Lodowka t4 multivan

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Lodowka t4 multivan

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Mam pytanie do kogoś kto posiada taką lodowkę , warto w taką zainwestować jak ta z aukcji ponizej ??

http://allegro.pl/lodowka-chlodziarka-v ... 52435.html
http://allegro.pl/lodowka-chlodziarka-v ... 96018.html

Czy lepiej uniwersalna zakupic taką jak ta przykładowo:

http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-2 ... 38353.html
http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-c ... 46831.html

Dodam ze lodowkę z multika z pierwszego linku w aso mozna kupic taniej jak na tej aukcji ale chodzi mi tylko o foto poglądowe o jaką lodowke chodzi.
tommly
Specjalista T4

15
Tematy: 21
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Re: Lodowka t4 multivan

Nieprzeczytany post autor: tommly »

Sterciu pisze:
Mam pytanie do kogoś kto posiada taką lodowkę , warto w taką zainwestować jak ta z aukcji ponizej ??

Dodam ze lodowkę z multika z pierwszego linku w aso mozna kupic taniej jak na tej aukcji ale chodzi mi tylko o foto poglądowe o jaką lodowke chodzi.
Sterciu nie wiem jak chłodzą i trzymają oryginalne VW lodówki.
Powiem ci tylko z własnego doświadczenia odnośnie tych przenośnych.
Mamy i taką zwykłą bez wentylatorka i kupiłem ostatnio MOBICOOL'a podłączaną do zapalniczki (niby jedna z lepszych firm).
Ta zwykła lepiej trzyma temperaturę po włożeniu do niej wkładów, niż ta z wentylatorkiem.
Fakt podczas długiej jazdy wentylatorek dużo daje, ale jak tylko wyłączysz, to szybko się podnosi temperatura.
W trasie nad morze sprawdziła się i jedna i druga, z podobnym efektem, ale na krótkich odcinkach lepsza jest ta zwykła bez wiatraka (po prostu lepiej jest zaizolowana termicznie).
malinshop
Forumowicz T4

14
Tematy: 9
Model:
Auto: transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: malinshop »

Ja do tej z wentylatorkiem zawsze wkładam jeszcze wkład mrożący :)) i mam turbo :)
tommly
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

malinshop pisze:
Ja do tej z wentylatorkiem zawsze wkładam jeszcze wkład mrożący :)) i mam turbo :)
Dokładnie tak samo robię za każdym razem i efekt niezbyt zadowalający po odłączeniu od prądu.
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

Aga ma taką ori o ile pamiętam - trzeba zapytać o ile ją używa
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

ta oryginalna miałem i po sezonie sprzedałem. Używam mojej starej oryginalnej Electroluxa z vw T3 która jest na 12V i na 230V lub takiej która działa jeszcze na gaz. Schładzam w domu na 230V i potem do auta i jak krótka trasa to nawet nie podłączam do 12V. Ta oryginalna niestety jest mało wydajna. Fajnie pasuje w szyny, przy ewentualnym hamowaniu nie poleci do przodu, ale nie robi roboty.
Ta na gaz jest najlepsza bo jak jade gdzieś na weekend to stawiam w krzakach za samochodem i chodzi na gazie, w niedziele mam zawsze zimne piwko i ma jeszcze jedna zaletę ( tak jak ta z T3 ), ze ma płaskie wieko i dzieciakom laptopa na niej stawiam do bajek w trasie
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

Aga używa bo naprawiałem .powinna śmigać trzeba pytać
cezarypl
Aktywny T4

13
Tematy: 12
Model:
Auto: z Plejad
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 14 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cezarypl »

Sterciu pisze:

Cześć,

Mam taką oryginalną lodówkę jak w pierwszym linku.
Ten agregat chłodzi tylko o 10* C poniżej temp. otoczenia, jak w aucie jest 35*C to w lodówce 25*C.
Nikt chyba nie chce pić piwa tak ciepłego.
Zaletą jest to że ta lodówka jest duża. Ja wkładam do niej dwie lub trzy zamrożone butelki wody mineralnej 1,5 l i dwa dni cieszę się chłodnymi napojami i żywnością. Wodę po rozmrożeniu oczywiście wypijam na kaca. <cool>
Dodatkowym atutem ori. lodówki jest to że po zmianie biegunowości zasilania, grzeje.

