Przerywacz kierunkowskazów
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: BUS 97r
- Kontakt:
Przerywacz kierunkowskazów
Cześć,
kłopot z światłami awaryjnymi. Chodzi o T4 bus
Rocznik 97r przełącznik zamocowany jest przy kratce nawiewu nad ogrzewaniem szyb.
Objawy problemu to:
Przy zgaszonym silniku po uruchomieniu kierunkowskazów, święcą światła mijania. Przy włączony silniku światła kierunkowskazów działają poprawnie. Po włączeniu przycisku świateł awaryjnych przestają działać.
Czy to kwestia przycisku?. Przetarłem w środku styki ale bez skutku. Przycisk pełni w tym wypadku funkcję przekaźnika? Naprawiał ktoś go może. Czy należy go wymienić? Ma dosyć prosty budowę. Zastanawia mnie w środku drucik pionowy. Obok diody. Jaką pełni funkcję.
Krzysztof
kłopot z światłami awaryjnymi. Chodzi o T4 bus
Rocznik 97r przełącznik zamocowany jest przy kratce nawiewu nad ogrzewaniem szyb.
Objawy problemu to:
Przy zgaszonym silniku po uruchomieniu kierunkowskazów, święcą światła mijania. Przy włączony silniku światła kierunkowskazów działają poprawnie. Po włączeniu przycisku świateł awaryjnych przestają działać.
Czy to kwestia przycisku?. Przetarłem w środku styki ale bez skutku. Przycisk pełni w tym wypadku funkcję przekaźnika? Naprawiał ktoś go może. Czy należy go wymienić? Ma dosyć prosty budowę. Zastanawia mnie w środku drucik pionowy. Obok diody. Jaką pełni funkcję.
Krzysztof
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Re: Przerywacz kierunkowskazów
Poszedłbym w stronę tego, jak jest pomyślane włączanie świateł mijania na 1 stronie dźwignią kierunkowskazów, bo może padł jakiś przekaźnik.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Grzywna66 tak to opisałeś, że nie wiadomo kiedy jest dobrze a kiedy nie. Raz piszesz że przy włączonym silniku działają awaryjne a raz nie działają. Tak czy inaczej sprawdź przewody pod kierownicą czy są nie przetarte, jak również przełącznik kierunkowskazów w kierownicy. Tu masz linka ze schematami https://t4-wiki.de/wiki/Schalter_E3_(Warnlicht) . https://t4-wiki.de/wiki/Relais_J2_(Blinker)
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
A nie. Awaryjne wogóle nie działają ;) Tego faktycznie nie napisałem.
Zastanawia mnie jak to możliwe że kierunkowskazy mają wpływ na światła mijania.
Zastanawia mnie jak to możliwe że kierunkowskazy mają wpływ na światła mijania.
-
mirek13
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Groszek TDI
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Nie tyle mają wpływ na światła mijania, co w T4, jak i w wielu innych, włącznik kierunkowskazów robi na postoju za włącznik oświetlenia powiedzmy obrysówek.
Stajesz na poboczu wieczorem / w nocy, gasisz silnik i lecisz w krzaki, żeby nikt się nie nadział na auto, "włączasz" kierunek od strony jezdni i tylko po tej stronie auta świecą światła pozycyjne.
Stajesz na poboczu wieczorem / w nocy, gasisz silnik i lecisz w krzaki, żeby nikt się nie nadział na auto, "włączasz" kierunek od strony jezdni i tylko po tej stronie auta świecą światła pozycyjne.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak jest jak mirek13 napisał. Kierunkowskazy działają po przekręceniu kluczyka, czy nie.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wyciągnij przycisk awaryjnych z deski rozdzielczej ale nie odłączaj przewodów. Wałcz przycisk awaryjnych (przy włączonej stacyjce). Weź żarówkę 12v z kabelkiem i podłącz ją, jednym kablem do masy, a drugim do do T8c3. Powinna mrugać żarówka. Następnie podłącz ten kabelek do T8c5 a później do T8c1. Jeżeli żarówka mruga to znaczy że wyłącznik awaryjnych działa. Wtedy będziemy szukać dalej.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Ok sprawdzone. Jednak przycisk. Przerwanie działa na zasadzie mechanicznej? Naprawiać czy kupić sprawny?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja jestem zwolennikiem kupowania nowych części. Czyszczenie starych styków elektrycznych mechanicznie, to usuwamy warstwę ochronną styku i tak jest to tylko doraźna naprawa. Nowy styk, to nowy, wytrzyma długo. Jak masz na wierzchu to możesz przeczyścić, zanim kupisz nowy.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Od tego zacząłem ;) ale lipa. Kupiłem używkę, powinna dotrzeć we wtorek, a ten spróbuję naprawić. On dział na zasadzie drutu bimetalowego?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie przeglądałeś linków które są wyżej? W skrzynce bezpiecznikowej jest przekaźnik J2 (przerywacz) a w desce rozdzielczej jest tylko przełącznik awaryjnych E3.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dostałem paraliżu rozumu. No jasne że napisałeś. Po niemievku to jakos mnie odrzuciło. Ktoś wcześniej zrobił taka jungle w kablach że byłem przekonany o tym że niebieski przekaźnik fiata w skrzynce nie może być przerywaczem. Myślałem że to do alarmu który ktoś założył w aucie. A przerywacz jest w przycisku. Tylko za cholerę nie mogłem dojść ja to niby miało tam działać. Teraz proste. Jutro kupię przekaźnik i zobaczę co dalej.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Niestety. Wymiana przerywacza i wymiana przycisku nic nie dała. Wciąż to samo. Czyli bez zmian. Jakieś pomysły?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Pomysl jest zawsze jednaki. Lecimy po kablach i sprawdzamy. Jesli kierunkowskazy to ja bym zaczął od żarowek w strone jądra ciemności. I gdzieś wreszcie natrafisz na problem.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Grzywna66, coś mnie oszukujesz. Widocznie nie sprawdziłeś wyłącznik jak pisałem. Tam niema dużej filozofii. Adampio nie musi On szukać problemu przy żarówkach , bo kierunki działają. Napiszę prościej, w wyłączniku awaryjnych (ten przy kratce wentylacyjnej) nie wyciągając przewodów z wyłącznika zawrzyj pin T8c/3 z T8c/5 i T8c/1 . Napisz co się stało.
