(już_nie)Zielona Caravell'ka z (już_nie)Katowic
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
(już_nie)Zielona Caravell'ka z (już_nie)Katowic
Cześć, jak na razie jestem tu nowy i chcę wszystkich serdecznie przywitać.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Caravelle 1.9td z 1996r. Zakup dosyć niespodziewany, bo pierwotnie planowany na połowę przyszłego roku, ale po długich poszukiwaniach i szczegółowych oględzinach nie było opcji żeby odmówić sobie tej przyjemności.
T4 zawsze mi się podobały, ale do jego zakupu zmotywował mnie brat, który również jeździ teczką, oraz mój poprzedni samochód który dosyć wyraźnie nadszarpnął nerwy i regularnie uszczuplał domowy budżet nieplanowanymi wydatkami.
Plany związane z autem? Cieszyć się nim, naprawić lub uzupełnić to co uszkodzone, zobaczyć wspólnie trochę świata i ewentualnie za 5 lat zamontować żółte blachy.
Pozdrawiam!
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Caravelle 1.9td z 1996r. Zakup dosyć niespodziewany, bo pierwotnie planowany na połowę przyszłego roku, ale po długich poszukiwaniach i szczegółowych oględzinach nie było opcji żeby odmówić sobie tej przyjemności.
T4 zawsze mi się podobały, ale do jego zakupu zmotywował mnie brat, który również jeździ teczką, oraz mój poprzedni samochód który dosyć wyraźnie nadszarpnął nerwy i regularnie uszczuplał domowy budżet nieplanowanymi wydatkami.
Plany związane z autem? Cieszyć się nim, naprawić lub uzupełnić to co uszkodzone, zobaczyć wspólnie trochę świata i ewentualnie za 5 lat zamontować żółte blachy.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2020, 21:10 przez Dudu$, łącznie zmieniany 4 razy.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Zeilaona Caravell'ka z Katowic
Witaj na forum!
Gratuluje zakupu!
Mam w podobnym kolorze teczkę.
Żeby latała jak najwięcej i się nie psuła.
Wrzuć trochę fotek wnętrza
Gratuluje zakupu!
Mam w podobnym kolorze teczkę.
Żeby latała jak najwięcej i się nie psuła.
Wrzuć trochę fotek wnętrza
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Oby ten silnik się sprawował, bo to pięta achillesowa w takim T4 :D Szerokości
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Mam nadzieję, że jego jedyną wadą jest mała moc a nie jakaś szczególna awaryjność. Oby do celu, a to, że wolniej niż inni to już nie problem. Przynajmniej będę miał więcej czasu na słuchanie muzyki i oglądanie okolicy podczas wyjazdów.Probe041 pisze:Oby ten silnik się sprawował, bo to pięta achillesowa w takim T4 :D Szerokości
Jak na razie muszę odpocząć od mocnych i skomplikowanych silników (a właściwie całych samochodów).
Więcej zdjęć dodam niebawem.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Zielona Caravell'ka z Katowic
Nie chodziło mi o moc ale o słaby materiał z jakiego zrobiono wał korbowy i w efekcie ścinanie dolnego koła zębatego oraz kolizję tłoków z zaworami :) Dzieje się to zawsze w najmniej oczekiwanym momencie, raz w zimie prawie zamarzłem przez to na autostradzie w nocy. Jest sporo o tym na forum
-
adi156
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Opis: był T4 1.9 ABL
jest 2.5 ACV 102KM - Lokalizacja: Zamość
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Fajna mam słabość do tego koloru zieleniaka po mojej pierwszej T4 :)
Super autko potrafi się odwdzięczyć...pozdrawiam
Super autko potrafi się odwdzięczyć...pozdrawiam
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Taaa.. Liczę na jego wdzięczność :D a jak padnie to się go uratuje.
Wrzucam kilka zdjęć, co prawda to te które były w ogłoszeniu, ale jak na razie temperatura i zbliżające się święta nie sprzyją sprzątaniu, myciu itp., żeby coś swojego wrzucić.
Wrzucam kilka zdjęć, co prawda to te które były w ogłoszeniu, ale jak na razie temperatura i zbliżające się święta nie sprzyją sprzątaniu, myciu itp., żeby coś swojego wrzucić.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Probe nie strasz kolegi już tak tymi ściętymi klinami . Jak wymieni przy rozrządzie kółko i śrubę dokręci momentem zalecanym przez producenta to bedzie się cieszył silnikiem długie lata . Inne wady fabryczne nie są mi znane po za małą mocą te silniki charakteryzują się dość małym spalaniem i wytrzymałością . Osobiście przerabiałem kilka razy temat ściętego klina i naszczęście ani razu tłoki nie spotkały się z zaworami lecz tu ważna jest szybka interwencja . Mam znajomego który woził nabiał t4 1.9 miał 700tkm i samochód ciągle jeździł . Sprzedał bo kupił nowsze auto . Tak więc szerokości i bezawaryjności ... :)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Straszę za wczasu aby potem niespodzianki nie było :) Sam bym chciał aby mnie ktoś w swoim czasie nastraszył zamiast to na własnej skórze przerobić :)
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze nie do konca wiem o czym dokładnie mówicie, ale poszukam na forum. Z tego co wiem to rozrząd był robiony 20kkm temu.SANCZO pisze:Probe nie strasz kolegi już tak tymi ściętymi klinami . Jak wymieni przy rozrządzie kółko i śrubę dokręci momentem zalecanym przez producenta to bedzie się cieszył silnikiem długie lata . Inne wady fabryczne nie są mi znane po za małą mocą te silniki charakteryzują się dość małym spalaniem i wytrzymałością . Osobiście przerabiałem kilka razy temat ściętego klina i naszczęście ani razu tłoki nie spotkały się z zaworami lecz tu ważna jest szybka interwencja . Mam znajomego który woził nabiał t4 1.9 miał 700tkm i samochód ciągle jeździł . Sprzedał bo kupił nowsze auto . Tak więc szerokości i bezawaryjności ... :)
Dość małe spalanie to ile? Bo mówiąc szczerze informacje wzajemnie sie wykluczają. Jedni piszą, że ten silnik jest stosunkowo paliwożerny i dyszkę wciąga. Poprzedni właściciel twierdzi ze palił mu srednio 8 litrów... a średnie spalanie moich rodziców na wakacjach objazdowych po Polsce (transporter od brata, ten sam silnik) na dystansie 3000km to 6.8... Wiec nie wiadomo gdzie prawda.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
silnik spali tyle ile zatankujesz do zbiornika
spalanie na setkę zależy od kilku czynników
ładowany pusty
trasa miasto
szybko wolno
moje 2,5 tdi mieści się pomiędzy 7 - 11
spalanie na setkę zależy od kilku czynników
ładowany pusty
trasa miasto
szybko wolno
moje 2,5 tdi mieści się pomiędzy 7 - 11
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeden i drugi wynik w tym silniku jest do osiągnięcia, mi kiedyś spalił nawet 12L jak się śpieszyłem :) Przy normalnej jeździe jednak byłbym przy tych średnich 8L :)
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kilka razy jeżdżąc t4 z tym motorem 5-6 osób na pokładzie jazda 90-100 spalanie do 7l . Wydaje mi się że jak na auto gabarytów t4 to nie jest to dużo . Odnośnie śruby i kółka napewno znajdziesz na forum tematy a jak nie to ci napisze i wytłumaczę o co chodzi abyś mógł cieszyć się wiele km swoją teczką ...
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzięki:D Czytałem kilka tematów i się strachu najadłem, i... wrzuciliśmy auto na podnośnik żeby zobaczyć jak się sprawy mają i okazało się, że koło o którym mowa jest poluzowane i trochę bije. Właściwie wszystko zaczęło się od tego, że po uruchomieniu silnika było słychać ocieranie w okolicach oslony rozrządu (jet pokrzywiona i była dziwnie założona) która anikało wraz ze wzrostem temperatury silnika.SANCZO pisze:(...) śruby i kółka napewno znajdziesz na forum tematy a jak nie to ci napisze i wytłumaczę o co chodzi abyś mógł cieszyć się wiele km swoją teczką ...
Zaufany mechanik wszystko podokręcał i posprawdzał jak się sprawy mają, a jutro będziemy się dogadywać dokładnie kiedy mu samochód można zostawić żeby wyjał wał i przerobił klin na półksiężyc (tak, wiem że można wrzucić wał z tdi albo wogóle cały silnik przełożyć :P ).
Felgi, też mi się podobają. Szukam do nich kapsli, bo jednego brakuje a reszta jest zniszczona. Oczywiście najpierw muszę koła dokładnie umyć.
Planuję coś w tym stylu:
Spalanie na poziomie 7l - dla mnie super, o ile uda się to osiągnąć... chociaż po podręceniu dawki, raczej niekoniecznie <38>
Jak na razie udało się:
- posprzątać w środku tak, żeby samochód spełniał chociaż minimum moich standardów
- przywrócić działanie centralnego zamka w odsuwanych drzwiach
- naprawić opadające podłokietniki (nie wiem kto to wymyślił, ale miał łeb) w fotelach
- środkowy rząd foteli - już da się w miarę swobodnie wyciągąć i wsadzać na miejsce
- lampka w stopniu - działa, dzięki temu, że ktoś na forum napisał, że z Sharana też pasuje
- do tego podstawowy serwis: oleje, filtry, świece, kompletne hamulce z tyłu
- wymieniony włącznik stop
i pewnie kilka innych drobiazgów o których zapomniałem.