A najlepiej to mieć lodówkę gazową i 230V

Pozdrawiam
Cezary
pito
Forumowicz T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
Opis: sekcja Dolnośląsko-Opolska
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pito »

Sterciu mam taką uniwersalną byłem 2 tygodnie na urlopie była podłączona prawie non stop w czasie jazdy 12v a na kempingu 230v i dawała radę piwo i wino było chłodne , zwróć uwagę jak głośno chodzi bo ta moja trochę za głośno.
merlin
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: merlin »

ludziska zwracajcie szczególną uwagę na moc to jest klucz do sukcesu nie mam fotki ale moja lodówka ta podsiedzeniem ma 65W termostat i daje rade dla porównania żaróweczką 25W nie oświetlice placu ale 100....? już coś widac promocje z tymi lodówkami w marketach polegają na tym że moc jest smieszna a ta z "watami" jedna kosztuje, sprawdzie sami pozdrawiam
tommly
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

merlin pisze:
ludziska zwracajcie szczególną uwagę na moc to jest klucz do sukcesu nie mam fotki ale moja lodówka ta podsiedzeniem ma 65W termostat i daje rade dla porównania żaróweczką 25W nie oświetlice placu ale 100....? już coś widac promocje z tymi lodówkami w marketach polegają na tym że moc jest smieszna a ta z "watami" jedna kosztuje, sprawdzie sami pozdrawiam
Człowieku, ale my wiemy o tym, wyobraź sobie <01> Moja MOBICOOL ma 55W i kosztowała 300 zł i co...., moc to nie wszystko, zależy dużo od materiału którym jest izolowany ten cały plastik i od szczelności, a najlepsze i tak są gazowe, ale cena powala !!!

A w cenie oryginalnej za 1300 zł, można już kupić gazówkę.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

tommly pisze:
merlin pisze:
Człowieku, ale my wiemy o tym, wyobraź sobie <01> Moja MOBICOOL ma 55W i kosztowała 300 zł i co...., moc to nie wszystko, zależy dużo od materiału którym jest izolowany ten cały plastik i od szczelności, a najlepsze i tak są gazowe, ale cena powala !!!

A w cenie oryginalnej za 1300 zł, można już kupić gazówkę.
Oryginal w ASO jest tanszy niz na allegro i to sporo ;D , w ASO coś kolo 750zl nowa , na allegro 1300zl uzywka ;D.

Na zlocie ustalilismy ze lepsza jest dobra lodowka uniwersalna wiec takiej szukac bede ale to juz na przszly rok.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Jak myślicie , czy taką lodówkę warto montować (a dokladniej wkladac) w aucie wielkosci t4 ?? Wsumie lepsza bylaby przenośna lodówka ale zastanawiam się czy na wyjazdy róznego typu nie sprawić sobie takiej spręzarkowej lodówki...

http://tablica.pl/oferta/lodowka-coldma ... f49a60e41d

Nie chodzi mi o montaz na stałe tylko poprostu włozenie pomiędzy siedzeniami w drugim rzędzie siedzen w aucie z zabudową holenderską...
tommly
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
http://tablica.pl/oferta/lodowka-coldma ... f49a60e41d

Nie chodzi mi o montaz na stałe tylko poprostu włozenie pomiędzy siedzeniami w drugim rzędzie siedzen w aucie z zabudową holenderską...
Cena atrakcyjna jak za lodówkę z agregatem, pod warunkiem, że sprawna :-)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No cena jest dobra tylko teraz musze podjąc dezycje czy lodówkę chce na stałe w aucie czy przenośną , bo tą agregatową to raczej nie powinno się uzywac jako przenośną...
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
No cena jest dobra tylko teraz musze podjąc dezycje czy lodówkę chce na stałe w aucie czy przenośną , bo tą agregatową to raczej nie powinno się uzywac jako przenośną...
Sterciu kup taka na 12V/230V/gaz będziesz niezależny w każdych warunkach. Jest z reguły większa niż ta kompresorowa ( pytanie czy Ci wejdzie do holenderki ). Ja już ze dwa razy użyczałem prądu lub kabli na różnych zlotach takim co mieli lodówki z kompresorem. Po weekendzie zajeździ każdy akumulator. Kompresorowa ma swoje zalety bo jest cicha i dobrze chłodzi, ale sprawdza się w TIR-ach lub jak się jeździ w trasy, a nie kiedy stoi się weekend gdzieś na wyjeździe.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Myślałem Pawle o takiej lodowce 12V/230V/Gaz ale u mnie problem byłby własnie z przewozem jej ,może nie samym przewozem ale w trakcie biwaku z przechowywaniem jej, jako ze z tylu na pace mam zawsze sypialnie to lodówka juz mi sie na pake nie zmieści i do kabiny też nie wejdzie, chyba ze na siedzenie ale wolałbym na siedzeniu nic nie trzymać takiego.