Nie napisałeś dokładnie którą masz wersję awaryjnych. Ja opisuję do wersji 97r. zielone zegary. W wersji z niebieskimi zegarami jest trochę inaczej.
Nie napisałeś dokładnie którą masz wersję awaryjnych. Ja opisuję do wersji 97r. zielone zegary. W wersji z niebieskimi zegarami jest trochę inaczej.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Zielone zegary.
Po połączeniu. Światła migają tak jak powinny. Gdzie w takim razie może być problem?
Po połączeniu. Światła migają tak jak powinny. Gdzie w takim razie może być problem?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli zwarłeś te piny jak pisałem i awaryjne działają, to znaczy że walnięty jest przełącznik świateł awaryjnych. Te połączenie które Ci napisałem to nic innego jak obejście wyłącznika świateł awaryjnych. Jeżeli kupiłeś nowy i też nie działa to może wtyczka ma zaśniedziałe końcówki, albo kupiłeś inną wersję wyłącznika (nowszą, od niebieskich zegarów). Ewentualnie jak kupiłeś używkę, to jest walnięta.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Założyłem mostek pomiędzy 4 i 6. Działa wszystko jak powinno. To jest poprawne połączenie?. Awaryjne powinny działać bez załączonej stacyjki?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Żaden mostek nie jest prawidłowy, wszystko ma działać bez mostków. Druga część pytania to już Probe041 odpowiedział.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Mostek tak na chwilę zrobiłem. Ale chyba mam rozwiązanie. Brakuje napięcia na pinie 2. Idzie on chyba z S22. Po doprowadzeniu prądu z akumulatora wydaje się że jest dobrze. Awaryjne cykają bez zasilania stacyjki. Jutro obczaje czy to jest to.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za pomoc. Temat zamykam. Rozwiązaniem był bezpiecznik na zapalniczce. Bezpiecznik był sfatygowany. Wyglądał na dobry ale nie działał.gdybym cos ładował wyszło by odrazu. Dopiero sprawdzenie pinów pokierowalo mnie.
-
grzywna66
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Zerknij na schemat który mi udostepniłeś.
Jest na przycisku pin nr T8c2. Pobiera on zasilanie z bezpiecznika 22. Który to jest zapalniczką. Otworzyłem przycisk Awaryjnych. I nie mogłem załapać. Dlaczego awaryjne nie działają. Okazuje się że przy wyłączonych awaryjnych prąd idzie z bezpiecznika 16. Po włączeniu awaryjnych na przycisku nastepuje zmiana i prąd podaje 22. Dlatego nie działało. To właśnie jest pin T8c2.
Jest na przycisku pin nr T8c2. Pobiera on zasilanie z bezpiecznika 22. Który to jest zapalniczką. Otworzyłem przycisk Awaryjnych. I nie mogłem załapać. Dlaczego awaryjne nie działają. Okazuje się że przy wyłączonych awaryjnych prąd idzie z bezpiecznika 16. Po włączeniu awaryjnych na przycisku nastepuje zmiana i prąd podaje 22. Dlatego nie działało. To właśnie jest pin T8c2.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jest tak jak piszesz. Fakt taka opcja też występuje, zmyliło mnie że jak zrobiłeś mostek, awaryjne działają. Najważniejsze że usterka usunięta. Dodam że bezpiecznik S16 to kierunkowskazy, a S22 to awaryjne.
Przestanę chyba pomagać, bo jak pomagam w jakimś temacie to zaraz usterka występuje u mnie.
Przestanę chyba pomagać, bo jak pomagam w jakimś temacie to zaraz usterka występuje u mnie.