BŁAGAM POMOCY AKUMULATOR PADA PO NOCY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
BŁAGAM POMOCY AKUMULATOR PADA PO NOCY
Witam .Potrzebuję pomocy posiadam T4 2,4 D 92r. multiwan .Po jednej nocy akumulator pada i nie mogę odpalić .Byłem już u fachowca i podejrzewał przekażnik świec żarowych ale wyjołem go też na noc i to samo .Akumulator trzyma bo po naładowaniu woziłem go 4 dni i po wstawieniu odrazu ładnie zagadał a na drugi dzień już ledwo ruszył rozrusznikiem.Mam dwa akumulatory i z dwoma to samo no i obydwa trzymają prąd sprawdzałem.Gdzie szukać poradżcie .Mam dość codziennego ładowania i wymiany akumulatora w samochodzie
-
czarny1x1x
Re: BŁAGAM POMOCY AKUMULATOR PADA PO NOCY
a rozrusznik nie robi zwarcia ? na noc zdejmij klemę ,alarm może rozładowywać odłącz tylko taką metodą wyeliminujesz usterkę
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to do rozrusznika idzie prąd
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
często zdarza się, że robi się zwarcie na czujniku od dodatkowej pompki i chodzi ona po wyłączeniu silnika non stop
a tak 100% pewności daje tylko żmudna praca wyjmowania po kolei wszystkich bezpieczników i zmierzenie gdzie płynie prąd - co wskaże które urządzenie rozładowuje aku
a tak 100% pewności daje tylko żmudna praca wyjmowania po kolei wszystkich bezpieczników i zmierzenie gdzie płynie prąd - co wskaże które urządzenie rozładowuje aku
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A i czy to prawda że może chodzić pompka od dodatkowego obiegu układu chłodzenia jak przekażnik od niej nawalił a i gdzie jest ten czujnik od tej dodatkowej pompki
a może wie ktoś z was koledzy ile ona pobiera prądu w przybliżeniu
a może wie ktoś z was koledzy ile ona pobiera prądu w przybliżeniu
-
czarny1x1x
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
na temat dodatkowej pompki obiegu znajdziesz wszystko na forumopona44 pisze:gdzie jest ten czujnik od tej dodatkowej pompki
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dobra ale chodzi o ubytek napięcia a pomka może pomóc jesli to ona
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dlatego znajdź na forum wszystkie o niej informacjeopona44 pisze:a pomka może pomóc jesli to ona
w temacie o ubytku napięcia nie będziemy ci tłumaczyc jak działają i gdzie się znajdują wszystkie urządzenia elektryczne w T4 które już są na forum opisane
dajemy ci sugestie co może byc nie tak, a ty korzystając z forum sprawdzaj je po kolei
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok.To chociaż jak i gdzie wpisać .A właśnie stwierdziłem przed chwilą że jak wyjmuję przekażnik o nr.38 o ile mnie się nie pomyliło od tej dodatkowej pompki chłodzenia to on pyka jak by się wyłączał a jak go wkładam znowu w gniazdo to pyka jakby się włączał ale to na zapalonym silniku a na zgaszonym i bez zapłonu nie ma tego
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
To jest pytanie czy stwierdzenie?opona44 pisze:A jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to do rozrusznika idzie prąd
Zmierz upływ prądu z akumulatora przy wyłączonym zapłonie.
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no właśnie nie mam miernika .Odłączyłem alarm narazie i poczekam co będzie za kilka godzin.potem wyjmę przekażnik od tej pompki ale ja jej chyba nie mam bo jej nie widze naet po odsunięciu pasa przedniego może ktoś mi powie gdzie jej szukkać a i radio wymontowałem może one bo przeciesz ma podłączoną pamięć na stałe
-
czarny1x1x
radio to raczej nie pompkę masz pod spodem auta jak zdejmiesz osłonę będziesz widział pod chłodnicą .
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok dzięki za wskazówkę .A gdyby to nie to to może to być alarm
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Sprawdź diody w alternatorze mogę się mylić ale o ile pamiętam to jedne są odpowiedzialne za to żeby prąd szedł do akumlatora jak samochód jest zapalony a drugie za to żeby prąd nie krążył z powrotem po wyłączeniu ale mogę się mylić więc proszę mnie poprawić jak by co
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Zgadza się, uszkodzona dioda powoduje rozładowanie akku. Dlatego proponowałem pomiar upływu prądu z baterii przy wyłączonym zapłonie.staszek pisze:Sprawdź diody w alternatorze mogę się mylić ale o ile pamiętam to jedne są odpowiedzialne za to żeby prąd szedł do akumlatora jak samochód jest zapalony a drugie za to żeby prąd nie krążył z powrotem po wyłączeniu ale mogę się mylić więc proszę mnie poprawić jak by co
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t= ... 169#p13169slimak pisze:Zgadza się, uszkodzona dioda powoduje rozładowanie akku. Dlatego proponowałem pomiar upływu prądu z baterii przy wyłączonym zapłonie.staszek pisze:Sprawdź diody w alternatorze mogę się mylić ale o ile pamiętam to jedne są odpowiedzialne za to żeby prąd szedł do akumlatora jak samochód jest zapalony a drugie za to żeby prąd nie krążył z powrotem po wyłączeniu ale mogę się mylić więc proszę mnie poprawić jak by co
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
jak tylko załatwie miernik to dokonam pomiaru.A ile taka dioda panowie może ciągnąć tak żebym miał odnośnik przy pomiarze strat napięcia
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie pamiętam ale wydaje mi się że dioda nic nie powinna puszczać prądu z akumulatora na obwód lub bardzo niskie napięcie w końcu ana odpowiedzialna jest za to żeby prąd nie krążył i akumulator się nie wyładowywał
-
czarny1x1x
diody sprawdzisz wyłącznie wyjmując i rozbierając mostek prostowniczy w alternatorze nie ma innej możliwości sprawdzenia diody ,dioda w układzie będzie pokazywać głupoty ,należy ją wymontować i sprawdzić, przepuszcza tylko w jednym kierunku proponuje udać się do elektryka ,w układzie będzie miał 6szt 3 szt plusowe i 3szt minusowe ,,częstą przyczyną rozładowywania aku jest alarm
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
mam alarm no na razie odłączyłem jego zasilanie .niedawno podłączyłem kostki od zasilania silniczka szyby kierowcy i kostki sterujące dwiema szybami i czekam czy teraz się rozładuje po iluś tam godzinach.A ten alarm to czemu może rozładowywać aku.tzn teoretycznie jakie mogą być przyczyny
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Alarm nie powinien rozładowywać akumulatora ma za mały pobór prądu . Ja raz zostawiłem świecącą lampkę i rano z biedą ale odpalił więc moim zdaniem alarm nie powinien rozładować a jak by robił jakieś zwarcie to powinien bezpiecznik wywalić . Stawiam na alternator jedź do elektryka i ci szybko bez problemu sprawdzi
-
opona44
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam .Jak rano odpaliłem samochód to ten przekażnik od pompki dodatkowej zrobił się ciepły ma numer 38 czemu tak?