Dokładnie myślalem nad taką (wymiary te same tylko pod logo Waeco ), ale wymiary jej znów mi nie podchodzą...
http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-d ... 13298.html

Chyba ze są mniejsze tez ale ja nie trafiłem nigdzie na taką aby była węższa o połowe przynajmniej.

Auto za male mam poprostu na tą lodowke dlatego szukam czegoś co by mi się pomiędzy siedzeniami zmieściło

EDIT:
Wybor chyba padnie na lodowkę Waeco TC-21 , ktoś ma taką , może się pochwalic jak to działa , bo narazie slyszałem same superlatywy na jej temat <sarkastyk>
pavulon
Początkujący T4

16
Tematy: 2
Model:
Auto:
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pavulon »

Z mniejszą na gaz się nie spotkałem. Natomiast walory użytkowe takiej lodówki są nieocenione. Sam używam od 3 lat podobnej lodówki firmy Tristar, jestem z niej bardzo zadowolony. Gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 20C to nawet zamraża! gdy pracuje na gazie robi też za "dodatkowe ogrzewanie". Jedynym minusem są jej waga i gabaryty. U mnie w multiku jeździ zamiast jednego z foteli drugiego rzędu. Więc jeśli znajdziesz dla niej miejsce to rzecz warta uwagi.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No własnie problem jest w tym ze miejsca dla niej nie bede miał... tu jest wlasnie najwiekszy problem...
radecki
Aktywny T4

16
Tematy: 11
Model:
Auto: Multivan
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: radecki »

pavulon pisze:
Z mniejszą na gaz się nie spotkałem. Natomiast walory użytkowe takiej lodówki są nieocenione. Sam używam od 3 lat podobnej lodówki firmy Tristar, jestem z niej bardzo zadowolony. Gdy temperatura otoczenia jest niższa niż 20C to nawet zamraża! gdy pracuje na gazie robi też za "dodatkowe ogrzewanie". Jedynym minusem są jej waga i gabaryty. U mnie w multiku jeździ zamiast jednego z foteli drugiego rzędu. Więc jeśli znajdziesz dla niej miejsce to rzecz warta uwagi.
Dokładnie zgadzam się z kolegą. Przez 3 lata użytkowałem lodówkę oryginalną vw tą pod siedzeniem fakt zaletą są małe wymiary, fajnie komponuje się w aucie ale tu się kończą jej plusy bo nie sprawdza się w trasie. Za słabo chłodzi i tyle. Teraz używamy http://allegro.pl/lodowka-samochodowa-4 ... 78597.html i jest super. Tzn jest sens targania takiej lodówki ( mimo sporych wymiarów ) ponieważ spełnia swoją rolę chłodzenia w 100 % i nie szumi.
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

radecki pisze:
pavulon pisze:
. Teraz używamy http://allegro.pl/lodowka-samochodowa-4 ... 78597.html i jest super. Tzn jest sens targania takiej lodówki ( mimo sporych wymiarów ) ponieważ spełnia swoją rolę chłodzenia w 100 % i nie szumi.
taka na prąd i gaz i w dodatku z kompresorem to już ideał. Ja mam starszego typu bez kompresora, ale jak Sterciu ma mało miejsce no to nic nie zrobi, zostaje ta z pierwszego linka
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Lodówka fajna , ale no własnie... za małe auto moje jest na takową...

A pytanie , czy ona za duzy pobor prądu nie ma , chyba po nocy gdy lodowka pod aku jest podłączona , powiedzmy roczny aku w dobrej kondycji to czy z rana nie może byc problemu z odpaleniem auta juz ?? Sprawdzaliscie jak to jest ??
vwyogi
Znawca T4

13
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Lodówka fajna , ale no własnie... za małe auto moje jest na takową...

