Powalczyłem sobie z zegarami ( naprawa + podświetlenie LED )
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Powalczyłem sobie z zegarami ( naprawa + podświetlenie LED )
Po powrocie z Chorwacji stwierdziłem, że przydałby się obrotomierz. Zakupiłem więc nowy zestaw wskaźników. Wystarczyło doprowadzić jeden kabelek od alternatora do skrzynki bezpieczników i wszystko zadziałało,... ale nie do końca. Co jakiś czas przygasały mi kontrolki po lewej stronie zegarów i przestawały działać wskaźniki paliwa i temperatury.
Gmerając przewodami pod zegarami czasami wszystko działało,.. czasami nie. W końcu doszedłem do tego, że to nie przewody ale jakiś brakj kontaktu wewnątrz zegarów. Wymontowałem więc zegary, rozebrałem na czynniki pierwsze i pod lupą szukałem podejrzanych lutów. Ale nic nie wypatrzyłem. W końcu przelutowałem prawie wszytkie punkty po lewej stronie ( czyli po tej gdzie szwankowało ) ale bez poprawy. W końcu zacząłęm przyglądać się drugiej stronie. No i okazało się, że winowającą była cześć najdalej położona po drugiej stronie,.. tranzystor. Przelutowałem i wszystko zadziałało. Hura! ..tylko dwie godzinki zmarnowane i wszystko hula! Czar prysł wieczorem. Wsiadam do auta, włączam światła, a na desce noc. Brak podświetlenia zegarów! Dziś ponownie zegary na stół. Okazało się, że nic nie schrzaniłem,.. spalone wszystkie żarówki. Wcześniej tego nie zauważyłem bo nie wsiadałem do auta wieczorem po wymianie zegarów.
Kolejny dylemat- skąd wezmę takie żarówki? Takie w kwadratowych plastikowych uchwytach. Na szczęście skojarzyło mi się, że niedaleko jest sklep elektryczny i mają tam samoprzylepną taśmę LEDową. Już po chwili wracałem z 25cm. taśmy LED.
Tak to wygląda po rozebraniu. U góry widać zieloną taśme zasilającą żarówki ( już wyjęte ). Taśmę zostawiłem. Potraktowałem tylko w kilku miejscach kropelkami butaprenu bo bez żarówek spadała ze swojego miejsca. Następnie do punktów zasilania żarówek przylutowałem przewód, który będzie zasilał tasmę LED A tu już przyklejona i podłączona taśma LED A tak wygląda efekt końcowy. Świeci jasno i równo. Można sobie ściemnić regulatorem,.. jeśli komuś działa :)
Gmerając przewodami pod zegarami czasami wszystko działało,.. czasami nie. W końcu doszedłem do tego, że to nie przewody ale jakiś brakj kontaktu wewnątrz zegarów. Wymontowałem więc zegary, rozebrałem na czynniki pierwsze i pod lupą szukałem podejrzanych lutów. Ale nic nie wypatrzyłem. W końcu przelutowałem prawie wszytkie punkty po lewej stronie ( czyli po tej gdzie szwankowało ) ale bez poprawy. W końcu zacząłęm przyglądać się drugiej stronie. No i okazało się, że winowającą była cześć najdalej położona po drugiej stronie,.. tranzystor. Przelutowałem i wszystko zadziałało. Hura! ..tylko dwie godzinki zmarnowane i wszystko hula! Czar prysł wieczorem. Wsiadam do auta, włączam światła, a na desce noc. Brak podświetlenia zegarów! Dziś ponownie zegary na stół. Okazało się, że nic nie schrzaniłem,.. spalone wszystkie żarówki. Wcześniej tego nie zauważyłem bo nie wsiadałem do auta wieczorem po wymianie zegarów.
Kolejny dylemat- skąd wezmę takie żarówki? Takie w kwadratowych plastikowych uchwytach. Na szczęście skojarzyło mi się, że niedaleko jest sklep elektryczny i mają tam samoprzylepną taśmę LEDową. Już po chwili wracałem z 25cm. taśmy LED.
