Montaż przekażników swiateł w T4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Montaż przekażników swiateł w T4
Witam wszystkich, jestem tu nowy, t4 mam niecały miesiąc i już zlokalizowałem problem,jak widzę oryginalnie zasilanie świateł idzie bezpośrednio przez przełącznik? u mnie przy żarówce napięcie w okolicach 12 - 12,1V i światełka mają lekko żółtawy kolor,punkty masowe rzecz jasna mam odczyszczone,chciałbym jednak podnieś troche napięcie w okolice 12,5V... czy problem leży w przełączniku
nie chcę montować przekaźników bo jak widzę 14V na żarówke napewno wpływa na jej żywotność
nie chcę montować przekaźników bo jak widzę 14V na żarówke napewno wpływa na jej żywotność
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
zmiana włącznika nic tu nie pomoze , taki urok T4.hdi pisze:Witam wszystkich, jestem tu nowy, t4 mam niecały miesiąc i już zlokalizowałem problem,jak widzę oryginalnie zasilanie świateł idzie bezpośrednio przez przełącznik? u mnie przy żarówce napięcie w okolicach 12 - 12,1V i światełka mają lekko żółtawy kolor,punkty masowe rzecz jasna mam odczyszczone,chciałbym jednak podnieś troche napięcie w okolice 12,5V... czy problem leży w przełączniku
Co do voltów na żarówce i jej trwałości to w ostatnim AutoŚwiat Poradnik jest dobry artykuł na ten temat
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Witam. Mam pytanie do bardziej zorientowanych, jeśli mam napięcie na żarówkach 13,41V to czy warto zakładać przekaźniki, przyniesie to widoczne korzyści ? Napięcie u mnie jest chyba dość dobre, czy warto je jeszcze podnosić przekaźnikami ?
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Odświeżam troszkę temat bo mam podobnie jak aurii, jakieś dwa lata temu zamontowałem przekaźniki i wszystko działało ok do czasu gdy chciałem przerobić światła by mijania nie gasły przy zapalaniu drogowych. I tu zaczynają się schody, w skrzynce bezpieczników pod numerem 10 miałem przekaźnik nr.53 i zamiast niego wstawiłem dwie zworki jedna poziomo i druga na mniejsze piny pionowa i kiedy zapalę światła mijania bedą świecić i nie gasną nawet po wyłączeniu głównym włącznikiem. Zgasną natomiast po wyjęciu pionowej zworki lub przy przełączeniu przełącznikiem przy kierownicy na światła drogowe. I jeśli ktoś to zrozumiał co napisałem a ma wiedzę co jest tego przyczyną proszę o poradę jak to naprawić bo zależy mi na świeceniu mijania i drogowych razem.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
A nie można dać ekstra przekaźnika wysterowywanego długimi, który niezależnie do położenia przełącznika długie/krotkie w pozycji długie zasili drugie włókna żarówek?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Wywal zworki, przekaźnik świateł mijania zasteruj nie z przełącznika pod kierownica a z głównego włącznika świateł. Przekaźnik świateł drogowych pozostaw bez zmian podłączony pod przełącznik pod kierownicą. U mnie taki układ działa od lat.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
BUNIEK pisze:zależy mi na świeceniu mijania i drogowych razem.
Robisz to na jakiś ledowych żarówkach czy na zwykłych 55/60W? Chyba, że to lampa jakaś akcesoryjna z dwoma odbłyśnikami. Pytam bo w standardowej lampie to średnio ma sens. Więcej światła dadzą dobre żarówki. Nie mówiąc o ilości ciepła generowanego przez 115W na lampę.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Bardzo cenna uwaga. We wszystkich znanych mi pojazdach dlugie z krótkimi paliły się tylko w wersjach z czterema reflektorami. Skoro akcesoryjne żarówki 100W wypalają odbłyśniki to to samo będzie przy zasilaniu dwóch włókien żarówki naraz
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Oczywiste jest to, że kolega ma podwójne lampy z przodu więc nie wiem po te wywody :-)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A z czego to Kolega Probe wnosi? Bo bezdyskusyjne wydają się tylko trzy... koty ;)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A z tego, że raczej uważam brać forumową za wystarczająco rozgarniętą :-P
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Tak też uczynię, o tym to akurat nie pomyślałem, a już myślałem o przełożeniu przekaźników pod maskę.slimak pisze:Wywal zworki, przekaźnik świateł mijania zasteruj nie z przełącznika pod kierownica a z głównego włącznika świateł. Przekaźnik świateł drogowych pozostaw bez zmian podłączony pod przełącznik pod kierownicą. U mnie taki układ działa od lat.
