2.5 automat dużo pali lpg,nie reaguje na regulację
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 CRAVELLE
- Opis: Biały
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
2.5 automat dużo pali lpg,nie reaguje na regulację
Witam Serdecznie wszystkich. Posiadam t4 caravelle 2.5 benz-lpg Spalanie w trasie do 100km/h 17l łagodny styl jazdy 21/l 100km przy gwałtowniejszym naciskaniu pedału gazu. W mieście łagodny 21l/100km gwałtowniejszy styl jazdy 27l/100km (kupujac go tez duzo palił padała elektronika.gosc pojechał do gazoli i powiedział że maja jak najtanszym kosztem zrobić żeby mógł jeździć to wstawili pokretło reczne na wąż i reczny przełacznik benz/gaz) Dlatego kupiłem cała nową elektronikę nowy wkład pompki paliwa (poprzedni wł.męczył go na gazie odpalając) nowe kable,kopułkę,palec,świece.sondę lambdę, (używkę ale oryginalną) filtr powietrza. Wymieniłem bebechy tzw.parownika.Miałem sprawdzany rozrząd regulowany komputer benzyny. Wszystko ok.Najlepsze jest to że najpierw wstawiłem nową elektronikę nie wymieniając nic i nie sprawdzając rozrządu.Po wstawieniu i przejechaniu 100km zatankowałem 13,5 l (zawsze tankuje na tym samym cpn. Statoil ) ucieszyłem sie,nie trwało to długo nastepne tankowanie już 17l/100 nic nie robiąc (ten sam styl jazdy) nastepne 17l pojechałem na regulacje 19l100km,regulacja nastepne 19/100 i regulacja 24l/100 regulacja 24l/100 potem wymienili mi środek parownika i w punkcie wyjścia sie znalazłem 17/100 (cały czas w trasie) potem zacząłem wymieniać jw. Próbowali na wszystkie sposoby zwiększyli dawkę na maxa 17/100 zmiejszyli na minimum 17/100 nie reaguje na żadne regulację. Jeżdził ze mna z laptopem podłączonym i wszystkie parametry ok nikt nie wie co mu jest. Teraz przy tych mrozach jeżdzac do miasta i z powrotem (ok 4 km) spalił mi 27/100 (w tym ok pół godz.chodził na postoju,jazda typu do miasta zgasic,zakupy i do domu ) próbowałem też na róznych stacjach to samo. Może jednak jest ktoś kto jest w stanie mi pomóc.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4 2.0 B multivan
- Opis: 42 l
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 automat dużo pali lpg,nie reaguje na regulację
<england> Wydaje mi się że masz źle wyregulowane spalanie gazu ,stosunek powietrza i gazu mi też się tak działo i miałem nawet 24 l spalania przy 2.0 B dopóki kiedy dobrze nie wyregulowano stosunku gazu do powietrza. W zimie zawsze więcej spali i gazu i benzyny to oczywiste na benzynie się grzeje a na gaz się przełączy to też jest jeszcze zimny ale jakieś 15 l powinno mu starczyć [gazu] i jakieś 16 benzyny na 100 km na zapalanie. Mój palił 20 24 l gazu na 100 km jak był źle wyregulowany , po regulacji dwu , trzy krotnej pali 12 -14 l gazu i to jest norma . W trasie potrafi spalić nawet 10,5 12 l gazu przy 100 km na godzinę. Pozdrawiam <hi>
Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 8:37 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
Powód: ort. i literówki
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki kolego, ale chyba nie trafiłeś. Ogółem razem na regulacji byłem żeby nie przesadzić ok. 20 razy (u najlepszych speców w okolicy-z kim bym nie rozmawiał wszyscy ich chwalą) sprawdzali czy nie łapie tzw.lewego powietrza według komputera wszystko idealnie.Zauważ że po pierwszych ustawieniach, po założeniu nowej elektroniki spalił 13,5l/100km potem zaczęło rosnąć samo a sie nie rozregulował, bo jak byłem później na regulacji to parametry były jak je ustawili.Kombinowali na wszystkie możliwe sposoby.Poprzedni wł. jak go kupił to też jeździł,regulował (u kogoś innego) ale po dłuższym czasie zrezygnował,pogodził sie ze spalaniem,wywiesił biała flagę. Będę walczył i albo ja ulegnę albo on.A szkoda mi go sprzedać, bo tyle serca w niego włożyłem (nie wspominając o złotówkach) Pozdrawiam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Kolego masz automat więc on sam w sobie więcej pali do tego jak ty jeździsz 4km i stoisz 30min na wolnych to się nie dziw ze ci tyle pali, co mogę powiedzieć w trasie powinien ci palić od 13-14 do 20l lpg
