Strzal w filtr powietrza

Czyli wszystko co związane z silnikami benzynowymi oraz LPG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
SZREK
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: Multivan
Kontakt:

Strzal w filtr powietrza

Nieprzeczytany post autor: SZREK »

Witam.Problem mam taki ze 3 dni temu podczas uruchomienia silnika na benzynie uslyszalem potworny huk ze sie wystraszylem i nie wiedzialem co jest grane ale silnik na benzynie chodzi normalnie ,nie szarpie trzyma normalnie obroty oraz dobrze jezdzi na zimnym jak i cieplym silniku.Dopiero dzisiaj podczas uruchaniania silnika ( brak strzalow) postanowilem zajrzec pod maske i wlasnie zobaczylem ze dolna czesc ubudowy od filtra powietrza jest otwarta wiec ja zamknalem.Czy to cos ma zwiazek z zaplonem? Pisze od razu ze swiece,kable,cewka,potencjometr od przepustnicy,zostaly wymienione w zeszlym roku.
gjenio
Forumowicz T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: CARAVELLE
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Re: Strzal w filt powietrza

Nieprzeczytany post autor: gjenio »

może trochę prymitywny sposób, ale warto spróbować, w garażu wieczorem gdy już się ściemni, odpal samochód i zgaś światło zwracaj uwagę na kable świece i kopułkę, jeżeli gdzieś będzie przeskakiwać iskra to tam szukaj przyczyny, może też przywiesił się któryś kasator i wybuch poszedł w kolektor.
SZREK
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Re: Strzal w filt powietrza

Niestety garazu nie posiadam.Auto co prawda trzymam w wiacie u mojego ojca ktora zrobilismy sami 4 lata temu.Wczesniej zdazalo sie podczas uruchamiania silnika cichy gluchy strzal ale to dosc sporadycznie.Wiate mam w ciemnym miejscu postawiona miedzy garazem a budynkiem.Wczesna jesienia popsikalem kable,kopulke i cewke woda wlasnie wieczorem i niestety jak nazlosc nie bylo zadnego nawet najdelikatniejszego strzalu ani nie widac bylo przeskakujacej jakiejs iskry. Bede musial sprobowac poraz kolejny to zrobic. Kopulke i palec rozdzielacza oraz cewke wymienilem w lipcu tamtego roku a potem kable oraz potencjometr od przepustnicy. Z racji tego ze ciagle mam problem z instalacja lpg i zaden gaziarz nie moze sobie poradzic, kazdy rozklada rece.Juz robilem wszystko i nic zero efektu. Mialem podmieniana cewke,kable,swiece,kopulke oraz palec rozdzielacza.Moze to wina tego potencjometru? wymienieniony zostal na nie oryginalny poniewaz nie bylo w sklepie org. Po wymianie tego czujnika jazda na lpg troszke sie polepszyla.W pazdzierniku bylem u znajomego elektromechanika najlepszego w miescie ktory dokladnie mi sprawdzil stwierdzil ze jest wszytko dobrze, podpial go pod komputer ktory nei wykazal zadnego bledu. W poniedzialek daje auto do mojego mechanika bo dzisiaj go nie bylo a pracownik nie wiedzial co moze byc przyczyna.Juz mam serdecznie dosc tego auta.Dopuki nie usune usterki to ciezko bedzie mi go sprzedac bo kazdy ktos slyszy ze na gazie auto zle chodzi a na benzynie ok to nie sa zainteresowani kupnem.W najgorszym wypadku moge zmienic z sekwencji na uzywana zwykla instalke bo rozmawialem z kolega ktory 4 lata temu montowal sekwencje powiedzial ze bedzie mnie to kosztowalo ok 600zł wiec moge zaryzykowac.Ciekaw jestem jak bedzie chodzil na zwyklej instalce.Nawet jesli bedzie dobrze chodzil to i tak go bede probowal sprzedac poniewaz chce zmienic na ropniaka oczywiscie mlodszego.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 113
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: Strzal w filtr powietrza

Nieprzeczytany post autor: maja »

Mnie rozwaliło obudowę filtra ,ale w osobówce - mieszanka gazu i oparów benzyny+iskra zrobiła swoje. Spróbuj zdemontować przepływomierz powietrza oraz przepustnicę. Wymyj od środka spirytusem lub benz ekstrakcyjną+pędzelek i wszędzie dojdziesz. To nie wiele kosztuje a może pomóc .Metody w necie możesz znaleźć od innych aut , ale działanie jest takie same.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Powiem tak zmień gazdruciarzy bo jak z takim autem nie potrafią sobie poradzić to masakra, jak coś to zapraszam do Krakowa z Częstochowy daleko nie masz
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Ja bym się nie rozpędzał ze zmianą na diesla przy obecnych cenach ropy.
SZREK
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam.W tych benzynowych silnikach z tego co sie orientuje to niema przeplywomierza jest cos takiego podobnego do niego.Dzis bedac u ojca uruchomilem auto otworzylem maske i zauwazylem ze czujnik cos jak przeplywomierz kolo przepustnicy byl odpiety moze to on jest winien tego strzalu? Wpialem go z powrotem zrobilem mala rundke i auto chodzi bez zmian.Ciekaw jestem tez czy winowajca tego wszytkiego nie jest czasem silniczek krokowy poniewaz z ciekawosci odpialem go zobaczyc jak sie silnik bedzie zachowywal.Auto z odlaczonym silniczkiem krokowym na postoju i na wolnych obrotach na benzynie jak i na gazie chodzi idealnie a nawet jesli go przygazuje to tez bez roznicy czy jest wlaczony czy wylaczony. Z tego co wiem to auto z odlaczonym silniczkiem krokowym powinno gasnac na wolnych obrotach.Wczasie jazdy tego nie sprawdzalem.Jutro z rana ide do swojego mechanika i mu powiem otym i niech dokladnie sprawdzi.W zeszlym roku latem byla czyszczone przepustnica i niewiele to dalo. Ja juz zdecydowalem ze chce miec ropniaka pomimo ze cena nie jest zbyt niska ale dzis zauwazylem ze lpg poszlo w gore bynajmniej w moim miescie juz od 2.79 do 3.05.Jak na wiosne lpg nie stanieje o 20-30gr to na jesien i zime cena pewnie przekroczy grubo ponad 3z.W czechach lpg na nasze kosztuje min 3.35-3.50zł za litr.
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

