Troche o radarach , fotoradarach i wideorejestratorach :)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Troche o radarach , fotoradarach i wideorejestratorach :)
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 688462,324
Troche o radarach i fotoradarach i wideorejestratorach ;).
Jak ktoś coś ciekawego znajdzie to zapraszam do kontynuowania wątku , poczytamy co tam ciekawego w tych sprawach jest aby byc na czasie ;).
Troche o radarach i fotoradarach i wideorejestratorach ;).
Jak ktoś coś ciekawego znajdzie to zapraszam do kontynuowania wątku , poczytamy co tam ciekawego w tych sprawach jest aby byc na czasie ;).
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Troche o radarach , fotoradarach i wideorejestratorach :
Ooo tu mogę coś podpowiedzieć,jestem modem jednej ze stron o nieoznakowanych
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To konkretne pytania,bo przecież całego forum nie przekleję :)
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Zrobili zdjęcie mojej furce gdzieś na Pomorzu i przysłała mi Straż Gminna każąc ujawnić kierującego.Nie dosłali mi legalizacji fotoradaru,z czego wnioskuję ,że nie mają.Mogę ich spuścić na drzewo?
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To dopiero sąd rozstrzygnie.Lepiej olej 1 pismo,olej 2 pismo a trzecie wezwanie powinieneś dostać na 50zł. lub max 100 zł. i to zapłać.mora pisze:Zrobili zdjęcie mojej furce gdzieś na Pomorzu i przysłała mi Straż Gminna każąc ujawnić kierującego.Nie dosłali mi legalizacji fotoradaru,z czego wnioskuję ,że nie mają.Mogę ich spuścić na drzewo?
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Przepraszam koleżankę ,a tu jeszcze cytat z zaprzyjaźnionego forum:czester52 pisze:POWINNAŚ!!
Strażnicy gminni nie mają uprawnień do wnoszenia wniosków o ukaranie właścicieli pojazdów w związku z niewskazaniem kierowcy przyłapanego przez fotoradar. Jeżeli w sprawie wykroczenia zarejestrowanego przez fotoradar występują niedające się usunąć wątpliwości co do osoby sprawcy czy brakuje danych, to funkcjonariusze policji i straży miejskiej muszą pogodzić się z tym, że nie ma możliwości ustalenia sprawcy i należy takie postępowanie umorzyć. Niestety, w praktyce bywa różnie i niekiedy mimo wątpliwości co do popełnionego przez nas czynu funkcjonariusz wypisuje mandat i prosi nas o jego podpisanie. W razie odmowy przyjęcia mandatu za niewskazanie osoby kierującej pojazdem straż miejska musi przekazać sprawę policji. Sama nie może bowiem kierować w takich sytuacjach wniosków o ukaranie właściciela pojazdu. Jeżeli zrobi to jednak sama, sprawa powinna zakończyć się umorzeniem. Wypowiadając się na ten temat, Sąd Najwyższy orzekł, że zachodzi tutaj ujemna przesłanka procesowa określona w art. 5 par. 1 pkt 9 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w postaci braku skargi uprawnionego oskarżyciela. Zgodnie bowiem z art. 17 par. 3 k.p.s.w. straż gminna (miejska) jest uprawniona do wniesienia wniosku o ukaranie, gdy w zakresie swego działania ujawniła wykroczenie, zaś zakres tego działania w odniesieniu do kontroli ruchu drogowego określony został w art. 129b ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Przepis ten stanowi, że strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego jedynie wobec kierującego pojazdem oraz uczestnika ruchu naruszającego określone przepisy ruchu.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Dzięki serdeczne-tak zrobię i zobaczymy jak sprawy się potoczą . O wynikach będę informować.Pozdrawiam.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Pytałem w innym wątku ale znalazłem ten temat i ponawiam pytanie, czy ktoś wie coś na temat odcinkowego pomiaru prędkości, funkconuje to już gdzieś w pełni czyli karanie kierowców za przewinienia zarejestrowane przez ten system. Nigdzie w sieci nie widze konkretów tylko wzmiank o testach, może thadeusch coś wie skoro jest w temacie ?
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Nop, też olałem przysłali raz, drugi ... i przyszła kara porządkowa na 250 zł a mandat był nA 100. Latać nad morze (radar w Niechorzu) do sądu to więcej paliwa..... kij w oko zapłaciłem 100 i pismo o anulowaniu kary. Przeszło. Napisałbym soczyście co o tym sądze ale już nawet wygwiazdkować nie wolno więc .... <zamek>thadeusch pisze:Strażnicy gminni nie mają uprawnień do wnoszenia wniosków o ukaranie właścicieli pojazdów w związku z niewskazaniem kierowcy przyłapanego przez fotoradar.
-
thadeusch
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Gdzieś już ponoć testują,ale nie słyszałem by kogoś ukarali.xxxkamil pisze:Pytałem w innym wątku ale znalazłem ten temat i ponawiam pytanie, czy ktoś wie coś na temat odcinkowego pomiaru prędkości, funkconuje to już gdzieś w pełni czyli karanie kierowców za przewinienia zarejestrowane przez ten system. Nigdzie w sieci nie widze konkretów tylko wzmiank o testach, może thadeusch coś wie skoro jest w temacie ?
Polecam stronkę tym którzy chcą popisać sobie ze strażnikami gminnej kasy :) http://anuluj-mandat.pl/