problem z wentylatorem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
problem z wentylatorem
Witam, mam taki mały problem, pomimo wyłączenia stacyjki i wyjęcia kluczyka wentylatory od ogrzewania wciąż pracują i żeby się zatrzymały trzeba je wyłączyć na 0 . Wcześniej tego nie było. Zauważyłem też że pomimo wyjętego kluczyka można włączyć wycieraczki. Sprawdzałem przekaźniki nad bezpiecznikami , każdy wyjmowałem, ale to nic nie daje.
Brak mi już pomysłów, może ktoś coś mi podrzuci.
Z tego co doszedłem to za wentylatory odpowiada bezpiecznik nr 4 15A.
Brak mi już pomysłów, może ktoś coś mi podrzuci.
Z tego co doszedłem to za wentylatory odpowiada bezpiecznik nr 4 15A.
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: problem z wentylatorem
a sprawdzałeś stacyjkę? może tam tkwi problem.
Posprawdzaj kostki przy stacyjce i przekażniki
Posprawdzaj kostki przy stacyjce i przekażniki
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 19:20 przez arkolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Powiem szczerze że nie, ale obejrzę ją, choć wszystko z nią wydaje się ok.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Siedzę i szukam dalej, wychodzi na to że za urządzenia o których mowa odpowiadają obwody " X".
Z instrukcji wynika że są za to odpowiedzialne 2 przekaźniki J 59 i J 339. Jeden z nich jest przy bezpiecznikach pod nr 4, ale to nie ten, a drugi gdzie może być, może ktoś wie i pomoże?
Z instrukcji wynika że są za to odpowiedzialne 2 przekaźniki J 59 i J 339. Jeden z nich jest przy bezpiecznikach pod nr 4, ale to nie ten, a drugi gdzie może być, może ktoś wie i pomoże?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Zobacz w tabelce "X" kontakt i poszukaj u siebie.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=37
EDYTA
Ale napisałeś że to nie ten.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=37
EDYTA
Ale napisałeś że to nie ten.
-
czarny1x1x
zasilanie na wycieraczki i wentylator powinieneś mieć po zapłonie ,, namieszane z elektryką i podane zasilanie stałe 12 volt ,, coś ostatnio nie podłączyłeś ? przypadkiem
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
nic nie robiłem, było wszystko OK, i jakiś tydzień temu zauważyłem że po wyłączeniu stacyjki nie wyłączają się wentylatory od nawiewów, poza tym doszedłem jeszcze że po wyłączeniu zapłonu działają jeszcze wycieraczki i podgrzewanie lusterek. Doczytałem się w instrukcji że są to obwody X, i dlatego szukam tycz przekaźników, jeden jest przy bezpiecznikach pod 4, tyle że to nie to. W instrukcji piszą jeszcze o drugim, tylko zapomnieli napisać gdzie on jest.
-
czarny1x1x
to wyciągaj i trafisz wentylator na 1 wszy bieg i szukanie ewidentnie zwarł przekaźnik ,zgubił masę lub sterowanie po kluczyku
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To że zwarł któryś to wiem, wyciągałem wszystkie te które są przy bezpiecznikach ale to żaden z nich, i tu zaczyna się zagadka. Gdzie są inne przekaźniki w tym ten który odpowiada za wyżej opisane układy?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Sprawdź za panelem sterowania nawiewami, tam chyba jest przekaźnik zasilający dmuchawę
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak, wiem, ale to nie to, idzie na niego prąd z bezpiecznika nr 4, jak go wyjmę to wentylator staje, ale wycieraczki działają nadal i lusterka też, tak więc to nie ten przekaźnik.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzałem i wszystko wygląda OK, nie wiem czemu na tych bezpiecznikach jest napięcie , kiedy go nie powinno być, tak jakby było to czymś sterowane i to"coś" zwarło i trzyma.
-
czarny1x1x
to jeszcze coś w skrzynce się mogło wypalić ,po wyłączenia kluczyka powinien ginąć + na tym przekaźniku czyli ewidentnie coś z 15 tką zasilanie po kluczyku włączanie wszystkich odbiorników ,jak by było zasilanie wpięte nie w to gniazdo w skrzynce lub kostka stacyjki jak sprawdzałeś na niej zasilanie po kluczyku ? zakładałeś nową ? zdjołeś kierownicę inaczej nie wyjmiesz kostki doczytałem od nowa kostka sprawdzana
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 20:51 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak jakby, tylko że było OK i nagle się samo coś stało, przeglądam schematy i nic nie mogę znaleźć, jedno co namierzyłem to ten drugi przekaźnik X, tylko gdzie on jest?