Z tego co wiem to auto z odlaczonym silniczkiem krokowym powinno gasnac na wolnych obrotach
Moj jak jest rozgrzany to nie ma roznicy na wolnych obrotach czy jest odpiety czy nie,pod warunkiem ze silnik nie jest dodatkowo obciazony np klimatyzacja
Jesli jest zimny to po odpieciu rzeczywiscie moze zgasnac
To cos kolo przepustnicy o ktorym piszesz to czujnik temperatury powietrza zasysanego do silnika
W nowszych modelach zamiast niego chyba jest przeplywomierz
ECU na podstawie wskazan czujnika temperatury silnika zmienia kat wyprzedzenia zaplonu,w madrej ksiazce nic nie pisze by bral do tego takze odczyty z czujnika powietrza zasysanego ale byc moze te czujniki sa od siebie zalezne i jesli do ecu docieraja zle wartosci lub jest ich brak to przestawia zaplon i sobie strzeli
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 13:52 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
SZREK
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

A propo wyjazdu dp Krakowa to ja na gazie raczej nie dojade.Pozatym jak juz pisalem wczesniej ze dosc mam inwestoania w to auto. Jesli do kwietnia nie sprzedam mojej t4 to najprawdopodobnie kupi odemnie ten kolega ktory montowal mi 4 lata temu instalke tak mi cos mowil 4 miesiace temu.

EDIT: takim razie na zimnym silniku odlacze silniczek krokowy i wtedy zobacze.Klimatyzacji niemam.Czy ten czujnik temperatury zasysanego powietrza moze powodowac szarpanie na lpg?
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 17:18 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: istnieje coś takiego jak edycja postu
SZREK
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam.Dzis odbylem probna jazde z odpietym silniczkiem krokowym.Efekt jest taki ze obroty trzyma auto na luzie nie gasnie nawet na zimnym silniku a jezeli chodzi o szarpanie na lpg w 70% ustapilo.Przez pierwsze 10 km auto wogole nie szarpalo a potem czasami byly bardzo delitatne od czasu do czasu , a raz zaczal troche bardziej szarpac ale innaczej niz zwykle tzn krotkie i gwaltowne.W czwartek moj mechanik pogrzebie troche przy nim ,wyczysci mi krokowca,zmieni czujnik przeplywu powietrza, obejrzy swiczki i wtedy sie zobaczy.
SZREK
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Problem z szarpaniem ROZWIAZANY!!!!!!

Witam. Dzis odebralem auto od mojego mechanika, szkoda tylko ze dopiero teraz porzadnie przejrzal cala instalacje elektryczna i wszytko dokladnie posprawdzal.Wczesniej zwalal wine na gaz. Przyczyna czesciowo szarpania na lpg byl przestawiony zaplon (kat wyprzedzenia zaplonu) tylko ciekaw jestem jakim cudem zaplon sie sam przestawil.O tym zaplonie cos mi mowil moj kolega gazownik ale on nie potrafil nic zrobic. Silniczek krokowy zostal wyczyszczony, czujnik temperatury przeplywu powietrza tez zostal dokladnie wyczyszczony,sprawdzony zostal alternator,przepustnica tez zostala wyczyszczona pomimo ze nie byla zbyt brudna.Wszystkie polaczenia,styki zostaly wyczyszczone i popsikane specjalnym spreyem, kopulka,palec itd.Swieczki w bdb stanie.Podlaczyl pod kompa ktora pokazyl jakies bledy z zaplonem wiec to wykasowal,zresetowal komputer. Silnik na benzynie i na lpg chodzi znacznie ciszej jak sie dobrze rozgrzeje to prawie go nie slychac.Zrobilem rundke po miescie i chodzi naprawde ladnie tak jak powienien.Moze teraz nie bede mial problemu z jego sprzedaza bigsmile
mora
Znawca T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: transporter
Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Re: Problem z szarpaniem ROZWIAZANY!!!!!!

Nieprzeczytany post autor: mora »

Cieszę się razem z Tobą <taktak>
SZREK
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam. Autko SPRZEDANE!!!!!. 13 LUTEGO!!!!. <38> W ogloszeniu napisalem promocyjna cene ktora obowiazuje do 20 lutego poniewaz 21 lutego konczy sie OC oraz przeglad techniczny.Mialem chyba ze 6 telefonow o auto.Teraz szukam intensywnie jakiejs caravelki lub multivana 2.5 tdi.Jak pojdzie dobrze to moze bede mial juz w przyszlym tygodniu.Kolega ktory sprowadza auta na zamowienie pojechal wczoraj do niemiec po jakies auto to sprawdzi po drodze i obejrzy taka jedna caravelke.Wiadomo ze nie jest latwo znalezc dobrze utrzymanego busa za w miare przyzwoita kase.
topol
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: Nie mam
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: topol »

Ja zacząłbym od zmiany mechanika a nie samochodu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”