swap TD -> TDI
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
swap TD -> TDI
Miałem ABL, włożyłem 1Z
Przede wszystkim : Wielkie podziękowania dla Mikoli i Muchastd z BF za wsparcie duchowe i konkretną merytoryczną pomoc i wiedzę.
Napiszę w skrócie : Mechanicznie plug and play, jeśli miałeś wcześniej td, to masz właściwy kolektor, osprzęt, pompę oleju, miskę itd :-)
Swap stosunkowo prosty także w 1.9 Di 2.0i.
Jedynie elektronika to nieco dłubania, niemniej wtyczki pasują, miejsca na ecu i czujniki jest w komorze aż nadto.
Za to efekt: czysta rewelacja, nie to samo auto, ciszej, kulturalnie i dynamicznie.
Gorąco polecam każdemu posiadaczowi nadwątlonego wiekiem ABL-a :-)i wyżej wspominanych podobnych silników, ze swojej strony chętnie pomogę, odpowiem na pytania, rozwieję wątpliwości.
Auto zrywne jak moje wcześniejsze td z boost pinem, ale nie kopci i pali duuuużo mniej :-)
Przewaga nad 2.5 tdi z kolei to : niechęć do paliwa jeszcze większa niż w 2,5:-), brak dwumasy i dzięki dużej podaży tanie jak barszcz części typu: ropzrząd, pompa wtryskowa, wtryski, turbo, przepływka - jakby odpukać coś padło.....
Minusy: do holowania załadowanej lawety 2,5 tdi jest jednak lepszy, w 1.9 tdi bedą kłopoty z montażem klimy, innych wad nie zauważyłem....
Przede wszystkim : Wielkie podziękowania dla Mikoli i Muchastd z BF za wsparcie duchowe i konkretną merytoryczną pomoc i wiedzę.
Napiszę w skrócie : Mechanicznie plug and play, jeśli miałeś wcześniej td, to masz właściwy kolektor, osprzęt, pompę oleju, miskę itd :-)
Swap stosunkowo prosty także w 1.9 Di 2.0i.
Jedynie elektronika to nieco dłubania, niemniej wtyczki pasują, miejsca na ecu i czujniki jest w komorze aż nadto.
Za to efekt: czysta rewelacja, nie to samo auto, ciszej, kulturalnie i dynamicznie.
Gorąco polecam każdemu posiadaczowi nadwątlonego wiekiem ABL-a :-)i wyżej wspominanych podobnych silników, ze swojej strony chętnie pomogę, odpowiem na pytania, rozwieję wątpliwości.
Auto zrywne jak moje wcześniejsze td z boost pinem, ale nie kopci i pali duuuużo mniej :-)
Przewaga nad 2.5 tdi z kolei to : niechęć do paliwa jeszcze większa niż w 2,5:-), brak dwumasy i dzięki dużej podaży tanie jak barszcz części typu: ropzrząd, pompa wtryskowa, wtryski, turbo, przepływka - jakby odpukać coś padło.....
Minusy: do holowania załadowanej lawety 2,5 tdi jest jednak lepszy, w 1.9 tdi bedą kłopoty z montażem klimy, innych wad nie zauważyłem....
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Oprócz wymiany jak można jeszcze zwiększyć "moc" w 1.9 TD. silnik mam ok więc szkoda mi go zmieniać, chyba że swój sprzedam a kupię TDI 1.9 , powiedz jeszcze jaki wchodzi 1Z to 90km czy 110km?
Co do dłubania z elektryką? Jakie koszta poniosłeś oprócz silnika ?!
Skrzynia?
Co do dłubania z elektryką? Jakie koszta poniosłeś oprócz silnika ?!
Skrzynia?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
AFN = 110KM
Z elektryką z passata nie ma żadnego problemu, wpinasz kostki z wiązki silnikowej z TDI pod swoją skrzynkę bezpieczników, pomylić się nie da, bo każde gniazdo w skrzynce bezpieczników jest inne.
