Dołożenie turbo do 2,5 benzyna
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grzmal
- Nowy T4
- 3
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Dołożenie turbo do 2,5 benzyna
Moje uszanowanie dla wszystkich forumowiczów.
Zakładam ten post, ponieważ nigdzie na forum nie znalazłem tego tematu. Ma ktoś z Was praktykę dołożenia turbo do silnika benzynowego poj.2,5 l?
Czy jest w ogóle sens z taką zabawą? A może podpowie od czego pasują części do takiej przeróbki?
Z góry dziękuję. Czekam na odpowiedzi.
Zakładam ten post, ponieważ nigdzie na forum nie znalazłem tego tematu. Ma ktoś z Was praktykę dołożenia turbo do silnika benzynowego poj.2,5 l?
Czy jest w ogóle sens z taką zabawą? A może podpowie od czego pasują części do takiej przeróbki?
Z góry dziękuję. Czekam na odpowiedzi.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Dołożenie turbo do 2,5 benzyna
Hejo , podkręć trochę aparat zapłonowy + chip z allegro i będziesz miał zmiany. Ja nie narzekam na samej zmianie z aparatem.
Wiem, że może ciężko w to uwierzyć ,ale ta mała elektronika działa cuda. W Seicento 1.1 były spore zmiany nie tylko w mocy ,ale i spalanie spadło w dół o 0,8L/100 . W AAF jeszcze nie testowałem chipa ,bo mam rozrząd przestawiony o jeden ząbek i nie odczuwam tak mocy.
Turbo już było zakładane do 2.4d i chyba ciężko to przetrwał.
Wiem, że może ciężko w to uwierzyć ,ale ta mała elektronika działa cuda. W Seicento 1.1 były spore zmiany nie tylko w mocy ,ale i spalanie spadło w dół o 0,8L/100 . W AAF jeszcze nie testowałem chipa ,bo mam rozrząd przestawiony o jeden ząbek i nie odczuwam tak mocy.
Turbo już było zakładane do 2.4d i chyba ciężko to przetrwał.
-
grzmal
- Nowy T4
- 3
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Dziękuję za radę. Mam silnik wyjęty i korci mnie bardzo jakies podrasowanie. Ciekawa ta elektronika, muszę poczytać o chipie do silnika bez doładowania. A może kompresor wstawić?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Jak juz będziesz miał dostęp to tu poszukaj https://t4-forum.pl/viewforum.php?f=33
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
A więc dzis poczułem działanie chipa . Nie chodzi mi o reklamę , ale to działa. Spalanie spadło z 14.6 na 13.4 /100km - mysślę ,że moge jeszcze mniej.
W moim przypadku sporo ,bo prawie 5 L na 2 dni jazdy. Tankuję na tej samej stacji co 380km.
Przyspieszenie także zmieniło się.
Dziś na autostradzie od 120 do 140 pod małą górkę bardzo ładnie jechał. Te same efekty co w Seicento jesli mowa o osiągach.
Krótko mówiąc jak na prawie 28 lat autem to jazda powoduje usmiech na twarzy i można z młodszymi rywalami (podobnej wielkości) startować .
W moim przypadku sporo ,bo prawie 5 L na 2 dni jazdy. Tankuję na tej samej stacji co 380km.
Przyspieszenie także zmieniło się.
Dziś na autostradzie od 120 do 140 pod małą górkę bardzo ładnie jechał. Te same efekty co w Seicento jesli mowa o osiągach.
Krótko mówiąc jak na prawie 28 lat autem to jazda powoduje usmiech na twarzy i można z młodszymi rywalami (podobnej wielkości) startować .
-
Lukpereira
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 winnebago
- Kontakt:
Mają rozjaśnij sprawę z tym aparatem zapłonowym i chipem.
Domyślam się że chodzi o dołożenie zapłonu - ale jakbyś dał namiar na chipa to byłoby lux
Domyślam się że chodzi o dołożenie zapłonu - ale jakbyś dał namiar na chipa to byłoby lux
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Hej , czip montuje sie w układzie dolotowym powietrza przy filtrze powietrza. Mozna go kupić na allegro od firmy co zajmuje sie chip tunningiem. Moze nie mają u siebie w ogłoszeniach ,ale napisz do nich to na pewno wskażą dobry model. Później działasz jak w instrukcji czyli po montazu i przejechaniu 100km możesz zacząć regulować.
Opcje masz dwie :
- możesz dodać mocy i spadek spalania co jest odczuwalne przy normalnej jeździe
- może zmniejszyć moc oraz prędkość i wtedy nie rozpędzisz się za mocno - np jak masz ciężką nogę to na pewno zrobi z auta powolne.
Opcje masz dwie :
- możesz dodać mocy i spadek spalania co jest odczuwalne przy normalnej jeździe
- może zmniejszyć moc oraz prędkość i wtedy nie rozpędzisz się za mocno - np jak masz ciężką nogę to na pewno zrobi z auta powolne.
-
Lukpereira
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 winnebago
- Kontakt:
Ok dzięki - długo już na tym jeździsz ?
Chyba znalazłem na Allegro ten chip, na ile stopni ustawiłeś zapłon?
Chyba znalazłem na Allegro ten chip, na ile stopni ustawiłeś zapłon?