Sprzęt CB w koszty firmy ??

Transport, budowlanka, foodtrucki, serwis mobilny – jak T4 sprawdza się w pracy.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Sprzęt CB w koszty firmy ??

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Witajcie

Mam takie pytanko do bardziej obeznanych. Swego czasu grzmiało w necie ze sprżetu cb nie mozna wrzucac w koszty firmy. Ktoś sie orientuje jak to jest z tym wkońcu ?? Bo w necie są rózne opinie na ten temat i juz zglupiałem. Wsumie samego cb nie kupilem , ale antene i się zastanawiam czy mozna w koszty ja normalnie wrzucic ??

Na forum paska znalazlem taki wpis:
Zakup sprzętu CB na firmę i wrzucenie go w koszty podatkowe to sprawa dyskusyjna, porozmawiaj ze swoją księgową czy zgodzi się coś takiego przyjąć (jak udowodnisz że CB służy Ci do wykonywania pracy, czyli pozwala Ci zarabiać, a jeżeli pozwala Ci zarabiać to jest to niezgodne z prawem, ponieważ zabronione jest użytkowanie pasma obywatelskiego do celów zarobkowych i kółko się zamyka) dopiero wtedy kupuj na firmę. Dodatkowo kupując na firmę a nie na osobę prywatną tracisz część praw konsumenckich, co wiąże się ze skróceniem okresu gwarancji do takiego, na jaki masz wystawioną kartę gwarancyjną.
t4fan
Forumowicz T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Re: Sprzęt CB w koszty firmy ??

Nieprzeczytany post autor: t4fan »

Myślę, że możesz mieć problem z wliczeniem jej w koszty.
Pamiętam, jak przechodziliśmy przez to samo z ojcem po zakupie radioodtwarzacza i niestety zdaniem księgowej nie jest to przedmiot niezbędny do wykonywania pracy.

Sądzę więc, że w Twoim przypadku może być tak samo.
Zacytowany wpis może być kolejnym argumentem na nie.
Tobianiu
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Tobianiu »

jeśli GPS'a można kupić na firmę to i CB tez przejdzie; kwestia dogadania się z księgowością;
czasami tego typu dyskusyjne tematy zaliczamy na firmę na moją odpowiedzialność;
motoria
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Może i nie jest to sprzęt potrzebny do wykonywania pracy (radioodtwarzacz czy cb).Ale kupujesz go w celu podniesienia prestiżu firmy.Tak samo jak bierzesz motocykl np. w leasing na firmę np. (tartak).I wszystko gra.
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

a jak masz usługi transportowe i zgubiłeś się w jakimś obcym mieście ,cb potrzebne jest tak samo jak mapa pomaga wyjść z kłopotów .ale pewnie temat dyskusyjny w tym naszym kraju
staszek
Znawca T4

14
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Jeśli masz w PKD transport to możesz dać cb w koszty ja mam w kosztach cb
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

staszek pisze:
Jeśli masz w PKD transport to możesz dać cb w koszty ja mam w kosztach cb
Nie jest to warunek konieczny.
Kosztami uzyskania przychodów z poszczególnego źródła są wszelkie koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych....
Musimy sobie odpowiedzieć na pytanie: czy dzięki posiadaniu CB osiągam przychody czy nie. Jeśli nie to sprawa jasna, jeśli tak to stanowi to koszt uzyskania przychodu, kwestia tylko uprawdopodobnienia sytuacji gdy CB radio jest jednym z czynników przysparzającym przychodów.
thadeusch
Aktywny T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: thadeusch »

Możliwość zaliczenia do kosztów wydatków na instalację CB-radia w firmowym aucie zależy od rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej.
Odkąd posiadanie CB-radia nie wymaga pozwolenia, liczba użytkowników takich urządzeń stale rośnie. Za pomocą CB komunikują się na drogach nie tylko kierowcy samochodów ciężarowych czy dostawczych, ale również osobowych. Przedsiębiorcy wykorzystujący w działalności gospodarczej samochody mogą się porozumiewać za pomocą CB-radia z innymi kierowcami oraz z odbiorcami przewożonych towarów, np. w zakresie informacji o warunkach na drodze, warunków atmosferycznych, adresów dostawców, ewentualnych opóźnień w godzinach przyjazdu do kontrahenta czy dostarczenia towarów.

Od rodzaju prowadzonej działalności i związku CB-radia z osiąganymi przez przedsiębiorcę przychodami zależy możliwość zaliczenia wydatku na zakup CB do kosztów uzyskania przychodów.

Jak przypomina Marzanna Pydyn, doradca podatkowy w Instytucie Studiów Podatkowych, zgodnie z ustawami o podatkach dochodowych wydatek można uznać za koszt podatkowy, jeżeli celem poniesienia tego wydatku jest osiągnięcie przychodu, zachowanie lub zabezpieczenie źródła przychodu.

Związek przyczynowo-skutkowy między poniesionymi wydatkami na CB a prowadzoną działalnością gospodarczą wystąpi w przypadku działalności związanej z przewozami samochodowymi czy transportem, a więc np. w przypadku kierowców, taksówkarzy, firm przewozowych i kurierskich.

Sposób zaliczenia do kosztów wydatków na CB-radio zależy od wartości początkowej oraz przewidywanego okresu używania tego urządzenia.

Marzanna Pydyn podkreśla, że jeżeli wartość CB-radia w dniu jego przyjęcia do użytkowania jest równa lub niższa niż 3,5 tys. zł, to podatnik może nie dokonywać odpisów amortyzacyjnych, a wydatki poniesione na nabycie tego urządzenia zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów.

Natomiast w przypadku instalacji CB-radia przez przedsiębiorcę świadczącego usługi kierowcy w samochodach będących własnością zleceniodawcy można rozważyć potraktowanie tego wydatku jako inwestycji w obcym środku trwałym. Przedsiębiorca powinien mieć jednak zezwolenie od właściciela tego środka trwałego, a poniesione wydatki zaliczone do kosztów nie mogą być zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie.
źródło Gazeta Prawna http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... towej.html
ALTRIM
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ALTRIM »

ja kupiłem na FA i poszło w koszty w 2009r i nikt się nie "czepiał" było kilka kontroli z "zaprzyjaźnionej" instytucji i czepili się okularów - oczywiście słonecznych ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „T4 w firmie”