrolka ma zgasnąć
Co oznacza ten komponent kwadrat |95| ? to jest number schematu ?? Lini ? Jak znalesc dalsza czesc nigdzie tego nie ma ?
https://docplayer.net/docs-images/59/43 ... es/8-0.png
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Moze cos robie nie tak poprawcie mnie jesli cos jest nie tak:
- Dotykam kablem do obudowy samochodu i lampka nie gasnie ( miedzy kablem a miejscem gdzie przykladam kabel jest +12 V) . To co moze byc nie tak ?
- Dotykam kablem do obudowy samochodu i lampka nie gasnie ( miedzy kablem a miejscem gdzie przykladam kabel jest +12 V) . To co moze byc nie tak ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Masz zamknąć obwód z licznika z tego pinu do masy, tyle
-
birkvw
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Probowalem i nie dziala :( , Mega dziwne ... okablowanie wyglada ok nie ma do czego sie przyczepic - kontrolka zawsze pali. Pamietam kiedy pierwszy raz sie zapalila , gdy wymienilem akumulator bo sie rozladowal. Samochod nigdzie nie jezdzil zwyczajnie padl stal kilka ladnych miesiecy, naladowalem akumulator podlaczylem i lampka sie pali do dzis ( moze to przypadek ale mega dziwne). Jak mam slaby akumulator to mrugaja mi wszystkie lampki szybko i tak trzeszczy - nie wiem czy to normalny efekt ? wiem ze trzeba naladowac wtedy.Probe041 pisze:Masz zamknąć obwód z licznika z tego pinu do masy, tyle
Moze byc cos z tym modulem J285 ? Chyba faktycznie sciezka z OBDI mi pozostaje aby wylaczyc ta kontrolke. Najpierw musze skumac dlaczego nie moge podlaczyc sie z ECU moze jedna i druga sprawa ma powiazanie ze sobą . Jak uwazasz ?