Logi AHY-problem z kątem wtrysku
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Logi AHY-problem z kątem wtrysku
Proszę o analizę logów sprawa dotyczy tematu który rozpocząłem w innym wątku,ale nie chcę już dłużej zaśmiecać koledze jego tematu,myślałem,że skończy się na dwóch trzech postach,ale się myliłem-więc zakładam nowy wątek.Sprawa dotyczy problemu z kątem wtrysku.Znaleziony błąd:1 Fault Found:
00550 - Start of Injection Regulation
17-10 - Control Difference - Intermittent
Logi statyczne wg instrukcji z forum i pomocy Probe <hi> mam nadzieję,że nic nie spartoliłem,gdyż dopiero dziś zacząłem się uczyć jak to się robi:
http://vaglog.pl/log_215865.html
00550 - Start of Injection Regulation
17-10 - Control Difference - Intermittent
Logi statyczne wg instrukcji z forum i pomocy Probe <hi> mam nadzieję,że nic nie spartoliłem,gdyż dopiero dziś zacząłem się uczyć jak to się robi:
http://vaglog.pl/log_215865.html
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Logi AHY-problem z kątem wtrysku
Proszę:
http://vaglog.pl/log_215879.html
czy mam jeszcze raz dokładnie opisać problem jak to zrobiłem w poprzednim wątku?I druga sprawa czy te logi robię dobrze ? <43>
http://vaglog.pl/log_215879.html
czy mam jeszcze raz dokładnie opisać problem jak to zrobiłem w poprzednim wątku?I druga sprawa czy te logi robię dobrze ? <43>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Natychmiast do sprawdzenia ustawienia pompy i rozrządu
Kąt wtrysku bardzo, bardzo przyspieszony - coś się przestawiło, nastawnik leży próbując opóźnić ale nie ma takiej możliwości
Grupa 004 w meas blocks kolumna trzecia Injection Timing Calculated ( kąt jaki powinien być ) = 0,9 st przed GMP, a kolumna czwarta Injection Timing Actual ( rzeczywisty kąt ) = +/- 25st przed GMP czyli bardzo przyspieszony
Grupa 004 w basic settings brak reakcji na ustawienie Early/Late bo zawór kąta nie jest w stanie nic zrobić cały czas leży na pozycji 19,9% czyli maksymalne wychylenie w kierunku opóźnienia kąta
Kąt wtrysku bardzo, bardzo przyspieszony - coś się przestawiło, nastawnik leży próbując opóźnić ale nie ma takiej możliwości
Grupa 004 w meas blocks kolumna trzecia Injection Timing Calculated ( kąt jaki powinien być ) = 0,9 st przed GMP, a kolumna czwarta Injection Timing Actual ( rzeczywisty kąt ) = +/- 25st przed GMP czyli bardzo przyspieszony
Grupa 004 w basic settings brak reakcji na ustawienie Early/Late bo zawór kąta nie jest w stanie nic zrobić cały czas leży na pozycji 19,9% czyli maksymalne wychylenie w kierunku opóźnienia kąta
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Kenobi,czyli sam raczej nic więcej nie mogę sprawdzić?Rozrząd był robiony na wakacjach,możliwe,że po kilku tysiącach km coś się samo przestawiło.Mogę dojechać jakby co kilkadziesiąt kilometrów do warsztatu,czy grozi to poważniejszą awarią?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
możesz dojechać, był tu na forum ktoś co z podobnymi ustawieniami jeździł grubo ponad rok,
nie wiem co sie mogło stać, bo nie wiadomo jak było przed tą zmianą, może już wcześniej było nie najlepiej ale w granicach błędu i wyczuwalności
nie wiem co sie mogło stać, bo nie wiadomo jak było przed tą zmianą, może już wcześniej było nie najlepiej ale w granicach błędu i wyczuwalności
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Prawdopodobnie jest jak mówisz.Już od dłuższego czasu coś mi nie pasowało:samochód palił niby dobrze,ale po odpaleniu kulał przez chwilę na wolnych obrotach,dymił jasno niebieskimi,gryzącymi spalinami.Ostatnio pojawiło się delikatne szarpanie przy ruszaniu.Silnik pracował zbyt twardo jak dla mnie.Byłem z tym u kilku fachmanów w okolicy,jak byłem w PL,coś tam niby posprawdzali i stwierdzili,że wszystko ok a ja się czepiam starego diesla.Już ostatnio nawet dzwoniłem do poleconego mi przez Ślimaka warsztatu w Opolu,gdzie mają dobrych fachowców,ale okres oczekiwania na wizytę był długi,a ja musiałem wracać do Norwegii.W takim razie muszę się chyba naszykować na spory wydatek i oddać auto do fachowców,jeśli sam nic więcej nie mogę zdziałać.Kilkadziesiąt kilometrów ode mnie jest zakład specjalizujący się w dieslach,mają dość dobrą opinię u miejscowych-w przeciwieństwie do ASO VW,który to każdy radzi omijać szerokim łukiem.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w normalnym warsztacie u kogoś kto się zna to jest godzina roboty aby to poustawiać i maks 200zł
mnie to zajmuje półtorej do dwóch
mnie to zajmuje półtorej do dwóch
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tylko,że w Norwegii w mojej okolicy o normalny warsztat trudno.W promieniu 100 km to jest jeden wart polecenia podobno.A ceny liczone są zazwyczaj w tysiącach.Gdybym wiedział,że bez problemu dokulam się tak do Polski,to bym pewnie zrobił to w kraju,ale to za daleko,żeby ryzykować.Trudno,umówię się u tych speców od dizli.Sam warsztat nazywa się Diesel Elektro AS i w logo firmy znak Boscha,wśród miejscowych cieszą się dobrą opinią,ale norki to nawet oleju sami nie zmienią,więc ich opinię traktuję z przymrużeniem oka.Ale wyjścia nie mam.Dzięki jeszcze raz za pomoc.A swoją drogą,to nie ma tego złego...od dłuuugiego już czasu chciałem się troszkę podszkolić w diagnozie auta.Choćby podstawowe logi z pomocą ludzi dobrej woli zrobić i w końcu,jak bida przycisnęła to się udało.Poczytam,pooglądam trochę na YT i postaram się jeszcze podciągnąć swoje umiejętności w tej materii.Na pewno nie zaszkodzi a pomóc może <55>
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
A może warto by wtryski posprawdzać skoro masz takie objawy z tym gryzącym dymem itp....
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pierwsze trza będzie wszystko poustawiać jak należy,tak jak Kenobi radzi,a pózniej zobaczymy jak będzie chodził.Cytat ze strony Boscha odnośnie objawów przestawionego kąta wtrysku:,,Na problemy z ustawieniem kąta wtrysku wskazuje nietypowe zabarwienie spalin na zimnym silniku, falowanie obrotów, szarpanie podczas ruszania oraz wyczuwalny spadek mocy auta.''U mnie wszystko się zgadza z tym opisem+logi dają nam obraz problemu na chwilę obecną.Poza tym zaślepiłem egr dawno temu,a to też ma wpływ na zapach spalin.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
