Nie ładuje po uruchomieniu- czy to normalne?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Nie ładuje po uruchomieniu- czy to normalne?
Od początku kiedy posiadam te auto ( 2,4D AAB 1993r. ) po uruchomieniu silnika wciąż świeci się kontrolka ładowania. Dopiero kiedy lekko dodam gazu kontrolka gaśnie i już się dalej nie świeci.
W międzyczasie aleternator był u elektryka na małej regeneracji ale w tym zakresie nic się nie zmieniło. Czy to normalne?
W międzyczasie aleternator był u elektryka na małej regeneracji ale w tym zakresie nic się nie zmieniło. Czy to normalne?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Nie ładuje po uruchomieniu- czy to normalne?
jest to opisane na forum - poszukaj
chociaż w innym temacie
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... lne#p50918
i jak przeczytasz to są dwie wersje, że tak jest a druga, że tak nie powinno być
chociaż w innym temacie
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... lne#p50918
i jak przeczytasz to są dwie wersje, że tak jest a druga, że tak nie powinno być
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tytuł tamtego wątku nie sugerował dyskusji na "mój" temat :)
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Ja miałem doczynienia z trzema alternatorami i na każdym jest tak samo, czyli po odpaleniu na zimnym kontrolka świeci, dopiero po przygazowaniu wzbudza się ładowanie i kontrolka gaśnie <38>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeżdze tak 2 lata,.. da się zyć,.. zapytałem z ciekawości. Jeśli pomogłoby poruszanie kabelkiem to mogę podjąć się naprawy :)
-
czarny1x1x
pomoże dodatkowa żaróweczka zamontowana przy alternatorze ,,żaróweczka 3vat +po kluczyku z czujnika światła wstecznego ,sygnałowy - ,, minus,, z alternatora niebieski kabelek to jest wyjście na kontrolkę na desce podpinasz tą żaróweczkę i cieszysz się że nic nie żarzy się na desce .alternator wzbudza się OD RAZU ,i tyle (przy okazji mamy tuning podświetlany alternator ) bardzo fajne rozwiązanie często robiłem to w T4 i pomagało <england> pewny nie jestem tylko koloru kabelka na kontrolkę ale chodzi właśnie o niego jak co koledzy mnie poprawią po zapłonie jest na nim minus po odpaleniu plus
-
slawas
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: carawela
- Kontakt:
pozwólcie że przyłącze się do tematu. objawy te same o których piszecie kontrolka gaśnie po małej przegazowce tylko że mam jeszcze dwa dziwne objawy.
pierwszy to przekaznik strzelający że tak powiem który ucichnie po około 2 minutach.
drogi objaw jest taki, że autko odpalam i chodzi na wolnych jakąś chwilę potem słyszę jak strzeli jakiś przekaznik i najlepsze jest to że silnik zaczyna jak by lepiej pracować. dodam że dzieje się to tylko po nocy nigdy na ciepłym. aha silnik 1,9 diesel. macie jakieś pomysły bo obawiam się że któregoś ranka nie odpale . pozdro
pierwszy to przekaznik strzelający że tak powiem który ucichnie po około 2 minutach.
drogi objaw jest taki, że autko odpalam i chodzi na wolnych jakąś chwilę potem słyszę jak strzeli jakiś przekaznik i najlepsze jest to że silnik zaczyna jak by lepiej pracować. dodam że dzieje się to tylko po nocy nigdy na ciepłym. aha silnik 1,9 diesel. macie jakieś pomysły bo obawiam się że któregoś ranka nie odpale . pozdro
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
poczytaj na forum o działaniu świec żarowych i ich przekaźniku, a dowiesz się co to za przekaźnik strzela i silnik łapie większe obroty
co to znaczy strzela 2 minuty ?? non stop włącza się i wyłącza ??
otworzyłeś w ogóle skrzynkę bezpieczników i próbowałeś zlokalizować który to ??
a coś dokładniej to ten sam po którego wyłączeniu silnik łapie obroty czy inny??slawas pisze:pierwszy to przekaznik strzelający że tak powiem który ucichnie po około 2 minutach.
co to znaczy strzela 2 minuty ?? non stop włącza się i wyłącza ??
otworzyłeś w ogóle skrzynkę bezpieczników i próbowałeś zlokalizować który to ??
