Przekaznik tylnych wycieraczek
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Przekaznik tylnych wycieraczek
Czy przekaznik tylnych wycieraczek w t4 z 92 r powinien miec nr 72 ?
Dzisiaj w swojej teczce walczylem z uruchomieniem tylnych wycieraczek rozgrzebujac przy okazji pol instalacji a okazalo sie ze naprawdopodobniej winny jest przekaznik
Teraz mam zalozony nr 72 ale wycieraczki na nim nie dzialaja
Po zamianie na przekaznik nr 53 lub zwykly do swiatel dzialaja
Rozebralem go i wyglada na dobry tylko zasilanie cewki jest na innych stykach niz w zwyklym
Czy na tym przekazniku sa wycieraczki czasowe bo w srodku jest kilka elementow elektronicznych,i czy ewentualnie w skutek uszkodzenia ktoregos z nich cewka jest zasilana nie z tych stykow z ktorych powinna (przebicie jakies czy cos podobnego)
Uzywany przekaznik 72 wiele nie kosztuje ale nie wiem czy napewno taki ma byc
Jesli tak,to zamowie na allegro ale niestety dotrze pewnie dopiero po nowym roku,jesli ma byc zwykly np od swiatel to kupie w sklepie jutro i bede mial dzialajace tylne wycieraczki
Wycieraczki zalozylem dopiero niedawno (po wymianie skrzydelek) instalacje mialem fabryczna wiec w niej raczej nie jest nic namieszane
Dzisiaj w swojej teczce walczylem z uruchomieniem tylnych wycieraczek rozgrzebujac przy okazji pol instalacji a okazalo sie ze naprawdopodobniej winny jest przekaznik
Teraz mam zalozony nr 72 ale wycieraczki na nim nie dzialaja
Po zamianie na przekaznik nr 53 lub zwykly do swiatel dzialaja
Rozebralem go i wyglada na dobry tylko zasilanie cewki jest na innych stykach niz w zwyklym
Czy na tym przekazniku sa wycieraczki czasowe bo w srodku jest kilka elementow elektronicznych,i czy ewentualnie w skutek uszkodzenia ktoregos z nich cewka jest zasilana nie z tych stykow z ktorych powinna (przebicie jakies czy cos podobnego)
Uzywany przekaznik 72 wiele nie kosztuje ale nie wiem czy napewno taki ma byc
Jesli tak,to zamowie na allegro ale niestety dotrze pewnie dopiero po nowym roku,jesli ma byc zwykly np od swiatel to kupie w sklepie jutro i bede mial dzialajace tylne wycieraczki
Wycieraczki zalozylem dopiero niedawno (po wymianie skrzydelek) instalacje mialem fabryczna wiec w niej raczej nie jest nic namieszane
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 19:22 przez kurol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
Re: Przekaznik tylnych wycieraczek
tylna zawsze chodzi z taką samą częstotliwością na silniczku musisz mieć stały plus oraz plus impuls z włącznika wycieraczki oraz masę ,przednie regulujesz czasówkę włączając je wyłączając i znowu włączeniem ten czas wyłączenia włączenia reguluje odstęp pracy wycieraczek na czasówkach ale to przednie tył nie wiem ,mnie chodziły skokowo tylne nie wracały urwało się zasilanie wycieraczki czarny z siwym w kostce przy tylnej prawej lampie to było +12 po kluczyku .nie wiem czy nie zagmatwałem jak coś to będę prostował
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 19:21 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przednie czasowki dzialaja i wiem jak sie je programuje
Chodzi mi o tylne wycieraczki,po co w przekazniku 72 tyle elementow elektronicznych i czy ten przekaznik napewno wystepowal w moim roczniku
Uruchamiaja sie z impulsa (zielono czarny) i wracaja do miejsca gdzie powinny sie zatrzymac do tego przekaznik napewno im nie potrzebny
Chodzi mi o tylne wycieraczki,po co w przekazniku 72 tyle elementow elektronicznych i czy ten przekaznik napewno wystepowal w moim roczniku
Uruchamiaja sie z impulsa (zielono czarny) i wracaja do miejsca gdzie powinny sie zatrzymac do tego przekaznik napewno im nie potrzebny
