Powolne nagrzewanie się silnika AJT
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mariusz.ka
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 ACV T5 174km
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Powolne nagrzewanie się silnika AJT
...witam wszystkich na forum .mam problem z nagrzewaniem mojej T4 AJT,ostatnio temperatura spadła do -10.-15 stopni.rano samochód ładnie odpala lecz potrzebuję przejechać ponad 12 -15km żeby osiągną temp.silnika 90.wymieniłem termostat,ale efekt żaden.Zaznaczam że nie wożę żadnych ładunków ,prawie na pusto,zajmuję się automatyką przemysłową ,więc same drobiazgi i prędkość do 90-100km/h warunki nie pozwalają na więcej.Mam pytanie ,co można jeszcze sprawdzić żeby troszkę szybciej samochód się nagrzewał,czy ma świece dogrzewające płyn w układzie chłodniczym? Czy po prostu te samochody już tak mają?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Powolne nagrzewanie się silnika AJT
Sprawdź czy auto ma dogrzewacz silnika. Znajdziesz go (o ile jest) w komorze silnika przy lewej podłużnicy, zobacz też czy w lewym przednim nadkolu jest tłumik wydechu tegoż dogrzewacza - zdjęcia na forum.
Na wentylatorach chłodnicy masz żaluzje? Są sprawne?
Na wentylatorach chłodnicy masz żaluzje? Są sprawne?
-
mariusz.ka
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
nie mam dogrzewacza,żaluzji też nie ma ,ostatnio był regulowany kąt wtrysku wiec rozbierałem przód ,ale czy może też posiadać świece żarowe w układzie chłodzenia?czym można ewentualnie zastąpić żaluzje chłodnicy....czy tak jak w Żuku...karton ? czy te żaluzje to standart na wyposażeniu czy raczej dodatek,,,opcja?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
takie coś w oryginale nie występowałomariusz.ka pisze:ale czy może też posiadać świece żarowe w układzie chłodzenia
zależy do jakiego kraju szedł samochód, ogólnie żaluzje i dogrzewacz nie były montowane zawszemariusz.ka pisze:czy te żaluzje to standart na wyposażeniu czy raczej dodatek,,,opcja?
niestety TDI przy takich temperaturach bez żaluzji i dogrzewacza to i 20km czasem mało
karton albo zakup obudowy wentylatorów z żaluzjamimariusz.ka pisze:czym można ewentualnie zastąpić żaluzje chłodnicy....czy tak jak w Żuku...karton
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Tu potwierdze,bez webasta 10km i też mi nie dogrzeje,a po mieście to wentylator zdąży wystudzic. Duże znaczenie ma też wanna pod silnikiem.Kenobi pisze:niestety TDI przy takich temperaturach bez żaluzji i dogrzewacza to i 20km czasem mało
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zainwestuj w dogrzewacz i żaluzje na chłodnicy, poprawa będzie znacząca. Dodatkowo dogrzewacz możesz rozbudować do ogrzewania postojowego.
-
mariusz.ka
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
..samochód był sprowadzony z Holandii ,więc pewno ani podgrzewacz czy żaluzje nie były tam potrzebne,dlatego nie ma ich.Myślałem że tak jak w osobowych TDI czy nawet niektórych SDI są świece żarowe w układzie chłodzenia,szukałem ich ale nie zlokalizowałem.Czy żaluzje mają jakąś automatyczną regulację czy trzeba ręcznie regulować? Można gdzieś to kupić?czy trzeba całe chłodnice?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Dogrzewacz
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search
2 sposób
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=3158&start=0
Żaluzje mają termistor, kupujesz obudowę chłodnicy z wentylatorami i termistorem
Coś takiego http://allegro.pl/wentylatory-chlodnicy ... 50536.html (szukałbym na miejscu jednak)
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search
2 sposób
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=3158&start=0
Żaluzje mają termistor, kupujesz obudowę chłodnicy z wentylatorami i termistorem
Coś takiego http://allegro.pl/wentylatory-chlodnicy ... 50536.html (szukałbym na miejscu jednak)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mają element, który odpowiada za zamknięcie i otwarcie żaluzji. Najlepiej dokupić wentylatory razem z żaluzjami. Więcej Tu
Edit:
Probe mnie ubiegł ;-)
Edit:
Probe mnie ubiegł ;-)
-
bartekaudia6
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: Caravell
- Kontakt:
podłacze sie koledzy pod temat mam taki dogrzewacz w swoim ale nigdy mi sie to nie załaczyło jak to uruchomić?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Temat o dogrzewaczu:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=100
Polecam lekturę całego tematu, ewentualne dodatkowe pytania zadać i odpowiednim temacie. Proszę unikać OT, bo zginiemy w forumowym bałaganie.
EDIT:
Probe Ty szybki Billu!
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=100
Polecam lekturę całego tematu, ewentualne dodatkowe pytania zadać i odpowiednim temacie. Proszę unikać OT, bo zginiemy w forumowym bałaganie.
EDIT:
Probe Ty szybki Billu!
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Zaluzje z obudowa na chlodnice i termostatem do starego ryja napewno znajdziesz na kopy w Podlezu kolo KrakowaMożna gdzieś to kupić
664465468 nr tel,gosc ma na imie Dominik
Oficjalna cena 100 zl za komplet ale mysle ze jak powiesz ze dzwonisz od Alka z niebieskiej teczki z Krakowa to kupisz zdecydowanie ponizej ceny wywolawczej