-
slawas
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dziś temat powrócił i udało mi się namierzyć ten przekaznik posiada nr120. moje pytanie czy kupić nowy czy wystarczy przeczyscic styki?
-
czarny1x1x
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w którym miejscu jest on wsadzony, bo numeru jakoś nie kojarzęslawas pisze:ten przekaznik posiada nr120.
-
slawas
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
kenobi przepraszam to jest 102 mój błąd. a dokładnie ma taki nr. 191 911 261 C. Co znaczy polutowac
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to jest przekaźnik świec żarowych ( wystarczyło poczytać forum o świecach żarowych co sugerowałem wyżej )
także dalsza dyskusja tutaj o twoim problemie nie ma nic wspólnego z tematem wątku
wszystko znajdziesz w swojej kwestii na forum w tematach o świecach żarowych
także dalsza dyskusja tutaj o twoim problemie nie ma nic wspólnego z tematem wątku
wszystko znajdziesz w swojej kwestii na forum w tematach o świecach żarowych
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Mam 2 szt T4 2.4D.
Do wczoraj w każdym kontrolka się gasiła po odpaleniu silnika.
Wczoraj w multiku padły szczotki w regulatorze.
Założony nowy i teraz trzeba przegazowac by kontrolka się gasiła.
Czyli wina nie jest po stronie alternatora tylko zależy od regulatorów.
Edyta:
Cała operacja wymiany (zdjęcie osłony, pasa przedniego, demontaż plastikowej osłony alternatora, wymiana regulatora i ponowny montaż osłon) przeprowadzona na parkingu przy -5 stopni.
A mechanicy mówią że się nie da bez kanału.
Tu też podziękowania dla wojtiego i grzesiexa za pomoc w zakupie.
Do wczoraj w każdym kontrolka się gasiła po odpaleniu silnika.
Wczoraj w multiku padły szczotki w regulatorze.
Założony nowy i teraz trzeba przegazowac by kontrolka się gasiła.
Czyli wina nie jest po stronie alternatora tylko zależy od regulatorów.
Edyta:
Cała operacja wymiany (zdjęcie osłony, pasa przedniego, demontaż plastikowej osłony alternatora, wymiana regulatora i ponowny montaż osłon) przeprowadzona na parkingu przy -5 stopni.
A mechanicy mówią że się nie da bez kanału.
Tu też podziękowania dla wojtiego i grzesiexa za pomoc w zakupie.
-
Porkyyy
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 4
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Wzbudzenie ładowania (trzeba lekko przegazować) !
Witam to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Mam taki mały problem po odpaleniu silnika świeci się kontrolka ładowania po dodaniu gazu gaśnie. Jak silnik jest nagrzany to po włączeniu silnika od razu wzbudza się ładowanie i nic nie świeci ! Słyszałem o jakimś patencie na żaróweczke mógł by ktoś mi wytłumaczyć gdzie co i jak mam podłączyć ? Ewentualnie co innego mogę sprawdzić ?
-
- 13
- Model:
- Auto: eurovan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: Wzbudzenie ładowania (trzeba lekko przegazować) !
sorki, ze się dołączę, ale myślę, ze mamy ten sam problem. tez muszę przygazować, żeby kontrolka ładowania zgasła, dodatkowo widzę, jak światła i podświetlenie lekko faluje, a po ciemku, na jałowym kontrolka delikatnie się żarzy.
znajomek mówił, ze z tego co pamięta, trzeba wymienić szczotki alternatora. Iść tym tropem?
pozdrowki
znajomek mówił, ze z tego co pamięta, trzeba wymienić szczotki alternatora. Iść tym tropem?
pozdrowki
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 11:09 przez mora, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: literówki
-
piotus23
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 pryczka
- Opis: T4 93"'
golf
mk 1 80""
pOLO 6N OPEN AIR - Lokalizacja: pod bystrzycą kłodzką DKL
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
sprawdź wszystkie kable przy altku i odkreć i wyciągnij regulator napięcia tam sa szczotki możliwe że juz ich nie ma
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 10:55 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Obydwie usterki ( żarzenie i przygazówka ) są opisane na forum.
