Auto gaśnie i nie odpala.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Auto gaśnie i nie odpala.
Witam. mam problem ze swoja t4 2.5B 1996r. silnik ACU. Kupiłem ją 3 miesiące temu i od 3 miesięcy jeżdżę po mechanikach. Problem polega na ty że autem jadę i w pewnym momencie auto spada z obrotów to tak jakby paliwa brakło. Czy to na gazie czy na paliwie to samo. Auto potem odpala i zaraz gaśnie. Byłem z nim u elektryka jeden ominął immo i nic to nie pomogło. Drugi elektryk wymienił czujnik w aparacie zapłonowym, posprawdzał całą instalacje i niby jest wszystko ok ale problem nie zniknął. Robię 70km-100km i to samo. Błąd na vagu jest "zablokowany sterownik silnika" co go może powodować? Sterownik silnika? Nie mam już pomysłu.
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Auto gaśnie i nie odpala.
Panowie najprawdopodobniej jest komputer do wymiany bo jest w tej chwili u elektryka i było już w nim grzebane i to nie raz. Problem w tym że ja mam numer seryjny z końcówką T i nie mogę dostać takiego czy ktoś z was się orientuje czy z inną literą by pasował ? Ato mój numer ACU 023 90 6024 T
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
musisz szukać ja szukałem ponad miesiąc intercoolera aż w koncu znalazlem w firmie ze Szczecina .
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Nadal nic immo wyciągnięte do zera. Cewka, kable, kopulka,palec, kostka od stacyjki, czujnik hella,drugi komputer wymieniono i nadal auto wpewnym momencie rozłącza. Nikt nic nie wie. :(((((((((((
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze mi została pompa paliwa ale co ona ma za znaczenie z gazem. Powinno sie go awaryjnie odpalić na gazie a tu nic. Gaz zastał rozłączony i było to samo. Ręce opadają.
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
nie nie mam bo to acu. Czujnik halla jeszcze został mi [przekaźnik z numerem 30 do wymiany. Bo ktoś go wymieniaŁ
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
a sprawdzales tą iskre jak pisałem we wczesniejszym poscie ? Jeżeli bedzie jej brak to stawiam na uszkodzony czujnik halla ktory odpowiada za przeslanie informacji do komputera że silnik się kręci i komputer podaje impuls na cewke a ta z kolei generuje iskrę . A jeżeli piszesz że na gazie jest to samo więc nie szukałbym przyczyny w zasilaniu benzyną tylko w układzie elektrycznym . Zauważyleś kiedy auto gaśnie czy zimne czy rozgrzane ? Miałem kilka przypadków z uszkodzonymi czujnikami halla bądź indukcyjnymi i bardzo różnie się obiawiały . A i jeszcze jedna ciekawa rzecz mi przyszła do głowy a mianowicie moduł zapłonowy nie wiem jak jest i gdzie w t4 ale też miałem 2 przypadki z tym że jeden w Oplu astra a drugi audi a4 b5 . W oplu byly objawy jak u ciebie a w audi nie palila na 1 garnek .
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, 20:57 przez SANCZO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
iskry nie bedzie ciągle tylko przy włączonym zaplonie musisz sprawdzić krecac silnikiem .
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Myśląc moduł zapłonowy wiec cewka zapłonowa jest nowa Bremi i dwie inne stare niby sprawne, na wszystkich to samo.
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj miałem przypadek taki za jadac od elektryka zgasł i po jakiś dziesięciu minutach odpalił zrobiłem nim 2km. i zgasł znowu. Słychać tylko cyknięcie w skrzynce bezpieczników obroty spadają i koniec.