-
czarny1x1x
się niepotrzebnie wtrąciłem w takim razie ,musi odezwać się jakiś kolega ze skrzydełkami ,,w aucie ,, <59> mnie proszę źle nie zrozumieć i sprawdzi jaki tam ma orginał
-
lincoln1998
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Brak
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja niestety nie pomogę.Sam mam problem z wycieraczkami ponieważ jak się włączy tylną wycieraczkę to później nie chce się wyłączyć <59>
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Sorki kurol,że wtrącę się w Twój temat,ale jak programujesz przednie czasówki?Bo dla mnie to była zagadka długi czas i teraz robię to ,,na czuja,,włączając lub wyłączając je w różnych odstępach,ale czy to jedyna metoda-nie wiem.Stąd moje pytanko.kurol pisze:Przednie czasowki dzialaja i wiem jak sie je programuje
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zapozyczylem fotki z sieci
Rozlozenie stykow takie samo jak w przekaznikach u mnie
Zasilanie cewki u mnie w przekazniku 72
http://images42.fotosik.pl/714/8b4aa01d8dd1514am.jpg
Zasilanie cewki w przekazniku 53 wyciagnietym z przeciwmgielnych przednich
http://images40.fotosik.pl/1893/a472420fa6ee18e0m.jpg
Na takim przekazniku dziala
Spinanie na krotko w gniezdzie przekaznika tez uruchamia wycieraczke a podczas pchania wajchy do przodu pojawia sie w gniezdzie napiecie zasilajace na cewke
Instalacja do skrzydelek i klapy na 99 % taka sama bo rozgalezienie na lewa wycieraczke dopiero w wiazce idacej do prawych skrzydelek
Przednie wycieraczki programuje tak jak Czarny1x1x wczesniej wspominal
Na forum tez gdzies o tym pisalo
Rozlozenie stykow takie samo jak w przekaznikach u mnie
Zasilanie cewki u mnie w przekazniku 72
http://images42.fotosik.pl/714/8b4aa01d8dd1514am.jpg
Zasilanie cewki w przekazniku 53 wyciagnietym z przeciwmgielnych przednich
http://images40.fotosik.pl/1893/a472420fa6ee18e0m.jpg
Na takim przekazniku dziala
Spinanie na krotko w gniezdzie przekaznika tez uruchamia wycieraczke a podczas pchania wajchy do przodu pojawia sie w gniezdzie napiecie zasilajace na cewke
Instalacja do skrzydelek i klapy na 99 % taka sama bo rozgalezienie na lewa wycieraczke dopiero w wiazce idacej do prawych skrzydelek
Przednie wycieraczki programuje tak jak Czarny1x1x wczesniej wspominal
Na forum tez gdzies o tym pisalo
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Według wiki do RM1998 siedzi przekaźnik nr 72 a potem 174. Czyli taki powinien być jak masz.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J30_% ... wischer%29
Czasówki przednie powinny być na drugim przekaźniku od przednich wycieraczek nr 99 lub 197 (programowalne) a zwykłe z nr 19
http://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J31_% ... wischer%29
Schemat do 98r
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... d_1991.jpg
http://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J30_% ... wischer%29
Czasówki przednie powinny być na drugim przekaźniku od przednich wycieraczek nr 99 lub 197 (programowalne) a zwykłe z nr 19
http://www.t4-wiki.de/wiki/Relais_J31_% ... wischer%29
Schemat do 98r
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Widzialem Probe te schematy,ale nie zabardzo je moge zrozumiec
Skoro juz wiem ze przekaznik mam miec napewno o nr 72 to czy jakas dobra dusza moglaby wytargac go u siebie,podpiac jak na zdjeciu z niebieskimi strzalkami pod prostownik lub aku i zobaczyc czy cewka wewnatrz pyka?
Skoro juz wiem ze przekaznik mam miec napewno o nr 72 to czy jakas dobra dusza moglaby wytargac go u siebie,podpiac jak na zdjeciu z niebieskimi strzalkami pod prostownik lub aku i zobaczyc czy cewka wewnatrz pyka?