-
czarny1x1x
a czy ten X to nie czasem właśnie skrzynka bezpieczników rozdzielnia ,coś pomyślę i dam znać .na szybko dać właściwe zasilanie po kluczyku skrzynkę wyszarpać i kontrolką poszukać tej nieszczęsnej 15tki
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
W instrukcji jest napisane że większość urządzeń i odbiorników jest podłączona pod obwody X, i są 2 przekaźniki od tych obwodów J59 i J339. Niestety ta instrukcja jest napisana w taki sposób że nawet osoby znające się na temacie mają problem z jej odszyfrowaniem. Brak tam opisów poszczególnych urządzeń i odbiorników, są tylko jakieś tam symbole np 245, 275, 230 i to wszystko, ale czym są te symbole to już nie ma.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Doszedłem że te symbole to poszczególne odbiorniki wycieraczki, ogrzewanie tylnej szyby itp.
Tak więc gdzie gdzie jest ten przekaźnik i co nim steruje, bo może coś się z sterowaniem jego stało i dlatego go trzema.
Tak więc gdzie gdzie jest ten przekaźnik i co nim steruje, bo może coś się z sterowaniem jego stało i dlatego go trzema.
-
czarny1x1x
sprawdź za skrzynką bezpieczników czy tam przypadkiem w głębi nie siedzi jakiś jeszcze dodatkowy , lub zwarcie w wiązce ,wyjmij bezpiecznik i kabelkiem daj mu zasilanie na jedną potem drugą stronę zobaczysz jak wtedy czy jest jakaś zmiana z przerwanym obwodem czy to coś zmienia ,czy działają te wycieraczki i wentylator szukamy może zwarcia i zasilanie wędruje jakoś dookoła ja kiedyś pod podwoziem miałem w wiązce zware i cuda i wianki może w przelotce do klapy się przełamały lub w gumie od drzwi kabelki do sprawdzenia otworzyć klapę poruszaj przelotką to samo na drzwiach kierowca pasażer
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Za skrzynką nic nie ma, to już sprawdzałem, też myślę o jakimś zwarciu,to muszę jeszcze raz dobrze posprawdzać, tylko cały czas nie daje mi spokoju ten drugi przekaźnik, którego nie mogę namierzyć, gdzie on jest.
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Po wyjęciu bezpiecznika nr 4 wycieraczki i dmuchawy przestają działać, podgrzewanie lusterek i szyby nadal działa. Na dolnym styku tego bezpiecznika jest cały czas napięcie .
-
czarny1x1x
rozumie daj na górny styk zasilanie po kluczyku z innego bezpiecznika kabelkiem zobaczymy czy wentylator będzie poprawnie działał pisałeś o dwóch wentylatorach ciekawe czy pod autem nie ma zwarcia przy drugim nadmuchu ,czy zajrzałeś w te gumy drzwi ?
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
A co do wentylatorów mogą mieć wiązki do drzwi ? Pytam nie przez złośliwość tylko zwyczajnie szukam punktu zaczepienia gdyż walczę ze swoją instalacją i niestety dokumentacja elektryczna w t4 to nieporozumienie. Nie mogę namierzyć usterek. Mam identyczną walkę, na lampie mam 5V na kostce przed tylną lampą też 5V, a na bezpieczniku 12V wygląda na to, że pomiędzy jest tylko kabel ale objawy wskazują na dodatkową rezystancję pomiędzy (zaśniedziałe złącze) ale jak wyżej ...
Ostatnio przyłapałem kunę pod maską i mam obawy o stan izolacji na kablach, niestety nie mam gdzie na kanał wjechać. Konia z rzędem dla tego kto ma schematy instalacji z naniesionymi trasami kabli i złączami.
Ostatnio przyłapałem kunę pod maską i mam obawy o stan izolacji na kablach, niestety nie mam gdzie na kanał wjechać. Konia z rzędem dla tego kto ma schematy instalacji z naniesionymi trasami kabli i złączami.
-
czarny1x1x
pęta się zasilanie ze skrzynki. idzie wszędzie po włączeniu zasilania ,,kluczyka,, przekaźnika X więc każdy punkt zwarcia jest możliwy skrzynka to taka centrala i np wycieraczki przód i tył mają wspólne zasilanie z jednego źródła tzn akumulator rozdzielnik to skrzynka bezpieczników . herman skoro znalazłeś odpowiedni bezpiecznik puść sobie kabelek z niego do tej lampy bo uwalony jest pod autem na jednym z dwu załamań wiązki,, kabel ,,wyjście prucie wiązki i przecinanie kabla i sprawdzanie do czego ma zwarę ja zawsze jechałem od końca od odbiornika sprawdź kolor kabla rozetnij osłonę pojawią się kabelki i śmiało go przetnij właściwy kolor monotonne ale działa naprawdę szybki sposób na wyszukanie problemu ,,
-
bajkowy
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Też mi wszystko wskazuje na problem w skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami, tylko aż strach tam zaglądać i to rozkręcać,. Na kablach nic nie widzę, przelotki posprawdzałem i wszystko OK. W środę ma przyjść znajomy elektryk i mamy razem poszukać, może co dwie głowy to nie jedna i do czegoś dojdę a może i znajdę przyczynę.
Niby pierdoła, ale nie lubię jak coś jest nie tak i jeszcze nie wiem czemu.
Niby pierdoła, ale nie lubię jak coś jest nie tak i jeszcze nie wiem czemu.
-
czarny1x1x
niby X to jest w skrzynce ale to morze być sama skrzynka takie oznaczenie wychodzi znajdź 15 kę po kluczyku wejście do skrzynki po kabelku i tam kolego szukaj ,woda zwarcie ?, archiwum X normalnie Powodzenia
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Kolego jak chcesz pomóc to postaraj się to robić w sposób zrozumiały. Postaw się w sytuacji kogoś, kto szuka pomocy ale nie jest biegły w elektryce, przyznasz sam, że z Twego wpisu nic nie zrozumie.czarny1x1x pisze:niby X to jest w skrzynce ale to morze być sama skrzynka takie oznaczenie wychodzi znajdź 15 kę po kluczyku wejście do skrzynki po kabelku i tam kolego szukaj ,woda zwarcie ?, archiwum X normalnie Powodzenia
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
15 jest zrozumiała chyba dla każdego kto w motoryzacji nieco grzebał (na pewno niemieckiej) ta sama linia jest chyba we wszystkich wozach ;)
Wody u siebie nie stwierdziłem. Najgorszy jest chroniczny brak czasu. Co do bajpasu to też rozważałem taką opcję ale chciałem jeszcze spróbować zrobić do porządku, bo jeżeli faktycznie po drodze jest jakieś złącze, to właśnie daje znać, że kończy swój żywot i dziś przeciwmgłowe, a jutro ... nie chcę nawet kończyć. Jeżeli nie będzie rezultatów to zacznę kablorz-motlosz i wykonam własną instalację "na miarę moich możliwości".
Wody u siebie nie stwierdziłem. Najgorszy jest chroniczny brak czasu. Co do bajpasu to też rozważałem taką opcję ale chciałem jeszcze spróbować zrobić do porządku, bo jeżeli faktycznie po drodze jest jakieś złącze, to właśnie daje znać, że kończy swój żywot i dziś przeciwmgłowe, a jutro ... nie chcę nawet kończyć. Jeżeli nie będzie rezultatów to zacznę kablorz-motlosz i wykonam własną instalację "na miarę moich możliwości".
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
mam dobre schematy za pomocą których składałem moja caravelke jak się wyrobie to jutro je zeskanuje. no chyba że jesteś w stanie zajechać do oświecimia nią to byśmy podziałali co :)
-
czarny1x1x
wie i pewnie rozumie skoro rozbebeszył już połowę auta ,jeśli nie wie wystarczy pewnie poczytać , ja odłączałbym zasilania i szukał miejsca zwarcia X oznacza główny przekaźnik zasilania lub samą skrzynkę bezpieczników wystarczy poczytać od początku i wszystko jest zrozumiałe ,zacząć odłączać 30 tki to taki kabel na którym jest zawsze +12 volt ,,pewnie czerwone grube z tyłu skrzynki i szukać który z nich przebija do tego plusa po kluczyku . a jeśli dalej nie wie to na pewno poradzi sobie elektryk starałem się być pomocny ,są mądrzejsi niech myślą