Problem z licznikiem 1996r
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 camper
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Problem z licznikiem 1996r
Witam posiadam T4 1.9TD po swapie na 1.9D wersja ląg i max wysoka z 1996r licznik ma takie oznaczenie 7D0 919 850H. Przestał mi pokazywać temperaturę i jeszcze kontrolka płynu mruga. Z T4 Wiki wyczytałem że coś jest nie tak bo licznik ma CAN a w skrzynce bezpieczników w miejscu gdzie jest rozdzielacz CAN jest u mnie stycznik
http://images67.fotosik.pl/788/a45c9a5c0beff42emed.jpg
Na forum jest dużo info. ale nie do takich liczników jak mój.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić aha zrobiłem test i wyszło o to https://youtu.be/ESzmveVfmHo
http://images67.fotosik.pl/788/a45c9a5c0beff42emed.jpg
Na forum jest dużo info. ale nie do takich liczników jak mój.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić aha zrobiłem test i wyszło o to https://youtu.be/ESzmveVfmHo
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2015, 18:18 przez Antoni1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Problem z licznikiem 1996r
wiesz co sugerowałem się tym artykułem z WikiT4Patrick pisze:CAN? A CAN nie był w roczikach 99-03 ???
http://t4-wiki.de/wiki/Kombiinstrument_%28Umbau%29
i wiesz tu napisali że każda cyfra ostatnia inna niż 0 to wtedy licznik ma CAN ale ja sam nie wiem i nawet nie wiem co kto tam namotał wcześniej
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Wydaje mi się że niebieskie zegary miały CAN - czyli po 99 roku. Zielone nie miały...
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
możliwe, tylko dlaczego mi temperatury nie pokazuje jak kluczyk przekręcam to jest minimalny ruch wskazówki, czujniki są nowe i luty poprawione w licznikuPatrick pisze:Wydaje mi się że niebieskie zegary miały CAN - czyli po 99 roku. Zielone nie miały...
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
stabilizatora na trzech nóżkach też nie mam bo szukałemProbe041 pisze:Stabilizator napięcia w liczniku do wymiany. Canu nie masz
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Pewnie dał dyla :mrgreen: ,pasowałoby założyć.Antoni1 pisze:stabilizatora na trzech nóżkach też nie mam bo szukałem
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
pokaż w które miejsce ?mikoli pisze:Pewnie dał dyla :mrgreen: ,pasowałoby założyć.Antoni1 pisze:stabilizatora na trzech nóżkach też nie mam bo szukałem
http://images70.fotosik.pl/789/9721e632d35b890dmed.jpg
http://images66.fotosik.pl/790/c567ef5e7612c0demed.jpg
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
to z tej strony cytat Oczywiście T4 z MOIM 1996 posiada również regulator napięcia na płycie AI. Ponieważ późniejsze problemy z tymi T4 nie występuje, Poniższe informacje dotyczą tylko T4 przed MJ1996.Probe041 pisze:
ja mam 96r więc nie ma tego na trzech nóżkach czytamy ze zrozumieniem :idea:
-
BKK
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Zapytam tak nieśmiało. Za co odpowiada układ Elmos znajdujący si w takim liczniku?
http://t4-wiki.de/wiki/index.php?title= ... 0706164117&
Brak elektronicznych wyświetlaczy, licznik na linkę, całkowicie mechaniczny, zegar. W liczniku miga kontrolka temperatury, zegar temperatury nie wskazuje, nie grzeją świece żarowe. Przy kluczyku była pętla immo, ale auto działa z kluczyków bez pastylki. Zresztą zdemontowałem puszkę immo, która jest koło liczników i auto pali normalnie.
http://t4-wiki.de/wiki/index.php?title= ... 0706164117&
Brak elektronicznych wyświetlaczy, licznik na linkę, całkowicie mechaniczny, zegar. W liczniku miga kontrolka temperatury, zegar temperatury nie wskazuje, nie grzeją świece żarowe. Przy kluczyku była pętla immo, ale auto działa z kluczyków bez pastylki. Zresztą zdemontowałem puszkę immo, która jest koło liczników i auto pali normalnie.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dodam że podczas jazdy po dłuższym czasie zaczyna piszczeć i pokazuję się kontrolka od ciśnienia oleju po dodaniu gazu gaśnie i przestaje piszczeć jak obroty spadną to znowu piszczy i świeci
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Generalnie to tego licznika sie nie da naprawić. Sprawdz ładowanie i sygnał z ciśnienia oleju
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
w końcu konkretna odpowiedź dzięki, ponoć się nie da naprawić ale one się ponoć nie miały psuć :( ładowanie jest ok, czujnik sprawdzęwilu8 pisze:Generalnie to tego licznika sie nie da naprawić. Sprawdz ładowanie i sygnał z ciśnienia oleju
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
w związku z tym że licznika nie naprawię a na inny mnie nie stać to potrzebuję zakupić jakiś osobny wskaźnik tylko gdzie czujnik można podłączyć? ktoś coś takiego robił?
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Drążąc dalej temat to odkryłem że mam zwarcie w skrzynce bezpieczników patrz rys 1 z mojego posta. Żarzy mi sie lampka od przeciwmgłowych a jak ie włączę to wskazówka paliwa mi opada itd potrzebuje wymienić skrzynkę albo ją naprawić tylko co i jak auto 1.9TD
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- Kontakt:
Jeśli dobrze pamiętam to takie same skrzynki są w golf3, passat b4... u mnie na złomie do wyrwania za grosze. Mogą się różnić tylko tymi dokładanymi nad i pod skrzynką przekaźnikami, zworkami, dodatkowe bespieczniki...