Ciągle jestem zachwycony tym, że samochód naprawiam/regeneruję podstawowymi narzędziami mając w ręce książkę, a nie komputer.
W niedalekich planach, z mniej kosztownych naprawy to napewno:
- grzebanie przy lusterkach bo sterowanie elektryczne jest martwe, a grzeje tylko prawe
- dokopanie się do rezystora tylnego ogrzewania bo dmuchawa działa tylko na 3. biegu
- rozkręcenie tylnej klapy i sprawdzenie dlaczego przekaźnik wycieraczki stuka, a sama wycieraczka mimo wszystko nie działa
- myślę jeszcze dosyć poważnie nad 3. światłem stop - nie mam, a raczej by się przydało
Pozdrawiam!
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
po co wyciagac wał od razu . Wystarczy wymienic kolko zebate oraz srube i dokrecic srube z momentem (jak dobrze pamietam) 90Nm+90st . Ewentualnie dać troche kleju do gwintów. Po co pchać się w koszta ...
-
jacula
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: VW T4 TRANSPORTER
- Opis: VW T5 19 TDI 105 KM
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Co zrobiłeś z tym ?
>>środkowy rząd foteli - już da się w miarę swobodnie wyciągąć i wsadzać na miejsce >>
że da się swobodnie wyciągać ?
>>środkowy rząd foteli - już da się w miarę swobodnie wyciągąć i wsadzać na miejsce >>
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak ma bicie to trzeba frezować czoło wału, osłona może trzeć jak ktoś ją niewłaściwie przykręci
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jak na razie pomogło dokładne wyczyszczenie miejsc wokół tych grzybków które wystają z podłogi i indywidualne dopasowanie każdej śruby, tak żeby fotel lub kanapa wchodziła z lekkim oporem. Na koniec warstwa białego smaru w miejscach styku nóg siedzeń z podłogą i na wszystkie przeguby w mechanizmach blokujących.jacula pisze:Co zrobiłeś z tym ?
Próbowałem kanapę i fotel wyciągać po dwóch dniach i da się to zrobić bez użycia młotka i deski. Jedyne o czy trzeba wiedzieć to, że mały i chudy nie jestem, wiec to co dla mnie jest w miarę swobodne do poruszenia, innym może sprawiać kłopot.
W kwestii wyciągania wału, macie rację. Może trochę za bardzo poddałem sie temu wszystkiemu co czytałem w ostatnich dniach na ten temat.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jak ściagniesz kółko to zobaczysz w jakim stanie jest czop wału . Jeżeli uznasz że wymaga remontu to to zrobisz . Bicie może mieć też tłumik drgań czyli to większe koło pasowe od napędu osprzętu przez to że jest już np stara i zmurszała guma . Najlepszym sposobem jest rozerbrać i wtedy decydować jakie kroki podjąć .
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Ojjj... dawno mnie tu nie było.
Aktualnie czekam na kontakt z warsztatu, bo całkiem niedawno pewnien dżentelmen zaparkował w moim bagażniku. Właściwie straty nie wyglądają na jakieś olbrzymie ale warsztat zakwalifikował do wymiany całą klapę i zderzak. Szczęśliwie PZU przyjęło kalkulację na oryginalnych częściach, więc biorąc pod uwagę, że zderzak i tak nie był zbyt urodziwy (jakieś takie dziwne przebarwienia miał i pęknięcie w jednym miejscu), a klapa miała kilka wad, wyjdę na tym na plusie...
Zobaczymy jak sprawa się zakończy, oby szybko i bezboleśnie.
Aktualnie czekam na kontakt z warsztatu, bo całkiem niedawno pewnien dżentelmen zaparkował w moim bagażniku. Właściwie straty nie wyglądają na jakieś olbrzymie ale warsztat zakwalifikował do wymiany całą klapę i zderzak. Szczęśliwie PZU przyjęło kalkulację na oryginalnych częściach, więc biorąc pod uwagę, że zderzak i tak nie był zbyt urodziwy (jakieś takie dziwne przebarwienia miał i pęknięcie w jednym miejscu), a klapa miała kilka wad, wyjdę na tym na plusie...
Zobaczymy jak sprawa się zakończy, oby szybko i bezboleśnie.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Stało się, samochód wrócił z warsztatu <31>
Nowa klapa, nowy zderzak, nowy emblemat, tylko napis został stary po podobno w ASO już nie ma a od innych dostawców nie zamawiają. Znalazłem już na alledrogo i niebawem wymienię <yahoo>
Nowa klapa, nowy zderzak, nowy emblemat, tylko napis został stary po podobno w ASO już nie ma a od innych dostawców nie zamawiają. Znalazłem już na alledrogo i niebawem wymienię <yahoo>