2.8 VR6 wymiana łancucha rozrządu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
marcineq71
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravella
- Kontakt:
2.8 VR6 wymiana łancucha rozrządu
witam wszystkich jako nowy użytkownik forum
Moje pytanie dotyczny strony technicznej silnika 2.8 VR6 w Caravelle 97r., a konkretnie wymiany zestawy ślizgów,prowadnic oraz napinaczy wraz z łąńcuchami rozrządu. Wiem że do wymieny niezbędne jest zdemontowanie skrzyni biegów, ale jeśli ktoś przerabiał temat-czy konieczne jest domontowanie kolektora ssącego do owej wymiany czy może dekiel osłaniający rozrząd udaje się odkręcić bez demontowania pokrywy zaworów.
wszystkim zainteresowanym tematem z góry dziękuję
Moje pytanie dotyczny strony technicznej silnika 2.8 VR6 w Caravelle 97r., a konkretnie wymiany zestawy ślizgów,prowadnic oraz napinaczy wraz z łąńcuchami rozrządu. Wiem że do wymieny niezbędne jest zdemontowanie skrzyni biegów, ale jeśli ktoś przerabiał temat-czy konieczne jest domontowanie kolektora ssącego do owej wymiany czy może dekiel osłaniający rozrząd udaje się odkręcić bez demontowania pokrywy zaworów.
wszystkim zainteresowanym tematem z góry dziękuję
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: 2.8 VR6 wymiana łancucha rozrządu
Mogę ci podpowiedzieć że silnik na zewnątrz bo na aucie źle się to robi
-
marcineq71
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
napewno jest dużo wygodniej pracować na wyjętym silniku,ale wydaje mi się że z podnośnika-po wymontowaniu skrzyni biegów-powinno się w miarę sprawnie pracować.Interesuje mnie właśnie fakt demontazu kolektora ssącego w celu odkręcenia pokrywy zaworów-w T4 między kolektorem a chlodnicami mieści się wyłącznie listwa wtryskowa gazu;) i czy jest to konieczne do odkręcenia pokrywy rozrządu i jej wyjęcia. W każdym razie cała robota przez górny napinacz łańcucha, po zdemontowaniu okazało się że blokował się podczas pracy i nie napinał łańcucha jak powinien. W poniedziałek rozbiórka i ocena uszkodzeń.
-
marcineq71
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Samochód nadal na warsztacie- jeden ze ślizgów pęknięty, uszkodzona zębatka wałka, i niespodzianka w postaci uszkodzonego zacisku oraz zjechanej prawie do nitów tarczy sprzęgła. Koszty zaczynają przyprawiać o zawrót głowy;(
-
Rafalsto
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4 Caravella
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Witam Ja już po wymianie rozrządu . Porobiłem kilka fotek i jestem bogaty w doświadczenia . Teraz chodzi jak nówka.
-
czarny1x1x
dawaj dawaj ja graty już zakupiłem czekam na paczkę 800zł napinacze ślizgi dwa łańcuchy orginały podobno
-
Rafalsto
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Graty mogą być nie kompletne tak jak u mnie. Jednego ślizgu nie było w zestawie, łańcuch był podwójny a u mnie jest pojedynczy, no i uszczelka dekla zaworów występuje tylko w oryginale VW cena 535pln czas oczekiwania do dwóch tygodni.
Nie kupuj też zestawu uszczelek tylko po rozebraniu każdą osobno po porównaniu / ja kupiłem zestaw i jestem 300 w plecy/.
Nie jestem mechanikiem a mój brat prowadzi warsztat dopiero od 1,5 roku i daliśmy radę bez problemu. Przy okazji zregenerowałem konwerter skrzyni biegów i tarczki w niej. Amory sworznie gumy drążka stabilizatora , filtry oleje płyny.
Całkowity koszt to 4100pln . Zapalił od razu i chodzi jak nówka.
Nie kupuj też zestawu uszczelek tylko po rozebraniu każdą osobno po porównaniu / ja kupiłem zestaw i jestem 300 w plecy/.
Nie jestem mechanikiem a mój brat prowadzi warsztat dopiero od 1,5 roku i daliśmy radę bez problemu. Przy okazji zregenerowałem konwerter skrzyni biegów i tarczki w niej. Amory sworznie gumy drążka stabilizatora , filtry oleje płyny.
-
Maniek S
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Carawelle
- Kontakt:
Witam szanowne gronoRafalsto pisze:Graty mogą być nie kompletne tak jak u mnie. Jednego ślizgu nie było w zestawie, łańcuch był podwójny a u mnie jest pojedynczy, no i uszczelka dekla zaworów występuje tylko w oryginale VW cena 535pln czas oczekiwania do dwóch tygodni.
Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość. Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem T4 2.8 VR6. Dlatego interesuje mnie wszystko co dotyczy wymiany rozrządu, gdzie najlepiej kupić cały zestaw do wymiany, ceny. Jakie macie przebiegi. U mnie jest 207 tyś. km ( wersja norweska więc przebieg autentyczny). Rozrząd lekko słychać na zimnym silniku, po rozgrzaniu ciszej, ale chcę jeździć tym autkiem kilka lat więc chciałbym o nie zadbać i nie stresować się. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
czarny1x1x
ja zakupiłem u tego gostka http://allegro.pl/oryginalny-rozrzad-vw ... 95856.html
-
Rafalsto
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Powiem tak . najpierw rozbierz potem kup graty . Unikniesz nie potrzebnych kosztów . Wiem to z autopsji . Nawet silnik o tym samym oznaczeniu literowym może się różnić .
Jeżeli chcesz pojeżdzić to należy wymienić łańcuch . Pełnią szczęścia byłoby wymienić razem z kołami zębatymi . W moim przypadku nie wymieniłem kółek tylko łańcuchy. Dla mnie to była super robota i nie taki diabeł straszny... .
Wymianę rozrządu połączyłem z innymi naprawami i konserwacją antykorozyjną . Myślę że z zamówieniem części i dodatkowymi pracami to maks 4 dni / z wyjęciem silnika i włożeniem oczywiście / . Dzwięk silnika uległ zmianie i teraz to jest muzyka .
Jeżeli chcesz pojeżdzić to należy wymienić łańcuch . Pełnią szczęścia byłoby wymienić razem z kołami zębatymi . W moim przypadku nie wymieniłem kółek tylko łańcuchy. Dla mnie to była super robota i nie taki diabeł straszny... .
Wymianę rozrządu połączyłem z innymi naprawami i konserwacją antykorozyjną . Myślę że z zamówieniem części i dodatkowymi pracami to maks 4 dni / z wyjęciem silnika i włożeniem oczywiście / . Dzwięk silnika uległ zmianie i teraz to jest muzyka .
-
Maniek S
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za zainteresowanie. Oczywiście rozrząd zmienię, ale chciałbym zrobić to samodzielnie z kolegą mechanikiem. Chciałbym zamówić graty,ale nie mogę odszukać numeru silnika ( naklejka na pokrywie zaworów jest w szczątkowym stanie i nic nie da się odczytać) więc prosiłbym o podpowieć gdzie jest poza tą naklejką ten numer, czy można go rozkodować po kodzie VIN? Kolego czarny1x1x cz te graty z allegro to faktycznie orginał? Chciałbym po Wielkanocy porobić przy rozrządzie (będę to robił w Norwegii) i dlatego chcę kupić wszystko co mi będzie potrzebne bo od przyszłego tygodnia będę w kraju.
