Ustawienie rozrządu 1,9D

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
okey32
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Ustawienie rozrządu 1,9D

Nieprzeczytany post autor: okey32 »

Witam. Zmieniałem właśnie pasek rozrządu w swojej t4. 1.9d . I mam pytanko. Ponieważ na kole zamachowym jest jeden znak ,jak wyczytałem gdzieś na innym forum powinien to być GMP ale powinien być jeszcze znak wyprzedzenia wtrysku w takim przypadku ,czy się mylę ? Ustawiłem koło na ten znak a wcześniej był o jeden ząbek przesunięty (wcześniejszy wtrysk). wydaje mi sięze teraz silnik chodzi łagodniej i ciszej niż wcześniej.
Dodam ze koło napędowe pompy wtryskowej było dobrze ustawione ,wałek rozrządu również , tylko wał był przesunięty o jeden ząbek . Na razie przejechałem próbnie ok 1km i nie wiem jak będzie zachowywał się na dłuższej trasie .
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Re: Ustawienie rozrządu 1,9Dza

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Na kole zamachowym jest jeden znak i oznacza GMP, na ten właśnie znak powinien być ustawiony wał. Wszelkich regulacji kąta wtrysku dokonuje się na kołysce pompy, przestawiając wał zmieniasz synchro z wałkiem rozrządu a nie kąt początku wtrysku. Tolerancja znaku na wale jest dość spora, tak na prawdę wystarczy żeby był widoczny w okienku obudowy skrzyni, nie musi być idealnie na odnośniku.
marh
Aktywny T4

16
Tematy: 24
Model:
Auto: VW T4 Caravelle GL
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Re: Ustawienie rozrządu 1,9D

Nieprzeczytany post autor: marh »

Jeśli przy wymianie rozrządu wały + pompa wtryskowa były zablokowane to nic wielce nie mogło się poprzestawiać, jeśli cokolwiek to pompa ze względu na ewentualny luz na blokadzie, skoro jednak odpala i nie stracił na mocy to można być spokojnym :-)

Skoro ustawiałeś koło zamachowe wału korbowego na GMP to w miarę fajnie byłoby też ustawić wałek rozrządu w tej samej fazie; do tego w 2.4D służy poprzeczne wcięcie w wałku, które ustawia się równolegle do płaszczyzny głowicy, w 1.9D jakiś punkt odniesienia również chyba będzie.
okey32
Nowy T4

14
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Re: Ustawienie rozrządu 1,9D

Nieprzeczytany post autor: okey32 »

Dzięki za odpowiedzi.
Oczywiście wałek rozrządu zablokowałem jak i koło pompy wtryskowej. Tylko w tej pozycji nie pokrywał sie znak GMP na kole zamachowym.Ustawiłem wszystko na znaki i działa tak ze myśle ze nie będzie źle ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”