Ustawienie pompy i rozrządu w VW T4 1.9D -silnik 1x

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
cyberbyte
Początkujący T4

Answers: 0
2
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: 70A
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Ustawienie pompy i rozrządu w VW T4 1.9D -silnik 1x

Nieprzeczytany post autor: cyberbyte »

Witam Szanownych Forumowiczów .

Oprócz założenia konta na forum łączy mnie z Kolegami posiadanie modelu takiego jak w tytule postu. Niestety auto odmówiło współpracy. Historia awarii jest taka. W pierwszej kolejności miał problemy z odpalaniem. Jednego dnia palił bez wysiłku a po kolejnych kilku trwało to dobre 20 min . Pod koniec nie mogłem go odpalić w ogóle.
Ze wstępnej diagnozy wymieniłem pompe wtryskową i końcówki wtrysków. Samochód kręci , widać lekki dym, czasami nawet wydaje się że już odpali po czym spada z obrotów.Dodam że paliwo zostaje podane przez pompę oraz przez wtryskiwacze.

Ponieważ wykonywałem naprawę po raz pierwszy, istnieje duże prawdopodobieństwo , że nieodpowiednio zamontowałem pompę wtryskową, a także mogłem delikatnie przestawiłem rozrząd.
Mam do kolegów dwa pytania.

W jaki sposób ustawić pompę by była synchronizacja z wałkiem rozrzadu? (Nie mówie o kącie wtrysku)
Drugie pytanie to jakiego rodzaju w moim silniku jest znak na kole zamachowym , ponieważ nie ma nic wyrażnego(żadnego zera).

Jeżeli dobrze zrozumiałem wiadomości i porady mechaniczne to wałek rozrządu , koło zamachowe oraz pompa powinny być ustawione w punkcie "startowym"

Proszę o wskazówki, bo samochód od kilku dni rdzewieje na dworze a nie długo wychodzi przegląd.
Model mojego samochodu to VW T4 1.9D - 70A (70H) z silnikiem 1x, bez turbodoładowania.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 31 razy
Kontakt:

Re: Ustawienie pompy i rozrządu w VW T4 1.9D -silnik 1x

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

W Twoim silniku bywały kłopoty z wybijającym się klinem na wale korbowym, przestawiało się kółko zębate i stąd kłopoty z paleniem. Druga sprawa to świece żarowe. Jeśli dwie spalone to już ledwo odpalał silnik, przy trzech masakra. Zerknij w google jak się ustawia rozrząd. Jeśli silnik pracuje na plaku to pompa źle ustawiona, jeśli nie, to raczej kółko na wale wyśmigane
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Dziękuje za odzew.
Możesz uściślić co znaczy "silnik pracuje na plaku" ?
Demontowałem pompe wtryskową przy unieruchomionym kole żebatym by nie przestawić rozrządu. Dopasowałem otwory na kole zębatym do śrub mocujących pompę. Inaczej bym jej nie odkręcił.

i teraz tak : nową pompę zakładałem w koło żebate, jest tam klin . ALE wycięcie na kole zebatym nie pasowało do takich trzech wyznaczników na obudowie osłony rozrządu. WEDług mnie pozycja koła zębatego wraz z rozrządem ma się pokrywać z tymi znakami. TYLKO ,że wtedy otwory na śruby w kołe zębatym pompy są przestawione.

Dlatego nie wiem względem czego ustawiać pompę.
Czy otworów w kole zębatym , czy nacięcia na kole i wypustek w osłonie.

Proszę o poradę w tej kwestii , bo nie przejdę dalej do naprawy, ponieważ chce wykluczyć mój ewentualny Błąd.
W INTERNECIE jest mało informacji na temat silnika który posiadam .
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Nie kółko a sam wał uszkodzony i jego czoło.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Schemat rozrządu taki sam jak do ABL. Pompę najpierw przykręcasz, a potem blokujesz w mniejszym otworze koła pompy, który zgrywa się z otworem w tylnej obudowie. Wałek rozrządu blokuje blachą się z tyłu, po zdjęciu pokrywki zaworów. Wał przez otwór w skrzyni biegów na zero, lub kreskę pomiędzy znakiem 0 a T. To jest proste jak cep, więcej pisania niż roboty
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Dzięki za radę - w poniedziałek sprawdze ustawienia rozrzadu i opowiem jak poszło. Pozdrawiam.
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Witam po weekendzie. W temacie rorządu : przestawiłem pompę wtryskową , blokując ją kluczem nasadowym 11 w najmniejszy otwór koła zębatego oraz dolny otwór w korpusie obudowy.
Tak ustawiłem pompę z wałem korbowym i wałkiem rozrządu. Podeślę fotki jak to wygląda. Posiłkowałem się poradnikiem z Youtuba : https://www.youtube.com/watch?v=F4lkJi_yLWs