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam. Do miasta i z powrotem to miałem tak ostatnio podałem przykład nie jeżdżę tak cały czas. Spalanie 13-14 rozumie. ale te 20 ? (może i tak gdybym jechał 160/km/h ). Jestem spokojnym kierowcą jeżdżę w trasie do 100/110km/h. Czytałem na forach wiem że mimo to że to automat potrafi mniej spalić. Miałem przed tym taką samą tylko w manualu trasa czy pusty czy pełny 13,5l miasto do 15l .Rozumie ,automat może spalić więcej ale żeby aż tyle ? Tym Bardziej jak napisałem w pierwszym poście po wstawieniu nowej elektroniki spalił mi w trasie te piękne 13,5l (cały czas mam ten sam styl jazdy) i nie mówimy tylko o zimie bo walczę z nim od stycznia 2011r. (z przerwami) aż w końcu postanowiłem tutaj napisać. Dziękuje i pozdrawiam.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Kolego,a ja polecam Ci instalacje 1 generacji i do tego BLOS.
Jest to bardzo proste urządzenie ,spala mniej niż na zwykłym mixerze a dynamika i osiągi takie same jak na BP + zero problemów
Jest to bardzo proste urządzenie ,spala mniej niż na zwykłym mixerze a dynamika i osiągi takie same jak na BP + zero problemów
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A ja polecam sekwencję tylko na takiej instalacji ten silnik będzie pracował prawidłowo, a co do zwykłych instalacji to według mnie problem jest z reduktor i tyle, nowy reduktor załatwi spraw i jeszcze jedno a ile ci pali pb przy tej samej jeździe ,
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Miałem juz sekwencje i wszystko ok,ale trzeba długo czekac na przełaczenie ,a na BLOSie mozna od razu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Już widzę że od ciebie nie watro kupować samochodu ale mniejsza z tym, jak kupisz sekwencję dobra to czas przebaczenia to około 500metrów przy mrozach więc kolego troszku się ośmieszyłeś, bo jak silnik ciepły to od razu,orel11 pisze:Miałem juz sekwencje i wszystko ok,ale trzeba długo czekac na przełaczenie ,a na BLOSie mozna od razu.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Jak się uprzesz to przełączysz sekwencję od razu po odpaleniu ale nie wiem czy to takie zdrowe przy -25 stopniach.
A swoją drogą blos to dobry patent, myślę że lepszy niż każda elektronika tylko durnych przepisów nie spełnia.
A swoją drogą blos to dobry patent, myślę że lepszy niż każda elektronika tylko durnych przepisów nie spełnia.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
No ja akurat mam doswiadczenia sprzed kilku lat ,jak sekwencja wchodzila,ale nie pisz ,ze w mrozie -25 przelaczy sie na gaz po 500m ,bo min temp przełaczenia to 30*C i nie zdązy sie zagrzac.A druga sprawa to taka iz czujnik powinien byc w obudowie parownika a nie temp cieczy i przez to przełaczenie dłużej trwa ,a to wszystko jest dla dobra wtryskiwaczy gazu ,bo sie szybciej niszcza przez zimny gaz.[/quote]chemik211 pisze:jak kupisz sekwencję dobra to czas przebaczenia to około 500metrów przy mrozach więc kolego troszku się ośmieszyłeś, bo jak silnik ciepły to od razu,
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem ile pali pb. bo nie jeżdżę,ale wnioskując po wskaźniku paliwa to na same odpalanie wydaje mi się że szybko znika. Sekwencja to koszt ok. 2500 zł pytałem sie już o to,ale po co montować skoro na zwykłej instalacji też mało potrafią spalić wydaje mi się że wystarczy tylko dojść dlaczego tyle pali. Co do reduktora to był wcześniej BRC teraz jest LOVATO - spalanie bez zmian w LOVATO zostało wymienione wszystko stara jest tylko obudowa. Mam pytanie do orel11... co to jest ten blos ?