Skrzynia może zostać z TD-ka (choć piątkę pasuje zmienić na szybszą), ale najlepsza pod 1.9 TDI-ka by była z T4 2,5 TDI 88KM symbole (DUH,EWB) i deczko wolniejsze (DUJ,EWA) dokładniej o przyśpieszaniu skrzyń masz TU
Z elektryką z passata nie ma żadnego problemu, wpinasz kostki z wiązki silnikowej z TDI pod swoją skrzynkę bezpieczników, pomylić się nie da, bo każde gniazdo w skrzynce bezpieczników jest inne.
Skrzynia może zostać z TD-ka (choć piątkę pasuje zmienić na szybszą), ale najlepsza pod 1.9 TDI-ka by była z T4 2,5 TDI 88KM symbole (DUH,EWB) i deczko wolniejsze (DUJ,EWA) dokładniej o przyśpieszaniu skrzyń masz TU
-
karloss
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 transporter
- Kontakt:
Witam
Przymierzam się do swapu mojego 1.9 D całe 60KM na 1.9TDI i chciałbym dowiedzieć się jakie niespodzianki mnie czekają, a może nie ma niespodzianek...
Chcę zmienić motor nie dlatego, że padł, wręcz przeciwnie jest w znakomitej kondycji i liczę, że go sprzedam i choć w części mi zrefinansuje cały zabieg. Zamierzam kupić całego dawce po dachu albo innej przygodzie, będzie to golf albo passat. Co będzie mi potrzebne ponad to co wydłubię z dawcy, na co zwrócić szczególną uwagę? Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane.
Przymierzam się do swapu mojego 1.9 D całe 60KM na 1.9TDI i chciałbym dowiedzieć się jakie niespodzianki mnie czekają, a może nie ma niespodzianek...
Chcę zmienić motor nie dlatego, że padł, wręcz przeciwnie jest w znakomitej kondycji i liczę, że go sprzedam i choć w części mi zrefinansuje cały zabieg. Zamierzam kupić całego dawce po dachu albo innej przygodzie, będzie to golf albo passat. Co będzie mi potrzebne ponad to co wydłubię z dawcy, na co zwrócić szczególną uwagę? Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Miska oleju + smok pompy oleju z silnika 1.9 D/TD z T4, wskazane by było też założyć podstawę filtra oleju z T4 1.9TD (ale obejdzie się bez tego, mieści się na podstawie z osobówki).karloss pisze:Zamierzam kupić całego dawce po dachu albo innej przygodzie, będzie to golf albo passat. Co będzie mi potrzebne ponad to co wydłubię z dawcy
Do tego dokupić interculer z T4 2.5TDI + obudowa filtra powietrza (żeby po ludzku przykręcić przepływomierz).
Reszta opisana poniżej:
Użytkuje T4 z silnikiem 1.9 TDI AFN (110 KM)z passata, ale na turbinie z silnika 1.9 TDI 1Z (90KM), fabrycznie był 1.9D (1X).
Jak silnik AFN od passata B4 to prawdopodobnie na kolektorze wydechowym od Sharana powinno się zmieścić.
Ja poskładałem na turbinie z kolektorami od 1Z (90KM).Silnik oczywiście pochylony tak jak w T4 czyli miska, smok pompy oleju z uszczelką ze starego silnika.
Skrzynia biegów z 1.9D będzie stanowczo za wolna, najlepsza by była od 2.5 TDI 88KM (symbole DUJ , EWB)do silnika 110KM, ewentualnie deczko wolniejsze na V-tce (DUH , EWA) do silnika 90KM, ale z 1.9TD czy z 2.4D (po zmianie V-tki na szybszą) ostatecznie może zostać w zależności kto czego oczekuje .
Sprzęgło czy to będzie dwumas z AFN czy zwykłe ale mocne z 1Z pasi.Jeździłem chwile na dwumasie ale zaczęło klekotać zmieniłem na zwykłe i jest ok , szarpań przy ruszaniu nie odczuwam.Obudowa filtra pow od T4 2,5TDI + Interculer od 2.5 TDI .
Instalacja elektryczna z Passata pasuje bez problemu, właściwie wypina się wszystkie kostki z pod skrzynki bezpieczników i wpina pod swoją w T4 kilka luźnych mniejszych kostek zostaje nie wpiętych między innymi do tempomatu (chyba że ktoś sobie od razu podepnie).
