dylemat poszła uszczelka pod głowicą czy nie 2.5 tdi

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
erremek
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

dylemat poszła uszczelka pod głowicą czy nie 2.5 tdi

Nieprzeczytany post autor: erremek »

Witam wszystkich forumowiczów, jako nowy na forum i jak to zwykle bywa z pojawieniem sie na forum świeżego kolegi zaraz zanim wchodza jego klopoty <15>. Otóż tak, wczoraj kupiłem swoja pierwsza czwórke czy jak inni mówia i tez ładnie teczkę i było by wszystko ok, gdyby nie to ze jak wrocilem nia pod garaz to, aby sie nacieszyc widokiem suchutkiego silnika otworzylem maske i do moich uszu dobiegl subtelny i ledwie slyszalny dzwiek syczenia. Okazało sie ze ze zbiorniczka ,wiec w pierwszy odruchu za weze i tu wrazenie ze ciut przytwarde ,wiec popuscilem ciut korek aby upuscic cisnienia ze zbiorniczka aby sprawdzic ile ujdzie wiatru. Jak ruszylem tak poszedł ale płyn i zakrecenie spowrotem juz nie pomoglo dopiero po uruchomieniu silnika pomimo przykreconego korka przestało wyrzucac płyn dodam ze ie odkrecilem go calkowicie i luzowalem delikatnie kolebiac na boki. Ostudzilem dolałem ze 2 litry i dawaj jezdzic obserwujac co sie bedzie dziac temp.ok nie wzrasta płynu nie wyrzuca zbiornik czysty bez oleju i sladow oleju w płynie, olej w silniku tez ok. Zaniepokoiła mnie jedna rzecz podczas powrotu po zakupie auta ze ogrzewanie potrafiło zaniknac np po postoju na tankowanie do tego stopnia ze dmuchalo lodem z zewnatrz oczywiscie pokretła na full i nagle ciepłe i potem juz tylko gorace i tak sie zdarzylo dwa razy to mnie wlasciwie zaniepokoiło i spowodowało ze po powrocie postanowilem zajrzec pod mache. I tak czytajac tu na forum wziąłem sie za sprawdzanie autka i tak napewno nie dziala elektryczna pompa płynu ktos ja juz usprawniał ale przewód elekt. znów sie urwał <09>, ponadto zatarła sie i wirnik sie nie obraca,przewody powrotne do zbiorniczka drozne, a rozrzad 10 000 km temu wymieniony wiec pompa nowa i zreszta tam tez juz zajrzalem i nowa fakt .Korek sprawdziłem i otwiera sie przy ok 1.5 atm czyli tak jak vw chce. Moje pytanie czy to normalne z tym wyrzucaniem płynu jesli nie dzialała ta pompa i czy weze maja byc tak twarde, dały sie ucisnac co prawda ale były dosc twarde no i w płynie po spuczeniu go zaobserwowałem srodek do uszczelniania chłodnic najprawdopodobniej taki granulat. Co o tym sadzicie? Jakies podpowiedzi pomysły z gory dziekuje.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 21:59 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
czarny1x1x

Re: dylemat poszła uszczelka pod głowicą czy nie 2.5 tdi

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

pierwsze co to musisz uruchomić pompkę ,i następnie zaobserwować czy wszystko w porządelu
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, 5:16 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Mam podobnie ,po jezdzie syczy z korka.I w sumie nic dziwnego ,wszystko jest ok ,ale u Ciebie niepokojące jest to ,że przestaje grzać.
A to może być spowodowane tym ,że masz przedmuchy to układu chłodzenia i się zapowietrza.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

zaniki ogrzewania, wyrzucanie płynu ze zbiorniczka ( syczeć może, parę kropel i bulgotanie po odkręceniu nie jest groźne, ale wywalenie 2 litrów to już nie jest normalne ) to klasyczne objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą lub popękanej samej głowicy

