2,5 tdi brak ładowania ,podwyższone obroty pracy silnika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kozyk9
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
2,5 tdi brak ładowania ,podwyższone obroty pracy silnika
Witam serdecznie.
Dziś w moim t4 postanowiłem zamontować sprzęt grający . Został przerobiony z kina domowego i podłączony do akumulatora. Wszystko ładnie grało, dałem kilka bezpieczników po drodze w razie czego. Niestety zaczęła się po kilku godzinach jazdy świecić kontrolka od akumulatora i samochód zaczął chodzić na wysokich obrotach. Zmierzyłem ładowanie na odpalonym 11,8 na zgaszonym 12,4 V.
Podejrzewam ,ze spaliłem przez to regulator napięcia. Chciałem się upewnić czy w tym modelu jest w alternatorze ? Czy jest szansa ,ze mogłem także spalić przez ten nieprzemyślany do końca zabieg alternator ? Jest może jeszcze jakiś bezpiecznik/przekaźnik po drodze od regulatora napięcia lub alternatora, który mógł się spalić?
Z góry dziękuję za odpowiedz .
Dziś w moim t4 postanowiłem zamontować sprzęt grający . Został przerobiony z kina domowego i podłączony do akumulatora. Wszystko ładnie grało, dałem kilka bezpieczników po drodze w razie czego. Niestety zaczęła się po kilku godzinach jazdy świecić kontrolka od akumulatora i samochód zaczął chodzić na wysokich obrotach. Zmierzyłem ładowanie na odpalonym 11,8 na zgaszonym 12,4 V.
Podejrzewam ,ze spaliłem przez to regulator napięcia. Chciałem się upewnić czy w tym modelu jest w alternatorze ? Czy jest szansa ,ze mogłem także spalić przez ten nieprzemyślany do końca zabieg alternator ? Jest może jeszcze jakiś bezpiecznik/przekaźnik po drodze od regulatora napięcia lub alternatora, który mógł się spalić?
Z góry dziękuję za odpowiedz .
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: 2,5 tdi brak ładowania ,podwyższone obroty pracy silnika
A moze poprostu skonczyly sie szczotki lub bieżnia, ja miałem takie same objawy. Nie wiem jaki altek masz, moj ma szczotki wlutowane w regulator i teoretycznie trzeba wymienic cały regulator ale ja wymieniłem tylko szczotki, przy okazji wymieniłem też bieżnie bo też już się kończyła no i lożyska. Po naprawie obroty i ładowanie wróciły do normy.
-
kozyk9
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Postanowiłem dziś wymienić regulator napięcia na nowy. Nie pomogło to niestety. Prąd na wyjściu z alternatora 11,7V. Jutro będę miał już drugi używany alternator ,zatem mam nadzieję ,że rozwiąże sytuację.
Mam jedynie problem z poluzowaniem paska wielorowkowego. Próbowałem zrobić coś na wzór dźwigni pokazanej w serwisówce.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d068d4e0eb8.png
W jaki sposób mogę poluźnić tą rolkę,aby ściągnąć pasek z alternatora? Próbowałem odgiąć ją łomem i przyłożyć klucz oczkowy 13stkę na rolkę. Jednak ruszał mi się cały silnik wraz z rolką. Rolka ani drgnęła.Prosiłbym o podpowiedź.
2,5 tdi ACV 97r
Mam jedynie problem z poluzowaniem paska wielorowkowego. Próbowałem zrobić coś na wzór dźwigni pokazanej w serwisówce.
W jaki sposób mogę poluźnić tą rolkę,aby ściągnąć pasek z alternatora? Próbowałem odgiąć ją łomem i przyłożyć klucz oczkowy 13stkę na rolkę. Jednak ruszał mi się cały silnik wraz z rolką. Rolka ani drgnęła.Prosiłbym o podpowiedź.
2,5 tdi ACV 97r
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
rolka jest na pręcie, wystarczy go złapać nawet zaciskowym morsem i pociągnąć do dołu
naprawdę jest to dość proste, spróbuj jeszcze raz na spokojnie
naprawdę jest to dość proste, spróbuj jeszcze raz na spokojnie
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Może pręt rolki zapiekł się z tulejkach, bądź zatarciu/uszkodzieniu uległ mechanizm sprężynujący na końcu pręta?
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
A jakiego patentu użyć do napinacza w AHY,AXG?kozyk9 pisze:Postanowiłem dziś wymienić regulator napięcia na nowy. Nie pomogło to niestety. Prąd na wyjściu z alternatora 11,7V. Jutro będę miał już drugi używany alternator ,zatem mam nadzieję ,że rozwiąże sytuację.
2,5 tdi ACV 97r