Do tego trzeba podpiąć czujniki dodatkowe czujniki sprzęgła i hamulca (wyglądają jak włączniki świateł) hamowania + potencjometr gazu.
http://img96.imageshack.us/img96/6392/foto1160.th.jpg
Licznik mam od passata TDI z 1994 roku: zegar z temp.i paliwem od passata, obrotomierz od passata, licznik na linkę od T4, jednak może zostać fabryczny.
Immobiliser (w przypadku silników 1Z i AFN z passata B4) nie jest powiązany z licznikiem więc nie ma problemu.
Silnik właściwie wisi na jednej łapie i na skrzyni , łapę przekręciłem z 1.9D .Blok silnika 1Z (90KM) czy AFN(110KM) jest praktycznie taki sam jak 1.9D/TD są na nim wszystkie otwory tak jak w 1.9D właściwie wszystko się po prostu przekręca jedynie gdzieś musiałem dorobić gwint gdzie otwór był tak że zero problemu z powieszeniem takiego silnika.
Układ pasków:pasek wielorowkowy układ jak w passacie bez klimy, pasek wspomagania jak w T4 z kołami z T4
http://img412.imageshack.us/img412/7559/zdjcie179y.th.jpg
Do wyrzeźbienia pozostaje nam podłączenie wydechu ale dla średniego spawacza to nie problem no i podłączenie Interculera.
Kluczyk od stacyjki założyłem od Paska razem z bębenkiem stacyjki a resztę zamków przezbroiłem pod ten kluczyk.
Co do elektryki to tylko straciłem sterowanie pompki elektrycznej wymuszającej obieg wody po zgaszeniu silnika ,bo czujnik temperatury w TDI nie ma wyjścia na sterowanie tej pompki, ale w TDI nie ma wstępnej komory spalania tak że ta pompka nie jest potrzebna chociaż układ chłodzenia pozostawiłem z pompką tak jak w T4 , miałem szukać jakiegoś króćca na dwa czujniki ale jakoś ciężko z 1,9D nie będzie bo jest przykręcony troszeczkę pod innym kątem.
Tak to mniej więcej (fotka robiona przy okazji wymiany chłodnicy) wygląda
http://img844.imageshack.us/img844/262/zdjcie142ck0.th.jpg
a tak wisiał silnik u dawcy
http://img706.imageshack.us/img706/7774/dsc03928ga9.th.jpg
Ogólnie na jazdę solo taki zestaw wytrzymuje normalne przebiegi ,a silnik na pewno mniej kłopotliwy w obsłudze w stosunku do 2.5 TDI.
Jedynie myślałem założyć jakieś mocniejsze hamulce , ale w sumie przy umiejętnej jeździe da się normalnie tym hamować.
Jak się poskłada AFN-a ( 110 KM) to będzie na buta podobny co 2.5 TDI 150KM w serii, ale ostrożnie z lagowaniem bo faktycznie mocy trochę jest a skrzynie biegów nie są najmocniejsze, natomiast 1Z (90KM) będzie całkiem podobny do osiągów 2.5TDI 102KM
Spalanie miodzio 7.4 średnio przy energicznej jeździe ,a laitowo to 6,5- do 8l/100 . 2.5 TDI tu jednak blado wyjdzie.
U mnie silnik AFN ale na turbinie z 1Z + korekta map na kompie co by właściwie była sterowana.
-
karloss
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: t4 transporter
- Kontakt:
Dzięki za info, ale przekalkulowałem i ten zabieg będzie kosztował kupe kasy i muszę to odłożyć. Tak na marginesie super manual.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
To ja może dodam coś do tematu http://tomster.cwsurf.de/ :)
http://www.vw-t4.de/index.php?site=tipps&id=1
http://www.vw-t4.de/index.php?site=tipps&id=1
-
yyaarroo
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
chciałbym zmienić silnik z 2,4AAB na 1,9tdi 1Z jakie części musze zorganizować oprócz silnika z pełną elektryką?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czytałeś ten temat?? ;)
Ostatnio zmieniony 01 sty 2013, 17:04 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Miskę oleju z 1.9 D/TD + smok pompy oleju i łapę silnika pod silnik 1.9 D/TD z rocznika twojej T4.yyaarroo pisze:chciałbym zmienić silnik z 2,4AAB na 1,9tdi 1Z jakie części musze zorganizować oprócz silnika z pełną elektryką?
