Tylna wycieraczka

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
szymonnosek
Nowy T4

Answers: 0
8
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: jeszcze
Kontakt:

Tylna wycieraczka

Nieprzeczytany post autor: szymonnosek »

Cześć,

nie śmiga mi tylna wycieraczka. T4 99 2.5 TDI.Gdy podam ręcznie napięcie na wycieraczkę wszystko gra. Spryskiwacz działa bez zarzutu bez względu na wszystko. Bezpiecznik nr 4 - 15A - działa bez zarzutu. Zrobiłem jeszcze mały test i przepiąłem te przewód co idzie bezpośrednio do silnika wycieraczki na drugi styk - efekt był taki, że po włączeniu stacyjki wycieraczki chodziły non-stop - miały ciągle 12V. Więc wydaje mi się, że to problem z przekaźnikiem.
Znalazłem taki informacje:
przekaźnik nr 20,72, - przekaźnik tylnej wycieraczki
przekaźnik nr 174 - przekaźnik wycieraczki i spryskiwacza szyby tylnej

Niestety żadnego z powyższych przekaźników nie widzę w swojej skrzynce. Teoretycznie rzecz biorąc z dokumentu który jest na forum - rozmieszczenie przekaźników w T4 przekaźnik od tylnej wycieraczki powinien znajdować się w drugim rzędzie od dołu i drugi od lewej strony. U mnie to miejsce świeci puste.

Czy jeżeli włożę w to miejsce jeden z przekaźników 20,72 lub 174 to wszystko powinno grać? Czemu działa spryskiwacz skoro nie mam żadnego przekaźnika w miejscu nr 2?

Nie próbowałem jeszcze wyjmować po kolei każdego przekaźnika i patrzeć kiedy przestanie wycieraczka chodzić bo nie wiem czy to niesie ze sobą jakieś negatywne konsekwencje.
operowo
Forumowicz T4

Answers: 0
8
Last active: -
Tematy: 14
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: Tylna wycieraczka

Nieprzeczytany post autor: operowo »

u mnie do tylnej wycieraczki jest przekaznik z takim wtykanym od gory kabelkiem. wyzwalaczem czasowym. nie wiem czy Ci to w czyms pomoze :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”