Tak to wygląda po rozebraniu. U góry widać zieloną taśme zasilającą żarówki ( już wyjęte ). Taśmę zostawiłem. Potraktowałem tylko w kilku miejscach kropelkami butaprenu bo bez żarówek spadała ze swojego miejsca. Następnie do punktów zasilania żarówek przylutowałem przewód, który będzie zasilał tasmę LED A tu już przyklejona i podłączona taśma LED A tak wygląda efekt końcowy. Świeci jasno i równo. Można sobie ściemnić regulatorem,.. jeśli komuś działa :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2015, 19:23 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tzones
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T-4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Powalczyłem sobie z zegarami ( naprawa + podświetlenie L
Dobra robota,szacun jednak wolałbym podświetlenie w kolorze niebieskim <brawo>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Myslę, że niebieski to nie problem. Taśma LED ta sama ( światło białe ). Tylko trzebaby wymienić 3 zielone szybki, które robią kolor na niebieskie. Ja rozgrzebałem i chciałem jak najszybciej złozyć. Ale z kolorkami można się bawić :)
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Wstaw do zestawu żarówkę to będzie większa różnica na ściemniaczu i zobaczysz różnicę :) - sprawdziłem. Nawet jak ją gdzieś schowasz aby nie psuła efektu.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
W zasadzie tam są jakieś żarówki,.. te od podświetlania klawiszy na desce. Regulacja działa i na nie więc pewnie są wpiete w ten sam obwód.maja pisze:Wstaw do zestawu żarówkę to będzie większa różnica na ściemniaczu i zobaczysz różnicę :) - sprawdziłem. Nawet jak ją gdzieś schowasz aby nie psuła efektu.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Tylko to co wpięte jest w klawisze to inny obwód.Jest podpięty pod potencjometr,ale nie działa w pełni.Klawisze działają,bo tam są żarówki.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Żeby było jasne ( i ciemne :) ) - mi regulacja podświetlenie LED działa. Ale najpierw nie działała bo był zesputy potencjometr ( przepalony drut oporowy ). Udało się jakoś naprawić i regulacja działa,... i na LEDach i na żarówkach w klawiszach.
-
kaczaza5
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Wszystko fajnie ładnie pięknie, ale to co miałeś popsute to nie tranzystor, tylko regulator napięcia...
Co do koloru to można wywalić ten zielony filtr i mieszać jak się komu podoba xd
Ładnie wyszło <good>
Co do koloru to można wywalić ten zielony filtr i mieszać jak się komu podoba xd
Ładnie wyszło <good>
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oj tam, oj tam,... Jak już tak się czepiamy terminologi to nie nazywa się to zapewne regulator napięcia tylko stabilizator napięcia <38>kaczaza5 pisze:Wszystko fajnie ładnie pięknie, ale to co miałeś popsute to nie tranzystor, tylko regulator napięcia...
-
Tonieja
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 41
- Model:
- Auto: T4yncro
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Jeszcze aktualne? Pytam, bo mój stoi u mechanika i jest jakiś problem z tym panelem szybkościomierza i ponoć ma problem ze znalezieniem sprawnego, a mojego naprawić nie potrafi. Czy na tej części są jakieś oznaczenia, numery, numer katalogowy czy coś, bo muszę mieć pewność, że kupię to co trzeba.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rozumiem, że pytanie dotyczy mojego ogłoszenia z działu "sprzedam" ? :) Aktualne. Numery może jakieś i są ale licznik wciąż w aucie. W każdym razie do mojego 2,4D z 1993r pasował i wskazywał poprawnie.
P.S.
Mam też stary licznik bez obrotomierza,.. jakbyś chciał. Sprawny. Oddam 2 x taniej niż ten z obrotomierzem.
P.S.
Mam też stary licznik bez obrotomierza,.. jakbyś chciał. Sprawny. Oddam 2 x taniej niż ten z obrotomierzem.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Może Szanowny Wątkofturca jeszcze pamięta: czy zegary i zegarek LED mają odrębne podświetlenia?
Bo dopiero co kupiłem autko i kręcąc kółkiem ściemniacza wyraźnie reguluję tylko podświetlenie zegarka. Resztę u mnie widać źle lub bardzo źle i na razie wożę ze sobą małą latarkę :)
Doświetlanie zegarów pojedynczymi LEDami zrobiłem kiedyś w T2 i działało nawet ściemnianie, a pomysł z taśmą jak dla mnie znakomity. W garażu bez okien i prądu mam metrowa taśmę LED-ow + zdychający aku i jest super
Bo dopiero co kupiłem autko i kręcąc kółkiem ściemniacza wyraźnie reguluję tylko podświetlenie zegarka. Resztę u mnie widać źle lub bardzo źle i na razie wożę ze sobą małą latarkę :)
Doświetlanie zegarów pojedynczymi LEDami zrobiłem kiedyś w T2 i działało nawet ściemnianie, a pomysł z taśmą jak dla mnie znakomity. W garażu bez okien i prądu mam metrowa taśmę LED-ow + zdychający aku i jest super
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
W zależnościi od modelu zegarów pod zegarkiem elektronicznym jest żarówka lub diody smd takie same jak w tych paskach ledowych. Zródło zasilania dla zegarka i podświetlania tarcz jest to samo i reguluje je §ciemniacz przy wyłączniku. Skoro masz taką różnice w ściemnianiu zegarka i górnego podświetlania to obstawiam że pod zegarkiem masz ledy.