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
dodam tylko, ze
zegary do TDI pasują z benzyny, nie ma tylko kontrolki świec (można na desce zrobić),
jeśli ma się kolektor z td i początek wydechu to takze rzeźba nas ominie.
Ceny klamotów 1.9 tdi bardzo bardzo spadły, jeśli samemu się wsio zrobi, to spokojnie w 2000 zł się zmieści minus odzyskane pieniążki za sprzedane klamoty z td.
Resztę bardzo fajnie opisał mikoli, zresztą dzięki temu opisowi bezboleśnie zrobiłem swapa:-)
Niestety autko będzie sprzedane - przesiadam się na Eurovana.
zegary do TDI pasują z benzyny, nie ma tylko kontrolki świec (można na desce zrobić),
jeśli ma się kolektor z td i początek wydechu to takze rzeźba nas ominie.
Ceny klamotów 1.9 tdi bardzo bardzo spadły, jeśli samemu się wsio zrobi, to spokojnie w 2000 zł się zmieści minus odzyskane pieniążki za sprzedane klamoty z td.
Resztę bardzo fajnie opisał mikoli, zresztą dzięki temu opisowi bezboleśnie zrobiłem swapa:-)
Niestety autko będzie sprzedane - przesiadam się na Eurovana.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiedz pod jakimi hasłami na allegro szukać bo ja jakoś tego nie widzę....Ceny klamotów 1.9 tdi bardzo bardzo spadły, jeśli samemu się wsio zrobi, to spokojnie w 2000 zł się zmieści minus odzyskane pieniążki za sprzedane klamoty z td.
A może by tak wsadzić AWXa albo AVFa ?? Też 1.9 TDI tylko, że 131 KM xd
Też pewnie by się znalazł odpowiedni kolektor z sharana aby turbo zmieścić :D
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze wchodzi w grę 2.0 TDI ale ten nie słynie z dobrej opinii :D
A jak to jest potem z klimą?? Nie ukrywam, że przy ewentualnym swapie zależałoby mi też na tym... i to bardzo, najlepiej przód + tył. Ale to potem
Jak uzbieram kasę to podziałam <38>Działaj!!
A jak to jest potem z klimą?? Nie ukrywam, że przy ewentualnym swapie zależałoby mi też na tym... i to bardzo, najlepiej przód + tył. Ale to potem
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Aż tak bym się nie zapędzał AFN spokojnie wystarczy, a i z niego po modach można wyciągnąć sporo więcej jak fabryka daje (jednak na skrzynie którą pod ten silnik można założyć to i tak jest sporo), a pompowtryska z tą szeroką głowicą jakoś ciężko sobie wyobrażam pod maską T4.Probe041 pisze:A może by tak wsadzić AWXa albo AVFa ?? Też 1.9 TDI tylko, że 131 KM
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... gory=50851Probe041 pisze:Powiedz pod jakimi hasłami na allegro szukać bo ja jakoś tego nie widzę....
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... _showcat=1
Tylko tutaj może być kłopot z upchaniem turbiny, ale jest to do zrobienia.
Ogólnie szukamy kompletnego silnika z autka które miało silnik w układzie poprzecznym razem z kompletną instalacją elektryczną, na moje oko taki zestaw znajdziemy w:
Passat do 1997 rok do numeru 3A-V300 000
golf do 98 rok
sharan do 99
seat do 99
skoda odpada
(na pewno passat TDI 94-96)
Cała nie ale kawałeczek chyba tak, to się podrzeźbi troszkę osłonę silnika i powinno być git (właśnie planuje dodać swojemu klime ;)KrzySieK pisze:Nie wiem czy sprężarka od klimy nie wyjdzie Ci pod obudową silnika <01>
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mówisz, że PD się na pewno nie zmieści?Aż tak bym się nie zapędzał AFN spokojnie wystarczy, a i z niego po modach można wyciągnąć sporo więcej jak fabryka daje (jednak na skrzynie którą pod ten silnik można założyć to i tak jest sporo), a pompowtryska z tą szeroką głowicą jakoś ciężko sobie wyobrażam pod maską T4.
