nowy nabytek, lekki serwisik ;)

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
rado735
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: t4 90` i 92`
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

nowy nabytek, lekki serwisik ;)

Nieprzeczytany post autor: rado735 »

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów, dwa dni temu kupiłem przeszklona t4 z majzelkiem o pojemności 1,9 za 4500 polskich złociszy. auto blacharsko ładne, w niezłym stanie technicznym.
Problem tkwi właśnie w tym majzelku :) Świece grzeją około minuty albo lepiej, trzeba kręcic przez chwilę rozrusznikiem żeby załapał, kopci, przy powrocie do domu spalił mi na 450km 4 litry oleju.
na wolnych obrotach jak się zagrzeje trzyma na tej białej kresce poniżej 1000 i trochę trzęsie budą. Ogólnie ma nawet moc (miałem wcześniej t4 z analogicznym silnikiem). Wracałem do domu po zakupie nocą z prędkością 100-120. Myślę o wymianie. Z czego polecacie mi zamontować silnik, żeby było łatwo i tanio?? Moc majzelka mi wystarcza ;) Ewentualnie pomyślę o remoncie.
Ogoólnie plan jest taki: jadę dziś do szpeca, rano sprawdzi ciśnienie. Ewentualnie następnie ściągnie głowice i rozbierze dół. Zobaczymy jak pierścienie. Jeżeli będą duże koszty zmieniam silnik. Dobrze sobie to planuję??
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: nowy nabytek, lekki serwisik ;)

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Witaj.
Skoro moc rozwijana przez ten motorek jest dla ciebie wystarczająca proponuje wyremontować ten który siedzi w aucie. Wydasz kasę i będziesz wiedział co masz, zakup kolejnego nie musi oznaczać, że będzie on w lepszym stanie niż obecnie posiadany.
rado735
Nowy T4

15
Tematy: 3
Model:
Auto: t4 90` i 92`
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rado735 »

ok, ale jak jednak będę wymieniał to silniki 1,9 z golfa, paska, seatów wchodzą w grę?
b8tz
Znawca T4

16
Tematy: 15
Model:
Auto: Transporter Kombi
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 30 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: b8tz »

Po przełożeniu osprzętu z twojego starego silnika tak.
KrzySieK
Znawca T4

16
Tematy: 21
Model:
Auto: Transporter Looong
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: KrzySieK »

Tylko tak jak pisał Ślimak, kupując używany silnik kupujesz kocura w worku, każdy Ci powie że auto ma 150tys km i nie bierze oleju :) Jeżeli moc Ci wystarcza to radziłbym wyremontować (jeżeli nie będą to wielkie koszty)
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”