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
BLOS ,gaznik gazu ,najprosztsze urzadzenie i najbardziej efektywne,jednak zabronione w Polsce na brak elektroniki.
http://moto.allegro.pl/blos-brc-masz-sa ... 66721.html
Troszke kosztuje ,ale wystarczy do niego instalacja 1 generacji ,wywalasz mixer,parownik rozkrecasz na maxa i wszystko regulujesz na BLOSie.Skomplikowane to na tyle ,że masz 2 srubki od wolnych i srednich obrotów.
http://moto.allegro.pl/blos-brc-masz-sa ... 66721.html
Troszke kosztuje ,ale wystarczy do niego instalacja 1 generacji ,wywalasz mixer,parownik rozkrecasz na maxa i wszystko regulujesz na BLOSie.Skomplikowane to na tyle ,że masz 2 srubki od wolnych i srednich obrotów.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
http://lpg-forum.pl/blos-instrukcja-t7818.html
moj kacap na instalacji II gen,min jakie spalilem w lecie to 12 l w trasie (nie przekraczalem 100km/h)ale troszke balem sie ze za malo i zawory poplyna wiec mu podlalem
w zimie po miescie wlasciwie jezdze tylko do sklepu 2-3 km potem stoi ,pali przy takiej jezdzie 20l minimalnie,ale czesciej lubi sobie spalic wiecej
spalanie 10 litrow gazu w trasie w samochodzie z 2.5 silnikiem i aerodynamice drzwi od stodoly to raczej bym miedzy bajki wlozyl
moj kacap na instalacji II gen,min jakie spalilem w lecie to 12 l w trasie (nie przekraczalem 100km/h)ale troszke balem sie ze za malo i zawory poplyna wiec mu podlalem
w zimie po miescie wlasciwie jezdze tylko do sklepu 2-3 km potem stoi ,pali przy takiej jezdzie 20l minimalnie,ale czesciej lubi sobie spalic wiecej
spalanie 10 litrow gazu w trasie w samochodzie z 2.5 silnikiem i aerodynamice drzwi od stodoly to raczej bym miedzy bajki wlozyl
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
orel11Coś zasłyszałeś ale nie wiesz co, tak przy -25stopni przełączy się po 500m wiem co pisze zajmuję się instalacjami gazowymi tez , możesz ustawić nawet 10stopni temp. przełączania, i nic się nie zepsuje, wszystko zależy co masz zamontowane,
zolwikx4Za 2500zł to sekwencji nie zamontujesz dobrej tylko jakies badziewie więc faktycznie lepiej nie zakładac takiego gówna,
Co do Blos to nie jest taka sprawa prosta jak by się wydawało to jest tylko i wyłącznie półśrodek, co do legalności są blos-y z elektronika które sa dozwolone ale cena zabójcza
zolwikx4Za 2500zł to sekwencji nie zamontujesz dobrej tylko jakies badziewie więc faktycznie lepiej nie zakładac takiego gówna,
Co do Blos to nie jest taka sprawa prosta jak by się wydawało to jest tylko i wyłącznie półśrodek, co do legalności są blos-y z elektronika które sa dozwolone ale cena zabójcza
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Cena 2.500 to instalacja bez butli gazu. Pogadam jutro z gazolem jak on widzi blos-a i dam znać co on na to.Jak na razie podziękował.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
chemik211,Ty wiesz swoje ,a ja swoje i nie zamierzam sie kłucic.
Jezdze na gazie od 12 lat i zakladałem tez juz pare sztuk.
Co do BLOSa to fakt ,ze nielegalny ,ale o niebo lepszy od 1 i 2 generacji ,a wedlug mnie bije i sekwencje na głowe ,chociażby ze strony finansowej założenia.