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Pada ci hal w aparacie , łatwo to sprawdzić wystarczy szybko wyciągnąć aparat i na włączonym zapłonie kręcić nim powinna się pompa paliwa uruchomić i iskra być
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
niby nowy hal biore pod uwaga że jest walnięty bedzie drugi. W kostce są 3 piny w środkowy wpina sie dkiode i wszytko ona na mówi. 5 sekund jest i potem ginie. A powiecie koledzy czy przestawiany rozrząd np. o jeden ząbek może takie objawy miec ?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
O jeden ząb będzie albo mocniejszy albo słabszy zależności w którą stronę ,
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
To wskazuje na halla skoro spadają ci obroty :) wymien halla albo caly aparat na sprawny i bedzie po problemie . Jeżeli by zgasł z innej przyczyny to obroty jadąc na biegu powinno wskazywac na obrotomierzu :Pskiba07 pisze:Dzisiaj miałem przypadek taki za jadac od elektryka zgasł i po jakiś dziesięciu minutach odpalił zrobiłem nim 2km. i zgasł znowu. Słychać tylko cyknięcie w skrzynce bezpieczników obroty spadają i koniec.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
prawdopodobnie także mnie dopada klątwa halla
wg etki online w moim silniku zamontowany jest czujnik o nr 030905065B
dziwne, google pokazuje 2 różne czujniki pod tym numerem
wg etki online w moim silniku zamontowany jest czujnik o nr 030905065B
dziwne, google pokazuje 2 różne czujniki pod tym numerem
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Pewnie wyskakuje Ci http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html albo http://allegro.pl/nowy-czujnik-halla-vw ... 89579.html ale pomimo ze obydwa da sie zalozyc do aparatu i niby beda pasowac to roznica jest w wirujacej tarczy przecinajacej pole magnetyczne
Jakby teczka miala 4 cylindry pewnie nie byloby problemu ale przy 5 cylindrach,zaplon wyjdzie w innym miejscu
Najlepiej rozebrac aparat przed zakupem i upewnic sie ktory nam potrzebny
Ostatnio jak szukalem to bez problemu idzie kupic boscha do 230 pln,w krakowskim ASO prawie 400 pln
Ale w koncu Jarek mnie poratowal calym aparatem i w tym co mialem wczesniej mam czujnik nr 1 a w tym co mam teraz czujnik nr 2
Jakby teczka miala 4 cylindry pewnie nie byloby problemu ale przy 5 cylindrach,zaplon wyjdzie w innym miejscu
Najlepiej rozebrac aparat przed zakupem i upewnic sie ktory nam potrzebny
Ostatnio jak szukalem to bez problemu idzie kupic boscha do 230 pln,w krakowskim ASO prawie 400 pln
Ale w koncu Jarek mnie poratowal calym aparatem i w tym co mialem wczesniej mam czujnik nr 1 a w tym co mam teraz czujnik nr 2
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
dokładnie tak mi wyskakuje, ale tez gdzieś znalazłem stronę z tym tańszym i było opisane że tylko do silników ACU 1994-1996
zobaczymy jak wyciągnę
w sumie strzelam z tym hallem w ciemno, objawy podobne jak u założyciela tematu lecz bardzo bardzo sporadycznie,
czasami jak zgaśnie po chwili można go odpalić
nie ma reguły czy ciepły czy zimny, czy pb czy lpg, obroty na wolnych podwyższone, pukając w rozdzielacz silnik gaśnie, ruszając wtyczką od halla silnik przerywa
https://www.youtube.com/watch?v=FfMdWYC ... e=youtu.be
dzis na VAGa zobaczymy co pokaze
zdam relacje co po wymianie
może sie przydać https://www.youtube.com/watch?v=2fK2PSXxeuQ
heh :D no i ........ silnik nie odpala , brak iskry na świecach, VAG pokazuje błąd 01087, pod wieczór powalczę dalej
zobaczymy jak wyciągnę
w sumie strzelam z tym hallem w ciemno, objawy podobne jak u założyciela tematu lecz bardzo bardzo sporadycznie,
czasami jak zgaśnie po chwili można go odpalić
nie ma reguły czy ciepły czy zimny, czy pb czy lpg, obroty na wolnych podwyższone, pukając w rozdzielacz silnik gaśnie, ruszając wtyczką od halla silnik przerywa
https://www.youtube.com/watch?v=FfMdWYC ... e=youtu.be
dzis na VAGa zobaczymy co pokaze
zdam relacje co po wymianie
może sie przydać https://www.youtube.com/watch?v=2fK2PSXxeuQ
