kategorie a uprawnienia
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
kategorie a uprawnienia
Jak w temacie.Mam prawko również kat.T-w książeczkowym miałam napisane,że uprawnia mnie to do ciągnięcia przyczep do 12 ton.A teraz nie wiem,czy mając kategorię B+T mogę ciągnąć 2tonową przyczepkę,czy nie?Jest ktoś oblatany w tych nowoczesnych przepisach?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: kategorie a uprawnienia
Nie , dlatego ze kat T daje uprawnienia do prowadzenia ciągnika rozlicznego z przyczpa lub przyczepami i pojazdu wolnobieznego , a nie do ciagania przyczep samochodem. Do tego jest potrzebne prawo jazdy kat. E które równiez nadaje uprawnienia kategorii T. Kiedyś jak ktos miał kat E/B , E/C z automatu przy wymianie prawa jazdy na nowe (pierwszy druk) mial wbijaną kat T , pózniej jak zmienili znów druk na inny to zaniechali tego ale uprawnienia w/g PoRD się dostaje tak czy siak.
W starych prawach jazdy (ksiązeczkowych) w adnotacjach urzędowych na ostatniej stronie była kategoria dopisana i przynajmniej u mnie bylo coś takiego : Uprawnienia kategorii T do poruszania się ciągnikiem rolniczym z przyczepami do 12T. Po wymianie prawa jazdy na nowe kiedys tam (juz wydane na drugim druku ktory obowiązuje do dziś) , bodajze w 2001 lub 2002 roku nie wbili mi kat. T do prawa jazdy pomimo ze miałem tą kategorię wczesniej dopisaną poniewaz miałem juz tez E/B które automatycznie uprawniały mnie do poruszania się ciągnikiem z przyczepą(przyczepami) i pojazdami wolnobieżnymi.
Moje stare prawo jazdy tak przecieli ze coś jeszcze było tam napisane w adnotacjach na dole ale odczytac nie mogę bo brakuje tekstu. A pamietam ze coś tam było tylko nie pamietam co napisane i pieczęcią urzędu potwierdzone....
W starych prawach jazdy (ksiązeczkowych) w adnotacjach urzędowych na ostatniej stronie była kategoria dopisana i przynajmniej u mnie bylo coś takiego : Uprawnienia kategorii T do poruszania się ciągnikiem rolniczym z przyczepami do 12T. Po wymianie prawa jazdy na nowe kiedys tam (juz wydane na drugim druku ktory obowiązuje do dziś) , bodajze w 2001 lub 2002 roku nie wbili mi kat. T do prawa jazdy pomimo ze miałem tą kategorię wczesniej dopisaną poniewaz miałem juz tez E/B które automatycznie uprawniały mnie do poruszania się ciągnikiem z przyczepą(przyczepami) i pojazdami wolnobieżnymi.
Moje stare prawo jazdy tak przecieli ze coś jeszcze było tam napisane w adnotacjach na dole ale odczytac nie mogę bo brakuje tekstu. A pamietam ze coś tam było tylko nie pamietam co napisane i pieczęcią urzędu potwierdzone....
-
yrroo28
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: 2xLooong, doka
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Zgadza się! Ja też miałem kat. T a żeby śmigać z lawetą musiałem zdawać na E do B.
Na egzaminie na lawecie zdawały też Panie. Byłem w szoku.. i dowiedziałem się że one potrzebują na ciągnik i że B+E daje uprawnienia na ciągnik.
Na egzaminie na lawecie zdawały też Panie. Byłem w szoku.. i dowiedziałem się że one potrzebują na ciągnik i że B+E daje uprawnienia na ciągnik.
-
tomek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: TRANSPORTER
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Czy na kat. B można ciągnąc przyczepkę 2-osiową o DMC 1400 kg , a cały zestaw nie przekracza 3,5 tony.Czy trzeba mieć B+E albo C .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Kategoria C upowaznia do prowadzenie pojazdów o DMC od 3501 kg. Więc pojazd w dowodzie nie może miec DMC ponizej 3,5T. Ty jadąc pojazdem o dmc do 3,5T + przyczepa nie możesz nim kierować na kategorii C. Kategoria C nie uprawnia do kierowania pojazdem o dmc do 3,5 z przyczepą "lekką" lub "cięzką". Co ważniejsze przykładowo nie posiadajac kategorii B (co kiedys było możliwe), a posiadając tylko kategorie C nie mógłbys kierować pojazdami o dopuszczalnej masie całkowitej do 3500 kg.
Tutaj więcej na temat uprawniń zawartych w kategorii B
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=39&t=262
Dodam tylko z takie popularne dwuosiówki można ciągac na samej kategorii B , nie trzeba miec E/B jak to kiedys krązyły błędne plotki . Trzeba tylko spełniac warunki okreslone w zapisie w ustawie dot. kat. B.
Tutaj więcej na temat uprawniń zawartych w kategorii B
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=39&t=262
Dodam tylko z takie popularne dwuosiówki można ciągac na samej kategorii B , nie trzeba miec E/B jak to kiedys krązyły błędne plotki . Trzeba tylko spełniac warunki okreslone w zapisie w ustawie dot. kat. B.
-
krzys32l
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Czyli reasumując:
mając kat B + E i C + E mogę śmigać ciągnikiem z przyczepą ??
mając kat B + E i C + E mogę śmigać ciągnikiem z przyczepą ??
-
krzys32l
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt: