T4 2.5 AET i mikser

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=91
T4 Forum dotyczące silnika 2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
przemo99
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

T4 2.5 AET i mikser

Nieprzeczytany post autor: przemo99 »

Witajcie od kilku dni mam t4 z silnikiem 2.5 AET i założonym gazem. Jak się okazało ten gaz jest założony najtańszym kosztem i nie posiada sterownika{komputera) oraz zaworu( silniczka) krokowego. Gaz jest ustawiany "na oko" za pomocą śróbki . Właściwie całość działa bez zarzutu, ale... powinienem do tej instalacji mieć komputer połączony z sondą lambda a ja nie lubię prowizorek. I tu pytanie co polecacie jest trochę "złomu" na Allegro może dokupię i będzie jak należy. W warsztacie wyceniono mi robociznę i części na ok 700zł czy to dużo?
Co sądzicie o używanej sekwencji? Można znaleźć na Allegro różne zestawy - oczywiście nie chodzi mi o najtańsze gdyż poczytałem juz różne wątki na ten temat i wiem że na byle czym moje auto nie pojedzie ale jakaś BRC czy Prins lub coś na Stagu oczywiście z dobrymi wtryskami??? Jaka jest żywotność takiej instalacji, czy instalacja 5-6 letnia jest warta zachodu, na co trzeba zwracać uwagę i czy sobie w ogóle tym głowę zawracać?
Poniżej zdjęcia mojej instalacji, wg jednego z gazowników to stag2 wisi na sztukę, a z pewnością nie jest podłączony do sondy.

http://i1017.photobucket.com/albums/af2 ... C_0736.jpg

http://i1017.photobucket.com/albums/af2 ... C_0737.jpg

http://i1017.photobucket.com/albums/af2 ... C_0738.jpg
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Re: T4 2.5 AET i mikser

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Bo masz poprostu instalacje 1 generacji.Najtanszym i według mnie najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie mixera i wstawienie BLOSu.Reszty nie musisz zmieniac i osiągi naprawde o wiele lepsze,spalanie mniejsze,no i praktycznie bezobsługowe bo to tak proste urządzenie.
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

orel11 pisze:
Najtańszym i według mnie najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie mixera i wstawienie BLOSu
wg mnie najlepszym i najtańszym rozwiazaniem jest wrzucenie sekwencji,
po taniości: może byc używana elektronike np stag, nowy reduktor zavoliN lub acr01, nowe wtryski hana
dobra sekwencja szybciej sie zwraca i daje wieksze oszczednosci w późniejszej eksploatacji
jesli potrzebujesz namiar na tania hurtownie http://www.pitec.pl/ tutaj kupuje wszystko do gazu, chyba że chemik zna jeszcze tańszą
przemo99
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

orel11 pisze:
Bo masz poprostu instalacje 1 generacji.Najtanszym i według mnie najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie mixera i wstawienie BLOSu.Reszty nie musisz zmieniac i osiągi naprawde o wiele lepsze,spalanie mniejsze,no i praktycznie bezobsługowe bo to tak proste urządzenie.
Brzmi to interesująco ale czy na pewno mój parownik to obsłuży (Tomasetto Achille)? No i jak rozwiązać problem z brakiem elektroniki wymaganym na badaniu technicznym?

Sekwencja jak najbardziej jestem za ! ale chwilowo brak funduszy na nową.
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

No i jak rozwiązać problem z brakiem elektroniki wymaganym na badaniu technicznym?
dajac diagnoscie na tzw flache podczas przegladu zeby przymknal oko
mozesz tez zeby w koszta sie nie ladowac zalozyc II gen np http://allegro.pl/ac-stag-100-uklad-ste ... 24454.html
kilka kabli do podpiecia,reduktor ci zostaje,zamiast sruby regulacyjnej wstawiasz krokowca z zestawu
schemat pewnie jest w komplecie a jak nie to jest na stronie producenta,soft do programowania sterownika rowniez
kabel do kompa 30 zl,sterownik wlasciwie programuje sie sam,trzeba podac mu tylko kilka parametrow
najwyzej mozna potem podjechac na kontrole do jakiegos zaufanego gaziarza zeby bylo pro
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 13:40 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
przemo99
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

kurol pisze:
No i jak rozwiązać problem z brakiem elektroniki wymaganym na badaniu technicznym?
mozesz tez zeby w koszta sie nie ladowac zalozyc II gen np http://allegro.pl/ac-stag-100-uklad-ste ... 24454.html
kilka kabli do podpiecia i reduktor ci zostaje
Ale czy to będzie działac z wielopunktowym wtryskiem? Może lepiej STAG2-E6 lub KME Bingo S6
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

W AAF dziala juz chyba 4 rok bez wystrzalu i wiekszych problemow,w AET szczerze mowiac nie wiem,chodz jak ze sruba chodzilo i nie strzelalo to pewnie pojedzie
Poczekaj troszke to pewnie Chemik sie odezwie on ma chyba AET
I pewnie mnie zbluzga ze wspominalem wogole o II gen <38>
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

przemo99 pisze:
Sekwencja jak najbardziej jestem za ! ale chwilowo brak funduszy na nową.
jak chcesz, to postawisz browara i masz ode mnie na poczatek wtryski magic jet na 5 cyl z dyszami które latały u mnie przez 60kkm, stan 3 jest ok w 2uch wywalone są oringi, tłoczki nie przytarte, są zestawy naprawcze do nich ale po załozeniu trzeba je skalibrowac
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Mam instalacje versus sekwencja wyciągnięta z mego silnika działała dobrze, ale nabyłem bardzo tanio landirenzo więc sobie zmieniłem, do mego zestawu potrzeba wtrysków kolega arek chce ci dać, reduktor mam ig1 magg landirenzo do tego, możesz sobie o nim poczytac klasa sama w sobie, za kompa i reduktor 300zł, i cały przód juz masz
przemo99
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Cóż , wynika z tego że jestem skazany na sekwencję <victory> dzieki, napisze do was Panowie na prv. Teraz pozostaje poszukać jakiegoś mądrego gazownika. A po szczęśliwym finale to bez <beer> sie nie obedzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL”