Obudowa filtra powietrza - potrzebne foto
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Obudowa filtra powietrza - potrzebne foto
Witam kolegów.
Miałbym małą prośbę, czy ktoś z posiadaczy silniczka 2.5 byłby tak uprzejmy i cyknął foteczkę pod maską? Chodzi mi o filtr przed liftem - walcowata obudowa. Bardzo bym chciał zobaczyć na foci jak idą węże gumowe i co z czym jest połączone (u mnie jest sieczka i chciałbym to doprowadzić do ładu) zwłaszcza, w którym miejscu wchodzi krokowiec, i jak podłączona jest reszta węży. Acha i gdyby ktoś mi podpowiedział co powinno być podłączone do rury dolotowej (od strony błotnika), dolot ciepłego powietrza sterowany podciśnieniowo, czy to po prostu z komory silnika ciągnie czy jeszcze coś jest podpięte?
Bardzo dziękuję za pomoc
Miałbym małą prośbę, czy ktoś z posiadaczy silniczka 2.5 byłby tak uprzejmy i cyknął foteczkę pod maską? Chodzi mi o filtr przed liftem - walcowata obudowa. Bardzo bym chciał zobaczyć na foci jak idą węże gumowe i co z czym jest połączone (u mnie jest sieczka i chciałbym to doprowadzić do ładu) zwłaszcza, w którym miejscu wchodzi krokowiec, i jak podłączona jest reszta węży. Acha i gdyby ktoś mi podpowiedział co powinno być podłączone do rury dolotowej (od strony błotnika), dolot ciepłego powietrza sterowany podciśnieniowo, czy to po prostu z komory silnika ciągnie czy jeszcze coś jest podpięte?
Bardzo dziękuję za pomoc
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Obudowa filtra powietrza - potrzebne foto
Jak przyjde z pracy to zrobie fotki jesli nikt wczesniej tego nie zrobi
Cieple powietrze przynajmniej u mnie jest zasysane z okolic kolektora wydechowego,rura umieszczona pod obudowa filtra
A zimne spod przedniej prawej lampy,wlot do filtra polaczony rura z taka jakby czerpnia plastikowa (ale u mnie jest stary ryj i nie wiem jak jest w nowym)
Cieple powietrze przynajmniej u mnie jest zasysane z okolic kolektora wydechowego,rura umieszczona pod obudowa filtra
A zimne spod przedniej prawej lampy,wlot do filtra polaczony rura z taka jakby czerpnia plastikowa (ale u mnie jest stary ryj i nie wiem jak jest w nowym)
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie, jak będzie ci się chciało to jestem zobowiązany. Czerpanie powietrza muszę przekombinować bo przy nowym ryjku ciągnie z błotnika ale z tym sobie poradzę. Jeżeli chodzi o ciepłe powietrze to niestety dodatkowych rur z okolic kolektora nie mam i ciągnie sobie z okolicy błotnika, więc raczej zimne. A jak będziesz foteczkę robił to cyknij tak żeby było widać co i jak pomiędzy puszką filtra a przepustnicą. Dzięki
Generalnie zabrałem się za to nie tyle ze względów estetycznych ile mnie wnerw złapał po sprawdzeniu spalania. Na PB trasa/miasto z przewagą miasta prawie 19l/100km trasa to 17l/100km przy jeździe emeryta. Dlatego zaczynam sprawdzanie od dolotów itp. później chcę jeszcze podjechać do mechaniora i sprawdzić zapłoni ew. czy ząbek nie jest przestawiony, bo zrobił się do tego potwornie mułowaty. Świeczki, kabelki i kopułka sprawdzone.
Generalnie zabrałem się za to nie tyle ze względów estetycznych ile mnie wnerw złapał po sprawdzeniu spalania. Na PB trasa/miasto z przewagą miasta prawie 19l/100km trasa to 17l/100km przy jeździe emeryta. Dlatego zaczynam sprawdzanie od dolotów itp. później chcę jeszcze podjechać do mechaniora i sprawdzić zapłoni ew. czy ząbek nie jest przestawiony, bo zrobił się do tego potwornie mułowaty. Świeczki, kabelki i kopułka sprawdzone.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zdjecia niezabogate ale aparatu znalezc nie moge
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Bardzo, bardzo koledze dziękować <england> <england> Wiele mi to pomogło - teraz postaram się dokupić co brakuje i poukładać jak należy.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
zapomnialem dopisac zebys tej rury przypadkiem nie szukal po to od podtlenku propanu <59>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Opis: W promieniach słońca blacha jak złota lśni...
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam!
Orientujecie się koledzy, czy obudowa filtra z 2.5 tdi pasuje do 2.5 benzyna 1996 r.? Mam całą połamaną (góra i dół) i muszę wymienić, a na alledrogo nie mogę znaleźć obudowy do benzyny. Obudowa prostokątna. Ewentualnie, czy ktoś z was ma taki na sprzedaż?
Orientujecie się koledzy, czy obudowa filtra z 2.5 tdi pasuje do 2.5 benzyna 1996 r.? Mam całą połamaną (góra i dół) i muszę wymienić, a na alledrogo nie mogę znaleźć obudowy do benzyny. Obudowa prostokątna. Ewentualnie, czy ktoś z was ma taki na sprzedaż?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Ja u siebie mam z diesla więc odpowiedź brzmi tak pasuje
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Przykręcany, ale temat już ogarnięty. Musiałem na gwałt wymienić i kupiłem na alledrogo. Potwierdzam, od tdi pasuje idealnie.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Prawie idealnie pasuje , nie ma stożka w środku do zasysania powietrza i wlotu grzanego powietrza, ale tak to pasuje,wujSZYMoff pisze:Przykręcany, ale temat już ogarnięty. Musiałem na gwałt wymienić i kupiłem na alledrogo. Potwierdzam, od tdi pasuje idealnie.
-
czarny1x1x
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To i tak dalej stożka brakujeczarny1x1x pisze:Kolega chyba tylko górę dokupował
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
W orginale nie było żadnego stożka. Ani na górze, ani na dole. Chyba, że to nie był orginał. W końcu autotrochę po Polsce jeździło i nie wiem kto maczał w nim palce. Ogólnie instalacja podtlenku propanu była skopana i musiałem prawie wszystko wymienić. A co do puszki, to jakiś inteligent przy wymianie filtra powietrza połamał pokrywę i do tego jeszcze mocowanie fitra kabinowego do blachy też ucierpiało. Teraz jeszcze muszę kupić gdzieś przewód dolotowy (kobra, czy jak totam się w slangu nazywa), bo przy poprzednim montażu miksera jakiś idiota całą pociął i skleił taśmą izolacyjną, bo odma mu nie pasowała. Tyle, że z tego co zaobserwowałem, ciężko z częściami do benzyny.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
W górnej pokrywie tam gdzie jest już wylot powietrza w stronę przepływomierza jest rura w kształcie stożka mająca za zadanie robić odpowiednie podciśnienie
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No to fakt, że jest trochę inny kształt wlotu niż w TDI, ale nie przeszkadza to w osiąganiu maksymalnej prędkości ;)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dla silnika ma to akurat duże znaczenie jak silnik osiąga mocwujSZYMoff pisze:No to fakt, że jest trochę inny kształt wlotu niż w TDI, ale nie przeszkadza to w osiąganiu maksymalnej prędkości ;)
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nie rozumiem, w jaki sposób stożek, o którym piszesz, może wpływać na siłę - czy też wartość - podciśnienia. Zasadniczo im mniejszy opór dla powietrza, tym więcej może dostać się do koleltora.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Chyba chodzi o efekt Venturiego
Na tej zasadzie dziala m.in strumienica
Te 5 koni wiecej w nowszych benzynkach bierze sie pewnie z zastosowania tego patentu bo w obudowie starego typu zadnej zwezki nie ma <38>
Te 5 koni wiecej w nowszych benzynkach bierze sie pewnie z zastosowania tego patentu bo w obudowie starego typu zadnej zwezki nie ma <38>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak byś miał turbo to jak najbardziej masz rację ale wolnossaku już tak różowo nie jest,wujSZYMoff pisze:Nie rozumiem, w jaki sposób stożek, o którym piszesz, może wpływać na siłę - czy też wartość - podciśnienia. Zasadniczo im mniejszy opór dla powietrza, tym więcej może dostać się do koleltora.
Dokładnie o ten efekt chodzi, a 5km jest z czegoś innego, najważniejsza różnica to tłoki mają mniejszą komorę spalania przez co jest większy stopień sprężania, i następna bardzo ważna rzecz to wtrysk już jest pełni sekwencyjny a nie fullgrupowy, silnik ma osobno czujnik położenia wału w bloku i osobno na aparacie mający na celu podanie do ecu kiedy jest pierwszy cylinderkurol pisze:Chyba chodzi o efekt Venturiego
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wiem, że mam oryginalną obudowę (tą pękniętą), ponieważ sprawdzałem to w serwisie Volkswagena w Szczecinie (nr części: 023 129 601 C) i nie ma w porywie żadnej zwężki, ani stożka. Swoją drogą, można w serwisie kupić taką obudowę (na allegro nie ma ;( ) za niewielką opłatą 848 zł.
A co do zwężki Venturiego - bo tak to się nazywa - to ona nie miała by w obudowie filtra żadnego praktycznego zastosowania, gdyż pierwszy przyłącze podciśnienia jest kawałek dalej. Ilość powietrza pozostaje bez zmian (dlatego zaraz za filtrem jest przepływomierz), zmienia się tylko jego prędkość i ciśnienie.
A co do zwężki Venturiego - bo tak to się nazywa - to ona nie miała by w obudowie filtra żadnego praktycznego zastosowania, gdyż pierwszy przyłącze podciśnienia jest kawałek dalej. Ilość powietrza pozostaje bez zmian (dlatego zaraz za filtrem jest przepływomierz), zmienia się tylko jego prędkość i ciśnienie.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oj jesteś w błedzie, mam takową obudowę tylko poklejoną w piwnicy , jak odnajdę wstawię fotki
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
chemik211 jesteś WIELKI!!! Ja szukałem przez tydzień i obdzwoniłem chyba z pięćdziesiąt osób i nikt tego nie miał. A tu proszę. Ale ta jest trochę inna. Moja nie ma tego dolotu ciepłego powietrza. Nie ma nawet dziury w ściance podstawy. Czy to ma być gdzieś podłączone, czy tylko zasysa znad kolektora?
Jednak nie jest to obudowa do benzyny. Dzwoniłem do gościa i powiedział, że obudowa była demontowana z 2,5 TDI. Podobno nadzieja umiera ostatnia...
Jednak nie jest to obudowa do benzyny. Dzwoniłem do gościa i powiedział, że obudowa była demontowana z 2,5 TDI. Podobno nadzieja umiera ostatnia...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A według mnie ona jest do benzyny gdyż jest właśnie zasysanie ciepłego powietrza którego diesel nie ma, a zasysanie zamyka się samo na zasadzie termostatu, jedyne co to podciśnienie do niego się podłącza
-
wujSZYMoff
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
System z termostatem był stosowany do "Wielkiej Przebudowy" w 1996 r. W tym roku wprowadzono prostokątne obudowy bez wlotu ciepłego powietrza - z wyjątkiem samochodów produkowanych na tzw. zimne rejony (Skandynawia), gdzie był dolot ciepłego powietrza. Moja połamana obudowa jest na fabrycznym wyposażeniu silnika AET z 1996 r. (po przebudowie), czyli z drugiej połowy roku. W obudowie nie ma żadnej zwężki, tulejki, stożka, ani niczego innego. Wlot powietrza jest przez prawy błotnik (tak jak w dieslach) do dolnej części obudowy, następnie na styku górnej i dolnej części obudowy jest wkład filtra (których też jest klika rodzajów, w zależnie od rejonu i przeznaczenia samochodu). W górnej obudowie jest wylot powietrza zakończony uszczelką i miejsce na przepływomierz. Tak jest moja oryginalna obudowa. Zmęczyłem faceta w serwisie i sprawdziłem później w ETCE.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To ciekawe auto mam salon polska i zasysanie ciepłego było, do tego zwężka w obudowie przy silniku benzynowym obowiązkowo