1.9 TD ABL

Plusy, minusy, frustracje i zachwyty – z perspektywy czasu.
PetroK
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Re: 1.9 TD ABL

Nieprzeczytany post autor: PetroK »

Witam,

ja wczoraj zakupiłem VW Caravelle 1.9 TD. Pierwsze wrażenia nie są najciekawsze bo potwierdzam że silnik mocno zamula. 1,2,3 jako tako ciągnie ale 4 i 5 to już jedynie redukcja przełożenia. Powyżej 100km/h zaczyna niepokojąco głośno chodzić. Są to pierwsze wrażenia i zaraz po zakupie (trasa 85km). Teraz czeka mnie wymiana filtrów, rozrządu (bo nie wiem czy ktokowiek przede mną wymieniał) oleju i pierdułek kóre oczywiście są do wymiany.
Jak to zrobię to muszę ostro wertować forum jak zabrać się za podkręcenie tego turbo bo nie chcę osiągać niewiadomo jakich prędkości ale te 120 km/h na autostradzie by się zdało. Jakby ktoś mógł mi podesłać link lub opis w jaki sposób ustawić trurbinę i mieszankę żeby auto było milsze w przyspieszaniu to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Kolego nie oszukuj się to jest silnik ABL więc nie będzie szału...
130 na autostradzie pojedziesz ale jest głośno w środku i nic tego nie zmieni....można złożyć dodatkowe wyciszenie , to pomaga tylko trochę.
Jazda tym silnikiem to jest w miarę przyjemna do 90 km potem to już jest co jest...
Podkręcenie ABL-a jes możliwe ale musisz sie liczyć z tym że możesz często głowice naprawiać bo będzie pękać..
PetroK
Nowy T4

13
Tematy: 1
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: PetroK »

Tego się obawiałem co napisałes ;( Te 100km/h jest OK ale niepokoi przy wyprzedzaniu np. TIRow. Jak byś mi podpowiedział co należy zrobić żeby wytłumić hałas to byłbym wdzięczny. Wystarczy że wskarzesz gdzie szukać czy na forum czy może masz jakiś własny patent.
Tak naprawdę szukałem T4 odpowiedniej dla mnie przez jakieś pół roku. Zawsze trafiałem na zarżnięte maszyny od handlarzy albo totale wraki od niedbających właścicieli. Kiedy trafiłem na to czerwone ferrari z wnętrzem z caravelli (nawiewy na siedzenia w dachu, osobny zimnego powietrza i osobyny ciepłego) to już się nie zastanawiałem tylko brałem od prywatnej osoby to co było. A że zawsze jest sporo do roboty okazało się dzisiaj jak już nie odpalił hihihi ;o) Jakis amator elektryk podłączał alternator i przepalił się kabel od rozrusznika. Także teraz trzeba się ostro wiząć za robote żeby to auto doprowadzić do przyzwoitej exploatacji.
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

W kwestii wygłuszenia http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t ... %82uszenie
Opcja "szukaj" działa.
Storch_M
Forumowicz T4

14
Tematy: 19
Model:
Auto: transporter
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Storch_M »

W kwestii głównego wątku: mnie się ABL bardzo podoba - może właśnie dlatego że jest nieco mułowaty (mam transportera typowego, więc (chyba) wolna skrzynię). Jeździ się tym jak ciężarówką, ale dokładnie o to mi chodziło - powolne zbieranie się i lewarek półmetrowej długości w podłodze - można się poczuć jak w tirze choć przez chwilę (dla poprawienia efektu można sobie zapiąć 7 metrowa dłużyce i jest zestaw jak autobus:-)). A tak na serio: silnik bez elektroniki, parametry jazdy jak dla mnie zadowalające, jak trzeba to i 2 tony pociągnie (choć wtedy bieg nr 5 jest w zasadzie ozdobą). Nic więcej mi nie trzeba:-)
RaaStep
Początkujący T4

12
Tematy: 4
Model:
Auto: long '91
Opis: Only good system is SoundSystem !
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: RaaStep »

Na swoim ABL-u przejechałem 5kkm i mimo tego jak wszyscy odradzali ten silnik, śmiało stwierdzam "nie jest źle!". Dopóki jedzie się po równej drodze to nawet nie czuć różnicy czy jedziesz pusty czy z pełną paką i załadowaną przyczepką, jednak jak robi się choć trochę pod górkę to nie można bać się redukcji ;)

Spalanie praktyczne (trochę miasta, większość trasy, trochę pusty, trochę pełny) ok 7l/100km przy prędkości na autostradzie 100-110 km/h.

Co do przyśpieszenia, z 90 można całkiem szybko zrobić 110 bez konieczności wduszenia gazu w deskę, także wyprzedzanie nie jest możliwe, trzeba tylko znaleźć ciut więcej miejsca.

Ogólnie rzecz biorąc; jestem zadowolony! Patrzę na sprawę bardzo praktycznie, nie stać mnie na większy silnik, na naprawy czy tankowanie. Na szczęście nie mam potrzeby ostrego zasuwania częściej lewym niż prawym pasem. A i mam nadzieję, że przy mądrym użytkowaniu ten silnik nam się odwdzięczy dłuugim życiem ;)

PS. Ale i tak rozmyślam o swapie na TDI ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „T4 dobry czy zły samochód?”