Zwarcie akumulatora i brak obrotomierza

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Janusz 1969
Początkujący T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Multiwan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Zwarcie akumulatora i brak obrotomierza

Nieprzeczytany post autor: Janusz 1969 »

Witam, szukałem i niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie- jak w tytule akumulator zrobił mi zwarcie i choinkę na zegarach, od tej pory przestał działać obrotomierz- czytam wasze posty i jestem pod wrażenie Waszej wiedzy i dlatego kieruję pytanie, gdzie szukać przyczyny, w zegarach, czy w alternatorze (ładowanie jest). Z góry dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.
Janusz 1969
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Re: Zwarcie akumulatora i brak obrotomierza

Sam rozwiązałem problem, okazało się, że alternator działał, ale tylko na trzech diodach, kupiłem nowy alternator i wszystko jest ok.
Macias24d
Forumowicz T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: caravelle
Opis: 2.4 D caravelle z ambicjami na multivana ;)
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Macias24d »

to dorzucę i swoje 2,4 grosza - po wymianie alternatora na nowy (jakiś czas temu,może rok - nie istotne) przestał mi działać obrotomierz. "szpecjaliści" od elektryki (bo będąc w domu na urlopie troszkę leniwy jestem ostatnio) powiedzieli uwaga : "ten alternator nie ma wyjścia na obrotomierz"
Więc się kurcze pytam - jak nie jak tak - skoro jest podłączona wsuwka i poprzykręcane przewody.
Dodałem jeszcze,że czasem zdarza się wskazówce podskoczyć - podejrzewam prędzej przegnie kable w instalacji - inne pomysły Panowie?
Janusz 1969
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Kolego zrób to co ja robiłem wcześniej, czyli popraw wszystkie ścieżki lutownicą, a jak to nie pomoże to wina alternatora, ale skoro piszesz o lenistwie, to koszty nie są tak wielkie i kup nowy alternator, może w Twoim coś nie łączy, jakaś dioda poszła i robią się czary, a jak załączy to i coś tam za działa, sam wybierz i powodzenia
Macias24d
Forumowicz T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: caravelle
Opis: 2.4 D caravelle z ambicjami na multivana ;)
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Macias24d »

Janusz 1969 - piszę o lenistwie, moja praca polega na naprawie i eksploatacji siłowni okrętowych, po powrocie do domu staram się wypocząć pomagając żonie przy trójce naszych pociech... więc rozumiesz. Może przesadziłem z lenistwem - raczej brak czasu i warunków, tak na usprawiedliwienie się.
Myślę że:
1: wiązki elektryczne do wymiany (przegniłe) + wymiana przewodu masowego od aku poprzez połączenie z karoserią i skrzynią/silnikiem
2:regulator napięcia altka do weryfikacji (13,5V do 13,7V napięcie ładowania mierzone na klemach po wyłączeniu przekaźnika świec)
3: przyłącze za wskaźnikami / zegary/
4: regulator na pcb wskaźników

Dzięki za odzew - za trzy tygodnie zajrzę pod maskę.
pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”