Silnik zgasł i nieodpala
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jempa2
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Silnik zgasł i nieodpala
Witam Koledzy.
Opiszę mój przypadek. Podczas jazdy silnik 2.5tdi rocznik 99 zgasł. Próba odpalenia nie powiodła się. Posprawdzałem bezpieczniki i okazało się że jeden z dwóch dodatkowych umieszczonych nad przekaźnikami jest przepalony. Podmieniłem na nowy i po przekręceniu stacyjki bezpiecznik się spalił. Kontrolki na desce rozdzielczej w zasadzie wszystkie się świecą oprócz kontrolki od świec żarowych. Rozrusznik również dobrze kręci ale silnik nie odpala. Od czego może być ten bezpiecznik i jakiej usterki szukać ?
Opiszę mój przypadek. Podczas jazdy silnik 2.5tdi rocznik 99 zgasł. Próba odpalenia nie powiodła się. Posprawdzałem bezpieczniki i okazało się że jeden z dwóch dodatkowych umieszczonych nad przekaźnikami jest przepalony. Podmieniłem na nowy i po przekręceniu stacyjki bezpiecznik się spalił. Kontrolki na desce rozdzielczej w zasadzie wszystkie się świecą oprócz kontrolki od świec żarowych. Rozrusznik również dobrze kręci ale silnik nie odpala. Od czego może być ten bezpiecznik i jakiej usterki szukać ?
-
jempa2
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: Silnik zgasł i nieodpala
O przekaźniku 109 czytałem a nawet podmieniałem z innego sprawnego auta ale bez efektów.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A jakie kolory kabli idą na ten bezpiecznik ?jempa2 pisze:okazało się że jeden z dwóch dodatkowych umieszczonych nad przekaźnikami jest przepalony.
VAG-a ktoś podpinał ?
-
jempa2
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Niestety do kabli się nie dogrzebałem ale jutro rano postaram się sprawdzić.
Vag nie był podłączany.
Edit:
Po prześledzeniu różnych tematów na forum podejrzewam zwarcie na przewodzie zasilającym elektrozawór na pompie wtryskowej. Pytanie skąd on wychodzi aby go odłączyć całkowicie i zrobić zasilanie nowym przewodem.
Do tego bezpiecznika który się pali idą dwa żółto czarne przewody.
Vag nie był podłączany.
Edit:
Po prześledzeniu różnych tematów na forum podejrzewam zwarcie na przewodzie zasilającym elektrozawór na pompie wtryskowej. Pytanie skąd on wychodzi aby go odłączyć całkowicie i zrobić zasilanie nowym przewodem.
Do tego bezpiecznika który się pali idą dwa żółto czarne przewody.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
No to bym poszukał zwarcia w okolicach przepływki, zaworów N 75, N18, czujnika temp. w dolocie, ogólnie jest to zasilanie czujników silnika które idzie przez ECU.
Masz szczęście że jest to model po 99 i ma zabezpieczone bezpiecznikiem to zasilanie, bo inaczej kabelki poszły by z dymem.
Masz szczęście że jest to model po 99 i ma zabezpieczone bezpiecznikiem to zasilanie, bo inaczej kabelki poszły by z dymem.
-
jempa2
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Usterka częściowo rozwiązana. Zwarcie gdzieś w przewodach na odcinku od kostki przed miską olejową w stronę pompy wtryskowej. Wprawdzie oznak zewnętrznych nie widać ale gdzieś wewnątrz przewodów robi się zwarcie. Poruszałem kabelkami i zwarcie znikło.
-
czarny1x1x
warto rozpruć wiązkę i zrobić jak należy ,bo będzie niespodzianka na trasie ,oglądnij kable na skrzyni włącznik wstecznego czy do masy nie zwiera