T4 2.5 Benzyna 1992r: Problem z połączeniem OBD

Diagnostyka komputerowa – jak naprawiać T4 za pomocą laptopa i kabla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
xtc1975
Forumowicz T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 11
Model:
Auto: VW Transporter 1998
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

T4 2.5 Benzyna 1992r: Problem z połączeniem OBD

Nieprzeczytany post autor: xtc1975 »

Po pierwszy: oto mój pierwszy post więc zgodnie z regulaminem (ale gdyby tam nie było i tak bym się przywitał): Witam wszystkich bardzo serdecznie!

O mnie: 38 lat, informatyk, wielkie zainteresowanie motoryzacją ale technicznie niezbyt doświadczony, uczący się mechanik-amator :-)

O aucie: VW T4 Multivan 1992r. 2.5 Benzyna+LPG 110KM automat, 215tys km, kupiony w marcu 2013r.

W czym tkwi problem: Próbuję zresetować błąd, który wystąpił w komputerze po naprawie kabli do automatycznej skrzyni biegów. Wiem że błąd tam jest, bo kiedyś taki sam problem miałem (komputer wszedł w tryb awaryjny i nie jedzie na 4. biegu). Kable do ASB są ok teraz, ale mam problem z podłączeniem jakiegokolwiek czytnika OBD. Mam przejściówkę jak na drugim obrazku na tej stronie: http://tablica.pl/oferta/elm-327-1-5-po ... 2w4pw.html Taka przejściówka trzeba bo u mnie nie ma prawdziwej wtyczki OBD (tak jak w nowoczesnych autach) tylko są te dwa małe. Ale żaden czytnik OBD nie może się połączyć z autem. Wiem że kolega (który teraz pracuje za granicę - zonk!) kiedyś za pomocą kawałka kabla dał radę podłączyć ww. przejściówkę do mojego auta i miał połączenie.

Czy ktoś wie, w jaki sposób przerobić/podłączyć przejściówkę aby działało?

Edytowałem: Już mam połączenie ze sterownikiem w samochodzie, czyli kabel OBD II z przejściówką na ODB 1 działa, ale następny problem: Program który był dostarczony z kablem (VWTOOL) nie czyta skrzyni biegów. Otrzymuję tylko dane ze silnika, mogę np sprawdzać czy pompka paliwowa działa z poziomu laptopa, ale błędów ASB (Automatycznej Skrzyni Biegów) mi nie czyta.

Czy ktoś doradzi jaki program trze ba by ściągnąć aby móc usunąć błędy z ASB i zresetować ww. tryb awaryjny?

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc lub wskazówki!
FocusMED
Samodzielny mechanik

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Re: T4 2.5 Benzyna 1992r: Problem z połączeniem OBD

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Można spróbować VAG COMem ale pewien jesteś że ta skrzynia ma diagnozę? Może też być tak że jest uszkodzona i nie da się z nią połączyć.
W VW jest tak że jak przyczyna błędu zniknie to błąd przechodzi do pamięci błędów sporadycznych i nie ma wpływu na działanie systemu. Po odpięci aku kasuje się całkowicie, więc skoro auto jest w trybie awaryjnym to coś jest ciągle nie tak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Vag , VCDS lite”