Busik dostał nowe lampy dwuodbłyśnikowe bo stare były na wykończeniu po zdeżeniu z sarną.hoopsii pisze:BUNIEK pisze:zależy mi na świeceniu mijania i drogowych razem.
Robisz to na jakiś ledowych żarówkach czy na zwykłych 55/60W? Chyba, że to lampa jakaś akcesoryjna z dwoma odbłyśnikami. Pytam bo w standardowej lampie to średnio ma sens. Więcej światła dadzą dobre żarówki. Nie mówiąc o ilości ciepła generowanego przez 115W na lampę.
Ja również tak uważamProbe041 pisze:A z tego, że raczej uważam brać forumową za wystarczająco rozgarniętą :-P
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Z racji wczorajszego małego ogólneg przeglądu który przeprowadziłem zajrzałem do skrzynki przekaźników. Przekaźniki świateł dokładałem 3 miesiące temu w identyczny sposób jak Sterciu, wszystko działa ok, ale teraz co zastałem w skrzynce: bezpieczniki sprawne ale ich kolorowa obudowa podtopina a z jednego całkiem spłynęła i zamieniła się w żółtą landrynke. :D
Jako że wykorzystałem ori podstawki pod przekaźniki i bezpieczniki ale z odzysku, czyli używki obstawiałam że styki w podstawkach nie były wystarczająco czyste/słaby kontakt i to powodowało grzanie się bezpieczników, no chyba że ktoś ma inne pomysły. Foto bezpieczników przytopionych i obok nowy dla porównania.
Jako że wykorzystałem ori podstawki pod przekaźniki i bezpieczniki ale z odzysku, czyli używki obstawiałam że styki w podstawkach nie były wystarczająco czyste/słaby kontakt i to powodowało grzanie się bezpieczników, no chyba że ktoś ma inne pomysły. Foto bezpieczników przytopionych i obok nowy dla porównania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Probe041 pisze:Czy można prosić o uaktualnienie zdjęć z pierwszego posta?
Ja też :DSO...T4 pisze:Przyłączam się do prośby o odświeżenie fotek.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Kamil-bezpieczniki mogą grzać się z dwóch powodów.Raz-tak jak piszesz słaby kontakt,brud,snedz,rdza itp.lub rozgiete gniazda(wsówki).Dwa-to za duży pobór,przepływ prądu przez bezpieczniki tudzież za słaby bezpiecznik.Żarówki masz dobrej jakości,czy jakieś wynalazki?Okablowanie,wtyczki w lampach itd.też możesz przejrzeć.To tak na szybko co mi do głowy przychodzi.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
-
Mayer
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan Generation
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Przyłączam się do grona osób proszących o aktualizację zdjęć w pierwszym poście. Nie każdy się zna na elektryce na tyle żeby poradzić sobie z tym z samego opisu :(.rafflex pisze:Probe041 pisze:Czy można prosić o uaktualnienie zdjęć z pierwszego posta?Ja też :DSO...T4 pisze:Przyłączam się do prośby o odświeżenie fotek.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Gdyby ktokolwiek mial źródła to by dawno zamieścił fotki. Stąd obecny nacisk Adminów na umieszczanie fotek ns forum a nie tylko linków
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ponieważ dojrzałem wreszcie do montażu przekaźników postaram się zrobić fotorelację dla potomnych, ale na początek potrzebuję wsparcia teoretycznego.
Dlatego najpierw zamieszczam schemat(y) z Wiki, z prośbą o wskazanie gdzie się wpiąć z przekaźnikami.