Mam pytanie ponieważ poprzednio ustawiłem koło zębate pompy nacięciem na zębatce - w pozycji wypustek na obudowie. Teraz naciecie jest przesuniete o jakiś 30 stopni. Czy tak ma być ?
Nie odpalałem silnika bo nie jestem w 100 procentach pewien. Proszę o sprostowanie .Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Zrób dwa obroty wałem, jeśli nic nie haczy to jest ok. Składaj pokrywkę i co tam jeszcze i pal maszynę.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Koło zębate z wałka rozrządu do zbicia, wałek na liniał do głowicy, napiąć w jedną stronę sprawdzić luz szczelinomierzem, podzielić na dwa, skasować go dwoma szczelinomierzami i dopiero wtedy na luźnym kole wałka napinać pasek zębaty przy ustawionym wale na GMP. Napinacz napinamy w prawo.
https://youtu.be/xbfYnFbzD08
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Niestety akumulator jest za słaby i szybko się "męczy ", parę obrotów i trzeba ładować. Dlatego na razie nie testowałem czy silnik na nowych ustawieniach odpala. Dam znać gdy sprawa pójdzie do przodu. Pozdrawiam.
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Witam ! Niestety nie udało się odpalić mojego Vw. Jest jakaś próba startu, silnik nawet w pewnym momencie zakaszle , jednak spada z obrotów. W czasie odpalania wyraźny dym z rury wydechowej. Chyba poszukam jakiegoś fachowca. Mają koledzy wiedzę jak sprawdzić świece żarowe ?
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Tak. Wykręcić i sprawdzić podłączając pod alumulator. W tym silniku jest z tym trochę zabawy.
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Witam Szanownych Kolegów po krótkiej przerwie. Odniosłem połowiczny sukces przy naprawie Vw T4. Po użyciu preparatu Samostart samochód odpalił, silnik pracuje w miarę równo . Po zgaszeniu - silnik odpalił kilka razy bez pomocy preparatu. Na drugi dzien jednak musiałem znowu go użyć.Pojadę samochodem do mechanika by sprawdził mój serwis. Czy trudności w odpalaniu mogą świadczyć o awarii świec żarowych ?

Dziękuje za okazaną Pomoc. Serdecznie Pozdrawiam.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Mogą. Może też być kąt wtrysmu do poprawy.
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Witam ! Nie wysłałem samochodu do mechanika, i nadal naprawiam. Wracam do tematu naprawy, ponieważ pojawił się problem z alarmem i migającą lampką ciśnienia oleju. Po krótkiej pracy silnika pojawia się ten objaw.Podejrzewam pompkę oleju i mam zamiar ją wymienić. Wiem jak się do tego zabrać ponieważ już podobną naprawę wykonałem .Mam pytanie : Co to za czujnik w korpusie obudowy wałka rozrządu ? Znajduje się on z boku głowicy .
Pytam ponieważ czujnik ciśnienia oleju jest na obudowie filtra. Czy ma on związek z ciśnieniem oleju ?
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Jestem już po etapie wymiany pompy oleju. Jednak kontrolka się właczyła , ale przegazowałem i wróciło wszystko do normy. Powinienem chyba zacząć od wymiany czujników oleju, dlatego zrobię to teraz. Z mojej wiedzy wynika że jeden czujnik jest od cisnienia oleju a drugi od temperatury ? Czy jest tak rzeczywiście ?

Proszę o odzew. Pozdrawiam.

Sprostowanie mój bląd. Czujniki są dwa Czarny I Biały. Wysokie i Niskie ciśnienie. U mnie w samochodzie jest szary, podmieniłem na biały i samochód normalnie pracuje. Czy taka praktyka jest dozwolona ?
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Ciąg dalszy naprawy zapalającej się kontrolki ciśnienia oleju. Rzeczywiście są dwa czujniki , w moim samochodzie na obudowie filtra jest czujnik szary i działa w zakresie : 0,75 do 1,05 bara. Natomiast czarny znajduje się w obudowie wałka rozrządu i mierzy cisnienie przy około 2000 rpm obrotów silnika. Jest on zespolony z kontrolką oleju i brzęczykiem alarmu.

Proszę o sprostowanie gdybym się mylił , BO TA wersja funkcji czujnika oleju jest ostateczna. Także wymontowałem biały czujnik ponieważ ma inny zakres mierzenia ciśnienia i wstawiłem szary - jak w oryginale. Samochód pracował około godziny na drodze i objaw ustąpił, także myśle, że wymiana pompy oleju pomogła, przynajmniej bardziej niż czujnika.

Zostaje jeszcze problem z ciężkim odpalaniem , którego na razie nie rozwiązałem .
Pozdrawiam i mam nadzieję na odzew.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Zapodaj paliwo bezpośrednio z bańki do pompy wtryskowej, postaw ją gdzieś na aku. Odpal silnik na kilka minut, niech przepchnie powietrze przez poompę, potem zostaw auto do jutra. Jeśli odpali dobrze, to znaczy, że się zapowietrza i trzeba szukać nieszczelności. Jednak nadal świece i kąt wtrysku do sprawdzenia.
cyberbyte
Początkujący T4

2
Model:
Kontakt:

Witam !
Mogę ogłosić SUKCES w naprawie mojego T4. Nie domagał rozrusznik, trochę przypadkowo zdenerwowany złym odpalaniem przytrzymałem go za długo w pozycji pracy i przepaliłem uzwojenie . Po wymianie na nowy silnik odpala bez zarzutu. Możecie zapytać dlaczego tego nie zauważyłem, no cóż silnik kręcił , na samostarcie odpalał, jego praca nie wzbudzała podejrzeń . Brakowało widocznie tylko mocy rozruchowej. Wnioskuję z tego, że pompa jest dobrze ustawiona, wtryski i świece żarowe raczej w dobrym stanie.
Dziękuje za pomoc Szanownym Kolegom, za przekazanie cennej wiedzy z zakresu pracy i diagnozy tego typu usterek . Trochę się nauczyłem a satysfakcja samodzielnej naprawy jest BEZCENNA . Dziękuje i Pozdrawiam.
Dawid13121
Nowy T4

1
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Dawid13121 »

Panowie jaki powinien być ustawiony kąt wtrysku dla silnika 1.9D 1X?
Po odpaleniu zimnego silnika kopci na siwo , po rozgrzaniu nawet dymka nie puści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”