-
czarny1x1x
a mnie się coś zdaje że wina jest w silniczku ,masz tam trzy kabelki stała masa ,stały plus i sterowanie nieszczęsne wyciera się bieżnia i zaczynają się cyrki.wycieraczka nie wraca jak naciśniesz działa .opisz problem dokładnie co się dzieje przerabiałem u siebie nie tak dawno , nie działała w cale. dałem zasilanie z z podświetlenia tablicy i zaczęła śmigać dopiero mnie wtedy oświeciło szukać gdzie brakuje zasilania i problem był na złączce nad prawą tylną lampą kabelek u gnił
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Silniczki rozbieralem w zeszlym tygodniu chodz szczerze mowiac nie wiem po co,bo chyba nigdy nie byly uzywane
Stan w srodku jakby niedawno wyjechaly z fabryki
Nie mam zadnych cyrkow z wycieraczkami,na krotko z impulsa chodza bez zarzutow,pod przekaznikiem z przeciwmgielnych tez
Ta cala elektronika w przekazniku 72 jesli sie google nie myli chyba jest po to,by wycieraczki wykonaly kilka ruchow a nie jeden,pomimo podania pojedynczego impulsu
Na zwyklym przekazniku wykonuja tylko jedno wachniecie,chyba ze przelacznik wycieraczek trzyma sie dluzej
Moze ktos podpiac napiecie 12V u siebie pod nozki L i 31 przekaznika nr 72 i zobaczyc czy zadziala cewka
Jesli tak to jestem w domu i wiem ze walniety mam przekaznik
Stan w srodku jakby niedawno wyjechaly z fabryki
Nie mam zadnych cyrkow z wycieraczkami,na krotko z impulsa chodza bez zarzutow,pod przekaznikiem z przeciwmgielnych tez
Ta cala elektronika w przekazniku 72 jesli sie google nie myli chyba jest po to,by wycieraczki wykonaly kilka ruchow a nie jeden,pomimo podania pojedynczego impulsu
Na zwyklym przekazniku wykonuja tylko jedno wachniecie,chyba ze przelacznik wycieraczek trzyma sie dluzej
Moze ktos podpiac napiecie 12V u siebie pod nozki L i 31 przekaznika nr 72 i zobaczyc czy zadziala cewka
Jesli tak to jestem w domu i wiem ze walniety mam przekaznik
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 20:51 przez kurol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
U mnie wykonuje 3 cykle,ale za to czasowych na tył nie mam ,bo nie wiem nawet czy powinny być.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Teraz wiem ze czasowek napewno nie ma,a elektronika w srodku odpowiedzialna jest wlasnie za te 3 cykle a nie jeden
-
czarny1x1x
jeśli cię poratuję to mogę jutro to sprawdzić ,nie mam garażu a wieje i sypie śnieg ,sprawdzę z samego rana
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie jestem pewnien ale przekaznik trzeba chyba sprawdzic w ten sposob a nie jak wczesniej podawalem
Styk 31 to masa na stale (podpiac do proby)
Styk 15 to plus na stale (zasilanie wycieraczki i elektroniki w przekazniku)(podpiac do proby)
Styk L to impuls z przelacznika wycieraczek (na chwile podpiac do proby zeby przekaznik sie wzbudzil ale nie odpinac w tym czasie zasilania z styku 15)
Styk 53 wyprowadzenie plusa do wzbudzenia wycieraczek (nie podpinac do proby)
http://images38.fotosik.pl/1893/48b52a36d58960b3m.jpg
Tak wydedukowalem z schematu ktory podeslal Probe ale glowy nie dam sobie uciac
Przekaznik 72 na schemacie ma oznaczenie J30
Cewka w moim przekazniku cyka po podpieciu minusa na zacisk 15 a plusa pod zacisk 31 (przy zamianie biegunowosci nie cyka)
Albo przekaznik jest uszkodzony,albo ktos zostawil obudowe nr 72 a wnetrznosci u mnie sa z innego przekaznika albo ja juz nic z tych germanskich pradow nierozumie
Styk 31 to masa na stale (podpiac do proby)
Styk 15 to plus na stale (zasilanie wycieraczki i elektroniki w przekazniku)(podpiac do proby)
Styk L to impuls z przelacznika wycieraczek (na chwile podpiac do proby zeby przekaznik sie wzbudzil ale nie odpinac w tym czasie zasilania z styku 15)
Styk 53 wyprowadzenie plusa do wzbudzenia wycieraczek (nie podpinac do proby)
http://images38.fotosik.pl/1893/48b52a36d58960b3m.jpg
Tak wydedukowalem z schematu ktory podeslal Probe ale glowy nie dam sobie uciac
Przekaznik 72 na schemacie ma oznaczenie J30
Cewka w moim przekazniku cyka po podpieciu minusa na zacisk 15 a plusa pod zacisk 31 (przy zamianie biegunowosci nie cyka)
Albo przekaznik jest uszkodzony,albo ktos zostawil obudowe nr 72 a wnetrznosci u mnie sa z innego przekaznika albo ja juz nic z tych germanskich pradow nierozumie
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja chyba też nic już z prądu nie rozumiem, bo kombinując jak podałeś 15/31/L z pomocą prostownika przekaźnik nie reaguje a sprawny na 100% był przed wyjęciem z auta.
Niech lepiej czarny1x1x jeszcze sprawdzi u siebie
Niech lepiej czarny1x1x jeszcze sprawdzi u siebie
-
czarny1x1x
więc tak 31 masa stała /15 +po zapłonie (31i 15 obwód cewki ) L impuls z wycieraczki styk 53 wyjście plusa na wycieraczkę ,,po wyjęciu przekaźnika mam tam minus .przekaźnik u mnie to nr 72 ale robi skubaniec jeden cykl zaraz go rozbiorę a teraz na i lepsze po wyjęciu i podłączaniu pod zasilacz aby cewka działała na 15 tkę dajemy minus a na 31 plus dotnę sobie cztery kabelki wmontuję pod przekaźnik i sprawdzę jeszcze raz
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czarny1x1x sprawdzales to u siebie w gniezdzie przekaznika czy odczytales jakos z schematuwięc tak 31 masa stała /15 +po zapłonie (31i 15 obwód cewki ) L impuls z wycieraczki styk 53 wyjście plusa na wycieraczkę
Bo u mnie jest dokladnie jak piszesz
Narazie zalozylem przekaznik 53 bo i tak przeciwmgielnych zalozonych nie mam ale pomalu krew mnie zalewa ze zrozumiec tego nie moge
-
czarny1x1x
w gnieździe przekaźnika w autku ,sprawdzałem kontrolką ,ale jest numer jak go wziąłem do domu to żeby zadziałał to 31 plus a 15 minus i cewka wtedy załącza w gnieździe jest odwrotnie mnie wykonuje jeden cykl. przekaźnik w środku wszystko wygląda na sprawne podłącze jeszcze te kable i wstawię przekaźnik bo bez niego coś się może mieszać ale nie sądzę ,wychodzi jednak na to że faktycznie masz skopany ten przekaźnik
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dobra Pany problem rozwiazany
Rozbilem swinke,zatankowalem dziada i wybralem sie na autozlom gdzie nabylem droga kupna 2 sprawne przekazniki nr 72 po 5 zl sztuka
Bylo ich wiecej ale uszkodzone
Okazuje sie ze przekaznik rzeczywiscie glupi nie jest
Krotkie pchniecie wajchy powoduje ze wycieraczki chodza jak przednie na czasowkach (wachniecie,ok 10 sek przerwy,wachniecie ok 10 sek przerwy,itd dokad sie ich nie wylaczy)
Zeby to wylaczyc trzeba wajche znowu na krotko pchnac do przodu
Dluzsze przytrzymanie wajchy powoduje ze wycieraczki po puszczeniu wykonuja 4 cykle i sie wylaczaja
Mam tak samo na obydwu zakupionych przekaznikach
Lincoln1998 albo zle wylaczasz albo na 99% masz uszkodzony przekaznik
Podczas pracy wyciagnij go i zobacz czy sie zatrzymaja jesli tak to masz winowajce
Jako zamiennik mozesz uzyc tymczasowo przekaznika nr 53 od klaksonu lub przednich przeciwmgielnych
Rozbilem swinke,zatankowalem dziada i wybralem sie na autozlom gdzie nabylem droga kupna 2 sprawne przekazniki nr 72 po 5 zl sztuka
Bylo ich wiecej ale uszkodzone
Okazuje sie ze przekaznik rzeczywiscie glupi nie jest
Krotkie pchniecie wajchy powoduje ze wycieraczki chodza jak przednie na czasowkach (wachniecie,ok 10 sek przerwy,wachniecie ok 10 sek przerwy,itd dokad sie ich nie wylaczy)
Zeby to wylaczyc trzeba wajche znowu na krotko pchnac do przodu
Dluzsze przytrzymanie wajchy powoduje ze wycieraczki po puszczeniu wykonuja 4 cykle i sie wylaczaja
Mam tak samo na obydwu zakupionych przekaznikach
Podczas pracy wyciagnij go i zobacz czy sie zatrzymaja jesli tak to masz winowajce
Jako zamiennik mozesz uzyc tymczasowo przekaznika nr 53 od klaksonu lub przednich przeciwmgielnych
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, 16:12 przez kurol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
lincoln1998
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Brak
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Dzięki wielkie,później sprawdzę <brawo>kurol pisze:
-
czarny1x1x
no to i u mnie zaczęła wycieraczka działać jak viki pisze ,polutowałem płytkę przekaźnika i śmiga książkowo ,napięcia sterowania jak pisałem nic się nie zmieniło .krótkie włączenie wycieraczki 1 cykl dłuższe przytrzymanie 3 lub cztery tak zapiernicza że nie nadążam policzyć <yes>