amatorski amperomierz cęgowy do Teczki
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
amatorski amperomierz cęgowy do Teczki
Panowie,
czy ktoś mógłby polecić niedrogi amperomierz cęgowy prądu stałego? Taki którym można by sprawdzić czy wszystkie świece działają, ile ładuje altek i (to już absolutny luksus) ile bierze od samego początku rozrusznik.
Dokładnościowo i trwałościowo odpowiednik chińskiego miernika uniwersalnego za 14 zł.
czy ktoś mógłby polecić niedrogi amperomierz cęgowy prądu stałego? Taki którym można by sprawdzić czy wszystkie świece działają, ile ładuje altek i (to już absolutny luksus) ile bierze od samego początku rozrusznik.
Dokładnościowo i trwałościowo odpowiednik chińskiego miernika uniwersalnego za 14 zł.
-
Piotr_CT
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Szukam T4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: amatorski amperomierz cęgowy do Teczki
Cześć,
Będzie ciężko ponieważ cęgi na DC są droższe od zwykłych AC gdzie łatwiej zmierzyć prąd.
Kiedyś miałem z rynku cęgi pod nazwą Koritsu, choć ten sam model nazywany był różnie.
Zakres chyba 1000A DC, dokładność mizerna, a prąd podawało co 1A.
Później miałem VC-521 firmy Voltcraft z zakresem 40 i 400A DC ... były spoko, ale koszt już 250-350zł.
Obecnie molestuję FLUKE ... ale to już zupełnie inna półka cenowa i takie coś kupujemy zarobkowo.
Osobiście jeśli miałbym zmierzyć dokładnie prąd, to bym wpinał się w obwód tradycyjnym amperomierzem.
Jest to oczywiście trudne i czasem skomplikowane.
Co do prądu rozruchu ... tu, bardziej przydał by się rejestrator/analizator ... który przy próbkowaniu np. 10 imp/sek zapisze wartość prądu i napięcia ... pytanie czy faktycznie jest to Tobie potrzebne ?
Będzie ciężko ponieważ cęgi na DC są droższe od zwykłych AC gdzie łatwiej zmierzyć prąd.
Kiedyś miałem z rynku cęgi pod nazwą Koritsu, choć ten sam model nazywany był różnie.
Zakres chyba 1000A DC, dokładność mizerna, a prąd podawało co 1A.
Później miałem VC-521 firmy Voltcraft z zakresem 40 i 400A DC ... były spoko, ale koszt już 250-350zł.
Obecnie molestuję FLUKE ... ale to już zupełnie inna półka cenowa i takie coś kupujemy zarobkowo.
Osobiście jeśli miałbym zmierzyć dokładnie prąd, to bym wpinał się w obwód tradycyjnym amperomierzem.
Jest to oczywiście trudne i czasem skomplikowane.
Co do prądu rozruchu ... tu, bardziej przydał by się rejestrator/analizator ... który przy próbkowaniu np. 10 imp/sek zapisze wartość prądu i napięcia ... pytanie czy faktycznie jest to Tobie potrzebne ?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odzew. 200 zł. bym odżałował. Cena jaka podałem dla multimetru miała uzmysłowić o jaka półkę technicznie chodzi. Multimetry o podobnych zakresach bywają i po kilkaset złotych, tak jak cęgowe po blisko 2000. Mam pod opieka jeszcze parę innych rupieci motoryzacyjnych, w tym UAZa, który pali na korbę, a z rozrusznika nihuhu. Wiem, że można kombinować z bocznikiem ale mi nie o to chodzi. Ma to być raczej próbnik niż dokładny miernik. Poczytam o tym VC 521. Jest też trochę mierników cęgowych DC na sklep.avt.pl ale nie wiem co warte.
Na to: https://sklep.avt.pl/miernik-uniwersalny-ut-203.html
lub (droższe ale do 1000A) to: https://sklep.avt.pl/miernik-cegowy-va316.html
Na to: https://sklep.avt.pl/miernik-uniwersalny-ut-203.html
lub (droższe ale do 1000A) to: https://sklep.avt.pl/miernik-cegowy-va316.html
-
Piotr_CT
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Model VC-521 jest na ALL po 259+transport.
Posiadam dużo produktów Voltcraft i porównywalnie są jak np. Parkside z Lidl ... na użytek domowy spokojnie dają radę.
Z Unit-em mam średnie doświadczenia, ale to z multimetrami ... bardzo oszukiwały, ale ja za dużo wymagałem od miernika za 300zł.
Unit UT-203 wygląda ciekawie i cena też rozsądna (na All po 140+transport).
Brakuje w nim jednak parametru min/max ... który w Twoim przypadku przyda się do pomiaru rozruchu. Ty kręcisz, a on zapamiętuje najwyższą wartość.
Posiadam dużo produktów Voltcraft i porównywalnie są jak np. Parkside z Lidl ... na użytek domowy spokojnie dają radę.
Z Unit-em mam średnie doświadczenia, ale to z multimetrami ... bardzo oszukiwały, ale ja za dużo wymagałem od miernika za 300zł.
Unit UT-203 wygląda ciekawie i cena też rozsądna (na All po 140+transport).
Brakuje w nim jednak parametru min/max ... który w Twoim przypadku przyda się do pomiaru rozruchu. Ty kręcisz, a on zapamiętuje najwyższą wartość.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ale w opisie VC-521 też nie znalazłem tej opcji.Piotr_CT pisze:Unit UT-203 wygląda ciekawie i cena też rozsądna (na All po 140+transport).
-
Piotr_CT
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Faktycznie VC-521 go niema. Ten wcześniejszy z AVT za 250zł miał ... ale zakres 400A 3% ... to bardzo duży margines błędu mierząc małe prądy.
Dobrze jest dopasowywać zakres do spodziewanego prądu - większa dokładność.
Mój minimalny zakres to 0,001A i ostatnio usłyszałem, że zachodzi obawa o małą dokładność - prawie się oplułem ze śmiechu.
Dobrze jest dopasowywać zakres do spodziewanego prądu - większa dokładność.
Mój minimalny zakres to 0,001A i ostatnio usłyszałem, że zachodzi obawa o małą dokładność - prawie się oplułem ze śmiechu.