Co do BLOSa to fakt ,ze nielegalny ,ale o niebo lepszy od 1 i 2 generacji ,a wedlug mnie bije i sekwencje na głowe ,chociażby ze strony finansowej założenia.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do ceny jeśli legalnie montować blosa to tak jak pisałem z silnikiem krokowym wbudowanym (nawet nie wiedziałeś że taki jest) do tego reduktor z zapasem mocy musi być i hamownia do strojenia bo na analizator nigdy nie ustawisz prawidłowo, i na sam koniec i tak ten blos nigdy nie podaje prawidłowo gazu w całym zakresie obrotów nie mówiąc że jednak ogranicza troszku moc w porównaniu z sekwencją, więc jeśli ktoś lubi swój silnik to tylko i wyłącznie dobrze zamontowana sekwencja na dobrych podzespołach,orel11 pisze:chemik211,Ty wiesz swoje ,a ja swoje i nie zamierzam sie kłucic.
-
arek2,5b
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: 2 multivany w rodzinie a na miasto mega szybki trabi :)
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
witam
osobiście tez używam blosa, Pan na przeglądie zwrócił uwage, ze tego nie może tutaj być, ja mu na to , że wiem o tym ale przyzna PAn że to swietna opcja ..
Pan diagnosta z uśmiechem podbił dowód
obawiam się ze po przejsciu na blosa może spalanie nie spaść , ktoś rozważał opcje ze to jest wina silnika ? ,
fajnie byłoby sprawdzić ile faktycznie pali na benzynie , bo jak jest to samo , mamy psikusa :(
Ps. moje spalanie na blosie
miasto 16-22
trasa 12-15
pozdrawiam
osobiście tez używam blosa, Pan na przeglądie zwrócił uwage, ze tego nie może tutaj być, ja mu na to , że wiem o tym ale przyzna PAn że to swietna opcja ..
Pan diagnosta z uśmiechem podbił dowód
obawiam się ze po przejsciu na blosa może spalanie nie spaść , ktoś rozważał opcje ze to jest wina silnika ? ,
fajnie byłoby sprawdzić ile faktycznie pali na benzynie , bo jak jest to samo , mamy psikusa :(
Ps. moje spalanie na blosie
miasto 16-22
trasa 12-15
pozdrawiam
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
mam sekwencję ustawioną na 30stopni, przy -15, odpalam rano auto, czekam na wolnych 5 min, przejeżdżam wolno ok 500m i jadę na gazie
aha, żeby nie było, takie powole startowanie rano to nie dlatego zeby oszczędzać PB, ale żeby oszczędzić skrzynię
co do spalania to pobiłem rekord na trasie , dziś w nocy wróciłem z weekendu w Karpaczu, 6 dorosłych osób, narty, buty, walizki, temp zew. w granicach -20, temp silnika ok 70stopni, średnia prędkość na trasie Karpacz-Szczecin wyszła 98km/h i spalania 18l LPG
aha, żeby nie było, takie powole startowanie rano to nie dlatego zeby oszczędzać PB, ale żeby oszczędzić skrzynię
co do spalania to pobiłem rekord na trasie , dziś w nocy wróciłem z weekendu w Karpaczu, 6 dorosłych osób, narty, buty, walizki, temp zew. w granicach -20, temp silnika ok 70stopni, średnia prędkość na trasie Karpacz-Szczecin wyszła 98km/h i spalania 18l LPG
-
zolwikx4
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie. Rozmawiałem z p.gazolem na temat blosa wypowiedział się że może zmniejszyć spalanie o 1 może 2 litry,ale nie musi (Choćby nawet to i tak nie rozwiąże mojego problemu bo i tak będzie palił więcej niż powinien) i że to nie koszt 50-100 zł żeby tylko spróbować i potem się nie zdenerwować że nie pomogło tylko ok 500zł. A po zapłaceniu takiej kwoty to można się oj baaaardzo zdenerwować jeżeli nie pomoże. Problem tkwi w gdzie indziej i zamierzamy go znaleźć.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 16:03 przez zolwikx4, łącznie zmieniany 4 razy.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Arku to cos masz nie tak z termostatem, ostatnio jeździłem z lapkiem podłączonym i powyżej 80stopni było cały czas, nagrzewnice dwie na ful włączone
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
całkiem możliwe że to sekwencja i jeśli dobry zestaw (popytaj gazownika o konkrety) to bym zdecydowanie zakładał, na swojej instalacji zrobiłem 60kkm, wymieniając samodzielnie tylko filtry, aktualnie mam do wymiany wtryski gazu bo się skończyły, gdybym nie kroił koszta montażu i załozył lepsze pewnie dziś zapomniałbym o nich, przy lpg w aucie jedno trzeba wiedzieć jak ktoś napisał na lpg-forum: oszczędności nie szuka się przy wyborze i montażu instalacji, najważniejsze są podzespoły i kumaty gazownik najlepiej pasjonata (znam takiego w pomorskim a dokładnie w bytowie, ale nie jest tani :-)zolwikx4 pisze:Cena 2.500 to instalacja bez butli gazu.
oszczędności przyjdą po założeniu instalki, im lepsza tym bardziej oszczędna, moja średnio pali w granicach 27% więcej lpg od pb, podejrzewam że przy lepszych wtryskach byłoby mniej
czy ja wiem, z 2uch nagrzewnic leciało gorące pow aż musiałem ogrzewanie przykręcać, może to wina wskaźnika temp że pokazywał mi 1szą grubą kreskę a jadąc po S3 150-160kmh jeszcze mniej, może od pędu zimnego powietrza ochładza się czujnik i tu jest problem,chemik211 pisze:Arku to cos masz nie tak z termostatem
-
czarny1x1x
a ja myślę że sonda walnięta założyłem taką za 100zł co nie było dobrym pomysłem ! ale mniej pali o dwa litry z 20 na 18 myślę że dobry wynik a i jeszcze przepływke mam nie orginał myślę że idę w dobrym kierunku ,,kata usunąłem ,,
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
pacark, a co to za specjalista w Bytowie, często tam bywam(teściowa), to może bym do niego podjechał na regulację
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Piotr A. Kopczynski;
tel. GSM: 501-390-159.
tel/fax: +4859-822-45-72
77-100 BYTÓW, Rzepnica, ul. Chrobrego 14A
tel. GSM: 501-390-159.
tel/fax: +4859-822-45-72
77-100 BYTÓW, Rzepnica, ul. Chrobrego 14A
-
PAWELZWLADKA
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
Borys_HD
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 Car. syncro 2000
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Mam 2,5B AUT '92 Lang - spalanie w trasie (lato) przy full zaladowaniu i zgodnie z przepisami (80-90km/h) to ok. 12L, teraz zimą w trasie ok. 13-15L, jesli jezdze po okolicy (góry) to nawet 20-22L... instalacja wloska - 5 lat temu 1850zl kpl z montazem - najtansza mozliwa.
Wiec mozna - kwestia regulacji chyba tylko :)
Wiec mozna - kwestia regulacji chyba tylko :)
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
takie wyniki to miałem jak jeździłem na pb, teraz 20% wiecej lpg, nie chcę siać fermentu ale chyba u Ciebie jest za ubogoBorys_HD pisze:Mam 2,5B AUT '92 Lang - spalanie w trasie (lato) przy full zaladowaniu i zgodnie z przepisami (80-90km/h) to ok. 12L, teraz zimą w trasie ok. 13-15L,
-
Borys_HD
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 Car. syncro 2000
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam, sam bylem zdziwiony po trasie z Karlskrony do domu (950km) W ZESZLE WAKACJE, auto bylo zapakowane na full, po dach :) predkosc 80-90 i zuzycie gazu 12 L
moze mam zbyt ubogo poustawiane... pod gorki wieksze i na wyprzedzanie przelaczam na benzyne... spadek mocy na gazie wtedy odczuwalny jest.. ale podczas jazdy na wprost :) TANIO - to najwazniejsze :)
poza tym ponad 100k na gazie i trzeba zmieniac fure lub silnik niedlugo :) (auto ma 400 tys juz)
pzdr
P.S. Kupie pozycjonometr do skrzyni aut :) - moj cieknie niemilosiernie
moze mam zbyt ubogo poustawiane... pod gorki wieksze i na wyprzedzanie przelaczam na benzyne... spadek mocy na gazie wtedy odczuwalny jest.. ale podczas jazdy na wprost :) TANIO - to najwazniejsze :)
poza tym ponad 100k na gazie i trzeba zmieniac fure lub silnik niedlugo :) (auto ma 400 tys juz)
pzdr
P.S. Kupie pozycjonometr do skrzyni aut :) - moj cieknie niemilosiernie