jeśli pompka nie działała, to ktoś mógł niestety przegrzać głowicę, co jak czytałeś forum jest mankamentem tych silników
przy dzisiejszych temperaturach reanimowanie pompki nic nie da ( i tak silnik nie osiągnie takiej temperatury aby zadziałała ), wyjmij ją i zamiast niej zrób przelot aby stojący wirnik nie blokował przepływu
pojeździć trochę i jak nadal będzie ciśnienie w układzie chłodzenia to warsztat i głowica w górę
erremek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Więc tak się sprawuchy maja: wyjęliśmy dziś termostat zalaliśmy płynem i żar na tłoki;od samego początku coś bąbelkował i po rozgrzaniu nie przestał. Z rurki powrotu z głowicy i chłodnicy ciągle leciała emulsja nie dużo, ale jednak. Na koniec je zacisnąłem i tak ze 2000 obr i zaczęło się :).
Tragedii co prawda nie było, ale wątpliwości nie ma :) trzeba łepek ściągać. Dzwoniłem do gościa od regeneracji głowic za planowanie i sprawdzenie na zimno i gorąco zawołał 250 złociszy. W to wliczone również jak zajdzie potrzeba wymiana zaworów z docieraniem i inne rzeczy. Pytałem czy w razie co jak popękana spawać jest sens, stwierdził ze można, ale to zły pomysł i wyjaśnił dlaczego. Jutro zwalam główkę i do fachowca z nią zobaczymy co dalej. W razie czego namierzyłem już taką za 400 bez zaworów. Oby nie była potrzebna :).
Ostatnio zmieniony 22 gru 2012, 8:34 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana bełkotu na język polski
erremek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

dzis podjechał jeszcze znajomek swoja furmanka i porównalismy twardosc wezy od chłodnicy, a potem odkrecilismy korek u niego od zbiorniczka
oj i oby było tak jak fachman od chlodnic mówił, ze w 2.5 tdi rzadko glowice pekaja :)
A jakie sa doswiadczenia wasz w tej materii przypomne, ze byla uwalona pompa dodatkowego obiegu
dzis sie dowiedzialem od poprzednika, ze jak on go z niemiec kupil jakies 1.5 roku temu to peknieta byla albo pekla na samym poczatku jemu stopka 2giej podpory wału. Ponoc wał do szlifu poszedł i rzekomo remont calaego silnika, jakies 6 tysi go to kosztowało. Wiec i glowice pewnie zrzucali troszke mnie to martwi zajac dokladnosc, a wlasciwie jej brak u naszych szpeniów
Wyglada na to ze poprzednik nie zdawał sobie sprawy z tego, ze gazy sie do ukladu przedostaja, dzis z nim jeszcze na temn temat dyskutowalem
jedyny problem za jego kariery to ta stopa wału
kupił samochód w lipcu 2010 i przejachał jakies 18000kkm według licznika i faktury zakupu z niemiec no chyba ze jakies czary.............:)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2012, 19:50 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: proszę pisz staranniej
erremek
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Ok usterka usunięta ,pisze bo może sie komus przyda w celu szybszej diagnozy co i jak.Uwaliło uszczelkę ,objawy twarde weze i po zgaszeniu silnika po dłuższej jezdzie syczenie z pod korka w zbiorniku wyrównawczym,to syczenie dosc dlugie było tak z kilka minut ale moim zdaniem juz z 60 s powinno zaniepokoic.Glowica splanowana ok 10 setek nowa uszczelka i jest igla :),przyczyna uszkodzenia były jak sadze zaniedbania poprzednika uwalona pompka dodatkowego obiegu w zasadzie sie niejako zabetonowała ,przy okazji wyjąłem chlodnice do przepłukania i przedmuchania i po odkrenceniu radiatorka od klimy mnie zamurowało, chlod. cała zalepiona wszystkim co mozna znalesc na drodze ale doslownie cala wiec odrazu znalazla sie odpowiec na pytanie dlaczego sie upaliły kable od rezystora wentylatorów ,chłodnica nowa nisensa i teraz nagrzac trudno :),takze troszke sie nazbierało czesci do wymiany kompletny rozrzad + koło pasowe nowe hamulce + wymiana płynu ,nowe buty zimowe i autko hula jak prawie nowka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”