Tak tylko, że wszystkie te silniki są bez osprzętu, wtrysków, ecu itp No chyba, że sprzedawcy mają takie komplety tylko ich nie wystawiają? Tylko wtedy za 2tyś to chyba się tego nie kupi, chyba że się mylę?http://allegro.pl/listing.php/search?st ... gory=50851
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... _showcat=1
Tylko tutaj może być kłopot z upchaniem turbiny, ale jest to do zrobienia.
No właśnie o cięciu osłony słyszałem. Klima jest dla mnie priorytetem..Cała nie ale kawałeczek chyba tak, to się podrzeźbi troszkę osłonę silnika i powinno być git (właśnie planuje dodać swojemu klime ;)
A sprężarka wtedy wyrobi na przód + tył ta co jest np w AFNie? U siebie dokładasz tylko na przód?
A nie ma możliwości wsadzenia silnika który w dawcy był wzdłużnie?? Tak się zastanawiam, tak samo ze skrzynią.
Bo taki AWX + skrzynia 6 lepiej się mi widzi :D
Z takiego nie podejdzie?
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-comfo ... 10247.html
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Viking a od jakiego auta stosowałeś wiązkę elektryczną? Czy jest szansa żeby w 1Z/AFN działało dogrzewanie płynu chłodniczego?
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
odcięty przód z anglika kupiłem za 1400 cały -poluj i tyleProbe041 pisze:Powiedz pod jakimi hasłami na allegro szukać bo ja jakoś tego nie widzę....Ceny klamotów 1.9 tdi bardzo bardzo spadły, jeśli samemu się wsio zrobi, to spokojnie w 2000 zł się zmieści minus odzyskane pieniążki za sprzedane klamoty z td.
A może by tak wsadzić AWXa albo AVFa ?? Też 1.9 TDI tylko, że 131 KM xd
Też pewnie by się znalazł odpowiedni kolektor z sharana aby turbo zmieścić :D
nawet immo z niego mam i działa. Tylko zegary były "ot of order" :-)
i potwierdzam co mówi mikoli, nie potrzeba więcej koni, nawet 1z bez podkręcania jest suuuper, szczególnie w porównaniu z abl.... swapujcie śmiało.
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
b8tz pisze:Viking a od jakiego auta stosowałeś wiązkę elektryczną? Czy jest szansa żeby w 1Z/AFN działało dogrzewanie płynu chłodniczego?
ofkors z dawcy -pasek b4. Nie miał dogrzewania, ale szczerze mówiąc nie widzę najmniejszego problemu dołożyć -przekaźnik, czujnik i masz.... Ba, możesz dogrzewacz spalinowy z 2.5 tdi założyć, przy okazji na webasto przerobiwszy....Toż t4 jest jak klocki lego -jak go nie kochać....
Tyle że u mnie fajnie się nagrzewa i fajne grzeje, nie szkoda więc czasu ? Hmmm...
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pewności nie mam ale tak na oko się nie zmieści, na czasie pomierzę (bo akurat posiadam osobówkę z AVF-em), ale z tym silnikiem może być jeszcze kilka innych problemów:miska aluminiowa i nie wiem czy jakąś od T4 podwiesi pod ten silnik, zapewne brak otworów pod łapę silnika jak w T4 i nie wiadomo czy skrzynia biegów z T4 podejdzie pod taki silnikProbe041 pisze:Mówisz, że PD się na pewno nie zmieści?
Tu już trzeba wszędzie dzwonić i zapewne da się coś uszczelić, choć chyba taniej idzie wyrwać jakiegoś rozbitka którego właściciel sprzedaje na części (ewentualnie całość), a nie handlarz.Probe041 pisze:Tak tylko, że wszystkie te silniki są bez osprzętu, wtrysków, ecu itp No chyba, że sprzedawcy mają takie komplety tylko ich nie wystawiają? Tylko wtedy za 2tyś to chyba się tego nie kupi, chyba że się mylę?
Klime kupuje z T4 tylko na przód, ale z tego co wiem to sprężarka z T4 robi na tył i przód, a jak wszystko poprzymierzam to dam znać.Probe041 pisze:A sprężarka wtedy wyrobi na przód + tył ta co jest np w AFNie? U siebie dokładasz tylko na przód?
