1.9 D Pytania o układ chłodzenia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
matrix335
- Nowy T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
1.9 D Pytania o układ chłodzenia
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich forumowiczów.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem osobowego transportera z silnikiem 1.9 D i staram się go doprowadzić do jak najlepszego stanu.
Mam kilka pytań w sprawie układu chłodzenia.
Jaka jest prawidłowa temperatura silnika? W moim przypadku po przejechaniu około 10 kilometrów i ostrym podjeździe pod górę wskazówka dopiero zbliża się do połowy skali a przy zjeździe z góry przy takich temperaturach zewnętrznych jakie mamy teraz (około 0 stopni) opada spowrotem do pierwszej kreski od dołu.
Drugie co mnie zasanawia to lekkie wybicie płynu gdy odkręcę korek zbiorniczka płynu. Na ciepłym silniku to raczej normalne, ale u mnie dzieje się tak nawet na zimnym silniku po całym dniu nieużywania samochodu.
Czy takie objawy są normalne czy może coś jest u mnie nie tak?
Dodam, że od kidy posiadam ten samochód wymieniłem już termostat, korek zbiorniczka i pompę wody. Robiłem też test na obecność spalin w układzie chłodzenia i nic nie wykazał.
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem osobowego transportera z silnikiem 1.9 D i staram się go doprowadzić do jak najlepszego stanu.
Mam kilka pytań w sprawie układu chłodzenia.
Jaka jest prawidłowa temperatura silnika? W moim przypadku po przejechaniu około 10 kilometrów i ostrym podjeździe pod górę wskazówka dopiero zbliża się do połowy skali a przy zjeździe z góry przy takich temperaturach zewnętrznych jakie mamy teraz (około 0 stopni) opada spowrotem do pierwszej kreski od dołu.
Drugie co mnie zasanawia to lekkie wybicie płynu gdy odkręcę korek zbiorniczka płynu. Na ciepłym silniku to raczej normalne, ale u mnie dzieje się tak nawet na zimnym silniku po całym dniu nieużywania samochodu.
Czy takie objawy są normalne czy może coś jest u mnie nie tak?
Dodam, że od kidy posiadam ten samochód wymieniłem już termostat, korek zbiorniczka i pompę wody. Robiłem też test na obecność spalin w układzie chłodzenia i nic nie wykazał.
Pozdrawiam
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 D Pytania o układ chłodzenia
Jaki to termostat wsadziłeś, jak nie wywala płynu pod obciążeniem przy katowaniu to jeszcze jest ok. Tam jest ciśnienie w układzie i tak ma być. Masz żaluzje na chłodnicy
-
matrix335
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Nie zauważyłem żeby wywalało płyn pod obciążeniem. Ogólnie od czasu wymiany termostatu nie kojarzę sytuacji żeby temperatura przekroczyła połowę skali. Żaluzje mam ale cały czas zamknięte. Do lata muszę je naprawić. Termostat wymieniał mi mechanik i nawet nie wiem co założył. Ciśnienie w układzie ma się utrzymywać przez cały czas czy tylko jak silnik jest ciepły?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Tak ma być, latem samo Ci się naprawi ;)matrix335 pisze:Żaluzje mam ale cały czas zamknięte. Do lata muszę je naprawić.
Jeśli włożył najtańszy syf dostępny na rynku, to być może nie domyka lub przedwcześnie się otwieramatrix335 pisze:Termostat wymieniał mi mechanik i nawet nie wiem co założył.
-
matrix335
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Więc wybijaniem płynu mam się nie przejmować, a termostat wymienić na inny? Jakiej firmy termostat polecacie?
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Wazna jest tez uszczelka ktora jest przy termostacie I go uszczelnia.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Sprawdź czy dobrze działa zawór N273. To też może być przyczyna twoich dolegliwości. Tu masz link jak on działa i poco jest http://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N273_(K%C ... bsperrung) .
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Dodatkowej pompy wodnej też niema, musi być jakiś zawór, który zamyka i otwiera to obwód.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Nie ma zaworu w prostszych opcjach, jest trójnik i jedno wyjście na nagrzewnice drugie na pompkę i do chłodnicybigos1966 pisze:musi być jakiś zawór
-
matrix335
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny