[T-4 2.4D AAB] Szarpie silnikiem w zakresie 1500-2100obr.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T-4 LONG
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
[T-4 2.4D AAB] Szarpie silnikiem w zakresie 1500-2100obr.
Witam, posiadam VW t-4 2.4d (AAB; 78KM) i nie jest to audi ale widzę że tu jest dużo osób wiedzących wiele. I problem jest taki że silnik po zapaleniu pracuje ładnie, wkręca się na obroty normalnie, filtry wymienione i nie widać żadnych wycieków z pompy wtryskowej, rozrząd był wymieniony i dział się też przed wymianą. A mianowicie chodzi o to że silnik zaczyna szarpać od 1500-2100obr. i nie ważnie jest na jakim biegu i zawsze jest to w tym samym przedziale obrotów; na luzie z wyciśniętym sprzęgłem bądź nie też szarpie w tym samym przedziale. Ale np. podczas jazdy jeżeli jest koło 1900obr. jest najgorzej bo słychać takie szybkie stukanie; a jeżeli na luzie wstawię go na te obroty to poszarpuje nim i słychać taki dźwięk jak by coś poruszało się ruchem eliptycznym (może coś źle wyważone) i jest to taki wolny ciągnący się dźwięk takie UUUuuu; ciężko mi to opisać. I w sumie jak go wstawię na 2600obr. to w sumie na tych obrotach silnik chodzi bardzo równo (prawidłowo) I nie mam pojęcia co to może być. Czekam na opinie i sugestie w tej sprawie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: [T-4 2.4D AAB] Szarpie silnikiem w zakresie 1500-2100obr
który rocznik auta ??
sprecyzujmy szarpie czy trzęsie,
jak dla mnie szarpanie to wtedy gdy silnik jakby przerywał chwilowo na skutek np. braku paliwa lub zapłonu
no a trzęsienie nie wymaga chyba opisu :P
sprecyzujmy szarpie czy trzęsie,
jak dla mnie szarpanie to wtedy gdy silnik jakby przerywał chwilowo na skutek np. braku paliwa lub zapłonu
no a trzęsienie nie wymaga chyba opisu :P
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
92r. Raczej tak jak by silnik wibrował, podrzuca nim najgorzej jest przy około 1900obr. i jak przytrzymam go w tym przedziale, to słychać tj. równomierne te wibracje i słychać regularny dźwięk, tak jak by coś się oddalało i zbliżało; coś źle wyważone. i mówię zaczyna to już się od 1500obr aż tak do 2100 i później jak by już normalnie i znowu koło 3000obr. a przy 2500obr chodzi najlepiej równiutko. hmm...
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ale to zawsze jest w tym samym zakresie obrotów, i np. na 3-biegu w tym zakresie jest taki dźwięk jak by był pod bardzo dużym obciążeniem, i np. wykona takie trzy skoki przy przyśpieszaniu wejdzie na te 2200obr i już normalnie. Dletego nie wydaje mi się że to poduchy
A i wydaje mi się że to rzucania jest jak by mocniejsze z lewej strony czyli przeciwnej od skrzyni. Faktem że koło pasowe lekko się kołysze, ale nie wskazuje to na nie. A czy np. mogło by to być koło zamachowe. Bo przy wciśniętym sprzęgle też jest to wibrowanie
Nie pisz proszę posta pod postem. Edytuj już napisany.
A i wydaje mi się że to rzucania jest jak by mocniejsze z lewej strony czyli przeciwnej od skrzyni. Faktem że koło pasowe lekko się kołysze, ale nie wskazuje to na nie. A czy np. mogło by to być koło zamachowe. Bo przy wciśniętym sprzęgle też jest to wibrowanie
Nie pisz proszę posta pod postem. Edytuj już napisany.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Może być tak że przy tych obrotach co trzęsie silnikiem przenosi drgania na rure wydechową i ona tak hałasuje :P
Mi się wydaje że powinieneś zacząć od sprawdzenia poduszek, puduszki w 2.4D to jest walka z wiatrakami xd
EDIT:
A może być koło pasowe jak ma lekkie odchyły
W osobówce jak mi ucięło kilka zębów na pasku klinowym to też w pewnym zakresie dostawał strasznych drgań
Mi się wydaje że powinieneś zacząć od sprawdzenia poduszek, puduszki w 2.4D to jest walka z wiatrakami xd
EDIT:
A może być koło pasowe jak ma lekkie odchyły
W osobówce jak mi ucięło kilka zębów na pasku klinowym to też w pewnym zakresie dostawał strasznych drgań
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ja bym sprawdził to koło pasowe bo w 92 roku rozrząd był napinany pompą, a koło pasowe z zębatką na wał wchodziło na klin i to często jego złe mocowanie powoduje ścięcie klina i krzywienie się końcówki wału
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie no, tłumik itp itd. takie pierdoły odpadają:D To bym nie pisał, jak by było takie proste:D Przed wymianą rozrządu też taki sam objaw był. Bo pompa wtryskowa raczej by nie szwankowała przy tych samych obrotach zawsze tylko było by z nią różnie... A powiedzcie coś więcej o tym kole pasowym bynajmniej o tych objawach. Taj jak napisałem wcześniej że przy tych 1900obr, jak trzyma się go to jest ten taki dźwięk w tle oddalał i zbliżał i razem z tym zwiększająsięi zmniejszająte wibracje ciężko wytłumaczyć trochę, taka amplituda coś jak by źle wyważone
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
kiko, też na niższym biegu to przechodzi na wyższe obroty łagodniej, a na piątym to wydaje się jak by mocno silnik był obciążony, a gaz tylko lekko wciśnięty przy 1900obr. czyli może być i pompa czyli jeden gar nie domaga np. i silnik zaczyna się kiwać. A po czym stwierdziłeś że to pompa i jaka jest cena takiej regeneracji. Fakt żę mój motor trochę oleju pali, ale zapala od szczała i chodzi równo na wolnych. silnik najładniej pracuje na 2500obr. niemal że idealnie, ale nie będę jeździł na każdym biegu na 2500obr. :( :)
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To mamy tak samo pod jechane T4 <02> A jak jest jeszcze z wypalonym zaworek wydechowym, jakie by dał objawy??
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 Czarna Rozpacz
- Opis: 28 do setki... :o)
- Kontakt:
U mnie było tak samo, dopóki nie wymieniłem poduchy silnika. Nie była zerwana, ale guma była tak miękka, że telepało nim na wszystkie strony :mrgreen:
-
chudy005
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja myślę że to nie poducha, to by się tak nie bujał tylko w tym przedziale, tak mi się wydaje. A właśnie jak ktoś ma obrotomierz i przedział 1500-2000obr. jest taką zieloną przerywaną linią oznaczone, ktoś wie co to oznacza, moment, moc! :shock: I właśnie w tym przedziale coś się dzieje, może brak kompresji jest na jednym z cylindrów... ahh :roll: Niemiecki szajzen gemachen <38>
EDIT
to na 100% nie poduchy, łapie za kolektor i szarpię we wszystkie strony i prawie ani nie dygnie, prędzej nie równa kompresja, albo koło pasowe;/
edytuj posty
EDIT
to na 100% nie poduchy, łapie za kolektor i szarpię we wszystkie strony i prawie ani nie dygnie, prędzej nie równa kompresja, albo koło pasowe;/
edytuj posty