Szukam mechanika dla T4 w okolicach Koszalin - Słupsk

Zachodnio-pomorskie
ODPOWIEDZ
mbejm
Początkujący T4

Answers: 0
7
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 Caravelle
Kontakt:

Szukam mechanika dla T4 w okolicach Koszalin - Słupsk

Nieprzeczytany post autor: mbejm »

Hej hej. Jestem w trasie. Mam problem z alternatorem. Czasami ładuje, czasami lepiej, czasami gorzej. Czasami wręcz jakby powodował spadek napięcia poniżej aktualnego napięcia na akumulatorze. Mam woltomierz pokazujący na bieżąco napięcie w całym układzie. Czasami jest ponad 14V a czami spada do 12,2V. Lub różnie z tego przedziału. Zauważyłem, że gdy napięcie spada, wówczas gdy zdejmę nogę z gazu, znowu pojawia się ładowanie - ponad 13,5V. Ale gdy zaczynam przyspieszać, znowu spada. Wymontowałem regulator napięcia. Był wymieniony na nowy ok. 2 lata temu. Szczotki wyglądają na dobre. Wymontowałem cały alternator na parkingu centrów handlowych w Koszalinie. Wyciągnąłem regulator napięcia. Popsikałem contact-sprayem, wyczyściłem. Poskładałem. Nie pomogło. Przez chwilę było świetnie i już chciałem jechać dalej, ale jednak jest tak, jak było.

Co o tym sądzicie? Regulator do wymiany? Ale dlaczego jest ewidentny związek z tym, czy dodaję gazu, czy odpuszczam. Nie w 100% przypadków tak się dzieje. Ale bardzo często ewidentnie zdjęcie nogi z gazu przywraca wysokie napięcie. Gdy bardzo delikatnie po tym dodawałem gazu, a następnie starałem się nie zmieniać nacisku na pedał, potrafiłem przejechać kilkadziesiąt km z dobrym ładowaniem.

Jadę do Gdańska. Czy polecicie jakiegoś mechaniora na tej trasie?

Pozdrawiam wszystkich.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 117
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: Szukam mechanika dla T4 w okolicach Koszalin - Słupsk

Nieprzeczytany post autor: maja »

Hejo będzie chyba łatwiej i szybciej dla Ciebie jak znajdziesz nawet zastępczy na złomie aby na spokojne wrócić do domu. Później stary oddasz do naprawy lub zostawisz ten co kupisz.
mbejm
Początkujący T4

7
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 Caravelle
Kontakt:

Re: Szukam mechanika dla T4 w okolicach Koszalin - Słupsk

Nieprzeczytany post autor: mbejm »

Okazało się, że problemem nie był alternator lecz połączenie lub raczej brak dobrego styku na bolcu/śrubie rozrusznika. Niestety z powodu luzu w tym właśnie miejscu niestety wszystko było potopione. Trzeba było wymienić cały moduł elektromagnesu rozrusznika.

UWAGA: W Lęborku znalazłem naprawdę świetnego fachowca od T4. Ul. Gdańska. Na terenie złomowiska przy urzędzie pracy.

M.W.Auto Michał Wiśniewski
Tel. 507 255 882
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachodnio-pomorskie”