Problem z Instalacją kabla Viaken KKL-line
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Problem z Instalacją kabla Viaken KKL-line
Mam pytanie do bardziej obeznanych , mam kabel Viaken KKL-line OBD2 , mam tez sterowniki do niego na plycie. Nie mogę go zainstalować pod Windowsem 7. Tzn sterowniki się instalują ale kabel nie chodzi. W Menadzerze urądzeń w pozycji "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" Viaken się pojawia , nie ma go natomiast w pozycji "Porty (COM i LPT)". Nie można przez to ustawić tez portu od 1 do 4. Dodam ze sterowniki usuwalem i instalowalem po kilka razy i dalej to samo. Juz nawet an nowo system postawilem i nic to nie zmieniło.
Na stronie Viakena są sterowniki do kabla KKL OBD2 wyprodukowane przed 2013 rokiem (ja swoj kupiłem w 2011) i do wyprodukowanych po 2013 roku. Sterowników tych do kabla przed 2013 rokiem nie da się u nich pobrac, a te nowsze jak pobralem i zainstalowalem to wywala bląd jakis ze niewłasciwy kabel czy coś w tym stylu. Więc pozostają sterowniki z plytki CD która dostalem do kabla w kpl.
Ma ktoś pomysl jak tego dziada zainstalowac ?? Tak aby pojawil się też w Portach COM ??
Dokładnie ten o to kabel mam:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=103
Dodam ze mialem go na innym kompie zainstalowanego i dzialał , do czasu az nagle jakis bląd zaczelo wywalac ale podejrzewam to system się sypać zaczyna na tamtym kompie...
http://s26.postimg.org/dq21hqmqh/ddddd.png
free upload pictures
Na stronie Viakena są sterowniki do kabla KKL OBD2 wyprodukowane przed 2013 rokiem (ja swoj kupiłem w 2011) i do wyprodukowanych po 2013 roku. Sterowników tych do kabla przed 2013 rokiem nie da się u nich pobrac, a te nowsze jak pobralem i zainstalowalem to wywala bląd jakis ze niewłasciwy kabel czy coś w tym stylu. Więc pozostają sterowniki z plytki CD która dostalem do kabla w kpl.
Ma ktoś pomysl jak tego dziada zainstalowac ?? Tak aby pojawil się też w Portach COM ??
Dokładnie ten o to kabel mam:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=103
Dodam ze mialem go na innym kompie zainstalowanego i dzialał , do czasu az nagle jakis bląd zaczelo wywalac ale podejrzewam to system się sypać zaczyna na tamtym kompie...
http://s26.postimg.org/dq21hqmqh/ddddd.png
free upload pictures
-
bury
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: -
- Kontakt:
Re: Problem z Instalacją kabla Viaken KKL-line
Kolego, moja odpowiedź Cię nie ucieszy...
Otóż też miałem problem z moim kablem (http://electropark.pl/interfejsy-diagno ... g-kkl.html) na Windows 7.
Rozwiązaniem okazało się wygrzebanie starego laptopa z Windowsem XP. Tam sterowniki oraz VAG-COM zadziałały bez zarzutu.
Pozdrawiam.
PS. Zobacz, może na kablu podana jest nazwa modułu. Spróbuj poszukać sterowników pod ten moduł.
Otóż też miałem problem z moim kablem (http://electropark.pl/interfejsy-diagno ... g-kkl.html) na Windows 7.
Rozwiązaniem okazało się wygrzebanie starego laptopa z Windowsem XP. Tam sterowniki oraz VAG-COM zadziałały bez zarzutu.
Pozdrawiam.
PS. Zobacz, może na kablu podana jest nazwa modułu. Spróbuj poszukać sterowników pod ten moduł.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Pod Win7 32 bit kabelek da się zainstalować, pod 64 niestety nie.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
A to gniazdo USB w laptopie działa w ogóle?? Inne rzeczy widzi?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Gniazdo działa , zresztą są 4 gniazda w tym jedno usb 3.0 , kazde sprawdziłem i na kazdym to samo.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
To może być kłopot.Sterciu pisze:No , a ja mam 64 bit...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Lipa jedna wielka.... czyli kabelek mozna sobie na scianie powiesic i się w niego tylko wpatrywac....
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Można spróbować zainstalować maszynę wirualną z 32 bitowym systemem, ale nie wiem czy to zadziała :P Kiedyś tak uruchamiałem zabawki które nie chciały chodzić na 64 bitowym systemie.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
szukajka nie szukajka ale czy wszystko co nie jest związane z XP to juz nie ma dostępnej pomocy technicznej ?? Wirusy i te sprawy ??
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja dzisiaj aktualizowałem "Narzędzie Windows do usuwania złośliwego oprogramowania"... no chyba, że ktoś się podszywa?
Natomiast w Chrome mam ten komunikat o zakończeniu wsparcia dla Windows XP i nie wiem dalej co począć?
Natomiast w Chrome mam ten komunikat o zakończeniu wsparcia dla Windows XP i nie wiem dalej co począć?
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
jak sobie zrobisz wirtualną maszynę to nie ma problemu z wirusami. Jak coś złapiesz to resetujesz program i spokój. To tak jak byś miał drugi system jako program w kompie.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Wszystkim za porady :)
Udało mi sie zainstalować kabel pod Win 7 64 bit po tysiącu kombinacji , instalowalem go , odinstalowywalem az wkońcu udalo się zainstalowac tak ze pojawil się i w portach COM. Tera musze port zmienic bo ustawił mi się na COM13 i oczywiście nie mam mozliwosci zmiany portu na inny, ale mam jakiś program do zmiany portow , zobaczymy czy się da nim zmienic...
EDIT:
Jakiś program polecony w necie uzylem i zmienilem port na COM2 <01>
http://s26.postimg.org/7b3h4fwyh/DDDD_KKKKK.jpg
images upload
Udało mi sie zainstalować kabel pod Win 7 64 bit po tysiącu kombinacji , instalowalem go , odinstalowywalem az wkońcu udalo się zainstalowac tak ze pojawil się i w portach COM. Tera musze port zmienic bo ustawił mi się na COM13 i oczywiście nie mam mozliwosci zmiany portu na inny, ale mam jakiś program do zmiany portow , zobaczymy czy się da nim zmienic...
EDIT:
Jakiś program polecony w necie uzylem i zmienilem port na COM2 <01>
http://s26.postimg.org/7b3h4fwyh/DDDD_KKKKK.jpg
images upload
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mam chyba jakis zrypany ten kabel , jak jest do kompa podlączony to w menadzerze urządzeń jest i w zakladce "Porty COM" i w zakladce "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" komputer go widzi, jak podlączam go do gniazda OBDII w samochodzie nie odlaczając USB od komputera to nagle kabel znika i informuje mnie ze "urządzenie zostalo odlaczone"... Zaraz chyba nim trzepne o beton i spokoj bedzie....
-
proto
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
U mnie jest win 7 64bit, wszystko ladnie sie instaluje kabel widoczny w portach, tylko sam program diagnostyczny Vag-com nie chce sie uruchomic.