Akumulator pod fotelem kierowcy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pietjawawa
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Caravelle GL
- Kontakt:
Akumulator pod fotelem kierowcy
Mam miejsce na aku pod fotelem kierowcy, są też klemy kostka pod przekaźnik jak i sam przekaźnik który jest odłączony (w takim stanie to zastałem po kupnie auta) moje pytanko do was w jakim celu mam to wszystko skoro nie mam webasta tzn wydaje mi się że nie mam (brak sterownika, a pod autem jedynie nagrzewnica tylna)
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter 4x4 Komb
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Akumulator pod fotelem kierowcy
ten drugi akumulator ma kilka zastosowań tzn.
1 -zasilanie ogrzewania postojowego
2-zasilanie nadmuchu w tzw.mokrym dogrzewaczu postojowym
3-zasilanie dodatkowego gniazda w przestrzeni ładunkowej np. do zasilania lodówki
4-zasilanie dodatkowego oświetlenia w Multivanie
5-zasilanie oświetlenia i sygnału dżwiękowego w pojazdach uprzywilejowanych i specjalistycznych(karetki, policja itp.)
6-zasilanie elektrycznego wyposażenia kampingowego w wersji California
a i dodam iż w werji kampingowej spotyka się inne umiejscowienie drugiej baterji tzn. z tyłu po lewj stronie.
3-zasilanie dodatkowego gniazda w przestrzeni ładunkowej np. do zasilania lodówki
5-zasilanie oświetlenia i sygnału dżwiękowego w pojazdach uprzywilejowanych i specjalistycznych(karetki, policja itp.)
a i dodam iż w werji kampingowej spotyka się inne umiejscowienie drugiej baterji tzn. z tyłu po lewj stronie.
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
waldek_T4syncro to z pierwszym tak i jeszcze bym dodal ze suchego i mokrego ale punkt 2 to raczej fabrycznie nawiewy dzialaja z zasilania glownej bateriwaldek_T4syncro pisze:ten drugi akumulator ma kilka zastosowań tzn.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Przy rozbudowie dogrzewacza do ogrzewania postojowego i przy zasilaniu go z drugiego akku również dmuchawy zasila się z akku pod fotelem szofera.
-
pietjawawa
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Żadna z tych opcji nie występuje w moim aucie, więc po co szfaby zrobili miejsce z przewodami itd?
Żadna z tych opcji nie występuje w moim aucie, więc po co szfaby zrobili miejsce z przewodami itd?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Być może ktoś dołożył we własnym zakresie do zasilania na postoju np lodówki samochodowej...
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
może poprzedni właściciel zdemontował wyposażenie dodatkowe?
ja mam gołego transportera i też mam kable pod siedzeniem
ja mam gołego transportera i też mam kable pod siedzeniem
-
yarbo
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
ja mam Multivana i też mam taki aku. pod fotelem kierowcy, ale jest u mnie lodówka i oświetlenie dodatkowe wnętrza, wydaje mi się że u Ciebie w oryginale może też to miałeś, albo Twoje autko miało kiedyś jakieś wyposażenie dodatkowe które ktoś wymontował
A przy okazji padł mi akumulator główny , może ktoś doradzi jaki kupić??, chodzi mi o firmę i jakie wielkości zastosować, a drugie pytanko czy ten dodatkowy akumulator, jest jakoś zsynchronizowany z tym głównym. Pzdr
A przy okazji padł mi akumulator główny , może ktoś doradzi jaki kupić??, chodzi mi o firmę i jakie wielkości zastosować, a drugie pytanko czy ten dodatkowy akumulator, jest jakoś zsynchronizowany z tym głównym. Pzdr
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: firmowy około 80Ah i jak najwyższym prądzie rozruchu.
Ad2: Akumulator rozruchowy i dodatkowy są połączone ze sobą przewodem o przekroju 6mm na którym jest zamontowany przekaźnik (pod fotelem kierowcy). Przekaźnik jest sterowany przez prąd wzbudzenia alternatora czyli mówiąc po ludzku w momencie gdy po uruchomieniu silnika zgaśnie kontrolka ładowania przekaźnik się załączy i rozpocznie się ładowanie akumulatorów głównego i dodatkowego, pod siedzeniem. Po zatrzymaniu motoru (brak ładowania) styki przekaźnika a tym samym akumulatory zostaną rozłączone.
Ad2: Akumulator rozruchowy i dodatkowy są połączone ze sobą przewodem o przekroju 6mm na którym jest zamontowany przekaźnik (pod fotelem kierowcy). Przekaźnik jest sterowany przez prąd wzbudzenia alternatora czyli mówiąc po ludzku w momencie gdy po uruchomieniu silnika zgaśnie kontrolka ładowania przekaźnik się załączy i rozpocznie się ładowanie akumulatorów głównego i dodatkowego, pod siedzeniem. Po zatrzymaniu motoru (brak ładowania) styki przekaźnika a tym samym akumulatory zostaną rozłączone.
-
pietjawawa
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A jaki aku wstawic pod fotel? będzie zasilany CarPC (80-130W) ewentualnie dokupię nagrzewnice elektryczną
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jaki masz alternator? 90A czy 120A? Akku pod siedzenie max 50Ah i nie wyższy niż 17,5cm!
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
A jaki alternator powinien być do ładowania dwóch akumulatorów tzn jakiej pojemności minimalnie? 90A wystarczy?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
9o to ciut mało, lepiej zapodać 120. Pasuje bez przeróbek pod instalacje z 90.
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bez problemu Kolego :-)b8tz pisze:A silniczek 1.9TD uciągnie alternator 120A?
-
yarbo
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Możesz jeszcze kolego napisać jakiej firmy sugerujesz akumulatorek ??, Jest tego tyle że mam problem z wyborem. Może coś w tym stylu ?? http://moto.allegro.pl/akumulator-bosch ... 24145.html albo http://moto.allegro.pl/akumulator-bater ... 83802.html. Z góry dzięx
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Kolego obydwa za wysokie . Tak jak kolega Ślimak pisał wyżej nie wyższe niż 17,5 cm.yarbo pisze:Dzięki za odpowiedź. Możesz jeszcze kolego napisać jakiej firmy sugerujesz akumulatorek ??, Jest tego tyle że mam problem z wyborem. Może coś w tym stylu ?? http://moto.allegro.pl/akumulator-bosch ... 24145.html albo http://moto.allegro.pl/akumulator-bater ... 83802.html. Z góry dzięx
Pozdro.
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Jeśl pod machę to jak najbardziej :mrgreen:, tylko pojemność około 80Ah żeby miał
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
raczej nie, ja osobiście pomykam na 100Ah i nie odczuwam dyskomfortu, a raczej zadowolenie odbiorników elektrycznych :-) a jest tego sporo <cool>yarbo pisze:a 90 to za dużo na multivana ??
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
może Toplayarbo pisze:Dzięki za odpowiedź. Możesz jeszcze kolego napisać jakiej firmy sugerujesz akumulatorek ??,
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
We wszystkich autach mam Centre i złego słowa nie moge na nie powiedzieć <38>
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Z ciekawostek to ja swojego boscha silver zabiłem 3 razy ( napięcie O volt), po 3 naładowaniu i zrobieniu porządku z instalacją o dziwo zeszłą zimę przetrzymał i teraz też póki co działa.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, 20:42 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
citroencx
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Dużo jeżdze t4 do Nl
2.5 AHY z 2000r.
2.5 B+G Allstar z 93 - Lokalizacja: Chełm
- Kontakt:
Witam ostatnio kupiłem t4 z 93 rok w wersju allstar z oryginalnym wyposażeniem między innymi w webasto, oświetlenie dodatkowe nad stolikiem. akumulator pod siedzeniem był padnięty. Wymieniłem na dobry. Po zapaleniu silnika ładuje go prąd to działa. Natomiast lampka nad stolikiem nie świeci z akumulatora pod siedzeniem tylko z akumulatora pod maską. Czy bez odpalenia webasto powinien działać nadmuch z akumulatora pod siedzeniem? Może ma ktoś schemat instalacji do mojego auta 2.5 benzyna rok 93. W zasadzie potrzebuję schematu tylko do akumulatora pod siedzeniem.
Z akumulatora pod siedzeniem dochodzi mi prąd do skrzynki trzech bezpieczników które są pod maską nad lewą lampą. tyle sprawdziłem. Rozumiem że auo ma oddzielne dwie instalacje do obu akumulatorów i ktoś połączył je razem i bez schematu ciężko mi to rozgryść. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z akumulatora pod siedzeniem dochodzi mi prąd do skrzynki trzech bezpieczników które są pod maską nad lewą lampą. tyle sprawdziłem. Rozumiem że auo ma oddzielne dwie instalacje do obu akumulatorów i ktoś połączył je razem i bez schematu ciężko mi to rozgryść. Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
lechza
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: t4 multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Witam forumowiczów!!!
Ten dodatkowy akumulator pod fotelem kierowcy zagotował się w czasie jazdy. jest to t4 1996 karetka z webasto. Może ktoś wie jakie mogły być powody. z góry dziękuję za odpowiedź.
Ten dodatkowy akumulator pod fotelem kierowcy zagotował się w czasie jazdy. jest to t4 1996 karetka z webasto. Może ktoś wie jakie mogły być powody. z góry dziękuję za odpowiedź.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Zdarzają się wersje, że lampka nad stolikiem działa z akumulatora głównego, a nie z tego pod siedzeniem. Nadmuchy ogrzewania działają tylko z aku głównego. Z tego pod siedzeniem działa tylko webasto /ale webasto ma też nadmuch zimnym powietrzem, włączane nie z panela a z przełącznika nad stolikiem/, zwykle lampka nad stolikiem i jedno z gniazdek na desce.
-
arturh
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Co myślicie o montażu pod siedzeniem takiego aku http://myci.eltrox.pl/product/pdfgen/24916 ? Wiem, jest wysoki na 215 mm, ale szeroki na 169 - myślę, żeby go "położyć". Z tego co wiem to żelowe akumulatory mogą pracować w dowolnej pozycji. Ktoś testował takie rozwiązanie?
Dodatkowo nie dostaję 12V na cewkę przekaźnika ładowania akumulatora pokładowego pod siedzeniem. Jak rozumiem, powinna być zasilona przez D+ alternatora? U mnie przewód wchodzi pod wykładzinę i tyle go widziałem. Czy zakup tego rozwiąże problem https://pl.aliexpress.com/item/10050016 ... web201603_ ? Jakieś doświadczenia z tym chińskim wynalazkiem?
Dodatkowo nie dostaję 12V na cewkę przekaźnika ładowania akumulatora pokładowego pod siedzeniem. Jak rozumiem, powinna być zasilona przez D+ alternatora? U mnie przewód wchodzi pod wykładzinę i tyle go widziałem. Czy zakup tego rozwiąże problem https://pl.aliexpress.com/item/10050016 ... web201603_ ? Jakieś doświadczenia z tym chińskim wynalazkiem?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Chyba odtworzenie połączenia D+ to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Po co szukać czegokolwiek jak jest ori instalacja.