Witam.
Po poskładaniu silnika po remoncie głowicy mam następujące problemy z samochodem. Gdy nagrzeje się do temperatury 90st. Zaczyna pikać kontrolka smarowania oleju, przestaje na chwile gdy zgasimy silnik i odpalimy go po kilku minutach. Ale po kilometrze znowu problem powraca.
Następny problem jest taki, że skrzynia albo silnik szarpie. Objawy są takie, że jadąc przy stałych obrotach np. 2500obr/min co chwilę spadają obroty do 2300obr/min powodując szarpanie.Wymieniłem olej w skrzyni i filtr i niewiele pomogło. Po podpięciu na komputer okazało się, że skrzynia jak i silnik mają wspólny błąd jakim jest- czujnik położenia przepustnicy. Szukałem takiego czujnika jak jest u mnie ale nie znalazłem, gdyż u mnie występują 2 kostki a na allegro i w sklepach są tylko na jedną.
A zapomniałem dodać, że po podpięciu silniczka krokowego obroty idą w górę do 4000obr/min i nie spadają. Dlatego muszę jeździć na odłączonym silniczku krokowym.
Jeżeli ktoś mógłby coś mi podpowiedzieć z jakiego powodu mogą występować takie usterki byłbym bardzo wdzięczny gdyż samochód kupiłem z zamiarem jazdy, a od sierpnia mam ciągle z nim same problemy i nie mogę normalnie z niego korzystać.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na waszą pomoc.
Bardzo wiele usterek silnik 2.5 ACU (AUTOMAT) pomocy !
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Bardzo wiele usterek silnik 2.5 ACU (AUTOMAT) pomocy !
Cześć
No niestety miałem podobny problem. Czujnik przepustnicy musiałem kupić z serwisu bo nigdzie indziej nie mogłem go wyszukać. Silnika co prawda już nie mam ale czujnik i przepustnica jeszcze została - ma zrobione jakieś 3-4 tyś km jak jesteś zainteresowany to proszę pw albo tel 515 494 474.
Co do krokowca to 2 opcje albo padnięty albo zabrudzony, zacząłbym od wymycia, na pewno ma sporo syfu i może się ciąć, jak nie pomoże to podmianka na inny i sprawdzić czy będzie lepiej jak tak to kupić inny i po sprawie.
No niestety miałem podobny problem. Czujnik przepustnicy musiałem kupić z serwisu bo nigdzie indziej nie mogłem go wyszukać. Silnika co prawda już nie mam ale czujnik i przepustnica jeszcze została - ma zrobione jakieś 3-4 tyś km jak jesteś zainteresowany to proszę pw albo tel 515 494 474.
Co do krokowca to 2 opcje albo padnięty albo zabrudzony, zacząłbym od wymycia, na pewno ma sporo syfu i może się ciąć, jak nie pomoże to podmianka na inny i sprawdzić czy będzie lepiej jak tak to kupić inny i po sprawie.