A pytanie , czy ona za duzy pobor prądu nie ma , chyba po nocy gdy lodowka pod aku jest podłączona , powiedzmy roczny aku w dobrej kondycji to czy z rana nie może byc problemu z odpaleniem auta juz ?? Sprawdzaliscie jak to jest ??
ja sprawdzałem :oops: w moim LT z wielkim BOSCH Silver na promie do Szwecji. Po 10 godzinach rejsu zero prądu w aku, musiałem prosić o pomoc pracowników promu, ale oni przygotowani na takie sytuacje i mieli przygotowany duży starter więc jakoś odpaliłem. Przynajmniej w lodówce dalej fajnie zimno :D
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Wystarczy kupić sobie urządzonko, które wpina się między lodówkę a gniazdo zapalniczki i wyłączy nam lodówkę jak napięcie spadnie do określonej wartości (tak aby starczyło na rozruch)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

radecki pisze:
pavulon pisze:
Dokładnie zgadzam się z kolegą. Przez 3 lata użytkowałem lodówkę oryginalną vw tą pod siedzeniem fakt zaletą są małe wymiary, fajnie komponuje się w aucie ale tu się kończą jej plusy bo nie sprawdza się w trasie. Za słabo chłodzi i tyle. Teraz używamy http://allegro.pl/lodowka-samochodowa-4 ... 78597.html i jest super. Tzn jest sens targania takiej lodówki ( mimo sporych wymiarów ) ponieważ spełnia swoją rolę chłodzenia w 100 % i nie szumi.
Radek , a ta lodowka ma możliwośc podlączenia gazowego ?? Bo w opisie aukcji nic takiego nie widzę,jedynie na foto jest napisane ale w opisie nie...

Jakie wymiary m dokladdnie taka lodowka , szerokośc , dlugość , głownie o te mi chodzi...
pirat
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pirat »

To ja za Radka , są w sprzedaży z możliwością podłączenia gazu i bez tak więc należy zwrócić uwagę przy zakupie . Cena porównywalna jeśli sobie przypominam 20,- zł różnicy
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Domyslam sie Pirat ze tez taką masz ??

Cały czas wacham sie co kupić , z jednej strony duza strasznie jak dla mnie jest ta z linku Radka , z drugiej znów strony jak kupić to cos co sie może przydać w przyszłośći.

Czy przkładowo uzywając lodówki w czasie jazdy , tzn chodzi o to ze podłączona jest cały czas pod zasilanie przez powiedzmy cały dzień to na noc mozna ją wyłączyc i temperatura się drastycznie podniesie w niej latem przez noc, sprawdzal ktoś ??
tommly
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Domyslam sie Pirat ze tez taką masz ??

Cały czas wacham sie co kupić , z jednej strony duza strasznie jak dla mnie jest ta z linku Radka , z drugiej znów strony jak kupić to cos co sie może przydać w przyszłośći.

Czy przkładowo uzywając lodówki w czasie jazdy , tzn chodzi o to ze podłączona jest cały czas pod zasilanie przez powiedzmy cały dzień to na noc mozna ją wyłączyc i temperatura się drastycznie podniesie w niej latem przez noc, sprawdzal ktoś ??
Jeśli ma kabel na 230v to jaki problem Sterciu? No chyba, że nie ma dostępu do prądu, ale poza tym wrzucasz kilka wkładów niebieskich do środka i to one trzymają temperaturę, tak sama lodówa szybko się "wychłodzi" - znaczy ociepli :-)
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Tommly , jak bym mial dostep do prądu 230v to bym lodowkę tylko an 230v szukal ;). Ja potrzebuje lodówki gdzie glowny prąd jakim się dysponuje to 12V ;). Przykladowo mam lodowkę Waeco która bardzo dlugo trzyma temp po wylączeniu z racji tego ze jest dobrze ocieplona ale niestety kosztem pojemnosci wewnętrznej , tylko ze koszt jej był duzy ale to jest stale wyposazenie auta zamontowane pod siedzeniem. Jest sporych rozmiarow a ma tylko chyba 21 litrów pojemnosci.
tommly
Specjalista T4

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Tommly , jak bym mial dostep do prądu 230v to bym lodowkę tylko an 230v szukal ;). Ja potrzebuje lodówki gdzie glowny prąd jakim się dysponuje to 12V ;). Przykladowo mam lodowkę Waeco która bardzo dlugo trzyma temp po wylączeniu z racji tego ze jest dobrze ocieplona ale niestety kosztem pojemnosci wewnętrznej , tylko ze koszt jej był duzy ale to jest stale wyposazenie auta zamontowane pod siedzeniem. Jest sporych rozmiarow a ma tylko chyba 21 litrów pojemnosci.
No właśnie grunt to dobre ocieplenie !!! Sam się przekonałem, że moja stara lodówka bez żadnego zasilania lepiej trzymała temperaturę od tej nowej zasilanej 12/230 V.
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”