parametry MAP sensora - t4 2.5 AAF 110KM

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=91
T4 Forum dotyczące silnika 2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
bibablju
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: T4
Kontakt:

parametry MAP sensora - t4 2.5 AAF 110KM

Nieprzeczytany post autor: bibablju »

witam serdecznie wszystkich posiadaczy T4,

problem dotyczy MAP sensora (czujnika podciśnienia). mam taki uszkodzony, chciałbym poznać jego parametry: zakres napięć pracy oraz ciśnienie znamionowe. proszę tylko konkretne wypowiedzi, bez domysłów i zbędnych dywagacji.

dzięki z góry

pozdrawiam
dominik
bibablju
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Re: parametry MAP sensora - t4 2.5 AAF 110KM

Nieprzeczytany post autor: bibablju »

sformułuję pytanie inaczej: czy komuś zdarzył się uszkodzony MAP sensor w tym silniku i na jaki wymienił? (MAP mieści się w sterowniku silnika)
volski1
Początkujący T4

15
Tematy: 0
Model:
Auto:
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: volski1 »

Rozpakuj kompa i zobacz. MAP jest opisany, potem poszukaj w sieci (zależność wartości jest liniowa).
Osobiście nie spotkałem się z uszkodzonym czujnikiem ale widywałem sparciałe i nieszczelne wężyki.
Pozdrawiam. ;)
will
Początkujący T4

15
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: will »

Witam
Czy jesteś jeszcze zainteresowany map sensorem? Miałem problem z nim w silniku 2.0, nie wiem czy ten sam jest w silniku 2,5. Mój jest w sterowniku przylutowany do płytki obok procesora. Po długim poszukiwaniu danych poddałem się. Ale postanowiłem go wylutować i zdjąć charakterystykę. Była inna niż w stosowanych obecnie mapach. Obecne czujniki mają charakterystykę ( w wielkim skrócie) 0-5 [v] a mój ma 0-3 [v]. Zadzwoniłem do producenta czujników [Motorola] i dowiedziałem się że nie ma czujników o takim zakresie, bo nie są produkowane takie układy. Dowiedziałem się również że te układy pomiarowe są bardzo czułe na zmianę ciśnienia i można je łatwo uszkodzić zbyt dużym ciśnieniem. A u mnie problemy zaczęły się pojawiać po wybuchach gazu. Podczas wybuchu powstaje duże nadciśnienie w kolektorze dolotowym i możliwe że one uszkodziło czujnik. Nie wiem czy tak się stało bo jak wspominałem charakterystyki czujnika nie znalazłem i pewnie nie znajdę. Podsumowując ja czujnik zmieniłem na stosowany obecnie o wspomnianym zakresie. Do czujnika przylutowałem 3 przewody i wprowadziłem je do obudowy sterownika przez wykonany otwór. Do płytki przewody przylutowałem w miejscu starego czujnika. Tak już jeżdżę kilka miesięcy i niema z czujnikiem problemu tzn. silnik lepiej pracuje, nie strzela i ogólnie pracuje na wolnych obrotach choć wcześniej nie chciał. Niestety nie wiem czy charakterystyka nowego czujnika jest odpowiednia do mojego sterownika. Zmianę tę przeprowadziłem eksperymentalnie i nie mogę jej nikomu polecić jako metody naprawczej - choć mój silnik pracuje lepiej.
pozdrawiam
matmaz24
Początkujący T4

15
Tematy: 5
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: matmaz24 »

Will
mogłbys powiedziec co to za map sensor włozyłes (z innego auta 2.0) czy kupiłes inny model "na pałe" i go załozyłes. Mam ten sam problem i najprawdopodobniej przez wybuchy bo źle wyregulowana instalacja gazowa to porażka.

Moj silnik to AAc 2.0 benzyna.

PZDR
will
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witaj
Ja zastosowałem najtańszy nowy jaki mogłem kupić. Kupiłem z Daewoo espero,nubira-coś takiego, wygląda jak na zdjęciu w zał. Moim zdaniem większość z nich ma takie same parametry. Najlepiej to jakbyś sprawdził. Możesz łatwo go sprawdzić na wtyczce powinien być zaznaczony plus i minus i sygnał. Podłącz zasilanie 5v i sprawdź ile jest na wyjściu. W normalnych warunkach powinno być ok4,7-5v. Jeżeli założysz rurkę na kruciec i zaczniesz wysysać powietrze (powinieneś osiągnąć ok -0,5 bara) to napięcie powinno spaść do ok 1.7-2v. Oczywiście tak dokładnej charakterystyki nie zrobisz ale sprawdzisz czujnik. Taka samo zrób jak wylutujesz stary czujnik ze sterownika - nie powinieneś mieć z tym problemu, potrzebna tylko mała lutownica i najlepiej odsysacz. Jak dasz radę sprawdzić stary czujnik w opisany sposób to podeślij wyniki bo bardzo jestem ciekawy co wyjdzie. Sprawdź dokładnie jak jest podłączony czujnik na sterowniku zmierz która nóżka podłączona jest do masy a która to zasilanie.

Zanim cokolwiek zaczniesz robić sprawdź dokładnie zapłon, wszystkie elementy od aparatu do świec i koniecznie sprawdź/ustaw zapłon. Zapłonu musisz być pewien że jest O.K.
Jeżeli jesteś hobbystą to zainwestuj w lampę stroboskopową wtedy dokładnie sprawdzisz jak zmieni się wyprzedzenie zapłonu po wymianie czujnika i jakie jest obecnie. Jeżeli nie masz jak sprawdzić zapłonu odradzam dokonywanie jakichkolwiek zmian. Jak by co to pisz.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
will
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

dodam jeszcze że nowy map kosztował 100pln. Tańszego nie znalazłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL”