Demontaż listwy wtryskiwaczy 2.5 benzyna AET
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Demontaż listwy wtryskiwaczy 2.5 benzyna AET
Witam ,szukałem i nie znalazłem wiec pytam ,panowie czy żeby wyjąć listwę wtryskową w 2.5 aet trzeba wymontować kolektor ssący .Problem jest taki ze silnik kuleje ,wywala błąd 00537 o przekroczeniu max zakresy regulacji lambda ,i nie idzie furą jechać.
Sąda sprawna ,układ zapłonowy też ,lewego powietrza nie łapie tylko świeca na 5 cylindrze mokra i czarna ,wiec sadze ze wtryskiwacz dokonał już żywota.Wiec myśle wyjać i sprawdzić wtryski na zewnątrz tylko nie chcę niepotrzebnie się narozbierać połlowy auta <32> .
Sąda sprawna ,układ zapłonowy też ,lewego powietrza nie łapie tylko świeca na 5 cylindrze mokra i czarna ,wiec sadze ze wtryskiwacz dokonał już żywota.Wiec myśle wyjać i sprawdzić wtryski na zewnątrz tylko nie chcę niepotrzebnie się narozbierać połlowy auta <32> .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Demontaż listwy wtryskiwaczy 2.5 benzyna AET
A więc tak , przerabiałem to kilka razy, Najlepiej zdemontować przepustnicę, ułatwia dostęp do wtrysków, odkręcasz dwie śruby na klucz 10mm odpinasz wtyczkę co wychodzi z prawej strony do wtrysków, albo każdą wtyczkę z osobna przy wtryskach ale lepiej zbiorczą , odpinasz przewody paliwowe i wyciągasz , tylko pamiętaj przy wyciąganiu aby delikatnie bo koszyki plastikowe lubią pękać
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wtryski wyjęte i nowy problem :) ,czyli Brazylijska telenowela.Wiec tak nr ori wtrysku to 021906031b i sa dość rzadkie a co za tym idzie cenne w oczach wielu handlujących, i montowane głównie w 2,3 r5 a .o Nr 021906031d jest łatwiej i taniej ,dużo taniej .Pytanie wiec jest takie czy ta ostatnia literka robi duża różnicę ,czy już z was ktoś przerabiał ten temat.Można je zamienić?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wtryski pasują na pewno z bory v5, kolega Piter takie montował do swojego aet.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pasują ale nie sa to te same wtryski sam je montowałem do siebie, najlepiej szukać iwp022 takie jak były a jak nie toiwp076 vr5 i vr6 z vito http://www.eter-mot.info/?1275,wtryskiw ... 021906031b http://www.eter-mot.info/?2276,wtryskiw ... 022-iwp076
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kolego chemik211 a powiedz jak sie tobie te z końcówka D sprawowały bo nie ukrywam że chodzi o koszta moge je miec za 100pln 5 szt. a te z injectora tego sklepu ,za przeszło 1200pln różnica ogromna. Niemam parcia na orginał.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Te zamienne są bardziej wydajne i silnik niestety zacznie więcej palić, ale przy takiej cenie to chyba jednak warto, sam bym za tyle kupił jak bym miał możliwość, a co robisz ze starymi???
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Stare były tak zapieczone w kolektorze ze niestety nie przeżyły demontażu :). Co do wydajności auto jest na gazie wiec to chyba nie problem byle tylko nie kulał silnik bo na tych starych one poprostu były już nieszczelne i z dwóch wrecz sie lało paliwo ,a na pozostałych 3 zbierało sie dosc szybko paliwo w postaci kropli.Wartosci na sondzie lambda pokazywało żedu 1.5 do 1.7 v i sonda wlasciwe stała w tych granicach, a po przejsciu na gaz wartosci zaczynała pracowac jak to pracowac powinna.Jednak ze wzgledu na to iz ciagle dolewał benzyny z nieszczelnych wtrysków po pełnym rozgrzaniu też na gazie był zmulony. Po odłonczeniu pompy paliwa jak ręką odjoł.Wiec mam nadzieję ze to wtryski ,choc teraz i tak je musze wymienić:).Zastanawiam sie tylko czy nie zmienić odrazu uszczelki pod kolektorem tak dla pewnosci , ze nie łapie tam czegoś na lewo, choć jak psikałem samostartem to nic nie wskazywało zeby coś.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A tak z ciekawości jaki masz gaz??? co do trysków jesli wtyczki całe to jestem zainteresowany bo plastiki przekładam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Elektronika widzę w wersji ekonomicznej, a wtryski i reduktor jakie,pytam bo silnik wbrew pozorom bardzo czuły na wtryski i na wydajność chwilową reduktora
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
a jest jasiek specjalne narzedzie do wyciagania/podwazania wtrysków. Ostatnio miałem benzyne do rozebrania po dzwonie i poległem właśnie na wtryskach, nie chciały wyjść albo robiłem coś nie takchemik211 pisze:A więc tak , przerabiałem to kilka razy, Najlepiej zdemontować przepustnicę, ułatwia dostęp do wtrysków, odkręcasz dwie śruby na klucz 10mm odpinasz wtyczkę co wychodzi z prawej strony do wtrysków, albo każdą wtyczkę z osobna przy wtryskach ale lepiej zbiorczą , odpinasz przewody paliwowe i wyciągasz , tylko pamiętaj przy wyciąganiu aby delikatnie bo koszyki plastikowe lubią pękać
