Samoczynna praca wycieraczek i centralnego zamka
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Samoczynna praca wycieraczek i centralnego zamka
Dziś rano po przejechaniu 2 km samoczynnie zaczeły pracować wycieraczki przedniej szyby i centralny zamek otwierał się i zamykał. Dopiero wyłączenie zapłonu kończyło ich pracę, lecz gdy ponowne przekręcałem kluczyk w stacyjce cały cyrk zaczynał się od nowa. Zaparkowałem auto na jakieś 20 min i po powrocie wszystko jest ok. Podejrzewam że przyczyną może być wilgoć bo przez ostatnie 3 dni padało, może ktoś podpowie od czego zacząć sprawdzanie i co wspólnego mają wycieraczki z centralnym zamkiem.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4 2.0 B multivan
- Opis: 42 l
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Samoczynna praca wycieraczek i centralnego zamka
Wydaje mi się że masz centalny zamek montowany dodatkowo jedz do gościa który montował ci zamek a jeśli go nie znasz to do elektryka . pewno jakaś zwora .
-
czarny1x1x
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Centralny zamek jest ori.tomex pisze:Wydaje mi się że masz centalny zamek montowany dodatkowo
Stacyjka czasem się blokuje, ale to bardzo sporadycznie. Zastanawiam się ciągle co wspólnego mają centralny z wycieraczkami.czarny1x1x pisze:lub pada kostka stacyjki ,i na to bym stawiał
-
czarny1x1x
zasilanie wspólne ,ostatnio się spotkałem w t4 gasły postojowe i wyłączały sie wycieraczki wymiana kostki stacyjki załatwiła sprawę tylko nie kup czasem takiej za 20zł bo podziała z tydzień ,ja kupowałem febiego
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kostka stacyjki wymieniona i dalej to samo, a nawet odkryłem nowe anomalie prądowe w aucie i tak, gdy pojawia się ta awaria otwarcie drzwi powoduje że wszystko się uspokaja, a wystarczy że wcisnę włącznik krańcowy drzwi taniec wycieraczek i zamka zaczyna się od nowa, przygasa bardzo rówież oświetlenie wnętrza. Dodatkowo gdy w/w awari brak, to jak włączę światła mijania przestaje działać tylna wycieraczka, zapalając światełko w podsufitce przy kierowcy przednie wycieraczki wykonują jeden cykl pracy. Przypuszczam że może być problem z zasilaniem lub masą skrzynki bezpieczników, może ktoś podpowie od czego i gdzie zacząć sprawdzanie.
-
czarny1x1x
zajrzyj w tą gumę między drzwi a słupek czy tam się zwarcie nie robi często pękają kable i cyrk gotowy
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Kostka Z1 (masa skrzynki bezpieczników), gruby brązowy kabel wpięty z tyłu skrzynki. Sprawdź czy nie jest luźny. Jeśli jest OK odszukaj jego drugi koniec i również sprawdź, nie wiem niestety czy kabel kończy się przy klemie aku czy jest mocowany do nadwozia, obstawiam klemę ale to tylko moje domysły.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzałem dzisiaj masa jest na Z2 (pomyłka przy pisaniu?), poprawione łącze i na parę kilometrów było dobrze, po czym znów awaria powóciła (przy opuszczaniu skrzynki coś zostało zruszone że chwilę było dobrze) . Sprawdę jeszcze przewody zasilające skrzynkę.slimak pisze:Kostka Z1 (masa skrzynki bezpieczników), gruby brązowy kabel wpięty z tyłu skrzynki.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
kilka dni temu poszedł mi dym z pod kierownicy padły kierunkowskazy piszę o tym bo po sprawdzeniu okazało się że wyłacznik do wymiany oki wymieniłem znaczy tylko ten od kierunków
a że montowałem spryski to przy okazji zmieniłem manetke od wycieraczek i tu dochodzimy do sedna sprawy od tego momętu też mam ten objaw z wycieraczkami jednak u mnie jest to tylko rano też po przejechaniu kilku kilosków kilka razy przełączam manetke objawy ustają i cały dzień spoko jezeli jutro to się znowu powtórzy to rozbieram manetki i sprawdzę w czym jest różnica i o co chodzi
a że montowałem spryski to przy okazji zmieniłem manetke od wycieraczek i tu dochodzimy do sedna sprawy od tego momętu też mam ten objaw z wycieraczkami jednak u mnie jest to tylko rano też po przejechaniu kilku kilosków kilka razy przełączam manetke objawy ustają i cały dzień spoko jezeli jutro to się znowu powtórzy to rozbieram manetki i sprawdzę w czym jest różnica i o co chodzi
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na początku miałem podobnie tylko na zimnym silniku i po paru kilometrach, a teraz to loteria bo ostatnio na trasie 50 km co 3 km wycieraczki i zamek wariowały. Dziś auto stoi u mechanika na naprawę przedniego zawieszenia i hamulców, dalsze poszukiwania awari dopiero jak będzie auto w domu, ale wszelkie podpowiedzi mile widziane.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
BUNIEK pisze:Na początku miałem podobnie tylko na zimnym silniku i po paru kilometrach, a teraz to loteria bo ostatnio na trasie 50 km co 3 km wycieraczki i zamek wariowały. Dziś auto stoi u mechanika na naprawę przedniego zawieszenia i hamulców, dalsze poszukiwania awari dopiero jak będzie auto w domu, ale wszelkie podpowiedzi mile widziane.
jestem po rozebraniu przełacznika .podmianie na inny i kilka innych testów
to moje spostrzeżenia
tak jak Slimak napisał to sprawdziłem od razu było na dwa razy czyli powinno działac ale przeczyściłem wsio nie pomogło
pdmieniłem przełacznik objawy ustały czyli szukam już tylko w manetce
po rozmontowaniu i rozebraniu na części pierwsze wyszło szydło z worka już opisuję
manetka ma styki miedziane i one mimo że są smarowane to lekko sie wycierają co w połączeniu ze smarem daje idealną mieszankę przewodzącą ot i cała sprawa
fotki dodam aby było obrazowo to co napisałem <england>
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem styki manetki i są ok, sądzę ciągle że mam brak masy ale jeszcze nie wiem gdzie. Podanie osobnej masy na styk TKmL powoduje że wszelkie wariacje elektryczne ustają, ostanio nawet zwiększenie temperatury na klimatroniku powodowało występowanie usterki a był dzień gdy musiałem całkiem go wyłączyć. Zdarza się też że wszystko działa idealnie tak jak dzisiaj mogłem włączyć wszystko w aucie i nic się nie działo. Wie ktoś może jak jest podłączona do masy rozeta brązowa (rozdzielacz masy)przy skrzynce bezpieczników.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli mówisz o tym koszyczku, to jest przykręcony do belki. Jutro to sprawdzę, mam go na wierzchu.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, 5:29 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bełkot
Powód: bełkot
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak taki koszyczek jest przymocowany do mocowania skrzynki bezpieczników z prawej strony.andrewa1 pisze:jeśli mówisz o tym koszyczku to jest przykręcony do belki jutro to sprawdzę mam na wierzchu
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Problem rozwiązany, przyczyną była słaba masa na http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0301220016.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
u mnie problem powrócił jednak tym razem okazało się że problemem był przekaznik czasowy od wycieraczek
-
sq9nky
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multiwan/camper
- Kontakt:
Witam, mam podobny problem, tyle że u mnie samoczynnie włączają się wycieraczki i spryskiwacz, ratuje wyjecie bezpiecznika, masę sprawdziłem mam dobrą, styki manetki no cóż nowe nie są ale żadnej nad ilości smaru nie stwierdziłem.