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Odgrzeje temat wymieniłem tę skrzynkę bezpieczników dzięki koledze z forum :) i powiem szczerze że jest lepiej ale jednak temperatury dalej nie wskazuje zwarcie zniknęło a wskazówka temperatury trochę się podnosi po przekręceniu kluczyka co mogę jeszcze zrobić ?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Powiem tak, byćmoże jest to błachostka w postaci źle złżonej wskazówki po rozbiórce licznika, może też być uszkodzony sam silniczek krokowy od temperatury na którym jest obsadzona wskazówka-zacina się i nie chce iść dalej. Czarny scenariusz to uszkodzenie układu ELMOS który steruje wychyleniami silniczków krokowych-niestety z tego co wiem jest to ciężka i droga naprawa-czytaj nieopłacalna. Najprostszym sposobem aby sprawdzić czy faktycznie zegary są padnięte czy jednak jakaś inna usterka to podmienić na chwile zegary, obojętnie jaki model z t4, passata b4, golfa 3 chyba też, może być nawet od benzyny bo wszystkie one temperature powinny pokazać. Podłączyć podmienione zegary i poczekać aż silnik się zagrzeje, jeśli wskazówka leży jak w twoich to trzeba szukać gdzieś indziej, jeśli pójdzie do góry to niestety twoje zegary są uszkodzone.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
tak też właśnie myślę postaram się coś załatwić i wtedy napiszę co wyszłoxxxkamil pisze:Powiem tak, byćmoże jest to błachostka w postaci źle złżonej wskazówki po rozbiórce licznika, może też być uszkodzony sam silniczek krokowy od temperatury na którym jest obsadzona wskazówka-zacina się i nie chce iść dalej. Czarny scenariusz to uszkodzenie układu ELMOS który steruje wychyleniami silniczków krokowych-niestety z tego co wiem jest to ciężka i droga naprawa-czytaj nieopłacalna. Najprostszym sposobem aby sprawdzić czy faktycznie zegary są padnięte czy jednak jakaś inna usterka to podmienić na chwile zegary, obojętnie jaki model z t4, passata b4, golfa 3 chyba też, może być nawet od benzyny bo wszystkie one temperature powinny pokazać. Podłączyć podmienione zegary i poczekać aż silnik się zagrzeje, jeśli wskazówka leży jak w twoich to trzeba szukać gdzieś indziej, jeśli pójdzie do góry to niestety twoje zegary są uszkodzone.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Przecież wystarczy zmostkować przewody idące do czujnika czy przy nim czy przy wyjsciu z licznika
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
W sumie wilu8 masz racje, zmostkowanie na czujniku powinno pokazać pełne wychylenie wskaźnika temperatury ale jeśli coś jest nie ta po drodze to pewniejsz by było podanie prądu w liczniku na pin z tego czujnika. Niestety ja obecnie nie mam dostępu do rozpiski pinów licznika więc nie będe strzelał bo nie pamiętam który to pin.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
ja już mostkowałem przewody przy czujniku ale nic nie pokazało a prąd w nich jest jakiś mały ale jest
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ciąg dalszy jest taki że podmieniłem licznik i na tym drugim wszystko działa oprócz! wskaźnika temperatury :( heh mam załamke
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Cześć
Żeby nie działać na ślepo zapoznajcie się z tym linkiem. http://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G2_(K% ... uranzeige) . Za dużo do sprawdzania nie ma, a dzięki temu linkowi nie narobi się bałaganu.
Żeby nie działać na ślepo zapoznajcie się z tym linkiem. http://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G2_(K% ... uranzeige) . Za dużo do sprawdzania nie ma, a dzięki temu linkowi nie narobi się bałaganu.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No więc tak, proponuje na pin nr.23 licznika podać bezpośrednio mase wtedy omijamy całą wiązke od czujnika i sam czujnik. Jeśli wskaźnik temperatury jest sprawny to powinien pokazać maxymalne wychylenie. Jeśli tak będzie to znaczy że jest awaria po drodze na wiązce więc podajemy mase w następne punkty idąc od licznika w strone czujnika i patrzymy jak zachowuje się wskażnik, a więc masa kolejno na złącze U2-pin9 skrzynki przekaźników, następnie na złącze G2-pin3 i na koniec kostka czujnika pin nr.2. Nie wiem jak wyglàda wiązka na odcinku od skrzynki czyli złącze G2pin3 do czujnika pin2, czy przypadkiem po drodze nie ma jakiejć kostki łączącej i tam może ginąć prąd z czujnika po drodze. Nie jestem pewien w 100% swojego wywodu więc może któryś z kolegów bardziej zorientowany w tym temacie potwierdzi lub poprawi moje wywody :)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Ja z kolei zamiast zwierać do masy podłączyłbym potencjometr 3,5KΩ, reszta się zgadza.
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
super dzieęki za pomoc a nie wiem czemu od momentu zamiany licznika na chwile zniknęła mi kontrolka od ładowanie heh (nie swiec się)
-
Antoni1
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Powiem szczerze gwiezdne wojny z tym busikiem bo ponaprawiałem z kolegą kable bo były przegrzane czujnik czteropinowy okazał się popsuty założyłem nowy. kabel od licznika poszedł nowy i jest wskazanie temperatury leczy przy lutowaniu już nie ma i do teraz lipa ale na tym nowym czujniku nie chce działać dodatkowa pompka wody i co tu robić ???