E4 to pająk, a E1 to włącznik świateł na lewo od kierownicy. L1 i L2 to reflektory z dwuwłóknowymi żarówkami, na żółto "świecą się" wybrane włókna, a na czerwono pokazany jest przepływ prądu.
Moim zdaniem bezpiecznik S21 to w rzeczywistości bezpiecznik S12.
Przypuszczam, że cewkę przekaźnika świateł długich wpinamy miedzy 56a (E4) a masę, a jego styki robocze między +12V z aku (czyli z Kl.30) i J/1, natomiast cewkę przekaźnika świateł mijania - między 56b (tez z E4) i masę, zaś jego styki robocze miedzy aku (Kl.30) a J/3.
Polecam się łaskawej uwadze Kolegów Kumatych <england>
Dlatego najpierw zamieszczam schemat(y) z Wiki, z prośbą o wskazanie gdzie się wpiąć z przekaźnikami.
E4 to pająk, a E1 to włącznik świateł na lewo od kierownicy. L1 i L2 to reflektory z dwuwłóknowymi żarówkami, na żółto "świecą się" wybrane włókna, a na czerwono pokazany jest przepływ prądu.
Moim zdaniem bezpiecznik S21 to w rzeczywistości bezpiecznik S12.
Przypuszczam, że cewkę przekaźnika świateł długich wpinamy miedzy 56a (E4) a masę, a jego styki robocze między +12V z aku (czyli z Kl.30) i J/1, natomiast cewkę przekaźnika świateł mijania - między 56b (tez z E4) i masę, zaś jego styki robocze miedzy aku (Kl.30) a J/3.
Polecam się łaskawej uwadze Kolegów Kumatych <england>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Bo opis Stercia (w pierwszym, drugim i trzecim poście tego wątku) nie satysfakcjonuje Cię?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Napisał fotorelację, o którą zresztą prosiło kilka osób (oświeżenie fotek)...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Artur już napisał a ja tylko potwierdzę. Chcę odtworzyć opis @Stercia w piśmie obrazkowym. Po przemyśleniu też będę dawał przekaźniki w kabinie i np.w tym przypadku warto wcześniej pooglądać jak ktoś te przekaźniki pomotał pod deskąniebieski-n2 pisze:Bo opis Stercia (w pierwszym, drugim i trzecim poście tego wątku) nie satysfakcjonuje Cię?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Pytanie brzmiało:
Można oczywiście wielokrotnie wyważać te same otwarte drzwi, wolny kraj :)
A odpowiedź jest zawarta w drugim poście tego wątku i dodatkowo wytłuszczona na czerwono.Adampio pisze:Dlatego najpierw zamieszczam schemat(y) z Wiki, z prośbą o wskazanie gdzie się wpiąć z przekaźnikami. ................................Polecam się łaskawej uwadze Kolegów Kumatych
Na pewno wygodniej ze zdjęciami, ale jednak większość z nas jest w takim wieku, że rozumie jeszcze słowo pisane i nie absolutnie konieczne są piktogramy czy ilustracje.Probe041 pisze:Bez zdjęć te posty Stercia są bezwartościowe.
W tym samym poście napisane, której kostki gdzie szukaćSterciu pisze:Ja zrobiłem to w ten sposób iż wypiełem kostkę z centralki (patrząc od frontu na skrzynkę to z tyłu pierwsza skrajna od prawej strony na samym dole czerwona kostka), następnie wypiąłem kabel zółty i biały z kostki.
Można oczywiście wielokrotnie wyważać te same otwarte drzwi, wolny kraj :)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Odswieżenie fotek jest niemozliwe , moj post byl z 2012 roku więc jak ktos nie skopiowal sobie fotek to przepadły bezpowrotnie bo ja na dysku tego nie trzymam. Jedyne co , to ktoś może zrobić nową fotorelację, tylko to pozostaje.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@Sterciu: masz może numer konektorów do gniazda bezpiecznikowego 161 937 501?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Numeru nie mam , ja kupowalem w zwyklym sklepie elektronicznym takie konektory , to są bodajże standard ISO duzy.