2.4D przegrzewa się przy dużym obciążeniu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kliczek
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T-4 special 92
- Kontakt:
2.4D przegrzewa się przy dużym obciążeniu.
Pierwszy mój wpis Witam......posiadam od ponad 4 lat busa T 4...2,4 l. w dieslu - starego- 92 rocznik ale...wpis w dowodzie auto specjalne gdyż jest to mini kamperek Na dachu mam solar 140 W na pokładzie zaś: gaz a więc kuchenkę , lodówkę , tv na ruchomym ramieniu , obrotowe fotele (bardzo przydatne) akumulator żelowy od solara dający pracę laptopa i monitora tv na 6 do 8 h pracy obu na raz. Oczywiście gniazdo zewnętrzne 230 v. Jestem zakochany w T-czwórce na maksa...w 2016 objechałem Nim- Anglię 3600 km , w 2017 Włochy 4400 km ..a w 2018 Polskę około 2800 km. Bez awarii...
Nie chcę tu w tym temacie chwalić się staruszkiem T-4...tylko powyższy opis pozwoli mi zaraz zadać pytanie ...tematyczne.
Chodzi o to że silnik jest fantastyczny bez dwumasy i ...bez turbiny. NAJWIĘKSZYM PROBLEMEM jest chłodzenie...wracając z Włoch wpakowałem się w bardzo stromy podjazd w Alpach (Włochy/Szwajcaria) i musiałem co kilkaset metrów na podjeździe gasić silnik i czekać co by temperatura spadła do przynajmniej 80 st.
Pytanie brzmi.....czy jest możliwość wstawienia przed chłodnicę wiatraka ??? A włącznik umiejscowić w kabinie.... I CZY TO COKOLWIEK POMOŻE w zmniejszeniu temperatury na długich podjazdach...
Nie chcę tu w tym temacie chwalić się staruszkiem T-4...tylko powyższy opis pozwoli mi zaraz zadać pytanie ...tematyczne.
Chodzi o to że silnik jest fantastyczny bez dwumasy i ...bez turbiny. NAJWIĘKSZYM PROBLEMEM jest chłodzenie...wracając z Włoch wpakowałem się w bardzo stromy podjazd w Alpach (Włochy/Szwajcaria) i musiałem co kilkaset metrów na podjeździe gasić silnik i czekać co by temperatura spadła do przynajmniej 80 st.
Pytanie brzmi.....czy jest możliwość wstawienia przed chłodnicę wiatraka ??? A włącznik umiejscowić w kabinie.... I CZY TO COKOLWIEK POMOŻE w zmniejszeniu temperatury na długich podjazdach...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2.4D przegrzewa się przy dużym obciążeniu.
Moim zdaniem jest coś nie tak. Trzeba znaleźć przyczynę, a nie kombinować półśrodki. Co ci da dodatkowy wentylator skoro już masz dwa i to całkiem pokaźne. Czy cokolwiek już było sprawdzane z podstaw typu: prawidłowe działanie wentylatorów, żaluzji na chłodnicy jeśli są, drożność chłodnicy itp.
-
Kliczek
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
nie mam ani jednego....ten silnik nie ma chłodzenia wentylatorem
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
No to już sobie sam odpowiedziałeś. 2.4D ma DWA silne wiatraki ZA chłodnicą. Na obrazku rysunek z Etki dla rocznika 1992
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kliczek
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
wow....tyle lat jeżdżę moim kamperkiem i nawet nie pomyślałem o tym...dopiero wczoraj mnie coś natchnęło...i tu napisałem bo w sieci nic nie ma...wielkie dzięki za info
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
To podejrzewam, że z silnikiem już czas się żegnać, a z głowicą to na 100%. Te silniki bardzo nie lubią przegrzewania głowicy, dlatego są wyposażone między innymi w dodatkową pompkę która ją chłodzi.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
A może wentylatory są tylko, zasłonięte żaluzjami? Zdjęcie wiele wyjaśni.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Niesamowite, gdyby ktoś ograbił T4 z wiatraków i tak sprzedał komuś, a ten tyle tyś km podróżował nieświadomy....
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
<up>slimak pisze:A może wentylatory są tylko, zasłonięte żaluzjami? Zdjęcie wiele wyjaśni.
Też tak obstawiam, być może termik który otwiera żaluzje zacioł się w pozycji zamkniętej i przez to uklad się grzeje.
-
SP9RTN
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro long
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
W moim zacinała się 1 żaluzja. Efekt był taki, że latem, na podjeździe pod górkę trwającym 10 min. temperatura silnika niebezpiecznie rosła.
Nie chce mi się wierzyć, żeby silnik wytrzymał opisane trasy, gdyby nie miał wentylatorów.
Nie chce mi się wierzyć, żeby silnik wytrzymał opisane trasy, gdyby nie miał wentylatorów.
-
YanmarT4
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Atlantis
- Kontakt:
Witam, jestem tu nowy i wszystkich pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o przegrzewanie się silnika to warto sprawdzić prawidłowość wskazań tej temperatury. Kiedyś miałem taki sam problem w VW T4 1.9 TD, a z kolei w 2.4 D musiałem wymienić chłodnicę i wszystko wróciło do normy.
Jeżeli chodzi o przegrzewanie się silnika to warto sprawdzić prawidłowość wskazań tej temperatury. Kiedyś miałem taki sam problem w VW T4 1.9 TD, a z kolei w 2.4 D musiałem wymienić chłodnicę i wszystko wróciło do normy.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Zacznij od sprawdzenia żaluzji na chłodnicy. Te żaluzje /są dwie/ są sterowane w dość gówniany sposób i często się zacinają. Ręcznie można otworzyć przez obrócenie mechanizmu żaluzji.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@srokkka: to jest w ogole dziwny mechanizm. Moj siłownik termostatyczmy w garnku z goraca wodą obraca ramieniem i "samymi rencamy" nie daje się tego ramienia ruszyć w zimną strone. Żaluzje chodzą w miarę lekko ale na wszelki wypadek całe opsiukane smarem teflonowym, a jeszcze nie widzialem łopatek uchylonych termostatem (z tego powodu na lato termostat profilaktycznie zdejmuję). Stawiam na slabe przewodnictwo cieplne między chłodnicą a termostatem. Jest tam "plastik na plastik" czyli powinno działać tylko gorace powietrze w komorze silnika.
Przy jakiej temperaturze wody łopatki powinny być w pełni otwarte?
Przy jakiej temperaturze wody łopatki powinny być w pełni otwarte?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
https://youtu.be/86Sgv_4c3VQ tutaj widać jak moje ustrojstwo działało, w tej chwili nie pamiętam czy to było 300 stopni czy 600 z tej opalarki.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ja to samo osiągnąłem wrzucając termostat do garnka z wodą stojacego na gazie. Czyli u mnie gora 100 stopni
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Te silniki niestety pod stałym duzym obciązeniem mocno się nagrzewają. Jadąc kiedys swoim 2,4D do Chorwacji na łagodnych długich podjazdach na austrackich autostradach silnik mi się przegrzewał i musiałem robić przerwy ( i dolać wody ). Kolega już w pierwszym poście podał jedną z przyczyn przegrzewania - brak turbo :). Ja po tym wyjeździe do Chorwacji postanowiłem załozyć turbo do 2,4D. Po tym zabiegu autko zasysało wszelkie autostradowe podjazdy bez grymasów, a wskazówka temperatury silnika stała jak wmurowana,.. prawie :)