Są to usterki typowe .
Żarzenie raczej trudne do usunięcia , dowzbudzenie alternatora opisane.
Są to usterki typowe .
Żarzenie raczej trudne do usunięcia , dowzbudzenie alternatora opisane.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Jeśli sprawdzenie okablowania nie pomoże ,to najlepiej dać alternator do regeneracji .Ja dałem swój, została mi tylko stara obudowa, a tak to wszystko mi wymienili 450 zł jak nówka ze sklepu oraz gwarancja.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
sexo pisze:sorki, ze sie dolacze, ale mysle, ze mamy ten sam problem. tez musze przygazowac, zeby kontrolka ladowania zgasla, dodatkowo widze, jak swiatla i podswietlenie lekko faluje, a po ciemku, na jalowym kontrolka delikatnie sie zarzy.
znajomek mowil, ze z tego co pamieta, trzeba wymienic szczotki alternatora. isc tym tropem?
pozdrowki
opcja "szukaj" na forum działa:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t= ... 82adowania
-
Porkyyy
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czarny1x1x mógłbyś mi rozjaśnić jak to zrobić bo nie za bardzo rozumiem ? wymieniłem regulator napięcia i dalej to samo :/czarny1x1x pisze:pomoże dodatkowa żaróweczka zamontowana przy alternatorze ,,żaróweczka 3vat +po kluczyku z czujnika światła wstecznego ,sygnałowy - ,, minus,, z alternatora niebieski kabelek to jest wyjście na kontrolkę na desce podpinasz tą żaróweczkę i cieszysz się że nic nie żarzy się na desce .alternator wzbudza się OD RAZU ,i tyle (przy okazji mamy tuning podświetlany alternator ) bardzo fajne rozwiązanie często robiłem to w T4 i pomagało <england> pewny nie jestem tylko koloru kabelka na kontrolkę ale chodzi właśnie o niego jak co koledzy mnie poprawią po zapłonie jest na nim minus po odpaleniu plus
-
czarny1x1x
więc potrzebna nam jest żaróweczka 3 wat( lub 5 wat są dwie szkoły ) oprawka do niej szukamy +12 volt po zapłonie =na włączniku świateł wstecznych na skrzyni podłączamy kabel i ciągniemy w okolice kabelka od alternatora kolor niebieski jedna noga żaróweczki dołączona do tego niebieskiego kabelka =(wzbudzenie alternatora ) druga do tego plusa po zapłonie .ot wszystko .cieszymy się że nas już nie irytuje kontrolka i nie musimy robić prze gazówki
-
Porkyyy
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Napisz mi bardziej dokładniej :D bo i tak nic z tego nie rozumiem ! Mam żaróweczkę 3 wat z oprawką jedną nogę podłączam do kabelka niebieskiego przy altku a drugą gdzie ? jak po zapłonie nie czaje. Napisz konkretnie gdzie to mam podłączyć bo nie wiem :D Mógłbyś może jakiś schemacik zrobić do tego ? :)
-
czarny1x1x
a drugą do plusa po zapłonie a znajdziesz go na włączniku biegu wstecznego ,no nie da się dokładniej ,
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
dla odmiany panowie, chyba mam troszeczkę inny problem niż forumowicze w tym wątku. Alternator przed regeneracją nie ładował, po regeneracji to samo;) teraz tak(kontrolka świeci bez przegazowania) przed przegazowaniem ładowanie(dobrze nie pamiętam) około 10 po przegazowaniu 12, czyli tak czy tak lipa. Zawołałem kolegę próbowaliśmy jakoś dojść do tego i jak po odpaleniu wyciągneliśmy przekaźnik świec żarowych nagle ładowanie 13.7 i rośnie. Wskazywało to na przekaźnik więc na początek pożyczyłem od znajomego żeby to potwierdzić. Wszystko było ok, więc zakupiłem od kolegi mikoli przekaźnik;) ładował 2 tyg i siadł... nie oczekuję jednoznacznej odp, bo to nie możliwe, ale obstawiacie zbieg okoliczności(po prostu kończył się przekaźnik) czy raczej jakaś zwara czy ''coś'' zniszczyło kolejny. Dodam, że z elektryką były problemy już przed zakupem teczki;) kiedyś jechałem wieczorem i mi światła zgasły na chwilę :/
PS: jeśli chodzi o gaśnięcie kontrolki to zrobię to w późniejszym czasie, obstawiam regulator, priorytetem jest ładowanie..