heh :D no i ........ silnik nie odpala , brak iskry na świecach, VAG pokazuje błąd 01087, pod wieczór powalczę dalej
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Pojedyncza iskra przeskakuje w momencie przekrecenia stacyjki nawet jak hall jest calkiem padniety lub nawet odpiety (przynajmniej w AAF)
Sciagnij rozdzielacz i zaloz swiece bezposrednio na kabel WN wychodzacy z cewki WN
Jak masz aparat wyciagniety to krec paluchem za palec rozdzielacza lub za sprzegielko z tylu
Jesli hall jest sprawny (lub prawie sprawny) powinna zalaczac sie pompa paliwa i przeskakiwac iskra na swiecy
A jak ci sie chce bardziej grzebac to na YT jest filmik pokzaujacy jak sprawdzic halla przy pomocy 5V i diody,a na elektrodzie przy pomocy urzadzen o ktorych istnieniu do tej pory nie mialem pojecia
Zaplon masz chyba troszke przyspieszony bo obroty troszke wysokie,chyba ze hall sie rozlecial i w aparacie przestawil
Sciagnij rozdzielacz i zaloz swiece bezposrednio na kabel WN wychodzacy z cewki WN
Jak masz aparat wyciagniety to krec paluchem za palec rozdzielacza lub za sprzegielko z tylu
Jesli hall jest sprawny (lub prawie sprawny) powinna zalaczac sie pompa paliwa i przeskakiwac iskra na swiecy
A jak ci sie chce bardziej grzebac to na YT jest filmik pokzaujacy jak sprawdzic halla przy pomocy 5V i diody,a na elektrodzie przy pomocy urzadzen o ktorych istnieniu do tej pory nie mialem pojecia
Zaplon masz chyba troszke przyspieszony bo obroty troszke wysokie,chyba ze hall sie rozlecial i w aparacie przestawil
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
proste testy zrobiłem probówką i diodą, cewka dawała znaki życia, brakowało impulsów z halla
hall wymieniony i niezniszczalna T4 dalej miałczy, u mnie w silniku ACU występuje Bosch 1 237 011 124, sam czujnik bez tej metalowej płytki
błąd 01087 i obroty lekko podwyższone pewnie mówią że czeka mnie czyszczenie i adaptacja przepustnicy
hall wymieniony i niezniszczalna T4 dalej miałczy, u mnie w silniku ACU występuje Bosch 1 237 011 124, sam czujnik bez tej metalowej płytki
błąd 01087 i obroty lekko podwyższone pewnie mówią że czeka mnie czyszczenie i adaptacja przepustnicy
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Niestety ja sie poddałem. Auto sprzedałem z tą wadą wiec dalej nie wiem co było i żyje w nieświadomości. Pozdrowionka i do następnej juz sprawnej t4.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Model:
- Kontakt:
A ktoś wymienił aparat ze sprawnym hallem i się cieszy bo tanio kupił t4 bo zapewne pełnej wartości nie dostałeś z taka niezidentyfikowana wadą ?
-
skiba07
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Stracić nie straciłem na pieniążkach, jedynie co straciłem to kupe nerwów i czasu straconego. Bardzo możliwe niech przyszły właściciel sobie zrobi tego halla i cieszy sie z autka. Ja znim za dużo przeszedłem. Jedyny plus sytuacji to do perfekcji doszedłem do jazdy na lince :)
-
Thomas
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Cześć,
Miałem podobne problem zeszłej zimy, pojawiły się także niedawno - autko gaśnie, nie chce odpalić przez kilkanaście prob uruchomienia, po czym odpala I jeździ bez problemów.
Usterka pojawiła sie pierwszy raz na schyłku ostatniej zimy I ustąpila jak zrobiło się cieplej. Na początku tej zimy tem,at przypomniał o sobie, ale nie byłą tak uciążliwy - problem pojawiał się przy uruchamianiu silnika.
Po przeczytaniu tego wątku zdecydowałe się na wymianę czujnika Halla.
Czujnik wymieniony 3 tygodnie temu I póki co ani razu problem nie wystąpił.
Miałem podobne problem zeszłej zimy, pojawiły się także niedawno - autko gaśnie, nie chce odpalić przez kilkanaście prob uruchomienia, po czym odpala I jeździ bez problemów.
Usterka pojawiła sie pierwszy raz na schyłku ostatniej zimy I ustąpila jak zrobiło się cieplej. Na początku tej zimy tem,at przypomniał o sobie, ale nie byłą tak uciążliwy - problem pojawiał się przy uruchamianiu silnika.
Po przeczytaniu tego wątku zdecydowałe się na wymianę czujnika Halla.
Czujnik wymieniony 3 tygodnie temu I póki co ani razu problem nie wystąpił.