Jeżeli myślisz wrzucić silnik wzdłużnie to może by i wyszło tylko że pewnie w kabinie musiałbyś sobie zrobić osłonę silnika jak w Żuku i do tego niezła rzeźba, a jeżeli silnik ma być w poprzek to skrzynia musi być z T4 (pochylenie silnika w T4 jest inne jak w osobówkach, a skrzynie zamocujesz do silnika tylko w jednej pozycji)Probe041 pisze:A nie ma możliwości wsadzenia silnika który w dawcy był wzdłużnie?? Tak się zastanawiam, tak samo ze skrzynią.
Silnik raczej podejdzie, ale instalacja elektryczna będzie do przerobienia przy skrzynce bezpieczników(ten golf już ma inną skrzynkę bezpieczników niż w T4).Probe041 pisze:Z takiego nie podejdzie?
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-comfo ... 10247.html
Elektryczne u mnie działa, tym steruje ECU.b8tz pisze:Viking a od jakiego auta stosowałeś wiązkę elektryczną? Czy jest szansa żeby w 1Z/AFN działało dogrzewanie płynu chłodniczego?
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
[
Z takiego nie podejdzie?
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-comfo ... 10247.html[/quote]
A ja chętnie zobaczę jak ktoś pierwszy pompowtryska do T4 na forum da, a jak jeszcze adoptujesz skrzynię z Gofra - to na pifffko zapraszam -taktaktak
tyle, że skoro chcesz grubo, to 5 cyl + VNT + program daj. Dłubanina mniejsza, frajda większa.
Założenie 1.9 tdi w t4 to: całkiem fajnie (wcale nie gorzej od acv), a znacznie taniej - popatrz na cenę sprzęgła, rozrządu, wtrysków, turbo do 1 z i acv, a zobaczysz różnicę. Spalanie takiego 1 z to w t4 tylko ok 7 l/100 km. też wierzyć w wynik mikolego nie mogłem, dopóki nie pojeździłem. Teraz nie mogę przeżyć, że tak późno zeswapowałem. Że tak po taniości można sobie radochę zrobić...hihihi
więc idea rzeźby pompowtryska i skrzyni 6tki to zupełnie inna para kaloszy, ale bardzo interesujące -będę kibicował.
jeszcze raz diziękuję - mikoli :-)
Z takiego nie podejdzie?
http://otomoto.pl/volkswagen-golf-comfo ... 10247.html[/quote]
A ja chętnie zobaczę jak ktoś pierwszy pompowtryska do T4 na forum da, a jak jeszcze adoptujesz skrzynię z Gofra - to na pifffko zapraszam -taktaktak
tyle, że skoro chcesz grubo, to 5 cyl + VNT + program daj. Dłubanina mniejsza, frajda większa.
Założenie 1.9 tdi w t4 to: całkiem fajnie (wcale nie gorzej od acv), a znacznie taniej - popatrz na cenę sprzęgła, rozrządu, wtrysków, turbo do 1 z i acv, a zobaczysz różnicę. Spalanie takiego 1 z to w t4 tylko ok 7 l/100 km. też wierzyć w wynik mikolego nie mogłem, dopóki nie pojeździłem. Teraz nie mogę przeżyć, że tak późno zeswapowałem. Że tak po taniości można sobie radochę zrobić...hihihi
więc idea rzeźby pompowtryska i skrzyni 6tki to zupełnie inna para kaloszy, ale bardzo interesujące -będę kibicował.
jeszcze raz diziękuję - mikoli :-)
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
eee a jaka skrzynie 6 kolega chce? bo chyba wiekszasc ma dwie przekladnie glowne, (jedna dla 1-4 druga 5,6 biegu), 6 do silnika tdi ponizej 300nm meczy silnik na 5 i 6 w osobowkach, wiec nie bardzo to widze, chociaz byly skrzynie takie chyba w skodach 101km pd (na pewno w 4x4 ale chyba fwd tez)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ok, jak masz czas i chęci <cool> to możesz pomierzyćPewności nie mam ale tak na oko się nie zmieści, na czasie pomierzę (bo akurat posiadam osobówkę z AVF-em), ale z tym silnikiem może być jeszcze kilka innych problemów:miska aluminiowa i nie wiem czy jakąś od T4 podwiesi pod ten silnik, zapewne brak otworów pod łapę silnika jak w T4 i nie wiadomo czy skrzynia biegów z T4 podejdzie pod taki silnik
Ale z tego co piszesz to chyba raczej sobie odpuszczę, chociaż korci xd
Coś się pomyśli, byle tylko zajechanego trupa nie kupić...Tu już trzeba wszędzie dzwonić i zapewne da się coś uszczelić, choć chyba taniej idzie wyrwać jakiegoś rozbitka którego właściciel sprzedaje na części (ewentualnie całość), a nie handlarz.