Dzięki z góry Panowie za jakąkolwiek pomoc.
PS: jeśli chodzi o gaśnięcie kontrolki to zrobię to w późniejszym czasie, obstawiam regulator, priorytetem jest ładowanie..
Dzięki z góry Panowie za jakąkolwiek pomoc.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013, 9:08 przez cegi1989, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
pierwsze co mi przychodzi to świece żarowe robią pobór i za szybko to ładowanie mierzysz daj im się wyłączyć ,i dopiero mierzymy ładowanie , ten alternator coś nie jestem przekonany do fachowej naprawy ,co było w nim zmieniane ,bo naprawa to nie tylko wymiana szczotek lub całego regulatora
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Zmierz napięcie po wyłączeniu świec - w zależności od przekaźnika może trwać około 3 minuty. I wyłącz inne odbiorniki.
Mówiąc o przekaźniku masz na myśli przekaźnik świec?
-
cegi1989
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
ja też do altka nie jestem przekonany(gość powiedział, że nie chciał ładować wielkich pieniędzy, bo coś tam już jest ktoś przerabiał i nie warto), ale ładować ładuje, bo skoro wyciągnę przekaźnik i ładuje normalnie to altek ok..to jest moje zdanie, aczkolwiek laikiem jestem... A mogę podłączyć miernik bezpośrednio do altka i zobaczyć ładowanie?pierwsze co mi przychodzi to świece żarowe robią pobór i za szybko to ładowanie mierzysz daj im się wyłączyć ,i dopiero mierzymy ładowanie , ten alternator coś nie jestem przekonany do fachowej naprawy ,co było w nim zmieniane ,bo naprawa to nie tylko wymiana szczotek lub całego regulatora
Tak przekaźnik świec, edytowałem w poście też. W takim razie Panowie idę sprawdzić, odczekam kilka minut i zobaczymy czy zacznie ładować. Nie wiedziałem, że to tak działa.Zmierz napięcie po wyłączeniu świec - w zależności od przekaźnika może trwać około 3 minuty. I wyłącz inne odbiorniki.
edycja: zmieniane łożysko chyba i komutator bodajże(fachowiec powiedział, że on ładuje, ale niedługo mi się skończy, więc powiedziałem, że ma zrobić- koszt 80zł.) Pojechałem do niego później i powiedziałem, że kontrolka mi nie gaśnie i wtedy powiedział, że może bym musiał zainwestować jeszcze w regulator.
-
czarny1x1x
komutator ? to mógł jedynie wyczyścić lub go pod lutować w jakim stanie jest pierścień ślizgowy szczotek oraz szczotki ,dziwny spec skoro miał rozebrane że nie wymienił pierścienia i samych szczotek
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Albo taki spec albo miało być tanio.
Wymień kompletny regulator - koszt regulatora około 40 zł max i wtedy sprawdzaj dalej.
Wymień kompletny regulator - koszt regulatora około 40 zł max i wtedy sprawdzaj dalej.