Vw T4 2.5 + LPG ACU
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ponury
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravell
- Kontakt:
Vw T4 2.5 + LPG ACU
Witam Ekipę.
Mam dość stresujący problem w moim T4 2,5 lpg 1996 r ACU. Co jakiś czas mam problem w gaśnięciem w trakcie jazdy silnika ( nie jest to wina lpg bo problem pojawia się tylko na benzynie na zimnym silniku). Tzn uruchamiam silnik przez pewien czas wszystko ok obroty w normie nie faluje trzyma około 1000 ruszam jadę przez pewien czas ale gdy zaczynam hamować obroty spadają do zera i silnik gaśnie. Odpale przejadę może za 2 km i znowu hamowanie kończy spadającymi obrotami do zera i gaśnie. Nie ma różnicy czy hamuje redukując bieg czy jadę na luzie. Jak się zagrzeje problem znika. Z tym że problem pojawia się z nie wiadomo jakiego powodu bo po pewnym czasie w ogóle nie gaśnie i tak mogę sobie jeździć miesiąc dwa i nic a potem znowu problem.
Kopułka palec przewody świece cewka nowa. Silniczek krokowy czyszczę przy wymianie oleju czyli co jakieś 4 miesiące.
Próbowałem zdiagnozować problem przez komputer ale nie mogę się połączyć z komputerem z obd.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem.
Mam dość stresujący problem w moim T4 2,5 lpg 1996 r ACU. Co jakiś czas mam problem w gaśnięciem w trakcie jazdy silnika ( nie jest to wina lpg bo problem pojawia się tylko na benzynie na zimnym silniku). Tzn uruchamiam silnik przez pewien czas wszystko ok obroty w normie nie faluje trzyma około 1000 ruszam jadę przez pewien czas ale gdy zaczynam hamować obroty spadają do zera i silnik gaśnie. Odpale przejadę może za 2 km i znowu hamowanie kończy spadającymi obrotami do zera i gaśnie. Nie ma różnicy czy hamuje redukując bieg czy jadę na luzie. Jak się zagrzeje problem znika. Z tym że problem pojawia się z nie wiadomo jakiego powodu bo po pewnym czasie w ogóle nie gaśnie i tak mogę sobie jeździć miesiąc dwa i nic a potem znowu problem.
Kopułka palec przewody świece cewka nowa. Silniczek krokowy czyszczę przy wymianie oleju czyli co jakieś 4 miesiące.
Próbowałem zdiagnozować problem przez komputer ale nie mogę się połączyć z komputerem z obd.
Może ktoś z kolegów miał podobny problem.
-
tomek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Vw T4 2.5 + LPG ACU
Spróbuj zmniejszyć dopływ powietrza , żeby pobierał powietrze z komory silnika a nie zewnątrz , może jakieś kolanko założyć zamiast wlotu z zewnątrz .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Hihihi widzę stare metody druciarstwa z lpg jak gaziarze przysłaniali dolot bo nie umieli sobie z gazem poradzić, u kolegi to się dzieje na pb więc winna gdzie indziej , silniczek krokowy moze się przycinatomek pisze:Spróbuj zmniejszyć dopływ powietrza , żeby pobierał powietrze z komory silnika a nie zewnątrz , może jakieś kolanko założyć zamiast wlotu z zewnątrz .
-
Ponury
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
To czemu krokowy nie zacina się za każdym razem tylko przy pierwszym hamowaniu ?
-
adi84
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Sprawdzić nie zaszkodzi. Może jakiś nagar jest i gdy zimny krokowy nie daje rady.
-
Ponury
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Niestety nie pomogło. Wczoraj u mechanika wyczyszczony a dzisiaj to samo. Pierwsze hamowanie i gaśnie.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
dopóki nie podłaczysz kompa i sprawdzisz ewentualne błedy, to jest to wróżenie z fusów
musisz sie połaczyć, jest opcja ze źle wkładasz wtyczki z przejściówki OBD1, lub są żle zrobione, miałem tak kiedyś, dlatego mam jedne sprawdzone i opisane która strona do góry
na początek w skrzynce bezpieczników, sprawdź czy wszystko porządnie siedzi, zwłaszcza przekaźnik pompy i bezpiecznik elektroniki silnika
musisz sie połaczyć, jest opcja ze źle wkładasz wtyczki z przejściówki OBD1, lub są żle zrobione, miałem tak kiedyś, dlatego mam jedne sprawdzone i opisane która strona do góry
na początek w skrzynce bezpieczników, sprawdź czy wszystko porządnie siedzi, zwłaszcza przekaźnik pompy i bezpiecznik elektroniki silnika
-
Ponury
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Objaw pojawia się po odłączeniu akumulatora. Ostatnio padł mi alternator i problem się pojawił. Od paru dni problem znikł. Zero falowania zero gaśnięcia.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Problem pewnie powróci. Kiedyś w Golfie miałem podobny przypadek, co nie znaczy że to to. Sprawdzić zawsze można. Przyczyną była pompa paliwa. Wewnątrz pompy przewód musiał być luźny. Po wymianie pompy problem zniknął.