Witam wszystkich,jestem nowym uzytkownikiem forum i potrzebuje pomocy i porady.
Jestem posiadaczem T4 z 2003r 2.5tdi 88bhp ktoremu to dolega przpadlosc kopcenia po starcie z zimnego..siwy dym i zapach nieprzepalonej ropy.Kopcenie utrzymuje sie az do momentu kiedy to silnik nagrzeje sie do temp 90*.Zadnych ubytkow oleju oraz plynu chlodniczego.Podczas sprawdzania/ustawiania kata wtrysku na Vagu przy uzyciu opcji tdi timing udalo sie osiagnoc wartosc pomiedzy 38-64 i graf byl w ciaglym ruchu!?! a z tego co wiem najlepsza do osiagniecia wartosc to 55.
Kolejnym problemem byla wartosc (duty cycle)ktora u mnie jest 78% a powinna byc chyba ok 10%.
Na ten moment wynienilem;Ustawiony kat wtrysku/na ile to bylo mozliwe,Przeplywomiez(orginal bosh),czujniki temp.cieczy chlodzacej(orginal vw),swiece zarowe(bosh).Zastanawiam sie co byloby nastepnym krokiem..
Ktos na zagranicznym forum T4 sugerowal zeby wymienic czujnik temp.paliwa(diesel) i wyczyscic "gore"pompy wtryskowej.
Chcialbym prosic uzytkownikow ktorzy byli w podobnej sytuacji i poradzili sobie z problemem i generalnie wszystkich ktorzy moga pomoc i doradzic.
Dziekuje uprzejmie i pozdrawiam.
Rafal.
2.5 tdi 88bhp 2003 problem z dymieniem.Prosze o pomoc!!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
panraff
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
2.5 tdi 88bhp 2003 problem z dymieniem.Prosze o pomoc!!
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, 12:55 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka w tytule postu
Powód: literówka w tytule postu
-
kdsz86
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: t4 jest the best
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: 2.5 tdi 88bhp 2003 problem z dymieniem.Prosze o pomoc!!
Witam kolege, mam pytanie czy poradziles sobie z problemem tego dymienia??? Ja mam podobny problem tyle ze moj nawet jak sie juz nagrzeje to tak sobie dymi takim smrodem jak z AUTOSANA:) i tak samo oleju nie bierze plyn tez jest ok, gdzies uslyszalem ze to moze byc wina koncowek wtryskow ale nie zdazylem jeszcze z tym nigdzie pojechac zeby sprawdzic
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
U mnie było podobnie i nie wiem czy w tym rzecz ale wywaliłem katalizator i po jakimś tam miesiącu wszystko wróciło do normy
-
przemko27vr4
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Hehe u mnie podobnie lecz nie mam mozliwosci i nikogo aby mi zobaczyl o co kaman,doczeka sie zapewne jak przyjade do polski. Co do likwidacji katalizatora niestety nie wchodzi w gre.