Fajnie by było <38>Klime kupuje z T4 tylko na przód, ale z tego co wiem to sprężarka z T4 robi na tył i przód, a jak wszystko poprzymierzam to dam znać.
Ok nie mam więcej pytań <32>Jeżeli myślisz wrzucić silnik wzdłużnie to może by i wyszło tylko że pewnie w kabinie musiałbyś sobie zrobić osłonę silnika jak w Żuku i do tego niezła rzeźba, a jeżeli silnik ma być w poprzek to skrzynia musi być z T4 (pochylenie silnika w T4 jest inne jak w osobówkach, a skrzynie zamocujesz do silnika tylko w jednej pozycji)
Jakbym znalazł kumatego elektryka to chyba by ogarnął sprawę <38>Silnik raczej podejdzie, ale instalacja elektryczna będzie do przerobienia przy skrzynce bezpieczników(ten golf już ma inną skrzynkę bezpieczników niż w T4).
Szczerze to wolałbym PDka, ale z tego co piszecie ( po to pytałem ) to marne szanse...A ja chętnie zobaczę jak ktoś pierwszy pompowtryska do T4 na forum da, a jak jeszcze adoptujesz skrzynię z Gofra - to na pifffko zapraszam -taktaktak
Nie chodzi o to aby było grubo, nawet AXG mi chodził po głowie (ale to już lepiej auto zmienić). A w tej chwili nie mam aż takich funduszy.
Ma być po prostu lepiej niż jest teraz
Na pewno taniej niż ABL. Tyle kasy w niego wpakowałem że aż mi się niedobrze robi <36>Założenie 1.9 tdi w t4 to: całkiem fajnie (wcale nie gorzej od acv), a znacznie taniej - popatrz na cenę sprzęgła, rozrządu, wtrysków, turbo do 1 z i acv, a zobaczysz różnicę. Spalanie takiego 1 z to w t4 tylko ok 7 l/100 km. też wierzyć w wynik mikolego nie mogłem, dopóki nie pojeździłem. Teraz nie mogę przeżyć, że tak późno zeswapowałem. Że tak po taniości można sobie radochę zrobić...hihihi
A w spalanie wierzę, wiadomo że im mocniejsze auto tym mniej pali na trasie :D (bez przesady z tą mocą <38> )
Świat do odważnych należy <sarkastyk>więc idea rzeźby pompowtryska i skrzyni 6tki to zupełnie inna para kaloszy, ale bardzo interesujące -będę kibicował.
A to problem zrobić program i mieć ponad 300Nm ??6 do silnika tdi ponizej 300nm meczy silnik na 5 i 6 w osobowkach, wiec nie bardzo to widze,
Znalazłem ciekawą ofertę, może ktoś się skusi? <38>
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Probe, znam goscia osobiście. Wszystko fajnie tylko audi ma inną skrzynkę bezpieczników = dużo rzeźby z kablami i osprzętem.
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: westfalia
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Myślę o zamianie 2,4d na 1,9 tdi i czytając opisy na forach nie znalazłem nic o wspomaganiu kierownicy. Czy da się podłączyć przewody pod pompę z passata lub golfa czy trzeba mieć pompę z t4 1,9d. Czytałem też, że jeśli silnik AFN to kolektory z sharana, a czy pasowałby cały silnik z sharana - co z instalacją elektyczną?
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
U mnie wspomaganie w silniku 1Z wyszło tak jak na zdjęciach.
Czyli w miarę pasuje , niestety trzeba w misce pod silnikiem zrobić miejsce na na to wszystko.
Czyli w miarę pasuje , niestety trzeba w misce pod silnikiem zrobić miejsce na na to wszystko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
izzyhool
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
co do programu mapy wtrysków to da sie to zrobic;] kosz takiej modyfikacji to 500zł;]