Nie pali ciepły, faluje 1,9 majzelek

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
rado735
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: t4 90` i 92`
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nie pali ciepły, faluje 1,9 majzelek

Nieprzeczytany post autor: rado735 »

Witam,

kupiłem t4 i mam z nią taki problem. Auto praktycznie wogóle nie kopci, ma moc (1.9d 61\km <38> ) jednak rano aby zapalić potrzebuje aby zakręcić z 2-3 sekundy rozrusznikiem (podejrzewam, że może nie wszystkie świece grzeją). i nie jest to sytuacja, że silnik się "rozpędza" a po prostu kreci chwile bez odzewu po czym "zaskakuje". Dodatkowo gdy jest obciążony na obrotach (na oko-słuch <cool> ) do 2000 - faluje. Po trzecie i najpoważniejsze nie chce palić ciepły, czasami potrzebuje pokrecić rozrusznikiem 4 sekundy czasami ze 3 próby po 5 sekund a czasami po prostu stawiam z górki i palę na pych bo mi żal rozrusznika ;). jak już go popchnę to zaskakuje też praktycznie w momencie puszczania sprzęgła - od razu,. Chcąc go oszukać wyciągnąłem kostkę przy czujniku na króćcu aby świece grzały też jak jest ciepły ale niewiele to pomogło.
Przyśpieszacz zapłonu średnio pomaga, pozatym gdy jest zupełnie wyłączony auto ma chyba troszke za niskie obroty, trochę trzęsie - najładniej pracuje(na słuch) jak wyciągnę go na ok 1,5cm
Obstawiam że wtryski dobre bo nie trzęsie budą jak zimny i nie kopci. Moc ma należytą( mam też drugą analogiczną t4 bardzo zdrową)
Myślę że zapłon może jest źle ustawiony, albo głowica pompy nadaje się do regeneracji. Auto mam 4 dni potrzebuje nim jeździć pomóżcie co zrobić aby w miarę tanio naprawić na szybko, może jakieś patenty- półśrodki? ewentualnie kupię sprawną, nie zaśniedziałą pompę. Wszelkie sugestie do tej sytuacji mile widziane.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Nie pali ciepły, faluje 1,9 majzelek

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Witaj.
Ciężkie odpalanie ciepłego silnika to często objaw niesprawnej pompy wtryskowej. Póki co nie wpadaj w deprechę tylko ustaw jak trzeba kąt wtrysku i napisz co i jak.
rado735
Nowy T4

15
Tematy: 3
Model:
Auto: t4 90` i 92`
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Re: Nie pali ciepły, faluje 1,9 majzelek

Nieprzeczytany post autor: rado735 »

Więc byłem u kumpla ustawił mi zegarem kąt, silnik chodzi bardziej "twardo". Ogólnie wrażenia pozytywne, pali lepiej ale dalej nie tak jak ja chcę - jak jest ciepły potrzebuje zakręcić rozrusznikiem z 4-5obrotów aby zapalić. Dalsze spostrzeżenia: w rurce paliwowej do pompy raz na 2 sekundy przelatuje malutki pęcherzyk, przez przypadek ściągnąłem linkę od gazu z pompy i z góry pompy gdzie montuje się linkę zaczęło lać paliwo, nie kapać a lać bardzo. założyłem z powrotem (wcisnąłem) i przestało ciec. po paru uruchomieniach ni z tego ni z owego znów zaczęło ale po przygazowaniu przestało. teraz nie cieknie. może pompa się jakoś zapowietrza? najchętniej machnął bym mu kapitalkę tak jak zrobiłem w drugiej( regeneracja pompy, końcówki wtrysków, pierścienie, zawory, prowadnice, uszczelniacze) ale nie mam teraz kasy na taką ekstrawagancję, a pasuje żeby ciepłe auto dobrze paliło - ma jeździć dużo krótkich dystansów podjeżdżanie itp. co radzicie? klasycznie zacząć od sprawdzenia ciśnienia na cylindrach i przy okazji wtryski?
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”