Pozdrawiam kolegów
Pozdrawiam kolegów
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Te z allegro to nie org, tylko łańcuch jest jak org, a łyżwy(ślizgi) Swag to gówno szkoda kasy na nie, proponuje do serwisu i ślizgi zakupić org
-
czarny1x1x
chemik co ty piszesz znaki ma fabryczne i są usunięte loga wv ......też jestem w norwegi ,i planuje samodzielnie wszystko wymienić ,co do oznaczenia silnika wystarczą tylko nr rej auta tu w norwegi wszystko jest w bazie danych lub ostatni kwit z EU kontroll tam powinieneś mieć oznaczenie silnika ,jak co to pisz podpowiem
Przedmiotem aukcji jest ORYGINALNY kompletny układ rozrządu do aut VW TRANSPORTER T4 (ZESTAW BEZ KÓŁ ZĘBATYCH)
Wszystkie elementy rozrządu są fabrycznie nowe 100% ORYGINAŁ VW:
- łańcuchy są firmy IWIS w oryginalnych pudełkach z hologramami, nie otwierane (produkowane są przez tą firmę dla grupy vag na pierwszy montaż)
- łyżwy i napinacze są w pudełkach SWAG, w środku siedzą oryginalne części ze startymi znaczkami VW przez producenta, na każdej części obok startego znaczka VW został oryginalny numer części
Na zdjęciach widać jak to wygląda!
ps. dzwoniłem do serwisu koszt 900zł a tu mam za 800zł uszczelniacz i silikony tak się dogadałem super facet <53>
Zestaw rozrządu pasuje od numeru silnika AES 009 434 -->
Przedmiotem aukcji jest ORYGINALNY kompletny układ rozrządu do aut VW TRANSPORTER T4 (ZESTAW BEZ KÓŁ ZĘBATYCH)
Wszystkie elementy rozrządu są fabrycznie nowe 100% ORYGINAŁ VW:
- łańcuchy są firmy IWIS w oryginalnych pudełkach z hologramami, nie otwierane (produkowane są przez tą firmę dla grupy vag na pierwszy montaż)
- łyżwy i napinacze są w pudełkach SWAG, w środku siedzą oryginalne części ze startymi znaczkami VW przez producenta, na każdej części obok startego znaczka VW został oryginalny numer części
Na zdjęciach widać jak to wygląda!
ps. dzwoniłem do serwisu koszt 900zł a tu mam za 800zł uszczelniacz i silikony tak się dogadałem super facet <53>
Zestaw rozrządu pasuje od numeru silnika AES 009 434 -->
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
czarny1x1x To ty kupuj gówno co niby jest org, ja tego klientowi nigdy nie zakładam no chyba że mi ładnie podpisuje świstek ze na jego żądanie i gwarancji w razie rozpadnięcia nie ma,
-
Maniek S
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie. Mam troszeczkę mętlik w głowie co do tych części, a w szczególności jeśli chodzi o orginalność. Prosiłbym, jeśli to możliwe aby kolega Rafalsto wypowiedział się gdzie zamawiał graty bo jak pisał jest już po wymianie (i te zdjęcia z robótki jak obiecał). Kolego czarny1x1x dzięki za podpowieć odnośnie numeru silnika, jutro zadzwonię do serwisu VW w moim mieście. Jeszcze raza dzięki za wszystkie rady.
-
czarny1x1x
kolego chemik gwarancje pewnie dajesz na robote ale że na części ?jak rozpadnie się orginał to wymieniasz na własny koszt ?nie zabardzo w to wierzę przeczytaj jeszcze raz tą aukcję pudełka ma nie orginalne swag a w środku porządne graty namiar mam od kolegi co zmieniał to w sharanie ,nie wiem z jakiego serwisu to wynosi ale cena ok
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I dalej ci odpowiadam tego swaga niby org nie chcę znać i tyle, takich producentów jest wiele co niby ,ma org tylko zatarte nr,org, a co do naprawy jeśli rozpadnie się coś to niestety pokrywam z własnej kieszeni i później walczę z dostawca tej części o zwrot kosztów,
-
czarny1x1x
Graty obejrzałem orginalne opakowania z VW ha ha KULCZYK Tradex jak z serwisu każdy element ma orginalny nr vw ja osobiście polecam ,skoro to szajs to taki sam w serwisie kosztuje 200zł drożej w zestawie dostałem uszczelniacz wału z obudową ,,jedyna rzecz nie orginalna erling 804.850 ERL , ale każdy rządzi się własnymi pieniędzmi .i wymiana tylko że sharan lub golfik zasada ta sama http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=7571
-
Rafalsto
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o graty to zamawiałem tam gdzie były czyli część w focie , inter carsie i VW ponieważ wszystkiego w jednym miejscu nie można od ręki kupić . Komplet ślizgów wcale nie okazał się kompletem ponieważ główny ślizg występuje oddzielnie i kosztował 300pln . Dlatego proponuję dobrze przeliczyć części i pieniądze. Jeżeli chodzi o SWAG to nawet w autoryzowanych warsztatach korzystają z zamienników i to nie zawsze najlepszych więc nie próbujmy zrobić lepiej niż w oryginalne .Maniek S pisze:Witam ponownie. Mam troszeczkę mętlik w głowie co do tych części, a w szczególności jeśli chodzi o orginalność. Prosiłbym, jeśli to możliwe aby kolega Rafalsto wypowiedział się gdzie zamawiał graty bo jak pisał jest już po wymianie (i te zdjęcia z robótki jak obiecał). Kolego czarny1x1x dzięki za podpowieć odnośnie numeru silnika, jutro zadzwonię do serwisu VW w moim mieście. Jeszcze raza dzięki za wszystkie rady.