No i wiem już dużo więcej.Oddałem auto do norweskich majstrów i okazało się,że pasek rozrządu był mokry od oleju i sobie przeskoczył.Spece dali nowy pasek,poustawiali jak trzeba i busior chodzi dużo lepiej.Problem jest taki,że nie mogli mi wyjaśnić skąd tam się wziął olej.Rozrząd wymieniałem(fachowcy w Polsce mi wymieniali)ok 7000km temu na wakacjach,łącznie z simeringami i tutaj jak mi teraz rozebrali rozrząd na nowo,to stwierdzili,że uszczelniacze faktycznie są ok i zarówno na wale jak i na górnym wałku było sucho.Ale jak chcę,żeby dokładnie sprawdzili skąd ten wyciek,to muszę dać im jeszcze dużo czasu,bo to tak chop siup się nie da stwierdzić.Ale kazałem im wszystko poskładać i zabrałem auto.Ponieważ jakbym tam zostawił busa jeszcze ze dwa dni,tobym zbankrutował.Na samą wymianę paska zeszło im dwa dni,a koszta poszły w grube tysiące <17> Pojezdziłem trochę i dziś zdjąłem osłonę silnika,w której znalazłem śrubę <szok> Po krótkich poszukiwaniach,znalazłem wolne miejsce dla niej w osłonie paska napedu pompy paliwowej.Ot i tacy spece norwescy,chyba od wyciągania gotówki od klienta.Ale posprawdzałem okolice rozrządu i ku mojemu zdziwieniu na razie nie znalazłem żadnych wycieków.A jak miałem awarię,to kapało olejem z osłony dość mocno.Tak myślę,że może jak mi robili rozrząd na wakacjach,to nie dokręcili którejś śruby i po paru tysiącach zaczęło cieknąć z pod pompy oleju???A teraz jak mi znów wymieniali pasek poskręcali jak trzeba i jest ok.?Będę na razie parę dni jezdził bez osłony i sprawdzał na bierząco okolice pompy oleju.Na wszelki wypadek zamówiłem dziś w serwisie VW uszczelkę pompy oleju i jeszcze tą mniejszą dolną,od smoka.Pojeżdżę parę dni bez osłony silnika i będę obserwował okolice pompy olejowej,zobaczymy.Muszę jeszcze raz ściągnąć sobie ten program
do analizy i zrobię jeszcze raz logi (ten co ostatnio ściągałem był zainfekowany i mi go antywirus usunął)Bo wydaje mi się,że idealnie to oni mi go teraz nie ustawili,tak wygląda na moje oko,jakby coś dalej z kątem wtrysku było nie teges.Ale to zobaczymy jak zrobię logi.Póki co błędów żadnych komp.nie pokazuje.
Edit:Mam już logi,coś mi wygląda,że nadal jest ni najlepiej,a fachowcy ustawili (lub nie) na zimnym silniku kąt wtrysku.Proszę o analizę:
http://vaglog.pl/log_218871.html
http://vaglog.pl/log_218870.html
do analizy i zrobię jeszcze raz logi (ten co ostatnio ściągałem był zainfekowany i mi go antywirus usunął)Bo wydaje mi się,że idealnie to oni mi go teraz nie ustawili,tak wygląda na moje oko,jakby coś dalej z kątem wtrysku było nie teges.Ale to zobaczymy jak zrobię logi.Póki co błędów żadnych komp.nie pokazuje.
Edit:Mam już logi,coś mi wygląda,że nadal jest ni najlepiej,a fachowcy ustawili (lub nie) na zimnym silniku kąt wtrysku.Proszę o analizę:
http://vaglog.pl/log_218871.html
http://vaglog.pl/log_218870.html
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no niestety nadal przyspieszony, o wiele lepiej niż było,
tak to już się da jeździć ale do ideału brakuje
tak to już się da jeździć ale do ideału brakuje
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki <hi> tak właśnie myślałem,już jak odbierałem auto,to mi coś dalej nie pasowało,ale fachman upierał się,że wszystko jest perfekt.Ale za drodzy są,żeby na poprawki jezdzić.Póki co muszę obserwować,czy i skąd pojawia się olej w okolicach rozrządu,bo to pewnie była przyczyna przeskoczenia paska.Jak nie bedzie bardzo ciekło,to może uda się wrócić tak do Polski i tam oddam auto do jakiegoś dobrego warsztatu.Na razie widziałem,że uszczelka pompy olejowej jest osadzona na silikon i już zakupiłem w ASO nową.W tym tygodniu ściągnę osłonę silnika i rozrządu i obczaję jak wygląda rozrząd,mam nadzieję,że suchy.Najgorsze jest to,że niedawno sprzedałem Toyotę i teraz tylko t4 w garażu zostało,bo jeszcze nie kupiłem następnego...