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie widziałem nigdy czegoś takowego gdyż w każdym silniku jest inne podejście, po prostu należy delikatnie podważać i wychodzą zawsze,
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Czy elektronika w wersji ekonom. nie wiem .Jedno wiem napewno pali średnio 12 max 13 i na gazie chodzi luksiornie w przeciwnienstwie do poprzedniej instalacji którą mialem w nim zamontowana czyli landi na której 16 to był dobry wynik :) a i 20 też lubił wciągnąć ,mówię oczywiście o gazie w litrach.To dość dużo jak na takie autko pomimo ze syncro.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak podajesz spalanie po trasie to jestem w stanie uwierzyć ale nie w miescie bo nawet producent podaje więcej, a jeśli jest tak w mieście to niestety instalacje źle uregulowana gdyż jak zapewne wiesz silnik musi palić więcej gazu o około 15-20% i tego nie da się oszukać takie sa prawa fizyki
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Bajko pisarzem nie jestem :) po miescie a raczej okolicznych miescinach rzadko fruwam a tym autem tras w rozumieniu -wożenie ludzi po całej europie -też nie robie.Czyli mówiąc krótko turlam sie tu i tam ,wiec jak pisałem srednio 12-13 ,ale jak jade na ryby nim i gdzies tam wzdłóż odry czy jakiegos innego strumyka ,a czasami sie zdarza ze i trzeba blokade tylnego dyfra zapiąć to po powrocie na stacje zdazyło sie ze i 15 wyszło zaznaczam mówie o kme bo poprzedniczkę to jeszcze przeklinam :) ogólnie to aktualne dwie moje t4 sa moimi pierwszymi i ostatnimi w życiu tak na marginesie .Wracajac do tematu wtrysków udało sie zamówic z bory 2.3 r5 komplecik za 200pln,w zgodzie z ori:zobaczymy co przyjdzie.A co do twojej chemik211 propozycji odkupienia starych wyslij na priv ile masz na mysli i zobaczymy , narazie zaintrygowałeś mnie pomysłem regeneracji :). Jeszcze raz dziekuje za pomoc przy demontażu.Acha a jak szukasz oszczednosci to polecam silnik zaparowac.przegrzaną parą i już!
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Temat pary znany , tylko bardziej mi chodzi o normalne spalanie gdyż tak jak pisze ile znam benzyn 2,5 żadna nie spal mniej niż producent podaje, i mówię tu o przypadkach nawet jazdy na samej benzynie
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Niebawem zamierzam go sprzedać także nic jak kupić i weryfikować moją wersje hehe.A tak swoją drogą to co masz na mysli mówiąc normalne spalamie?
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Powoli będę zmuszony do wymiany wtryskiwaczy w moim AAF, i tam są o wydajności 146 ccm. Cena mnie powaliła więc chyba będę modził pd innego bolida. Najbliższe parametrami znalazłem od ROVERA 75 1,8, ich wydajność to 155 ccm, i rezystancja 14,5 ohma. Jak sądzicie, kierować się tą drogą?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
W aaf msz całą listwe i dziwne wtryski nie uda ci sie
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Sprawy rozwiązania technicznego to pryszcz, tylko czy same wtrychy wytrzymałyby. Co do mocowania to z ori listwy wykorzystał bym gniazda, lub bym dotoczył podobne i w nie wcisnął bym roveroskie. Następnie listwa to kawałek rurki z gniazdkami, który przykręcił bym do kolektora ssącego. Elektrykę podłączył bym do jednej wtyczki i lata.
-
Spikedm
- Nowy T4
- 5
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Witam serdecznie pasjonatów techniki,
kombinuje z wtryskiwaczami w swoim T4, auto próbuje uratować przed zagładą.
Pytanie aby nie przedłużać jest następujące:
Skąd dostać nowe uszczelki do tych wtryskiwaczy?
Dzwonię, pytam i nikt nic nie wie. Serwis VW mówi że coś z rajchu mogą ściągnąć, ale to czas i pogańska waluta.
Może jakiś uniwersalny zestaw uszczelek i coś dobrać?
Dziękuję za wszelką pomoc, auto stoi w szopie od świąt.
Pozdrawiam
Dawid
kombinuje z wtryskiwaczami w swoim T4, auto próbuje uratować przed zagładą.
Pytanie aby nie przedłużać jest następujące:
Skąd dostać nowe uszczelki do tych wtryskiwaczy?
Dzwonię, pytam i nikt nic nie wie. Serwis VW mówi że coś z rajchu mogą ściągnąć, ale to czas i pogańska waluta.
Może jakiś uniwersalny zestaw uszczelek i coś dobrać?
Dziękuję za wszelką pomoc, auto stoi w szopie od świąt.
Pozdrawiam
Dawid
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Najszybciej a zarazem najtaniej to zdemontować wtrysk wyciągnąć o-ring i z nim do sklepu z łożyskami i uszczelniaczami, koszt około 30-50groszy za sztukę