Co do zdjęć to muszę je pozmniejszać bo nie wchodzą. Pozdrawiam
-
czarny1x1x
to nie wiem co Rafalsto zakupiłeś mnie wszystko gra oznaczenie silnika i nie może być inaczej to nie Bentley silnik mam AES skrzynie DNE dziś wymieniłem sondę orginał nareszcie ale frajda z jazdy w sobotę rozrząd .łańcuch jest po iedyńczy a jak ktoś Ci dobrał podwójny to słabego do bieracza miałeś .
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Odgrzeje bardzo starego kotleta. Jestem w trakcie wyciągania silnika. Żeby wyjechać silnikiem do przodu przeszkadza mi sztywna rurka od klimy. Pytanie czy wymieniać łańcuch i ślizgi bez wyciągania silnika, czy demontować sztywny przewód od klimy i wyciągnąć silnik. A może jest jeszcze inny sposób.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja jak ostatnio u siebie dłubałem to zawczasu pojechałem na ściągnięcie czynnika z układu, przy okazji przydatne spring lock do rozpinania węży od klimy przy grodzi. Jak już jesteś tak daleko to rozpinaj wszystko i wyjeżdżaj na zewnątrz
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Na razie podjąłem decyzję wymiany bez wyciągania silnika, chyba że będą problemy to wywlekę go na zewnątrz. Jeden znajomy mechanik wymieniał mi silnik bez ściągania czynnika, ale jak to zrobił to nie wiem. Ściągnę jeszcze głowicę i zobaczę w jakiej kondycji są cylindry. Jeżeli chodzi o graty to mam łańcuch pojedynczy. Czy one się jeszcze czymś różnią, czy pojedyncze są wszystkie takie same. Czy kupując cały zestaw (łańcuchy pojedyncze, ślizgi ) będą pasowały. Która firma lepsza SWAG czy FEBI.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mariusz6426
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: Carawella
- Kontakt:
witam,
gdzie na śląsku wymienić rozrząd w T4 2,8 VR6,jakiś sprawdzony warsztat możecie polecić,nie amatorów?
prawdopodobnie przeskoczył rozrząd ,pracuje jak lokomotywa ,nie wiem czy sam dam radę..
ktoś to ustawiał,możecie coś podpowiedzieć?
za wszystkie wskazówki z góry dziękuję
gdzie na śląsku wymienić rozrząd w T4 2,8 VR6,jakiś sprawdzony warsztat możecie polecić,nie amatorów?
prawdopodobnie przeskoczył rozrząd ,pracuje jak lokomotywa ,nie wiem czy sam dam radę..
ktoś to ustawiał,możecie coś podpowiedzieć?
za wszystkie wskazówki z góry dziękuję
-
stasiu
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Na pewno musisz wyjąć skrzynię biegów , poszukaj na forum sharane , tam samochodów z tym silnikiem jest więcej